Wednesday, 10 January 2018

Kembara New Zealand State Highway 8 Routes - Bendigo Picnic Area

Entry sebelum boleh semak SINI...


Setelah beransur gerak dari Lindis Pass Scenic Lookup... Cuaca kembali seakan mendung... Tapi mendung tak bererti hujan... Yakinlah itu satu cobaan... Masih ada waktu dan kesempatan tuk meraih cinta... Ehhhhh... Dah kenapa lagu si Deddy Dores duet dengan Ella masuk dalam OST citer aku nih? Ha Ha Ha...

Hadoiii lahhh... Aku sebenornya risau kalu sepanjang jalan akan ditimpa hujan! Sebab bila hujan... Hapeeeeeeeeeeee pon tak bolehhhh! Al-maklum hujan emas di negeri orang... Hujan batu di negeri sendiri... Baik lagi negeri sendiri... Jadahhhhh apa pulakkk aku nak berperibahasa pulakk nih! Aku tengah susah hatikkk niiiii.. Adehhhh...

Kalu kaw nampak sign GIVE WAY cenggini... Bermakna kaw kena berhenti sebelum garisan ye Aci... Beri laluan kat orang seberang sana jalan dulu... Dah tak ada kenderaan baru kaw jalan... Haaaa panjang panjangkan laa leher kaw macam Zifarah... Jenguk laluan sebelah sana.. Ha Ha Ha... Kat New Zealand memang banyak jalan yang cenggini...

Kalu nak stop kat tepi jalan... Make sure... Kaw parking tepi jalan ke dalam sikit dari jalan besar ye Aci... Kang tak masal kena sauk!

Menikmati view gunung hijau yang diselaputi salji...

Aku dah tak larat nak lambai lambai lembu kambing... Bukan diheran pon aku datang... Asik nak meragut rumput je kojenya... Nasib baik dia tak ragut handbag aku... Ha Ha Ha... Ehhh... Aku ada handbag ke? Keh Keh Keh...

Aku singgah kat Tarras... Sebab si Jay Emm tak tahan nak terkencing... Pelik aku nengok dia... Selalunya... Aku laa champion of terkucil... Ni dia pulak amik title aku... Ha Ha Ha...

Masa tiba kat Petrol Station Tarras... Ada tulis kat papan tanda... Toilet ke arah sekolah... Tapi We'Ouls jenguk tak ada... Then... Si HH masuk dalam sebab nak tanya mana toilet sebab cari tak nampak... Orang kat dalam siap keluar tunjukkan mana toilet... Rupanya kat depan simpang masuk tu jek... Adehhh... Tu laa cari pakai lutut memang lah tak nampak... Cer pakai hidung... He He He...

Petrol Station Tarras ni dah macam pekan cowboy pulak aku rasa...

Dah alang sampai kat Petrol Station... HH rasa nak isi minyak... Tapi... Petrol Station ni guna kad New Zealand pulak... Alamak! Tengok meter... Masih ada setengah tangki lagi... Rasanya sempat nak sampai ke Arrowtown... Sebab aku memang plan nak hentak minyak kat Arrowtown pun...

Ini lah Public Toilet Tarras... Ngam ngam kat jalan masuk je...

Terus teranglah aku kata... Aku kagum dengan Public Toilet kat New Zealand ni... Bersih... Tak berbau... Canggih... Dah macam hotel... Ada yang toilet dia sebijik macam dalam kapal terbang... Guna mangkok jamban dan sinki full high quality stainless steel ok! Ada yang guna bidet canggih manggih siap dengan audio guide lagi... Senang citer... Tak macam kaw berada kat Public Toilet pon... Giler ahhhhh!

