Monday, 1 January 2018

Kembara Gadget - Fujifilm Instax Mini 9

Cuti Christmas yang lepas... Aku lepak kat Putarjaya jek... Memang everymonth... Aku mesti jumpa Jay Emm... Kalu dia tak turun Johor... Aku naik ke Putarjaya... 

Masa kat sana... Jay Emm buat surprise... Dia bagi aku hadiah... Dah macam Santa Claus lak bagi hadiah time Chrismas ni... Ha Ha Ha... Tapi bukan hadiah sempena Christmas... "Advance Birthday Present" katanya... Ha Ha Ha... Sebab... Aku tanya "Besday aku lambat lagi... Nape bagi sekarang?"... 

Walaupun besday aku lagi 7 bulan menjelangnya tahun depan... Bila aku dapat advance... Bermakna sepanjang 7 bulan tu aku kena senyum jek... Tak boleh nak membaran sangat... Adehhh laaa... Pandai tak Jay Emm beli jiwa aku? Sape ngajor nih? Ha Ha Ha... 

Mehhh... Aku share apa aku dapat dari Jay Emm... Fujifilm Instax Mini 9 kawwww! Giler kentang!  Aku tahu memang mahal camera ni... Antara hobby camera paling mahal setakat ni... Al-maklum satu pack yang ada 10 keping film tu pon dah cekik kaw 20 henget lebih... Adehhh....

Actually... Aku dah lama mengidam nak beli Camera Instax ni... Dulu orang panggil Polaroid Camera... Boleh dikatakan sejak zaman sekolah jugak lah aku dok usha...

Semuanya bermula bila suatu petang aku balik dari sekolah agama... Aku nampak sekeping gambar Polaroid atas meja... Gambar Bonda aku dengan seorang ahli politik yang datang umah semata nak bersembang dengan Bonda... Dan ahli politik tu rakam gambar Polaroid dia dengan Bonda... Dan beri sekeping pada Bonda aku as kenangan... Aku tengok macam menarik pulak gambar tu...

Aku rasa kalu aku selongkar balik galeri photo lama family aku mungkin ada lagi gambar tu... Lama gilakkkk ok! Seyes tahan lama... Dan aku memang penyimpan beribu ribu keping gambar family termasuklah zaman datuk nenek moyang aku seawal 1930an...

Bila aku dah beso panjang... Polaroid pon tak ada lagi dah di pasaran.... Ganti dengan Hello Kitty... Keh Keh Keh... Tapi tetap jugak tak terbeli beli... Ha Ha Ha... Dok lah jenguk luar kaca kedai Fuji... Sambil berangan... Bila lah aku boleh dapat main camera sejenis ni... Dulu size Camera Instax ni beso dabak... Sekarang dah Mini...

Moment paling best yang aku experience takat hari ni... Bila kali pertama nak tengok hasil gambar yang aku amik guna Camera Fujifilm Instax Mini 9 ni... Perasaannya sudah semestinya banyak berteka teki...  Takut gambar tak jadi... Dok terfikir habislah membazir film... Dah lah mahal... Mulalah nak kedekot kan... Ha Ha Ha...

Tapi bila kita tengok hasil gambar tu... Terimbas kembali zaman camera biasa guna film like Kodak, Agfa dan Fuji... Dedulu... Kalu jumlah filem 36 keping... Tetiba dapat extra cecah 40 keping... Dah melonjak happy dah kan... Ha Ha Ha... 

Dah amik amik gambar... Bertabah hantar film kena cuci kat kedai... Pilih nak kertas matte atau glossy... Nak murah matte lah... Nak cantik glossy... Jolok tabung ayam nak membayo sebab masih kat bangku sekolah... Ha Ha Ha... Pastu... Berhari baru siap... Dah siap cuci... Baru lah dapat tengok hasilnya...

Gigih kaw kan tanya apek kedai gambar "Gambar sudah siap kaaa?"... Rasa nak menangis bila pegi kedai gambar pada tarikh yang ditulis atas resit... Tetiba Apek kata "Tunggu sikijap haa baru mahu cuci"... Ampehhh tak? Abis yang berhari tu kaw buat apa? Cissss... Dari tahun ke tahun... Barulah merasa hasil cuci sejam dah siap... Pastu jadi setengah jam... Tu pon dah keja baru merasa...

