Friday, 19 January 2018

Kembara Cambodia - The Season Square Villa

Entry sebelum boleh semak SINI...


Setiap kali nak mulakan entry Cambodia ni... Adehhh... Mood aku mesti jahanam... Emosi aku terganggu ke paksi menjunam... Agaknya perasaan ini lah yang Farid Kamil rasa kot...  Dia tak tengok anak 2 hari dah rindu...

Aku? Dah setahun tak jumpa Bonda... Kaw rasa? Tertanggung ke rindu ni? Rindu yang paling azab adalah rindu pada orang yang dah tak ada... Yang kaw dah tak boleh sentuh dan lihat wajahnya walau ke hujung dunia pon kecuali mati!
* Airmata berkaca tetiba...

Adehhh.... Memacam cabaran nak siapkan entry ini... Sakit hati... Sedih... Perasaan yang bercampur baur... Entah lah... Terkadang rasa tekanan...

Walau sudah setahun berlalu... Aku masih belum cukup kuat nak mengimas kembali detik aku di Cambodia ini... Tapi... Aku merangkak rangkak cuba lah eh...

Kepada yang baru singgah baca setiap entry perjalanan aku... Terima kasihlah kerana sudi singgah... Tujuan blog Pondok Buruk aku ni diwujudkan sebab aku nak bersedekah info... Sila abaikan bahasa yang aku gunakan... Amik ilmu yang bermanfaat sahaja... Gaya penulisan aku mememang tak bertapis... Sesetengah Anonymous anggap aku SAMPAH! Sesiapa yang offended... Boleh petik button pangkah untuk blog ini... Tak sape paksa kaw baca! Bukan kaw yang bayar bil aku pon!

Sepanjang di Cambodia... Aku stay di The Season Square Villa... Aku amik Family Room.... Harga untuk dua malam cuma USD 34.00 jek... Murah ke mahal?

Ini mungkin tips berguna laa untuk U'Ouls ye... Kalu nak stay memana hotel pon... Kena baca betul betul decription ek... Tengok harga dan apa yang hotel sediakan... Sebab... Cambodia ni tak sama macam negara lain... 

Part yang U'Ouls kena alert adalah sama ada bilik ada sedia aircond atau kipas sahaja atau kedua duanya sekali? Kena tengok harga bilik... Kalu murah semacam jek tu... Kadang tak sedia aircond ok... Hotel kasi kipas jek... Kalu kaw tak kisah berkipas jek ok lah... Takut kang... Berkuak pulak kaw macam cacing kepanasan... Adehhh...

Lepas makan kat The Siem Reap Backpackers Restaurant And Bakery... Aku mintak Salim hantar aku ke The Season Square Villa dulu untuk check-in... Disebabkan masih awal pagi... Jadi We'Ouls cuma dibenarkan untuk letak bag jek tapi tak boleh check-in lagi... Tak kisahlah kan? Janji boleh letak bag... Tak kan nak usung bag ke hulur hilir lak...

Inilah The Season Square Villa... 3 tingkat jek... 

Maaflah... Aku tak sempat nak amik banyak gambar kat The Season Square Villa... Almaklum... Mood aku tak berapa stabil waktu ni...  Mana yang aku sempat nak petik jek aku pertontonkan kat U'ouls ye...

Family Room memang selesa... Luas.. Besar... Ada rak baju... Meja solek.. Katil kayu yang besar... Lantai marmar yang bersih... Toilet pon bersih...

Abaikan barang aku yang bersepah tu... Main campak jek lepas check-in...

Aku amik bilik yang ada Aircond dan kipas... 

Sepanjang tido di bilik ni... Jay Emm akan pasang surah al-quran... Aku rasa tenang...



BERSAMBUNG....

50 comments:

  1. Yey dah sambung kitab busuk cambodia

    ReplyDelete
  2. Murah dah 34 usd utk 2 mlm..bilik mmg lawa n bersih yg penting

    ReplyDelete
  3. Blog kita ikut suka kita laaaa..nk gediks ke nk merapu ke..klu x suka jgn dtg..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak tahu apa yg orang nak... x suka kita... tapi blog kita dia baca... pelik!

