Tuesday, 6 February 2018

Kembara Cambodia - Killing Field Wat Thmei

Entry sebelum boleh ngorat SINI...


Lepas check-in kat hotel... Si Salim pon bawaklah We'Ouls menuju ke Killing Field Wat Thmei... Aku memang request nak ke sana... Dan Jay Emm sendiri pon belum pernah jejak Killing Field Wat Thmei tu walau dah pernah sampai Siem Reap masa first trip dulu... 

Si Salim ni... Satu perkara tentang dia yang aku nak puji... Dia langsung tak berkira... Dia tak kan biarkan We'Ouls berlapar... 

Masa tunggu We'Ouls check-in... Dia pegi carikan makanan... Beli pakai duit sendiri... Padahal We'Ouls baru jek telan nasi kat restoran... Masa naik Remork... Salim "Ini ada goreng pisang... Makan lah"... 

Ini lah Goreng Pisang yang Salim beli...


U'Ouls tengok tu... Goreng Pisang! Panjang dan besau giler! Berganda ganda sizenya dari Malaysia... Ya Allah! Nikmatnyaaaaaaaa! Bila makan... Perghhh! Tepungnya rangup... Ditaburi bijan... Makan satu pon dah kenyang wehhh... Ini seplastik dia beli... 

Sambil jalan... Sambil makan... Dan aku tak sedar... Ehhhh... Dah sampai Killing Field Wat Thmei!

Nak masuk Killing Field Wat Thmei ni free jek... Tak payah bayar entrance pon... Masuklah... Dan lepaklah seberapa lama kaw suka... Cuma adalah tong derma disediakan... Tak perlukan guide pon... Kaw boleh jek baca info tentang sejarah Killing Field Wat Thmei ni kat papan info yang disediakan...

Killing Field Wat Thmei adalah Memorial yang menempatkan dan memperingati mereka yang terkorban semasa pemerintahan kejam Khmer Rouge...

Moh aku citer skit pasal sejarah Killing Field Wat Thmei ni... 

Pada tahun 1975 dulu... Khmer Rouge di pimpin oleh Pol Pot... Si  Pol Pot ni giler kuasa... Dia lah yang rampas kuasa dari kerajaan Cambodia... 

Masa rampasan... Maka ramai lah orang di Phnom Penh kena halau dan terpaksa berjalan beribu batu sebab nak selamatkan diri... 

Salah sorangnya... Makcik kemboja yang jual kain kat kampung aku tu... Leh bayang tak betapa jauhnya dia boleh sampai ke Malaysia... Yang pelik tu... Dia boleh lari sambil junjung kain... Kalu aku... Sure kain dah tersangkut pokok... Tak pon dah terapung apung kat laut... Keh Keh Keh... 

Ada yang kena paksa jadi buruh kasar... Ada yang sakit... Ada yang mati kebulur... Si Pol Pot ni sebenarnya benci dengan orang bijak pandai  di Cambodia... Al-maklum... Dia kan bongok... Amik exam sampai dua kali fail masa kat Universiti... He He He... Sebab tu dorang yang bijak ni dibunuh secara beramai... Sekali dengan family dorang kena bunuh... Kejam kan?

Selain dari orang bijak pandai... Orang yang kuat agama seperti Buddha dan Muslim pon di bunuh...  Karyawan dan ahli muzik pon kena bunuh... Adehhhh... 

Kes bunuh ikut suka hati ni berlarutan sehingga 1979... Lepas si Pol Pot ni hilang kuasa... Maka... Segala tengkorak dan tulang dikumpul di satu tempat yang dinamakan Killing Field... Kerja mengali ni masih diteruskan hingga kini... Haa gitu ler kisahnya... Nak lagi jelas... Kaw Google laa sendiri ek... Ha Ha Ha...

Killing Field Wat Thmei ni... Meriah dengan orang... Meriah jugak dengan jualan... Aku perhati jek mata si HH... Dia macam tak menyabor nak nyoping... Awal awal dah tarik aku pegi kedai... Aku cakap kat dia "Sabarlah... Kita pusing dulu"... Tapi otak dia tetap menerawang scan barang kat kedai.... Adehhh...

Mata si HH dok fokus kat sini... Geram tul aku tengok dia...

Masa sibuk sibuk amik gambar... Si HH ni... Macam tak nak bergambar... Aku paksa jugak dia bergambar dengan tengkorak... Ha Ha Ha... Dia mengelak... Takut nak dekat dan tengok lama... Sebab... Memang agak menakutkan lah... Sah sah tengkorak betul bukan tengkorak replika taw...

