Tuesday, 27 February 2018

Kembara Cambodia - Angkor Wat

Entry sebelum boleh kunyah SINI...


Engko wat gapo tu? Tak wat po... Aku nak pi Angkor Wat... Wat? Apo Wat? Wat gapo? Adehhh... Mimpi aku terhenti bila jam handphone memekak mekak tembus tiub Eustachia telinga.... Amboihhh! Begitu sekali tahap kedalaman lubang teliga aku nih... He He He...

Bangun... Duduk bucuk katil... Terpisat pisat bagai nak rabak biji mata ku ini... Penat semalam belum lagi hilang... Hari ni... Bangun seawal 4 pagi U'Ouls! Aku rasa... Waktu ni pon... Awal Ashari pon tak bangun lagi... Walaupun nama dia Awal... Ha Ha Ha...

Apa gigih ke beno aku bangun awal nih???? Dah lah kat hotel aku ni heater pon ikut time! Jam 4 pagi sape nak layan kaw mandi manda dengan air panas! Dok menolak nolak jasad ni ke bilik air... Bercinta betul aku nak mandi air sejuk!

Dah lah aku ni ada penyakit rojak asma! Ehhh... Asmaul husna... Ehhh... Apa aku merepek ni... Asma... Asma semput tu... Bukan Wawa semput... He He He... AKu ni bila dah semput... Nanti aku mencungap cungap... Menjerit jerit mandi... Mandi air sejuk jeritnya macam terkena air panas! He He He...

Aku janji dengan Salim dalam jam 5.00 pagi waktu tempatan... Dan sempat solat Subuh kat hotel... Tapi agak rushing... Keluar dari pintu Hotel... Salim dah tunggu... Bagus si Salim ni... Patuh pada masa...

Sepanjang jalan... Memang gelap gelita... Entah jalan shortcut mana si Salim ni lalu... Memang agak sunyi... Hanya lampu dari motor Salim jek yang menerangi jalan... Cuma... Bila dah nak dekat dengan Entrance Angkor Wat... Banyaklah Remork dan kenderaan lain menderu deru... Tak lah rasa takut sangat...

Sampai je kat Entrance... Kena tunjukkan tiket... Memang ada 2 orang akan check tiket kita... Dan... bila dah masuk ke dalam... Memang gelap gelita! Memang tak ada lampu jalan....

Aku ni dok mengharapkan lampu yang Jay Emm bawak... Jay Emm bawak Head lamp... Masa nak suruh si Jay Emm ni suluh... Tetiba... Lamp tak keluar cahaya... Head pulak entah fikir apa... Bukan bateri mampos ke pe... Tapi... Bateri pon tak de! Sengal tak? Ha Ha Ha... Hadoi lah Jay Emm...

Nak tak nak... Terpaksalah berpimpin tangan sesama sendiri macam orang buta... Nasib lah kalu aku teraba di tempat yang tak sepatutnya... Keh Keh Keh...

Terpaksa tumpang cahaya dari lampu suluh dari orang lain... Jalan rapat membontot cahaya... Nasib baik dalam gelap... Tak lah nampak sangat muka aku tak malu hegeh melukut usha lampu orang... Kalu tak... Mesti ada yang buat muka kerek kedekot tak kasi tumpang... Kah Kah Kah...

Dalam gelap... Dari derap kaki aku ni... Aku dapat rasa... Betapa jalan menuju ke Angkor Wat ini tidak rata... Berbatu dan berpasir... Masa kat jambatan kena hati hati... Takut tersalah langkah masuk tasek pulak... Ha Ha Ha...

Jalan punya jalan... Ehhhh! Pesal jauh benor nih... Jauh giler... Dah laa kena jalan dalam gelap gelita... Mula lah aku nak pening... Adehhh...

Dah lama berjalan... Ehhhh... Mana Angkor Wat nyeeeeee???? Manaaaaa????? Tak nampak apa ponnnn! Pastu aku tengok lampu orang... Ramaiiiiiinyeeeeeeeeeeeee! Aku ingatkan... Aku bangun awal pagi... Aku lah orang yang terawal sampai sini... Rupanyaaaaaaaaaa... Ada orang lagi awal dari aku! Makkkk aihhhhhh! Pukul berapa korang ada kat sini????? Ke korang tido sini????

Aku jalan pelan pelan ke depan... Ehhh... Nampak macam ada air... Ada apa kat depan tu? Nape orang berkumpul kat sini... Nape tak kat Angkor Wat? Ehhhh... Angkor Wat nyaaa mana?? Dari tadi soalan aku tak berjawap...

