Monday, 12 February 2018

Kembara Cambodia - Art Center Night Market

Entry sebelum boleh jolok SINI...


Kalu U'Ouls merancang travel ke Siem Reap... Aku cadangkan... Tukar duit USD siap siap dari Malaysia... Dan... Kalu nak selamat... USD tersebut mesti versi tahun 2000 above... Aku dah explain kat entry SINI ek...

Dan... Kalu U'Ouls ada plan nak membeli belah kat Siem Reap... Sebaik baiknya hari yang U'Ouls pilih tu adalah Weekdays! Sebab... Harga barang lebih murah pada hari biasa... Sesetengah tempat harga barangnya akan jadi mahal bila Weekend menjelma...

Haaa... Kaw jangan hairan bin ajaib pulak kalu kaw pergi kedai yang sama... Barang yang sama... Harga hari sabtu dan ahad mahal... Tetiba kaw datang balik esoknya hari isnin harga jadi murah... Jangan kaw nak meroyan guling guling atas lantai kedai pulak... Ha Ha Ha...

Mungkin lahhh... Mungkinnnn... Ini just teori aku lah... Customer lebih ramai waktu weekend... Itu sebab penjual letak harga mahal... Penjual fikir... Kalu satu Customer pergi... Berduyun lagi yang mari... Ehhhh.... Dah macam Adinda Qasidah pulak... Ha Ha Ha... Maka... Customer desperate terpaksa lah membeli walaupun harga mahal... Terutamanya customer yang shopping last kopek nak perhabis duit sebelum balik negara memasing... Kih Kih Kih... Tapi... Bila weekdays... Customer tak berapa ramai... Jadi peniaga pulak yang akan jadi desperate... Itu sebab harga turun... Ha Ha Ha...

Dari Old Market... Aku sambung nyoping kat Art Center Night Market... Masa pon banyak lagi... Jom kita terjah...

Art Center Night Market ni... Cuma lintas jalan je dari Old Market yang aku pegi tadi... Tak susah pon nak cari...

Ada beberapa jambatan kaw boleh lintas... Tengok lah mana yang terdekat...

Mata si HH dah menyinar fm kat deretan kedai Silver... Apa lagi... Moh laa bersiaran... He He He...

Aku suka giler laa dengan silver kat Art Center Night Market... Memancor mancor kilatnya... Harga pon agak reasonable... Kira harga mampu milik lah untuk aku yang kemiskinan ni... He He He... 

Paling penting... Pattern dia awesome giler wehh... Kalu ada jual kat Malaysia pon semua duduk dalam kedai mahal like Pandora laa... Dan harga for sure berdentum tum tum mare tum dil pagal hai... Ehh.. Apa aku merepek ni.... Ha Ha Ha... 

Tapi... Jangan terkejut... Pattern lawa lawa tu ada di jual di kedai kedai buruk jek kat sini... Nak je aku sambar cincin ukiran yang lawa giler siap batu kaler biru... Tapi... Memandangkan tak ada size... Jadi... Mampu pandang jek laa...


HH beli seutas gelang rantai silver kat sini dengan harga USD 10.00... Dia akan potong ikut keselesaan ukuran tangan kita...

HH ada jugak lah borak dengan orang kedai silver... Cemana nak jaga silver tu... Dia ada ajar lah cara caranya... Dan kita boleh buat sendiri... Nanti boleh berkilat balik...

Kat sini... Aku sambar shawl silk... Memang lawa dan lembut gilak! Shawl ada pelbagai kualiti... Dan aku beli kualiti yang baik dengan harga USD 5.00 sehelai...

Dalam banyak banyak tempat... Fridge Magnet kat Art Center Night Market jek yang paling murah... Aku beli 5 keping dengan harga USD 1.00... Kaw nak murah cemana lagi! Tempat lain ada yang sekeping USD 1.00! Adehhh...

Si Salim tu pon... Tak sangka We'Ouls boleh dapat harga Fridge Magnet semurah itu... Sebab... Ramai orang tanya dia... Dia kata... Paling murah pon 2 hingga 3 bijik USD 1.00... Dia pulak tanya aku pegi kedai mana satu... Ha Ha Ha...

Sorry aku lupa nama kedainya... Tapi... Kedai tu selang beberapa buah kedai jek dari kedai Silver tadi... Berdepan dengan sungai... Adehh...

Masa aku beli Fridge Magnet kat kedai ni... Peniaganya boleh berbahasa Melayu dengan baik... So... Senang nak berurusan...

Actually... Aku ke Art Center Night Market 2 kali... Hari pertama Ahad... Hari kedua esoknya Isnin aku datang lagi... Si HH nak beli T-Shirt yang sama yang dia usha semalam... Bila tanya harga... Tetiba jadi murah... HH tanya penjual nape harga semalam lain dari hari ni? Dia jawap sebab semalam weekend.. Hari ni hari biasa.... Dah macam pasaran saham pulak...