HH muka cuak... Dia takut dengan tengkorak dan tulang tu...

Ada yang tengkoraknya bocor... Mungkin kena tembak kat kepala... 

Loceng ni dah macam kat Korea lak... 

Banyak patung berhala...

Time aku nak amik gambar... Time tu laa Tok Sami ni nak pacak bendera...

Dah macam kat Thailand lak aku rasa...

Misai tu... Dah macam A. Galak... Ehhh... Nape tetek kaw tinggal sebelah? He He He...

Masa tengah amik amik gambar guna GoPro... Aku suruh HH pegang bag aku... Pegang sekali penutup lens GoPro... Dia lepak kat tepi tunggu aku...

Bila dah puas bergambar... Aku mintak penutup lens GoPro... Dia kata tak ada kat dia... Aku check kat kocek aku... Check kat bag aku... Tak ada... Aku suruh dia check kat bag dia... Dia tak check pon... Terus kata tak ada... Sebab seingat aku... Memang aku serah semua kat dia suruh jaga... So... Aku dah mengelabah... Jejak balik tempat tempat yang aku pergi... Pusing keliling... Cari kat atas tanah semua tak ada... 

Si Jay Emm yang tak ada kena mengena pon... Tolong cari... Dan check bag sendiri... Kot termasuk dalam bag dia ke... Tapi tak ada... Dalam aku tengah mencari... Dah kecoh kecoh... Baru si HH nak check kat bag dia... Tengok tengok ada pada dia... 

Perghhhh! Aku hangin kat situ! Marahkan dia... Maka terkeluarlah ayat ayat yang tak sepatutnya...  Dah lah tempat tu keras! Aku membebel sebab tujuan kita datang ke sini nak tengok tempat ni... Bukan otak tu ingat nak shopping jek... Adehhhlah....

HH tarik muka... Memberontak... Dia bebelkan aku balik... Suruh jaga barang sendiri... Aikkk... Kalu tak boleh nak beri kerjasama... Baik tak payah travel sama.... 

Terus aku tak ada mood nak habiskan tengok tempat ni... Suppose banyak lagi tempat yang aku boleh terjah... Tapi disebabkan mood aku dah makin merundum... Aku cakap kat Jay Emm "Dah lah kita keluar dari sini"... Terus jumpa Salim dan ke tempat lain pulak...

Dalam perjalanan... HH lap airmata... Dan aku amik pendekatan untuk berdiam... Sekali sekala... Aku menghela nafas kecewa dengan apa yang terjadi... HH langsung tak jaga perasaan aku lebih lebih lagi dalam keadaan aku yang masih bersedih... Dia terlupa tentang 'takdir' yang membawa aku sampai ke Cambodia ini... Aku nangis dalam hati...

Nasib baik Jay Emm on my side... Pujuk aku... Dia pon geram dengan HH... Memasing diam tak bunyi... 



BERSAMBUNG...

52 comments:

  1. Dari NZ kita terbang ke Siem Reap plak..baru syok x macam blog JM tu..dari Langkawi terbang ke Penang jek 😬😬

    ReplyDelete
  2. Betul! Itew pegi killing field kat phnom penh lagi seram wooo lagi beso tapi killing field sini pun not bad

    ReplyDelete
  3. Mak mana Mak? Ekeekke kita nk poyo dgn Mak itew org pertama komen kat entri ni kah kah kah..ehh ye ke?

    ReplyDelete
  4. Iye betul tu..si salim mmg pemurah..semoga semakin murah rezeki dia..mmg x sempat nk berlapo..goreng pisang berganda sedap banding kat putarjaya tu pisang ciput tepung tebal..cisss

    ReplyDelete
    Replies
    1. goreng pisang putarjaya x dap... tak panjang... he he he...

      Delete
  5. Si pol pot tu mmg sgt kejam...ramai rakyat menderita sebab dia ni..adehh!

    ReplyDelete
  6. SSS pandai pakai kain x..nak x JM tolong ajar camne nk pakai kain batik..senang jek tau..nak berak selak jek ahaahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS pandai pakai kain pelekat jek... he he he...