Ahhh! Bencilah! Gelap gini tak nampak apa! Aku nak amik gambar apa nih sebenarnya??? Tetiba aku jadi frust! Jay Emm "Sabar! Angkor Wat tu kat depan tu?"... Pelik! Nape aku tak nampak eh?

Depan aku ni... Penuh dengan Mat Minah Saleh badan tinggi besar bagak... Aku rasa... Aku diri kat barisan yang ke empat kot! Lama aku riki dari cahaya yang samar samar... Ehhhh... Tasek ke depan aku nih?

Jay Emm ajak aku menyelit selit kat depan.... Makin lama langit macam nak cerah... Then... Barulah aku nampak... Bayangan Angkor Wat memantul dari air tasek! Then... Aku fokus lagi... Makkkk aihhhhh! Itu ke Angkor Wat nyeeee????? Maka... Mode EngkoKejakunan pon On serta merta! Keh Keh Keh...

Lihatlah... Aku dibaris ke empat sebelum mentari muncul! Kalu kaw nak baris depan tu... Kaw tido dalam tasek lah... Ha Ha Ha...

For sure... Photographer Professional dah take port baris paling depan sekali! Dorang sanggup cangkung berjam jam kat situ... Jangan harap lah kaw dapat menyelit untuk angle yang cantik... Tapi... Si Jay Emm tak putus asa... Dia ajak jugak aku menyelit... Dapat jugak laa kat baris depan... Terpaksa diri menjenjet atas batu takut kasut terkena air tasek...

Bila mentari munculkan diri... Maka kedengaran laa petikan camera... Klik Klik Klik bunyinya... Dia punya klik macam amik gambar model...

Dan ini hasil bidikan dari camera aku... He He He...

Sabar menunggu sehingga matahari muncul! Dan langit membiru... Waktu ni dah jam 7:00 pagi...


Sesetengah orang yang melihat tempat ini menggunakan mata kasar... Mungkin akan mengagung agungkan tempat ini... Tapi... Tidak di mata hati aku... Yang terlihat... Hanyalah kebesaran Illahi... Mungkin Allah tidak mahu hati aku memuji tempat ini... 

Yang aku nampak adalah KESEMPURNAAN ISLAM... Kita akan nampak LEBIH Islam bila kita berada di tempat bukan Islam... Renungkan...

Sebab itu... Allah ciptakan mata kita punya dua warna... Putih dan Hitam (atau warna gelap)... Ada malam dan siang... Kerana secara logiknya... Kita hanya boleh melihat cahaya hanya apabila kita berada dalam kegelapan...

Kita menyembah Allah yang satu... Kita boleh bercakap terus dengan Allah... Kita tak perlukan perantara untuk meminta...

Bila kaw dah berada kat sini nanti... Kaw akan faham apa yang aku perkatakan ini... Hopes...

Kaw tengok tu... Betapa ramainya manusia... Mat Saleh jek semua... Terasa macam aku dah berada kat Amerika pulak! Ha Ha Ha...

Tasek ini dipenuhi dengan teratai...  Ohhh... Teratai bunga indah... He He He...

Sepanjang berada kat depan tasek Angkor Wat ni... Si HH dok lepak kat belakang jek... Dia tak berapa sangat dengan sight-seeing macam ni... Sementara menunggu tu... Si HH ni dok wirid berulang "How Much? No... Thanks!.... How Much? No... Thanks!"... Dah macam kaset rosak! Kah Kah Kah... 

Rupanya penjual silih berganti tanya dia nak promote barang... Adehhh... Agaknya... Kat muka si HH ni ada caption SHOPAHOLIC kot... Keh Keh Keh...

Kulit lembu ada ukiran Angkor Wat...

Lukisan Angkor Wat pon ada...


Ok... Aku tak akan bercerita pasal sejarah Angkor Wat ni ek... U'Ouls kena google sendiri... Tapi... Seingat aku... Aku belajar tentang sejarah Angkor Wat ni masa tingkatan satu... Dan aku pernah curik baca buku teks Sejarah dunia abang aku...

Moh! Kita masuk dalam Angor Wat ni...

Sebelah kiri Angkor Wat...

Sebelah kanan Angkor Wat... 

Ngeri aku nengok tangga tinggi gini... Nak naik kena hati hati...

Ada Tokong...

Kretif beno nih...

Tak tahu laa muka sape... Tapi telinganya panjang...

Aku tak reti sangat nak merungkai kisah pada setiap dinding... Kalu aku rungkai kisahnya... 10 hari 10 malam pon tak abis... Jadi... Kalu U'Ouls banyak masa... Boleh lah appoint guide untuk tahu the whole story... Aku just tengok dari sudut seni jek... Memang details dan halus buatannya.. 

