Thursday, 18 January 2018

Kembara Arrowtown - Arrowtown Area

Entry sebelum boleh jentik SINI...


Aku masih lagi ikut State Highway 6 Routes... Dan... Aku exit di Arrow Junction... Kemudian... Terus menuju ke Arrowtown... Tapi... Dalam perjalanan... Aku nampak laluan dari Wanaka... Boleh nampak laa laluannya mencerun dan berliku...

Untuk pengetahuan... Trip aku kali ni... Tak ikut Wanaka ek... Jadi jangan tanya aku apa ada kat Wanaka tu... Sebab aku tak ke sana... Dan aku tak tengok dengan mata sendiri... But... Insyallah... May be one fine day laa...

Cuma... Aku pernah lah study jugak pasal Wanaka ni.. Dari pembacaan aku... On the way Wanaka tu ada view yang menarik jugak... Antaranya... Lake Wanaka... Puzzling World... Cardrona Bra Fence... He He He....

Pada pandangan aku laa... Kalu korang takat touch and go je... Pada aku tak berbaloi... Sebab... Jalannya dah lah berliku... Mahu termuntah hijau kaw kang... So better spend masa betul betul nikmati view kat sana...

Kalu ke Puzzling World tu... Seeloknya biarlah masuk sampai ke dalam.. Cuma... Cardrona Bra Fence tu... Tak pegi pon tak pe... Sebab... Kat umah kaw pon banyak bra bersidai! Tak termasuk jiran kaw punya bra... Kah Kah Kah... Tapi kalu dah alang alang sampai... Bolehlah kaw gambar dengan bra size tetek orang asli Mouri untuk dibuat kenangan... Ha Ha Ha...

Jalan masuk ke Arrowtown...

Kat Arrowtown ni.. Kena hati hati skit... Sebab... Kawasan ramai orang melintas... Jadi... Kaw kena beri pejalan kaki jalan dulu ek... Baru kaw boleh jalan... Jangan sekali kali kaw jalan waktu orang tengah melintas... 

Nasib nasib laa eh... Ada orang yang angkat tangan tanda terima kasih bila kita stop untuk dorang... Ada yang buat muka anak harommmm... Apa apa pon sabar lah... Berhentilah untuk elak kena saman... He He He...

Sampai je kat area tengah Arrowtown ni... Dok terpusing cari tempat parking... Cari punya cari... Aku jumpa satu tempat free parking... Betul betul kat belakang Lakes District Museum... Ada satu Public Toilet jugak kat situ...

Memula was was jugak nak parking situ... Tapi... Si HH tanya sorang mat saleh kebetulan nak parking tempat yang sama... Dia cakap tak perlu bayar pon... So... Selamatlah duit tak payah keluar untuk bayar parking... He He He...

Lepas parking... Aku terus ke Lakes District Museum... Tapi... Nantilah aku share pasal Lakes District Museum ni pada entry yang lain eh... Aku lagi teruja nak ronda ronda kat Arrowtown ni dulu...

Kat sekitar Arrowtown ni memang banyak giler kedai souvenir... Key chain 12 bijik baru NZD 10.00... T-shirt dewasa... Boleh dapat serendah NZD 8.00... 

Pada awalnya... Aku memang nak riki je... Tapi... Aku takut aku menyesal... Jadi aku beli jugak lah key chain 12 bijik tu... Perghhh! Nasib baik aku beli... Sebab aku tak jumpa yang lagi murah dari tu... Seyes! 

Cuma T-shirt je la aku terkilan sebab tak beli... Sebab kat tempat lain bermula dari NZD 10.00... Sob Sob Sob...

Kalu Fridge Magnet biasa... Tak perlu lah beli kat sini... Sebab... Mahal berdentum... Kecuali... Kalu kaw nak beli Fridge Magnet Arrowtown... Sebab... Kat tempat lain tak ada ek Fridge Magnet Arrowtown tu... Kat Arrowtown jek ada... Aku beli Fridge Magnet Arrowtown kat Lakes District Museum... Itu pon nak cekik aku NZD 3.50 sebijik... Adehhh... Pejam mata jek laa beli... Ha Ha Ha...

