Thursday, 4 January 2018

Kembara Hangzhou - Bye Bye Hangzhou

Entry sebelum boleh baca SINI...


Ya Allah! Akhirnyaaaaaa... Sampai jugak kisah aku di Hangzhou ni ke penghujungnya... Huh! Lap peluh bacin! Hampir setahun aku nak menyudahkan pengalaman aku ni... Pengalaman pahit... Manis... Semua ada... 

Well... Kepada kaw ye TR... Kaw mungkin dapat elak satu musibah... Tapi... Aku... HH... Dan Jay Emm... Dapat berjuta juta juta hikmah! 

Ehhh! Dah lama aku tak petik nama TR... Ha Ha Ha... Aku percaya TR baca entry perjalanan aku...  Kalu tak dia... Stalker merangkap balaci anonymous dia akan bacakan dan sampaikan pada dia... Kah Kah Kah... Kaw nak baca kaw baca laa... Aku memang tak hide apa apa...

Cuma satu je la... Aku pernah berdoa kepada Allah sebelum aku travel ke Hangzhou... Jika benar aku tak salah... Aku mintak Allah pertemukan aku dengan orang yang menikam ku... Tak kira lambat atau cepat... Tak kira di mana jua pun... Sebab... Aku nak berdepan dengan orang yang mengkhianti aku... Yes! Allah makbulkan doa aku... 

Well... Untuk pengetahuan U'Ouls... Aku ada terserempak dengan TR kat IKEA Cheras... Jay Emm yang nampak dulu... Dan aku tak amik pusing pon hal dia... Dan aku tak pedulik! Even dia pernah travel dengan Jay Emm pon... Dia tunduk tak berani nak angkat muka pada Jay Emm pon... Apatah lagi tegur... Boleh gitew perangai kaw?

Tatkala berdepan dengan TR... Aku sengih... Aku dah tak punya perasaan... Aku dah maafkan segalanya... Menghalalkan segala yang terbuang... Termasuk masa... Selebihnya... Aku serahkan urusan pada Allah untuk membalasnya di dunia atau di akhirat... Dengan harapan... Aku tidak mahu melewatkan urusan aku walau sesaat tatkala di Padang Mahsyar kelak hanya kerana kemaafan yang tertangguh semasa di dunia... Tak kose der nak tunggu kaw kat  Padang Mahsyar... Kaw merangkak ke... Kaw nak jadi suster ngesot ke... Aku tak dulik kaw dah waktu tu... Buang masa... Aku nak lari laju kejar Syurga... Aku tak suka nak bergaduh dengan orang... Tak suka nak bermusuh dengan orang... Setengah orang... Deserve my silence! Diam lagi baik! Ngerti?



*** Check-Out ***

Petang tu... Aku confirmkan dengan pihak hotel untuk amik Taxi je ke Airport... Tak larat der nak angkut bag bagak semua...

Sementara nak tunggu teksi sampai hotel... Aku terasa nak ke jamban dulu.. Lama aku nunggu depan pintu jamban... Tapi senyap sunyi macam tak ada orang... Ketuk ketuk tak sahut apa apa... Last last panggil Amoi receptionis kat tingkat bawah... Mintak tolong bukakkan pintu... Amoi tu macam ragu ragu nak goyang  pintu... Takut tetiba ada orang...

Ngam ngam... Tetiba pintu terbukak sendiri... Laaaa... Ada orang kat dalam! Tengok tengok rupanya...  Uncle Baba Melaka! Dia kata "I basuh!"... Erkkk... Basuh apa? Ha Ha Ha...

Masa aku masuk toilet... Uncle Baba sempat borak dengan HH kat luar... Si HH pulak amik kesempatan tanya "Kenapa orang Cina tak basuh?"... Uncle tu jawap "Mungkin sejuk... So mmg tak sanggup nak basuh"... Uncle tu citer lagi... Dulu dia tak basuh jugak... Tapi... Bila dah masuk Local Universiti... Kawan dengan ramai Melayu... Akhirnya... Dia basuh jugak! Melekit lekit... Tak selesa katanya... Ha Ha Ha...

Masa tengah lepak kat Lobby... Dan dia ada tanya aku jugak pasal trip aku... Aku tunjuk kat dia Kitab Busuk aku tu... Dia kata "Wahhh! Well preparation ahhh"... Aku senyum je... Giler tak prepare... Aku bukan reti cakap Cina... Adehhh...

Si Uncle ni citer lah memacam pasal dia dengan bini dia sepanjang perjalanan kat sini... Dia suruh bini dia amik je package... Tapi bini dia kata membazir... Nak jugak gigih pegi sendiri... Uncle tu kata "Duit bukan boleh bawak mati pon"... Aku gelak jek... Ha Ha Ha... Ehh... Bukan ke kepercayaan orang Cina yang duit tu boleh masuk kubur... Bukan takat duit... Kereta Ferrari... Ferry... Kilang Ferrero Rocher pon boleh... Keh Keh Keh...

Dan Uncle tu sendiri pon tak suka dengan perangai orang China ni... Kasar dan kurang ajar... Ada jugaklah dia bahasanya orang China ni... Walau pon dia bangsa Baba... Dia tahu jugak lah cakap bahasa China sikit sikit sebab dia belajar dari bini dia yang amik jurusan Bahasa Cina masa kat Universiti dulu...

