Saturday, 27 January 2018

Kembara Queenstown - Queenstown Area

Entry sebelum boleh ngorat SINI...


Actually... Lepas check-in kat Butterfli Lodge... Aku plan... Nak ke Glenorchy... Tapi... Hati aku berbelah bagi... Sebab... Cuaca macam redup nak mendung... Kalu hujan for sure nak amik gambar pon susah... Payung pon tak de...

Ehhhh... Mana entry Butterfli Lodge? He He He... Entry tu sama nasib dengan Lakes Tekapo... Aku nak peram dulu sehingga satu masa yang sesuai... Baru aku publish... He He He... Rajin rajin lah check updatenya hingga ke hujung kembara aku ni...

Jarak dari Queenstown nak ke Glenorchy pulak around 30 Kilometer... Agak jauh jugak tu... Kalu patah balik dah jadi 60 Kilometer...

Dah puas fikir... Akhirnya... Aku terpaksa korbankan Glenorchy... Tak pe lah... Dari Queenstown pon aku still boleh nampak jugak Lakes Wakatipu tu... Cehhh! Sedapkan hati... Padahal rasa nak meraung... Adehhh...

So... Aku decide nak jalan jalan kat Queenstown jek... Aku nak ke Queenstown Mall dulu... Sampai kat area bandar Queenstown yang jaraknya cuma 1.1 Kilometer jek dari Butterfli Lodge... Dekat sangat!

Masa nak parking kereta... Dok hegeh lah nak memahamkan mesin parking... Kat screen tulis FREE PARKING... Tapi... Still rasa was was... So... Tanyalah sorang Minah Saleh yang kebetulan lalu situ... Dia kata "Today public holiday... No need to pay"... Ehhh Minah Saleh ni berpantun dua kerat pulak... Ha Ha Ha...

Nak jek aku membalas... Thank you helping me... I love you... Ehhhh.... Macam tak kena jekkkk! Kah Kah Kah... Tu pantun ke sajak? Mentang mentang laa omputih... Nak I love you saje... He He He...

Mendengarkan FREE... Wahhhh! Terus bersinar sinar mata memasing macam frekuensi Sinar FM ehhh... Tak payah bayar U'Ouls! Free! Bolehlah aku melenjan kat Queenstown ni seberapa lama aku sukaa pon! Ha Ha Ha... Tak ada Majilis Bandaraya nak datang saman...

Jay Emm dan HH dok mengodek mesin parking...

Perhatikan ek... P PAY HERE 60... Means... Ko kena beli kupon parking kat mesin tu... Then pamirkan kupon tu kat kereta.. Sama macam kat Malaysia laa... Waktu yang dibenarkan 60 minit... Bayar NZD 2.00... Tapi sebab hari ni public holiday... So FREE... He He He... 

Cuma... Kalu kaw lebih masa parking... Tayar kereta kaw akan ditandakan cat kuning... Tak pasti aku maksudnya apa... Tapi.. Aku pernah nampak lah Majlis Bandaraya kat Dunedin... Dia tandakan cat kuning tu... Kena denda atau peringatan kot sebab lebih had parking... So... Sebelum masuk kereta semula... Silalah check kereta U'Ouls...


Yeahhh! Dah sampai Queenstown Mall... Jom shopping!

Memacam kedai ada kat sini... Antaranya... DF Souvenir... Kebab Halal... 
Dah puas shopping kat Queenstown Mall... Aku pon siar siaranlah kat tempat lain... Luas jugak area town ni... Memang tak tercover semua lah... Aku just pegi yang sempat untuk diterjah jek...

Kedai Gift memang banyak... Kat sini pon ada... Boleh lah riki...

Aku perhati jek Mat Saleh ni.. Entah apa dia borak dengan burung... Semua burung pegi kat dia... Comel jek...

Ada jeti... Dan nak naik cruise kat sini pon boleh...

Burung sensorang tak de kawan... Sian kaw...

Speed boat pon hado...

Lagi pemandangan Lakes Wakatipu... 

Banyaknya Aci borong...

Nak lepak sini pon boleh...

Mana kaw nak dapat pengembala kambing pakai baju kot hensem cenggini... Ha Ha Ha... Kalu pengembala kambing kat Malaysia... Pakai singlet nampak bulu ketiak jek... Keh Keh Keh...

Masa aku tengah lepak kat depan Patagonia Chocolate tu... Aku nampak Si HH dok beramah dengan sorang pompuan pakai tudung... Ehh... Cara borak macam dah lama kenal... Artis ke? Tengok tengok bukan!

Rupanya si HH tak kenal pon budak tu... Budak Malaysia... Comel jugak orangnya... HH saje tegur budak tu yang kebetulan baru sampai Queenstown... Sensorang pulak tu... Dia datang ramai dengan Mak Bapak adik semua... Tapi... Cuma dia jek bawak diri sampai ke Queenstown naik bas... He He He... Memacam lah yang si HH borak... Gaya dah macam Makcik Bawang... Ha Ha Ha.... Aku malas nak amik tahu sangat.... Cukup lah si HH jek membawang kat situ.... He He He...


BERSAMBUNG...

35 comments:

  1. Ko tu halia... asik halia... pastu menghembus...

    ReplyDelete
  2. Aci memborong yg bahagia dpt apa yg diidamkn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mahu x bahagia mak... baju sejuk sorang satu... adehhh

      Delete
  3. kalau kat Malaysia kedai gitu2 kan ala2 mcm kat JPO, memang basah lah ketiak segala. hahaa. ni kat sana siap pakai baju berlapis lagi kan kak?

    seronoknyaa musim sejuk2 ni haha

    oh, boleh balas pantun dia gini, thanks for helping me, coz if I terpay, I rugi! hahahahah

    ReplyDelete
  4. Adeh! Patut la..JM p la ngorat cari entri butterfli lodge..rupanya dia ‘simpan’ dulu..saje tau

    ReplyDelete
  5. Rezeki kita kan..dpt parking free sbb holiday..nk pantun gak laa..i miss u u miss me, i love u u love me ekeekkeek..sbb kat NZ so pantun kena dpm bahasa inggeris

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak pantun pen merah pen biru x? He he he

      Delete
  6. Kalau sesiapa nk cari souviner murah kat NZ..we all suggest pegi beli kat kedai DF souviner tu..cuba tgk? JM sorang borong 2 beg plastik tau..borong utk org kg keh keh keh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang murah yeeee situuu..

      Delete
    2. Yup! Borong laa kat situ jek... tmpt lain agak mahal!

      Delete
  7. byknye burung....eeeh cat kaler kuning....

    ReplyDelete
  8. Mummy kalo dapat parking free mau lompat bintang boleh jalan / shopping sakan..ahhaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn... sebab duit parking boleh beli keychain... he he he

      Delete
  9. Nz memang cun.. Tapi tak tau bila nak jejak.. heeh

    ReplyDelete
  10. HH ni memang dari dulu peramah sokmo.. kalau baca entry lepas2 pun gitewwlah perangai HH... Ss pulak jenis suka snap gamboo.. JM pulak tengah2..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jay emm tengah tengah apa mummy? Kah kah kah

      Delete
  11. Kerlass pengembala kambing pakai kot.. haha

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...