Pe lagi... Rembat lahhh... Ha Ha Ha... Tak pasti barang lain turun harga ke tak... Sebab aku tanya harga T-shirt jek... Nasib baik harga Fridge Magnet masih sama... Kalu lagi murah dari semalam... Mahu bunuhan kat situ... Kah Kah Kah... Apa apa pon... Skill menawar harga adalah amat diperlukan di sini dan di mana juga U'Ouls nak shopping...

Pilih pilih jangan tak pilih... Sekali pandang... Jay Emm dah macam penjual Kemboja... Ha Ha Ha...

Masuklah kaw kat lorong lorong ni... Memacam hado...

Tetiba geng Sajat ada di sini... Seksi jek berskirt... Cakap lemah gemalai... Tapi... Berkumis... He He He.. Dia dok promote shawl... Memang lawa... Tapi... Aku dah beli tadi... Aku just beli Balm dalam bekas bebola kayu kat dia...

Paling menarik perhatian aku adalah bag bag ni... Tapi... Aku rasa... Kat Vietnam lagi murah... Sebab... Guna matawang Dong banding USD...

Kat Art Center Night Market ada jual bekas perhiasan silver yang lawa... Tapi... Kalu U'Ouls pergi Artisan... Boleh dapatkan bekas Silver yang berisi sekali dengan balm yang fresh tapi harganya lebih murah... Just USD 7.00 sebiji... Memang bagus balm tu...

Kalu nak beli Balm dalam bekas bebola kayu pon ada... Uniknya sebab ada pelbagai flavor.. Just USD 5.00 untuk 3 ketul... 

Arghhh... Nantilah aku listkan barang yang aku beli supaya lebih jelas... Sabar eh... He He He...

Yang bergantung ni... Bukan bag taw... Tapi... Seruling... Ada kisah menarik disebalik seruling ni...  Nanti aku citer... He He He...

Ni lah Art Center Night Market bila menjelangnya waktu malam... Memang ramai orang... Meriah...

Penuh dengan kemeriahan lampu neon...



BERSAMBUNG...

30 comments:

  1. Amboiiiiii syioknya.... rambang mata ni weiii

    ReplyDelete
  2. Bekas seruling tu unik lah dan cantik. Macam anyaman tikar je tapi besar-besar daunnya. Cute

    ReplyDelete
  3. SA kalau part pi shopiing ni memang celik je mata..kadang x reti bargain tu yg masalah...nampak menarik plak kat sini...bekas seruling tu cantik kaler dia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pi tmpat gini memang kena pandai bargain sebab boleh dapat separuh harga... cuma kat siem reap ni guna usd... most pelancong mat saleh ada kuasa membeli... jadi dia tak berapa heran sgt dgn org2 kita yg asik nak mintak kurang harga jek manjang 😬

      Delete
  4. Sesuai sgt jm dok situ bertopi..eh salim tu dh kawin ke belum? TetibaπŸ˜†πŸ˜†

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak nak tackle salim untuk sape mak? 🀣

      Delete
  5. Murahnya fm..mana nk carik..ss boh harga murah ni nnti la reader kemaruk yg dok kata kita nipu ckp murah..pdhal dia pergi pn time bila tahhh..menyirap je bc dia kata kita haram menipu??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Actually x kira laa time bila pon... paling penting skil...

      Delete
  6. Ss dh bg tip ni sng la nk atur dtg soping..awat seruling tu bunyi sendiri ke hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu bunyik sendiri mak seram x? 😝

      Delete
  7. Ni style sulam jgk .cm vetnam lebih kurang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup... sama jek mak... cuma harga mencekik kat siem reap

      Delete
  8. pesal jolok tak jatuh-jatuh ni :-)

    ReplyDelete
  9. BETUL TEORI SS tu..jgn pergi weekend..RAMAI ORANG!!! harga pun mencekik..pergi weekday cam kita kan SS..lengang..pekerja kedai pun layan "BAIK" punya..nak bargain pun senang..leh dapat rega murah!!!

    ReplyDelete
  10. semua barang kat Art & Center Night Market lebih murah dari Old Market terutama FM la..tak percaya cuba tengok si Jay Emm...dok memilih..berpulul ketul jgk la dia rembat...nak bagi satu kampung katanya..iskkk!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jay emm pon dah boleh bukak payung jual fm... 😜

      Delete
  11. si Salim pun tak tahu kat situ leh dapat harga murah..dia tak tahu..dalam group kita ni ada yang pandai bargain heee

    ReplyDelete
  12. "Sekali pandang JM macam penjual kemboja" terseboq ayaq lioq gelak πŸ˜­πŸ˜­πŸ˜‚πŸ˜‚ sorry JM!

    ReplyDelete
  13. bestnye nyopping....ada plak erk harga weekdays n weekend....

    ReplyDelete
  14. saya pun kalau travel mesti beli fm hehe

    ReplyDelete
  15. JM buat part time ke?

    "Abang abang mari silver murah!" hahhaa

    ReplyDelete
  16. Itu yang hangin tu.. Bila cantik dan berkenan je tak de saiz.. sian sha kat ss.. kalau tak bolehlah nengok ss pakai cincin bersinar-sinar.. kikikiki..

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...