Sorry tak banyak gambar aku amik kat sini... Gambar dalam kedai memang langsung tak ada sebab tak dibenarkan amik gambar pon... Hu Hu Hu...

Jom kita ronda Arrowtown... Aku suka pegi Arrowtown ni... Sekali sekala aku terasa yang aku sedang berada dalam citer Cowboy... Memang Bandar Cowboy pon...

Pejabat Post...

Tinggi giler pos box dia... Ada jugak lah terniat nak kirim postcard.. Tapi... Malas... Ha Ha Ha..

Jalannya agak membukit skit...

Memacam kedai ada...

The Gold Nugget...

Kat Pharmacy pon nak feeling... Ahaksss...

Real Estate... Sempoikan budak yang kat Real Estate tu... He He He...

Banyak kedai souvenir kat sini...

Si Jay Emm beriya ajak gambar kat sini... Dia nak background pokok merah tu haa... Aku layan je laa... Ha Ha Ha...


BERSAMBUNG...

36 comments:

  1. Replies
    1. ada orang tu rajin up entry skrg... he he he...

      Delete
  2. Kalau pegi bra fence tu leh tgk size dorang mgkin sebesar buah kelapa kot πŸ˜‚

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama beso dengan tetek lombok tak? he he he...

      Delete
    2. hahahahhaha aduiii.. bra fence tu dia sidai bra ke? Kalau kat Malaysia ni ada pencuri bra, haaaa hati2 hahaha

      Delete
  3. Tak ramai org share beli souviner murah kat sini kan terutama tshirt....syok pegi sini pekan lama mcm old fashion gitew

    ReplyDelete
  4. Pokok maple kaler merah teringat seoul 😬 tu sbb nak ambil buat kenangan

    ReplyDelete
  5. Lagi sempoi klau JM bergambar dgn SS kat real estate tu 😬

    ReplyDelete
  6. wah ada gaya citer cowboy high chaparral ja..topi cowboy mane... pistol cowboy mane. Kang kena tembak samseng kampung dusun kang si sharip dol naya je...masuk lokap...beng beng beng

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kuda 10... pistol 2... baju cowboy 1... Matikkk laaa nakkk...

      Delete
  7. Nyaman je Arrowtown ni...best lah

    ReplyDelete
  8. Rasanya JM nak gambar pokok tu sb sama kaler dgn baju dia..cehhhh

    ReplyDelete
  9. Semua kedai comel aje..mampu ke idup tanpa soping mall hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu kena jeling HH dan Jay Emm... SS tak masuk ini filem... keh keh keh

      Delete
  10. Kahkah yang tak malu je sidai bra kat luar buat pameran tuh

    ReplyDelete
  11. Kat dpn pharmacy tu posing mcm tgh kecewa bawak diri jekkk

    ReplyDelete
  12. JM nak matching dgn baju dia tu. Sbb tu nak background kaler sama πŸ˜‚

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib baik baju dia bkn kaler kelabu... kalu x... dia ajak selfie baring atas jalan... πŸ˜…

      Delete
  13. Cowboy town...nasib tiang tu kuat....kihkih

    ReplyDelete
  14. kat mana kedai keychain murah tu??? Kita nak terjah nanti ni.

    ReplyDelete
  15. kat sini, pekan koboi pun nampak cantik... haha. kenapa kalau kat tempat kita, pekan koboi macam hidup segan mati tamauu hahahaha

    ReplyDelete
  16. Baca part bra dah gelak guling-guling.. Adoilah sis.. kalau baca entry tak buat orang senyum or gelak memang tak sah.. Hahaha..
    Cantik-cantik gambar yang sis amik.. Rasa cam best je nak pergi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haip haip... gelak dalam ati jek... jangan kuat kuat... he he he

      Delete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...