Sunday, 7 January 2018

Kembara New Zealand State Highway 8 Routes - Twizel Holiday Park

Entry sebelum boleh petik SINI...


Aku set si GPS beruk ni... Alamat ke Twizel Holiday Park... Dia menyesat ntah ke mana mana... Last last... Guna mata jek laa... Dok jenguk kiri kanan... Pusing pusing... Cari signboard... Akhirnya jumpa! Huh!

Waktu sampai Twizel Holiday Park ni... Masih awal... Jam 6:15 petang... Memang aku ada inform yang aku akan sampai jam 06:30 petang... Tak nak lewat sangat... Takut tak ada receptionist jaga pon susah jugak...

If let say lah... U'Ouls memang rancang untuk check-in lambat... Kena inform pihak tempat U'Ouls stay tu ek... Kang U'Ouls tak tahu cara nak amik kunci pulak! 

Aku stay Twizel Holiday Park untuk satu malam... Aku pilih Ensuite Cabin... Harga cuma NZD 107.00... Kalu nak booking atau dapatkan info boleh refer SINI...

Moh kita nilai NZD 107.00 tu berbaloi tak? Scrollllllllllll...

Pintu masuk ke Twizel Holiday Park...

Office kat sini...

Reception untuk urusan check-in dan check-out...

Macam macam brochures boleh dikutip kat sini...


Aku dapat bilik nombor 3... Sebelah hujung kanan sekali... Parking kereta pon dekat sebelah jek...

Ini bilik orang lain... Bathroom dan toilet kat luar...

Tempat parking Campervan...

Ada disediakan tempat BBQ...

Ini dapur dan ruang makan... 

Ni dari dapur nak ke bilik aku... Tak jauh pon... Ok laa...

Ni lah bilik aku... Besauuuu gilakkkk! Bukan takat 3 orang... 5 orang boleh masuk! 4 katil ok! Satu katil besar untuk berdua... 3 lagi katil single... Makkk aihhhh... Berbaloi???

Dalam bilik ada kitchenet... Ada peti ais... Toaster... Cerek... 

Toilet pon selesa... 

Siap ada meja makan... Ada sofaaaa lagi... Memang best lahhh...

Ini dapur untuk masak... Bersih... Selesa laaa... 

Jom masak masak... Dapur kat sini tutup jam 10:00...

Satu perkara yang aku nak ingatkan ye... Most tempat stay yang ada sedia dapur... Ada limit waktu... Kita tak boleh suka hatik nak kelentang kelentung periuk belanga sampai memalam buta...

Dapur kat Twizel Holiday Park ni... Limit sampai jam 10:00 malam jek... Tapi si HH ni salah dengar agaknya... Dia macam terkocoh kacah nak masak... Dia kata orang reception kata jam 8:00... Padahal aku baca kat tepi dinding tu jam 10:00 malam... Eight dengan Ten pon seakan akan pronouncenye... Ha Ha Ha...

Aku suruh HH rehat... Sebab aku tahu dia dah penat drive seharian... Jay Emm yang willing nak masak... Tapi... Aku suka kacau dia masak... Jadi aku tolong apa yang patut... Tak nak dia buat sorang... Sekurang kurang dia ada teman...

Masa tengah masak... Tetiba ada orang tanya Jay Emm... Dia tanya Jay Emm stay sini ke? Jay Emm iyakan... Dia just nak pastikan hanya orang yang sewa kat sini jek yang boleh guna dapur... Even orang yang sewa parking untuk Campervan pon tak dibenarkan masak masak kat dapur.... Sah sah dorang boleh masak dalam Campervan kot...

Pada aku ler... Macam tak berbaloi laa kaw sewa Campervan... Sebab parking Campervan pon bukan free... Dan bukan kaw boleh parking ikut mana kaw suka pun... Kena parking kat tempat khas jek... Somemore kaw kena guna jugak toilet luar untuk  mandi semua... Tak kan kaw nak kencing berak dalam Campervan? Memang ada jamban dalam Campervan tu... Tapi... Nanti najis kaw yang dah kaw flush pon kaw kena buang cuci sendiri jugak... Sanggup?

Settle masak... Alhamdulilah... We'Ouls nikmati hidangan enak malam ni... Lepas makan... HH tanya "Nak keluar ke?"... Kalu ikut plan aku.. Aku macam nak layan tengok berjuta bintang kat luar sana... Tapi memandangkan aku nak kena redah almost 10 KM... Aku jadi malas pulak... So... Aku just lepak santai je kat Twizel Holiday Park ni...

Jommm makan! Yeahhh...

