Monday, 8 January 2018

Kembara New Zealand State Highway 8 Routes - High Country Salmon

Entry sebelum boleh check SINI...


Mula mula mula ku yepiii... Tiba tiba dia sakitkan hati ku... Tak yapaaa laa... Terima kacihhh laa.. Jadik kekacihhh kuuuu... La La La La... Ehhhhh... Dahh pagi! He He He...

Bangun pagi... Aku pon la la la nyanyi senang hati... Siap siapkan diri... Aku ler paling awal bangun... Jay Emm dan HH... Kalu aku tak kejut... Memang memasing liat nak bangun...

Pagi ni... Jay Emm yang dok sibuk masak masak kat dapur... HH pulak masak nasi dalam bilik jek.... Kemudian dia keluar ke dapur... Sementara aku kemas bag... Tetiba... HH masuk bilik semula... Muka mencuka... Dia tanya "Mana plug converter lagi satu?"... Aku pon amik kasi dia... Muka dia mencuka lagi...

Lepas hantar plug kat dapur... Dia masuk semula dalam bilik... Muka mencuka lagi... Aku tanya dia "Napa ni? Masam jek muka tu... Wut happen?"... Dia jawap "Meluat!"... Aku "Erk... Meluat apa pulak ni? Ko marah aku ke?"... HH "Tak lah... Tak de apa lah"...

Lepas dah siap siap... Lepak kat meja makan... Tetiba HH duduk atas katil... Kemurungan... Aku tanya HH lagi "Cer cakap nape nih?"... Jay Emm "Ni mesti tak puas hati dengan I kan? I tahu laaaa"... HH "Haaa tahu pulakkk!!"... Jay Emm "I tahu laaa... Mesti ada yang U terasa"... Aku sampuk "Ehhh... Ada apa apa yg I tak tahu ke? Apa jadi kat dapur tadi?"... HH "Tak de pe laaa"...

Aku ajak HH breakfast... Breakfast apa yang ada... Lepas breakfast mood HH dah ok sikit... Minah ni kalu tak breakfast macam tu lah... Dia tak suka disuruh buat keje kalu tak makan lagi... Mood nak mengamok jek pepagi... Aku dan Jay Emm lah selalu jadi mangsa... Adehhhh....

Then... Angkut bag semua dalam kereta... Boleh pulak hujan turun renyai renyai! Hadoi... Harap tak lama laaa... Makin sejuk pulak... 

Lepas check-out pulang kunci semua... Start engine kereta... HH tanya "Nape eh lampu ni merah?" Aku jawap "Mungkin engine masih sejuk... Panaskan dulu.... Tengok hilang tak lampu tu..."... Dalam kereta... Aku cakap gini "Kaw jangan lah buli Jay Emm tu... Sian dia... Dia suruh kaw amik plug je pon... Dah dah laa".... HH sengih sengih "Mana ada aku buli dia pon"... Aku "Dah dah laa... Pegi laa pujuk dia"... 

Kereta gerak... Lampu merah pon hilang... Mulakan perjalanan seterusnya untuk hari ni... Jay Emm kat belakang bantai senyap dan bermasam muka... Merajuk! Hadoiiii... Aku yang kat tengah tengah ni pening... Whats going on nih? Adehhh... 

Tak jauh dari Twizel Holiday Park... Ada High Country Salmon... Pada awalnya aku tak fikir akan sempat ke High Country Salmon ni... Dan tak plan pon nak ke sini... Sebab tempat ni bukak jam 8:00 pagi hingga 6:00 petang.... 

Sebenarnya... Aku plan nak keluar dari Twizel Holiday Park jam 6:00 pagi... Tapi disebabkan dapur kat Twizel Holiday Park bukak lambat... Kena masak masak semua... Cuaca pulak hujan renyai... Ditambah lagi Jay Emm dan HH dok bercakar pepagi... Keluar dari Twizel Holiday Park pon lambat So... Dapatlah singgah kat High Country Salmon... 

Aku sampai High Country Salmon tepat jam 08:50 pagi... Agak kesiangan dah... Adehhh... Aku banyak lepak luar jek... 

Dalam kedai ada cafe dan jual ikan salmon freshh... Aku tak beli pon... Sebab semalam aku dah cekik Salmon... Rasa malas dah nak beli lagi... Satu slice salmon tu lebih kurang NZD 10.00 ke atas... Memang besau... Puas makan... Kalu boleh masak BBQ Salmon tu... Lagi nikmat aku rasa...

Ehh... Dah sampai...

Cer cari... Kat mana Jay Emm merajuk? He He He...

High Country Salmon ni buka jam 8:00 pagi... Tutup jam 6:00 petang...

Ikan Salmon tinggi dengan Omega 3... Bagus untuk otak... Kot kalu otak kaw macam lembu... Elok lah amik Salmon... Ha Ha Ha...

Ni macam kelong laa...

Si Jay Emm dok layan ikan... Cuba pujuk hati sendiri... Dah macam Bawang Merah merajuk panggil mak dia Ikan Kaloi... Wahai bondaku Bondaku si Ikan Kaloi... Timbullah bonda ooi timbullah tunjukkan diri... Nasi melukut dengan sayur keladi... Nasi melukut sayur keladi untuk Bondaku di pagi hari... Keh Keh Keh... 