Tunggu tunggu teksi tak sampai sampai... Then.. Lama menunggu... Akhirnya datang satu teksi... Sepatutnya Uncle dan bini dia naik dulu... Tapi... Uncle tu baik... Bini dia pon suruh We'Ouls naik dulu... Thanks Uncle and Auntie!



*** Bye Bye Hangzhou ***

Alhamdulilah... Akhirnya sampailah We'Ouls di Hangzhou Xiaoshan International Airport...

Check waktu check-in...

Banyak giler kan bag We'Ouls... Ni pon... Rasanya dah terlebih muatan... Banyak barang terpaksa bawak naik atas... 

Sementara nak tunggu counter bukak... HH masakkan Maggi Tom Yam untuk Jay Emm... Dia telan 2 bungkos! First time makan Maggi Tom Yam katanya.... Tak puas satu... Ha Ha Ha... Budak jakon ni kalu boleh nak telan hari hari.... Adehhh

Moh check-in...

Layan kereta...

Soping terakhir nengok souvenir...

Jay Emm belikan cermin Hangzhou...

Rasa macam nak beli... Besar dan unik...

Lepak tunggu boarding.... Aku terserempak dengan uncle baba dengan bini dia... Tapi... Muka mencuka jek sambil tenangkan diri makan kacang... Aikkk... Tak kan kena tipu lagi dengan teksi kot... Ha Ha Ha...

Marilah kita pulang... 

Sampai kat KLIA2... Aku cari port nak membuta... Sebab... Flight aku ke Johor Bahru awal pagi... Jay Emm pon tak boleh nak balik Putarjaya sebab dah lewat...

Bangun tido... Terus ajak Jay Emm makan dulu... So... Breakfast kat KFC je...

Dia nangis... Sebab... Aku ada beri dia something... Dan kata something kat dia.... Tapi aku dah tak ingat... Ha Ha Ha...

Tiring? - Yes!
Regret? - No!
Experience? - Priceless!


- TAMAT -

25 comments:

  1. kereta yg comel2 tu ape ss? bekas bekalan dunia akhirat kew?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu bekas letak KONDOM untuk syaitonnn yang tak patut dilahirkan ke dunia...

      Delete
  2. Animal ni kalau komen mesti ajet2 suci...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Animal mana? Tergelincir dari landasan komen ko ni... keh keh keh

      Delete
    2. Anoying the most or anonymous... cam animal la..animal xde nama..

      Delete
  3. Alololo, kak JM comel je, hati tisu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia baru lepas kena marah... kah kah kah

      Delete
  4. Selamat Tahun Baru owner blog scdhaseinphoto.

    Tahniah!
    Blog scdhaseinphoto terpilih dalam senarai Top 55 Blog Travel Malaysia 2017.

    ReplyDelete
  5. Bertemu jgk ye uolls..maybe dia takut SS nk maki dia kt situ agaknya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak pon kenal orgnya... Banyak je komen dia kat blog mak... Dan mak pon tak kan sangka orangnya... ha ha ha... Biarlah dia hidup berkeliaran... keh keh keh

      Delete
  6. Lps ni cpt masuk kitab hanoi plaks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cambodia pon x lepas... banyak dah lupa... ahakss

      Delete
  7. Ini sahih borong tak hengat..jm ni benyek jgk ye..sikit2 nangis..jgn mrh jm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Muka jek nampak garang... hati tisu... he he he

      Delete
    2. Ahaksss! Mak!! Titiew hati tisu mak! Tgk cite sedih pun nanges tsk caya tanya SS..cite pe kira tgk kat wayang tu

      Delete
  8. Cina kat msia masuh x eh? Ke basuh jgk sbb ada paip

    ReplyDelete
  9. Kalau sbb sejuk buat la mcm kat jepun tu..suam jek bila sembur rasa nk berlama dlm tu main air suam 😬

    ReplyDelete
  10. Dalam pandai ckp china tu..uncle tu pun kena kencing kat eport kan

    ReplyDelete
  11. Biasa kalau nk makan megi beli perisa kari..so perisa tom yam ni mmr festime waktu kat hangzhou laa..mmg sedap gile..ke sedap sbb HH yg buat kan..buat dgn penuh kasih syg kot 😬

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jm ni mmg x penah rs ke megi tomyam..iskkk..kita dh jemu tau

      Delete
  12. Awak belikan kitew sobiner fm bentuk pasu bunga tu..itu terkejut dan terharu tu sbb x leh tahan sebak..nanges sebak terharu seronok ehh mcm2 la rasa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Up sikit sobenir tu jm..nk tgk ada diamond ka yg sampai nangis tu

      Delete
  13. Agaknya apa lah perasaan orang yang suka menganiaya orang lain ye. Bila orang dalam kesusahan dek bahana perbuatan dia... dia rasa seronok sangat kut agaknya kan dah pedajal kan orang lain. Tapi ingatlah setiap perbuatan ada balasannya. Lagi pun doa orang teraniaya ni tiada hijab zoom terus direct ke langit. Apa pun muasabah diri sendiri supaya kita tidak menganiaya orang lain.

    ReplyDelete
  14. Cantik lah model kereta tu apa lagi yang biru...hehehehe display kat hall rumah mesti ohsem kan

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...