Lepas aku keluar toilet... Aku nampak mata Jay Emm merah... Kesat airmata... Ehhh.. Dah kenapa pulak??? HH buli ke? Aku tanya Jay Emm "Pesal u? Nangis nape?"... Jay Emm "I baca entry u kat China laa"... Erkkk??? Aku "Nape pulak entry tu?"... Jay Emm "I sedih laaa"... Laaaaaaaaaaaa... Tu jek??????????... He He He...

Biasanya entry yang aku tulis... Aku memang autopublish... Kebetulan pulak entry China tu publish waktu aku di New Zealand... Internet kat sini limit Free 250MB jek untuk seorang... Kecik kan? Adehh... Boleh lah dari tak ada...


BERSAMBUNG...

34 comments:

  1. Salam owner blog Scdha Sein Photo. Mohon tukar Blog List. Saya dah masukkan blog Scdha Sein Photo kat blog list Rahsia Melancong.

    ReplyDelete
  2. ada entri baru..adeh! gemuk tul dak baju merah tu

    ReplyDelete
  3. memang selesa gila la stay kat sini...bersih..semua complete..berbalo la bayar

    ReplyDelete
  4. sesiapa nak pegi NZ dan dari tempat menginap kat Twizel..korang wajib booking tempat ni..boleh dekat link yang SS share tu..seyes.best! "itew tlg promote..leh dpt gula-gula tak" hehehe

    ReplyDelete
  5. SS masak sweet sour ikan salmon sedap gilak!!!

    ReplyDelete
  6. entri China tu telah menjentik hati JM..tu sebab sebak..adeh! boleh buat JM menangis..kalau Mak baca ni mesti dia ckp JM cengeng

    ReplyDelete
  7. nampak tak tu..semua bahan masak tu kami beli kat Pak n Save..jimat!

    ReplyDelete
  8. Ya Allah, serious bilik dia nampak cozy dan comfortable sangat :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh lompat lompat atas katil... ha ha ha

      Delete
  9. Berbaloi baloi..buleh masak tu yg puas tu..klu dtg ramai mmg jimatlah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup mak... kalu 5 orang memang jimat gilak...

      Delete
  10. Apa ayat yg buat tersentuh ati tu jm? Ss ni kan..babap kang

    ReplyDelete
  11. Lengkap semuanya..peti ais segala..borong salmon pun x kisah dh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan risau mak... x busuk pon barang basah... tapi kena wrapping elok2...

      Delete
  12. 250 mb cukup ke Kak Nam nak guna Waze?

    Tapi, nampak selesa dah berbaloi betul tempat tu. Hahaaha. Kalau khai duduk situ, lepak luar tu je pun mesti dah nampak kot berjuta bintang. hehehe.

    Bestnyaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. 250 mb tu internet kat logde... bukan mobile data... kalu mobile data mencekik harga dia...

      Duduk atas katil jek khai... nampak jula juli bintang 7... he he he...

      Delete
    2. Hahah.

      :D

      Khai bercadang ke Perth dan Western Australia dengan wife bulan 3 ni. Bila baca post kak nam buat road trip, memberi semangat kat khai untuk ke sana. Tak sabar jadinya hehe

      Tu tanya pasal kuota internet tu sebabnya khai plan beli simkad tapi sehari 500mb je. cukup ke ehh nak waze?

      oh kt lodge 250 mb? bukak youtube je terus habis hahah

      Delete
    3. SS memang x amik langsung simcard sana... Tapi... Kalu rasa mampu... Eloklah amik... Sebab just in case nak guna phone bila keta breakdown... cuma kalu ikutkan jalan highwaynya... Insyallah masih boleh berharap kat signboard... Ikut signboard laa gitu.. 500mb tu rasanya cukup... But just utk waze laa... kalu x cukup... memang waste my time laa.. ha ha ha...

      Delete
    4. waste your time and waste my money gitewwww hahaha

      Delete
  13. Berbaloi la ngan rege... sbb ada tu harga sama.. tapi cam reban..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu nanti aku share... Tu lagi horror...

      Delete
  14. Fuyoooo besar gabak betul bilik dia. Seronok ni nak golek-golek sekejap posing dekat tingkap sekejap posing buat gambor pasport(dinding putih) sekejap kuak lentang double bed.

    ReplyDelete
  15. Mak aiiii. Memang berbaloi sgt la harga tuuuu. Besar betul bilik nya! Boleh main lompat getah sekaliii

    Dapur dia pink pulak tuu hahaha

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat apa lompat getah... Lompat la atas katil.. he he he

      Delete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...