Dari jauh... Aku perhati jek Jay Emm... Sakit perut aku gelak tengok Jay Emm merajuk... Hadoiii lahhh... Jay Emm ni... Kalu merajuk... Dia bantai senyap... Muka mencuka jek... Waktu dia macam tu... Aku biarkan dia layan perasaan dulu... Aku buat tak reti... Biar dia cool down dulu... Lagi pon... Bukan aku yang buat dia merajuk... So... Aku tak nak tambah carik pasal... Nanti kalu semua merajuk... Sape nak pujuk sape... He He He...

Cuaca sejuk kat sini... 

Budak amokan di pagi hari... Keh Keh Keh...

Moh tinjau apa ada kat sini pulak...

Skodeng sape tu??? He He He...

Semak samun pon masih nampak lawa... Kalu kat Malaysia... Rasa menyemak... Ha Ha Ha...

Aku yang kat darat ni... Mandi pagi pon bercinta... Kaw hitik... Mandi kat kolam lagi... Tak reti sejuk ke kaw ni ha? Ha Ha Ha...


BERSAMBUNG...

37 comments:

  1. perghhhhh header baru... cun! satg komen lain... nak baca je ni. komen nanti2 ea.. hahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehhh.. Bukan komen ke nih? Ke komain? Ha Ha Ha...

      Delete
  2. Kat Malaysia semak sebab ada botol plastik, polistren la tah hapa-hapa..mana nak lawanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kansss.. Pencemaran alam... Semak mata...

      Delete
  3. Air mata berjurai bopa baldi SS?

    ReplyDelete
  4. Entah bile owner blog Scdha Sein ni tido.

    Tiap-tiap hari berjalan. Lepas update blog, buat blogwalking plak.

    Kat blog JM, penuh dengan komen dia jer. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sambil menyelam minum air... Keh Keh Keh...

      Delete
  5. Hahahah... lawak.. seyes la... klau x drama... x sah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku sakit perut ingat balik kes ni... Keh keh keh...

      Delete
  6. Header baru, wohooooo! :D

    Next post akan explain tak kenapa drama merajuk ni terjadi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha ha ha... nantikan kesinambungannya pada episod akan datang... ha ha ha

      Delete
  7. Replies
    1. Tahniah utk apa kanda ku sayang? Ha ha ha

      Delete
  8. Hahaha kuat majuk jugak yee JM hahaha

    Semak kt obersi sentiasa rasa lawa. ahahaa. macam awan. tengok kt malaysia biasa je. skali kat luar, nampak lawa je awan hahaha. takde la awan yang terpilu sgt

    ReplyDelete
    Replies
    1. awan terpilu tu... ning baizura jek mampu... he he he

      Delete
  9. Kalau ada munyik la la la waktu pagi mean dah kena bangun..sib baik SS jenis bangun awal dari kitaorang..sbb dia bersiap lama..tu sbb kacak! 😂

    ReplyDelete
    Replies
    1. Berejam nak selak rambut selai selai... bertabah laa ye... 🤣

      Delete
  10. Ahaksss Drama setiap kali travel mesti ada..kalau x de tu mesti pelik bin ajaib..tp drama tu jap jek pastu ok balik

    ReplyDelete
  11. JM merajuk jap je pastu lepas menangis baru ok..adeh laaa

    ReplyDelete
  12. Tu bukan ikan kaloi la..ikan sel men heeee

    ReplyDelete
  13. saya kalau jalan2 dengan orang lain, selalu berdoa tak timbul isu...saya tak nak pening2 ooo

    ReplyDelete
  14. cantik betullah suasananya...ntah bilalah saya nak sampai ke sana pulak

    ReplyDelete
  15. fuyoooooo lawonya header baru....cun eh kacak berkocak nampak. Drama merajuk ko pujuk sendiri hehehehe kelakor lah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha Ha Ha... Sian Jay Emm... Selalu sabar jek...

      Delete
  16. Ala-ala cayang JM janganle masam muka nanti banyak urat muka yang rosak jadi kurang awet muda tau....ikutlah nasihat pakar sentiasa senyum sebab sel urat muka tak banyak rosak. hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Marah pon senyum jekkk... Ayahanda marahhh tak? Tidakkkkk! Seronokkkk tak kena jual... ha ha ha...

      Delete
  17. Lawaaa pic dalam ni,nampak ke ikan Sel Men dalam kelong tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nampak kalu dia munculkan diri... Ha Ha Ha...

      Delete
  18. tak puas nengok pic2 dalam ni...InsyaAllah akan ke sana December ni...mmg akan rujuk blog ni :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena tengok dengan mata sendiri kan baru puas... he he he

      Delete
  19. Amboi JM, sempat die mancing salmon kat situuu

    HAHAHA kelakar baca pasal semak samun tuuu. Ya Allah, mmg tepat sekali SS. Ni kalau kat Msia ni... memang rasa serabut jeee

    hanisamanina.com

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...