Masa aku sekolah menengah dulu... Pernah got one day... Aku jadi photographer untuk pertandingan teater kat sekolah aku... Time tu aku rembat guna SLR abang ipar aku... Punya laa excited amik amik gambar... Amik punya amik... Ehhh... Apsal macam tak abis abis film aku ni ek? Tengok tengok... Bukak bukak camera... Rupanya... Aku terlupa nak masukkan film dalam camera!

Kaw rasa kekawan aku ngamok tak dengan aku? Di atas kesengalan itu maka aku dicaci maki hingga ke level 80 juta sampai sekarang... Kah Kah Kah.... Itulah antara moment yang terimbas waktu zaman camera film...

Berbeza dengan Instax Camera atau Polaroid... Di mana time kaw snap... On spot gambar print dari camera tu sendiri... Tak payah pegi kedai... Ha Ha Ha... Aku kejakonan!

Actually... Zaman sekarang ni dah canggih... Tak semestinya kaw kena guna Camera Instax baru kaw boleh dapatkan hasil printing macam Instax... Kaw jugak boleh beli Printer Instax... Haaa... Tak pernah dengar kan? Ha Ha Ha... 

Secara ringkasnya... Printer Instax ni fungsinya sama jek macam pencetak biasa... Cuma kaw kena pakai Instax Film yang sama macam Camera Instax... Dan harga pon lebih mahal dari Camera Instax... Printer Instax ni... Kaw boleh print secara wireless dari mana mana device like handphone, ipad atau computer... Dan sudah pastilah kaw boleh edit dulu gambar sebelum di print... Ok? Nak lebih details study sendiri lah ye...

But... Antara Printer Instax dan Camera Instax... Dua dua ada kelebihan... Depend pada apa yang korang nak... But pada aku... Kalu nak rakam best moment di mana gambar yang kita amik hanya sekali.. Tak perlu diulang atau di edit... Elok lah kaw beli Camera Instax... Tapi kalu kaw rasa tak yakin... Macamana nak yakin? Kawww pakai Dnars lahhhh... Ehhhhh... Printer Instax laaa.... Apa aku merepek Dnars pulakkk nihhhh... Ha Ha Ha...

Inilah yang aku dapat... Amek kaw...

Aku dapat Bag kantung... Camera... Dua batang Pen untuk tulis kat gambar... Bukan pen biasa ek... Memang special Fuji pen... Sticker... Manual... 10 keping film... Photo frame... Fancy tape... Bateri 2 bijik... Dan lens untuk selfie... Perghhh!
Sudah semestinya biru... He He He...

Taraaaaa... Inilah hasilnya... He He He...

Zaman Instax sekarang tak macam dulu... Dah tak payah lagi dah nak terkipas kipas Instax Film tu untuk tengok hasilnya... Kaw bior jek dengan udara biasa... Nanti timbullah gambar dalam beberapa saat... Tak perlu kipas ok! Nanti menjahanamkan film tu...

Camera Fujifilm Instax Mini 9 ni ada cermin dan extra lens untuk selfie... Berbeza dengan versi sebelum ni... So... Kaw hanya perlu jaga jarak kaw dengan camera aje...

Part paling aku suka sebab ada Brightness Indicator... So... Kaw pulas jek fokus ke Indicator yang sepatutnya... Senang! Tak perlu ragu... Kalu tempat agak gelap kaw gunalah High-Key...

Oklah... Aku tengah tunggu delivery casing untuk Camera Fujifilm Instax Mini 9 pulak... Tak tahu lah bila nak sampai... Jay Emm yang belikan jugak sebab dia teruja tengok si Minah sabun joy bini si Ijoy tu kat tv bebaru ni... Sape tu nama dia? Haaa... Sharifah Shahirah... Dia pakai camera sebijik macam aku... Tu yang si Jay Emm terus order casing supaya lebih selamat dan senang nak carry ke mana aje... Ha Ha Ha... Kalu dah sampai casing tu... Nanti aku update kat entry ni jek laa ek...