      Delete
    2. Ibaratnya... ko benci ngan tuan umah... tapi ko still dtg umah dia... sapa yg sakai... ko la sakai... ko benci tuan umah... blah la... nyemak wat pe..

      Delete
  4. Semoga bonda SS tenang disana..aamiin...perasaan rindu pd yg dah pergi hanya Allah yg memgerti

    ReplyDelete
  5. yang pelik tu...anoying tetap suka datang menempek..adeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia jln jln carik pasal... mental disorder!

      Delete
  6. pasal anoying ni pun satu..dah la komen x beri salam pastu komen x jaga bahasa..ermm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pastu nk komen... kekonon suci... sendiri pun bahasa tak jaga... ngata org... takde cermin ke???

      Delete
  7. masuk kisah Cambodia ni mmg sedih..teringat komen 'menyakitkan' hati dulu tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi Allah nak tunjuk... family dia sendiri carik SS dan kata SS x salah... dia tu yg ada masalah otak tak center

      Delete
  8. SS jangan bersedih ye..HH dan JM ada..be strong dear..muahhh

    ReplyDelete
  9. ingat tak..shower air panas kat sini ikut waktu kan..bukan sepanjang masak leh mandi air panas...ada org tu mandi menjerit2 kesejukan hihhihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orang tu kena air sejuk jeritnya macam terkena air panas! Keh keh keh

      Delete
    2. Dulu titew mandi air sejuk steady jek..cuba sekarang suruh mandi air sejok melompat pat pat pat

      Delete
  10. memang kena pasang ayat suci al-quran supaya tidur kita tak 'terganggu' sbb dah ada pengalaman di Jakarta..terutama bila dah balik dari Angkor Wat...

    ReplyDelete
  11. murah lah tu kak SS.. hehe. okay sangat dah

    siapa yang cakap sampah tu meh sini pass kat khai. amboi3 hehe.

    kalau sampah, takdenya kak nam dalam bookmark khai, hari2 tengok ada update tak hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Khai boleh karate tak? Kalu boleh karate cer karate skit... kalu x... satay pon boleh... cucuk pakai lidi satay... he he he...

      Million thanks!

      Delete
    2. gumpal2 buat kebab je diorang tu! hahaha

      Delete
  12. Teringin nak ke sana juga.. hopefully.. one fine day..

    ReplyDelete
  13. hai sis. maap lama tak singgah. GPS rosak. ni baru ok sikit. alah yg kata sampah tu takde keje lain.

    ReplyDelete
  14. pernah ke kemboja tapi belum sampai ke sini :)

    ReplyDelete
  15. murah bilik tu... ada kipas , ada aircond, katil tuk 3 orang lagi,... lebih dari berbaloi!

    ReplyDelete
  16. Biaq pi orang nak kata apa yg penting SS bahagia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu asik nak fikir org jek... Tak ke mana laa kita ni kan...

      Delete
  17. tudiaaa cable depan hotel.. Sarat!

    ReplyDelete
  18. Al fatihah buat kedua orang tua SS. Apa pun hanya memori bersama mereka yang akan kekal dalam ingatan kita. Semuga SS tabah menghadapi dugaan mendatang bersama HH dan JM. Hidup baik-baik, fikir baik-baik insyAllah semuanya baik-baik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks ah kak... Insyallah... Aminnn...

      Delete
  19. Abaikan je sis makhluk-makhluk annoying nie.. Annoying pun duk singgah gak.. Dengki le tu.. Tabah ye sis.. semoga sentiasa kuat..

    ReplyDelete
  20. Skip ... sbb sy pun sedih.

    Sy x blh bc sttmnt ss "dah setahun tak jumpa bonda"...

    Ya Allah. Baca serangkap tu pun dah sedih.

    Moga bonda SS tenang di sisi Nya.
    Moga yg baik2 buat kita semua juga

    ReplyDelete
  21. baru saya perasan, entri kemboja nih dari tahun lepas, saya ingatkan sis SS dtg ke kemboja lagi hehe

    ReplyDelete
  22. moga Allah tempat kan bonda sis SS dalam kalangan orang-orang yang beriman amin

    ReplyDelete
  23. tak sabar nak baca sambungan kemboja nih

    ReplyDelete
  24. kemboja nih antara salah satu negara yang saya teringin nak jejak hehe

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...