Tuesday, 16 January 2018

Kembara New Zealand State Highway 6 Routes - Kawarau Bungy Centre

Entry sebelum boleh toleh SINI...


Aku stop kat Kawarau Bungy Centre sebab si HH dah tak tahan nak terkencing... Merayau cari sampai ke hujung di luar... Rupanya jamban ada kat dalam bangunan Kawarau Bungy Centre... Ciss! Penat jek jalan peluh ketiak...

Kat  Kawarau Bungy Centre ni... Bolehlah buat aktiviti Bungy... Tapi... Aku tak buat lah... Sebab... Aku tak nak dalam Sijil Mati aku tertulis sebab kematian adalah kerana terjun Bungy... He He He... Tapi... Kalu U'Ouls rasa nak terjun Bungy... Sila lah... Nyawa kaw kan... Bukannya kaw terjun guna nyawa aku... He He He...

Pada aku lah... Mati tu boleh terjadi pada sesape pun... Walau di mana juga pon... Even dalam tidur pon... Tak kira masa... Kalu aku masih muda... Saat terlebih kalsium... Mungkin lah aku akan buat keja giler...

Cuma... Bila dah sedor diri dah makin tua... Umor pon dah makin sikit... Tulang pon dah nak mereput... Minum pon tak ada gula... He He He... Ditambah pulak kita dah dikurniakan akal yang berlebih garam ni... Selagi kita bernafas... Selagi kita boleh isi usia yang singkat ni... Selagi boleh elak penyebab mudahnya mati... Nape nak saje saje mencari mampos betul tak? Elok elok boleh hidup 30 tahun lagi... Tetiba termampos di usia 30 tahun... Kah Kah Kah...

Tanya diri... Amalan kaw dah cukup ke? Kaw dah tak sabor benor nak pegang title arwah ke? Dah rindu sangat dengan Tok Adi tanah kubur eh? Ehhhh... Apa aku merepek ni? He He He... Kesimpulan... Banyak menda berfaedah yang kita boleh buat untuk cabar diri... Pandang laa pada orang terapat dengan kaw yang banyak berjasa tu...

Kalu kaw selamat terjun bungy tu... Paling bangang pun... Dua tiga hari je lah kaw boleh poyo citer kat kawan kawan... Sedara mara... Jiran tetangga... Penghulu kampung... Sentero dunia yang kaw dah terjun bungy... Lepas tu orang dah lupa cerita kaw... Tapi... Kalu kaw mati sebab bungy... Seumur hidup orang akan bercerita tentang kaw... Bukan citer pasal keberanian kaw... Tapi citer pasal kebodohan kaw... Apa apa pon terpulanglah...

Ehhh... Panjang pulak tazkirah aku... Moh... Layanlah view kat sini...

Nak tengok Bungy Viewing boleh jek.. Free... 

Jambatan nak terjun tu nun jauh di sana...

Tak tahu laa bunga apa.. Setompok tumbuh kat bukit...

Entrance untuk terjunan... Jambatan di bawah sana...

Jom masuk sini... Nampak macam tak de mende.. Sekali tengok...

Haaa... Bertingkek tingkek rupa nya...  Memacam hado... Cafe... Souvenir...

Aku turun bawah sekali... Guna tangga yang berpusing tu... Tinggi rupanya tempat ni... Aku cari HH... Tak ada... So... Aku terus cari jamban... Tengok dia ada kat sana... Dia tanya aku "Ko guna tangga ke lift?"... Aku jawap "Guna tangga laa"... HH "Lift ada kat tepi lahh"... Aku "Aku tengok banyak kedai souvenir dengan cafe"... HH terus bulat mata... Sape suruh kaw naik lift... Ha Ha Ha...

Jamban pon nak guna sign orang tengh bungy... 

Sementara tunggu aku kat Jamban... Si HH dok godeh camera aku... Dia sempat amik gambar sign jamban... Bila tengok sign jamban orang tengah bungy... Tetiba aku dok terfikir luar otak berjambul... Ha Ha Ha... Ada dua peribahasa baru yang boleh diguna pakai di sini saja... Pertama... Sambil Bungy sambil kencing... Menggantikan sambil menyelam minum air... Kedua... Bagai kencing ke langit terkena muka sendiri... Menggantikan bagai meludah ke langit terkena muka sendiri... Ada peribahasa lain yang bermain dalam kepala otak korang? Kah Kah Kah...

Dah meronda leka kat dalam... Aku terlupa yang aku tinggalkan si Jay Emm tengah tunggu dalam kereta... Alamakkkk... Kang lemas pulak Jay Emm dalam kereta sensorang... Ha Ha Ha...

Masuk kereta... Jay Emm "Nape lambat sangat?"... Aku "Jamban kat dalam"... Jay Emm "Ohh patutlah nampak korang masuk dalam"... Padahal aku lambat sebab merayap cuci mata.... Ha Ha Ha... 



BERSAMBUNG...

31 comments:

  1. Ada lagi..biarkan luncai terjun dgn talinya menggantikan biarkan luncai terjun dgn labunya..aci dak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Keh Keh keh... luncai ehhh mak... boleh tambah... bagai anjing menyalak tali.. ha ha ha...

      Delete
  2. Biasalah kan..nak tunjuk poyo terjun bungy tuh..kenalah boh dlm insta bg semua org like hehe

    ReplyDelete
  3. Cuma nak tanya la kan,,buat utk kepuasan sendiri ke buat utk dpt like haha..(pertanyaan org yang jakon takde insta bagai nih)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebelum terjun mengucap dulu... syurga tak? ha ha ha...

      Delete
    2. Utk dpt LIKE dan FOLLOWER ramai la Mak baru pemes macam retis 😬

      Delete
    3. Pattula lama JM tggu dlm kete rupanya sesat cari toilet heee

      Delete
    4. Ekeekek kalau tanya JM pun x nak mati sbb naik bungy jumping tu..

      Delete
    5. Akaakak tazkirah pasal bungy panjang lawak tp ada benar nya

      Delete
    6. Pesal JM komen kat sini hahah..

      Delete
    7. mata jay emm banyak bintang dah nih... he he he....

      Delete
  4. Ehh x aci ni..mak org first komain 😬

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan jeles okay..mak pun pemes jgk hehe

      Delete
  5. Bagai aur dgn tebing tukar jadi bagai pantai dengan penyu bertelur

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagai jay emm dengan penyu boleh? he he he

      Delete
  6. Signage tu cam salah.. ptut kain dia tersingkap... baru betui...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagai aur dengan tebing laa tuh... ha ah ha

      Delete
  7. itulahhh. dulu teringin jugak nak bungee. bila dah sekarang ni, adrenaline rush dah kurang. takut kang terbungee, terkencing, maka jadilah peribahasa:

    Ke mana tumpahnya kencing kalau bukan ke muka sendiri

    Hahahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oooooo... patutlahhhh... Bapak kencing berdiri... anak kencing bungy... keh keh keh...

      Delete
    2. hahahahahaha... kak SS lawaaak laa

      Delete
  8. cantik lah header tuuu...

    sayang nyawa jadi sia2 kalau terjun then mati kat situ kan.
    tapi tu lah mati kita tak tau bila, cam ne, kat mana kan.

    yang penting gambar2 mmg cung melecung.

    ReplyDelete
  9. SS tak tgk org bungy keee. Free view katanya tu :D

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
  10. Kawarau...sekali berbelit lidah nak sebut...rasa macam senang lagi sebut karau ikan...

    ReplyDelete
  11. hahahaha.. Part peribahasa tu memang win lah sis..

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...