Akhir kata... "Life is like Photography... We develop from negative"... "Everyone has photographic memory... But... Not everyone has film"... Thanks Jay Emm kerana mengembalikan memori yang pernah hilang untuk SS... Love You muchi muchi Yunk...

Happy new year 2018 everyone!



*** Fujifilm Instax Mini 9 Case ***

Update! Hari ni 5 Januari 2018... Yeahhh! Aku baru dapat Fujifilm Instax Mini 9 leather bag kaler biru dan Fujifilm Instax Mini 9 Case! Comel gilakkkk!

Jangan tanya aku pasal harga ek... Jay Emm yang hadiahkan... Hu Hu Hu... 


Leather case... Highly recommended!

Ni hardcase... Sempoiii....



- XOXO -

40 comments:

  1. Bestnya dpt hadiah... instax pula... mmg terbaik

    ReplyDelete
  2. Sweet sangat JM dengan SS ni :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah nama pon Jari Manis kan... Keh Keh Keh...

      Delete
  3. best kamera sbb dia tangkap gambar time tu jugak keluar gambarnya. ni boleh simpan sampai ke tua nnti

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul sangat... Itulah moment paling best... You can’t erase... He He He...

      Delete
  4. Syoknya dapat hadiah... 1/1/2018...alhamdulillah hari ini berjalan lancar...

    ReplyDelete
  5. ‘Awak x leh membaran sangat..senyum jek’ 😬😬 bila awak senyum hati itew senang sgt..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itew mmg senyum jek... Marah pon diam... Ha Ha Ha...

      Delete
  6. Itew ada rakam reaksi awak bila bukak hadiah tu..nak tengok 😬

    ReplyDelete
  7. Dari sekolah lagi awak mmg suka ambik gambo..patutlah skrg makin pro..

    ReplyDelete
  8. Keh keh keh..sape x marah..elok pose comel sekali camera x de flim

    ReplyDelete
  9. Wah!! Kita hepy sangat bila awak suka gadget tu..casing tu on the way..2,3 hari lg sampai

    ReplyDelete
  10. Love u jgk..cumi cumi cumi cumi cumi 😬

    ReplyDelete
  11. bestnya dpt adiah....ai is jeles okay...

    errr kim salam kat JM ek...hahahahah

    ReplyDelete
  12. Mummy pun ada satu warna pink siap dengan rabbit lens ( Selfie ) hehehhee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cute kan... Bawak rabbit everywhere... he he he...

      Delete
  13. gambar semua lawoo2 ..tapi tak mampu nak beli film..mahai!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Antara hobi termahal setakat ni... Ha Ha Ha..

      Delete
  14. Terbaiklah hadiahnya... Teringin tapi tk berapa nak rajin menyimpan.. hehehe..

    ReplyDelete
  15. Selamat tahun baru SS,HH & JM..adeh berapa kali wish ni sb baca entry sanun dulu..tahun ni travel lagi kerap tau..bg habis bajet uolls

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tahun ni we ouls sibuk mendeco umah mak... travel sekali sekala jek...

      Delete
  16. Wow hadiah kamera tu,,kayo JM niii..SS terima kamera tergadai jiwa raga hehe

    ReplyDelete
  17. Kalau mak jd kwn sekolah SS pun sampai skrg haku ungkit!!!

    ReplyDelete
  18. Cute camera tu..mcm menan sb mcm plastik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang plastik pon... nak pegang pon takot... he he he

      Delete
  19. Semoga tahun 2018 akan mengeratkan lagi persahabatan tiga sekawan sehati sejiwa. Travel, makan,tido dan berak bersama hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Berak berjemaah belum lagi mak... kah kah kah...

      Delete
  20. Haha... part gambo skolah tu mmg #kenanganterhangit πŸ˜‚

    ReplyDelete
  21. Best nya hadiah.

    Merajuk lagi blh dapat yang lain plak tak?

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...