      Delete
  7. Misai macam A Galak tapi ada tetek macam wan maimunah opssss 😬

    ReplyDelete
  8. Mmg cuak waktu carik lens tu...alhamdulillah jumpa blk cuma x best nya masing masing mood dah swing la time tu

    ReplyDelete
  9. Kalau tgk kehidupan rakyat siem reap sedih sgt...negara x membangun guna plak mata wang USD..mata wang riel kurang d gunakan..kalau masuk kawasan kg tu mmg sedih la..situ la dapo situ la tempat tdo..ni semua si pol pot punya pasal adehh

    ReplyDelete
    Replies
    1. masih guna jalan tanah merah jek... berdebu... tak membangun pon...

      Delete
  10. Hahaha... sowi la... kadang ngantuk.. lapa.. mmg membawak... :p

    ReplyDelete
  11. Pisang goreng giant...sebelah Sana memang tabur dengan lenga.sedap lemak gitu

    ReplyDelete
  12. Goreng pisang tu mmg puas ati la..pisang awak ke tu?hehe

    ReplyDelete
  13. Replies
    1. rasa nak hempok dengan teh pot... he he he...

      Delete
  14. Tengkorak Manusia yang jadi mangsanyer

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan tengkorak.... tapi kepala... tengkorak dah tak rasa apa... he he hee...

      Delete
  15. Jgn HH yg kena killing sudah kt situ

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasib tak tuduh tengkorak tu semua... ha ha ha..

      Delete
  16. Tempat tempat macam tue memang akan cepat buat kite naik angin

    ReplyDelete
  17. Replies
    1. Ok jek semua... lom kena cekik... he he he

      Delete
  18. Buat kenangan dalam perjalanan hidup 😘😘

    ReplyDelete
  19. Kahkah lawak bc si polpot ni bunuh org bijak sb dia bodo hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia tak nak bodoh sensorang.... jadi dia bunuh yg bijak pandai... he he he.. Yang tinggal semua yg bodoh bodoh mcm dia... he he he...

      Delete
  20. Teringat terus masa Khai ke Zaanse Schans, Mira a.k.a wife Khai telah terhilangkan beg kamera. Situasi yang sama macam kat atas. keh keh keh. Lagi tak boleh belah, dan2 tu dia kata nak balik Malaysia! Adeh!! hahhah

    Tetek tinggal sebelah tu sebab nama dia Dolah dan dia tak nak kawan dengan org lain.

    "Tak nak kawan sudah, nama kau Dolah, tetek kau sebelah". Maka terjadilah sumpahan itu. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Beg kamera??? Serious? Punya besau tu... Lagi haruuu... Ha Ha Ha...

      Haaa betul laa tu... Tetek Dolah tinggal sebelah sebab yang sebelah lagi ada pada A. Galak... Kah Kah Kah...

      Delete
    2. Betul kak Nam!!

      Boleh tak kami 2-2 tak perasan beg tu takde. Sebab seingat Khai dia yang last pakai sebab Khai minta tlg dia. Sekali tak puas hati, check dalam gambar last dalam kamera, sah dalam gambar last tu dia pakai beg tu.

      Tapi, dah takde! hahahha

      Delete
    3. Mesti Mira bengkek je kan sebab tetiba camera jadi hakim... kah kah kah... mesti memula tu dia tak ngaku bersalah... ha ha ha... hadoiii laaa

      Delete
    4. Hahaha... people can go crazy u know...

      Delete
    5. Dah mcm ko ler... baru smpi china dah nak balik malaysia... lawak betul!

      Delete
  21. Si Mat Sami tu tiba-tiba nak tayang body sebab tu enterprame jap...huhuhu seksa mata memandang

    ReplyDelete
  22. Aduhaiii bila kata HH scan tempat shopping akak terbayang 6 milion dollar woman scan barang pakai mata...zup zap zup zap.. Kalau akak pun kalah scan pakai biru mata hitam ku je... hehehehe HH dengan shupping memang tidak boleh dipisahkan. Patutlah timbul ayat hantu shupping.. memang berhantu jap..bukan HH je ahkak pun lagi lorat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ah Kak boleh geng dgn HH... Sila pilih lantai untuk melabohkan ponggong... he he he...

      Delete
  23. Tempat-tempat macam ni emmm kalau jenis lemah semangat boleh kena rasuk tau sebab tempat bekas orang mati kena bunuh..kalau akak huhuhu puh kiri puh kanan berkat doa baginda Ali *sembur keliling*...hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suasana kat sini memang suram semacam... Nasib pegi tghari... Kalu petang lagi suram rasanya...

      Delete
  24. erkkk, kalau saya, memang tak jejaklah tempat nih....serammm

    ReplyDelete
  25. Ngeri wei.. Terus scroll laju-laju part tengkorak tu..

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...