Aci dengan tiang dah sama tegak.. He He He...




Senibina Angkor Wat ni... Akan buat kita tertanya... Teknologi apa yang digunakan... 

Bisik pada langit... Tetiba... 

Nasib baik HH dan Jay Emm tak tanya aku pasal jantina patung ni... He He He...
Aci buat pe situ? Aci mandi pagi tak? He He He...

Aci dah penat...

Seni ukiran pada sudut ini... Tapi macam dah terhakis...

Moh panjat sini...

Tegak habis tangganya...

Marilah keluar dari sini...

Seluas mata memandang...

Terpaksa pasak dengan kayu... Dah tak berapa kukuh...

Jambatan ni lah yang aku lalu pagi tadi dalam keadaan gelap gelita... Kalu salah jalan... Memang boleh terjun tasek....

Dari kejauhan...

Binatang apa tu?

Dah puas menapak jauh meninjau Angkor Wat ni... Marilah menghiburkan hati dengan tawaf kedai pulak! Top up apa yang kurang... He He He...

Kat sekitar Angkor Wat ni... Ada berderet kedai jual pelbagai barang... Blouse tak de lengan yang si HH beli semalam kat Old Market pon ada melambak kat sini... Memang meriah warnanya... Ramai Minah Saleh pakai bawak jalan...  Tapi si HH beli untuk pakai tido... Dia belikan satu untuk Jay Emm... Untuk aku memang tak laaaa... Kalu aku yang pakai nanti tak jadi baju tido... Jadi kelambu... Keh Keh Keh...

Kalu U'Ouls nak beli macam baju si HH tu... Belilah yang labuh sekali ek... Sama jugak dengan seluar... Kena beli yang besar ok... Sebab... Nanti bila kaw basuh dia akan shrink... 

Dan jangan lupa untuk tawar harga... Dorang memang kedekot skit nak kasi harga rendah pada awalnya tapi cuba jek laa... Aku borong kat satu dua kedai jek... Sebab most barang dan harga more or less jek... Cuma kadang penjual ni... Makin kita nak keluar dari kedai dia... Makin dia nak offer macam macam barang dengan harga rendah.... Stragigi keji namanya... Ha Ha Ha...

Tak pastilah kerusi bebanyak tu untuk apa... Ada show laa kot...

Souvenir pon ada... Fridge magnet kat sini agak mahal...

Souvenir lagi... Pilihlah apa kaw nak...

Lukisan pon ada...

Baju dan seluar pon ada... 

Berderet lagi kedai... Tak larat nak masuk semua...

Tekak dah kering... Moh pekena kelapa!

BERSAMBUNG...

30 comments:

  1. Hahaha... dh penjual tengok aku melangut.. aku la kene.. aku bkn tak nak beli... tapi kalau aku beli ngan sorang .. mau yg lain datang.... sapa nk jawap kalau ramai2 kerumun aku sorang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ko patut rakam suara... Zikir kat situ... he he he

      Delete
  2. wow cantiknya gambar sunrise tuh..x sia2 jm ajk selit2

    ReplyDelete
  3. gigihnya kena pi awal pagi..tp mmg berbaloi view awal pg tu

    ReplyDelete
  4. HH pose dah mcm nasha aziz dah..

    ReplyDelete
  5. Mummy pernah baca kat mana ntah.. memang dorang amik gambor kat tepi tasek ni waktu sunrise dan juga sunset... Tempat paling untuk amik gamboo...katanyalah..

    ReplyDelete
  6. Shoot model pun cun kat sini..hehhee ..

    ReplyDelete
  7. pokok -pokok kat situ cun! dah macam kanopi da...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pokok beso pon ko siram din... keh keh keh

      Delete
  8. dgr orang jerit-jerit mandi jam 4 pagi sbb sejok...sape ntah hihih

    ReplyDelete
  9. buat berat beg je usung head lamp tu..cisss..tgk2 x leh guna

    ReplyDelete
  10. mmg kena menyelit..kalau tak..nampak kepala org jek..ramai betul! semata-mata nak shoot sunrise di sebalik Angkor Wat..

    ReplyDelete
  11. cekci betul binatang tu...tonggek menonggek heee

    ReplyDelete
  12. bagus sekali fotonya, sedap betul dilihat

    ReplyDelete
  13. Woaahh cantik nya pics & tqs share semua info trip ni. Blh jd ref nanti :)

    ReplyDelete
  14. Last sekali nampak kelapa.. Sedapnya..

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...