Masa aku masuk jamban... Aku tak tahu apa yang berlaku kat luar... Jay Emm kata... Ada sorang Mat Saleh ni... Masuk jamban... Pintu tak tahu nak kunci... Datang sorang Minah tak ingatlah bangsa apa pegi bukak pintu Mat Saleh tu tengah kencing... Haaa... Apa lagi... Saksikanlahhh... Saksikanlah oleh mu wahai sang hujan.. Aku yang telah jatuh... Dilanda… Asmara… Kah Kah Kah... Memori daun pisang laa kaw kat jamban tu... Maka membebel lah si Minah... Mana taknyaa... Sebab bukan ternampak daun tapi batang pisang! Aku harap Minah tu tak suwei accident dalam perjalanan nanti... Ha Ha Ha... Ngok!

Lebih kurang 15 Kilometer dari Tarras Petrol Station... Lebih kurang dalam 10 minit... Sampailah We'Ouls di Bendigo Picnic Area... Moh laa kita rehat dulu... Sambil picnic makan bekalan yang ada...

Gunung salji di hadapan ku...

Sejuk nyaman jek... Sesekali angin sejuk bertiup... Memang wow!

Menu ringkas jek... Janji makan... Ha Ha Ha...

HH layan aku makan... He He He... Betapa nikmatnya.. Makan nasi sambal telur dan berulam timun jek pon... Telan jek!

Sahabat ku adalah seseorang yang menjadikan aku yang terbaik...

BERSAMBUNG...

25 comments:

  1. Lembu kambing bersepah sepanjang jalan..pelik tu asyik ragut jek dia x dahaga keh eh

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalu dahaga... Dia isaplah tetek kambing sebelah... kah kah kah...

      Delete
  2. Betul! Jgn nk benti sesuka hatik! Cari tempat yg ada space utk parling x memasal nanti ada org report parking suka hati..surat saman sampai..kat msia x pe org berduit nk byr saman tu sebb parking sepah x dulik org leh lalu ke x adeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat Malaysia... Parking sepah memang kena garit cat...

      Delete
  3. Seyes laaa toilet sana bersih x hancing..nape ntah toilet tempat kita ni hancing gile tu ada tukang cuci..kd sebab sana x mkn petai

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sana kencing bau cheese bedebah... kita belacan hotak hudang... kah kah kah

      Delete
  4. Akaakak..batang pisang eh? Ingatkan batang rokok jek

    ReplyDelete
    Replies
    1. Batang rokok kecik... he he he...

      Delete
    2. Huh... rugi.. asal la aku xde kat luar masa tu... dpt gak tengok pree...

      Delete
  5. Nikmat woo berkelah mcm ni bila sejok cepat lapo..sape ntah masak sambal tu sedap gilak!

    ReplyDelete
  6. Wah syioknya piknik siap dengan periuk nasi sekali. Selalunya makan simple-simple je pun dah sedap tahap 5 star. Dengan di temani angin sepoi-sepoi bahasa...alangkah nikmatnya apa lagi kalau langit awan lemah gemalai memayungi hangpa ber3....eh apa ni bermadah bagai... padahal piknik je. hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehhh... Bermadah berkelah ke tu? Kah kah kah... Piuk nasi tu... Angkut jek... Pastu seal guna plastik seal... Senang...

      Delete
  7. Sian si baju biru terkapit dek si baju hitam dan merah nasib tak penyek

    ReplyDelete
  8. Memang menangis tengok gambar2 kak nam ni haaaaaaa hahaha.

    lepas tu kan, khai tengah baca2 sekali tergelak sorang2. sebab terbayang situasi seorang mat salleh tengah kencing, minah bukak pintu, dah mat salleh tu strart nyanyiiii~~ hahahahahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nyanyi lagu gerimis mengundang kan? kan? Kah Kah Kah...

      Delete
  9. tak kak nam.. nyanyi lagu alleycats - berarak mendung kelabu~~~~ hahahah

    ReplyDelete
  10. Hamboi.. sakan berkelah...
    Part memori daun pisang tu lawak tak hingat.. Udahlah duduk kat kaunter.. kikikiki.. tak leh tahank nak gelak dibuatnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haippp Haippp... Tutup mulut tu... Nanti orang nampak... Keh keh Keh...

      Delete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...