Monday, 26 February 2018

Kembara Cambodia - Pub Street

Entry sebelum boleh perah SINI...


Aktiviti waktu malam... Lepas makan... Aku mintak Salim hantar kat Pub Street... Tapi... Lepas hantar... Salim tak tunggu... Dia mintak We'Ouls naik Remork kat situ untuk balik semula ke hotel... Aku ok jek... Lagipun dah seharian si Salim ni angkut We'Ouls ke sana sini... Sian lak kat dia... 

Sampai jek kat Pub Street... Wahhhh! Meriahhhhhnyaaaa... Meriah dengan lampu warna warni tergantung sepanjang jalan... Dah nama pun Pub Street maka memang banyaklah Pub! 

Jadi... Apa tujuan aku ke Pub Street tu? Nak mabok todi berjemaah ke? Nak buat maksiat? Ha Ha Ha... Aku ketawa... Terasa aku tak tentu arah... Kau buat ku terpaku... Sepertinya diriku yang mahu... Diri kamu... Ehhhh... Nyanyi ke tu? He He He...

Sebenarnya... Dari kat Malaysia lagi... Masa memula dapat tiket kapal terbang ke Cambodia... Aku memang ada masukkan list untuk tengok show Apsara Dance kat Pub Street... Tapi... Tapi... Tapi.. Ada tapinya... Bila dah sampai sana... HH dan Jay Emm tanya aku "Nak masuk ke tak?"... Dan aku... Tetiba kata "Tak yah lah!"... 

Entah lah... Aku sebenarnya agak rasa bersalah... Memandangkan situasi aku saat ini... Aku tak tahu apa aku buat ni salah ke tak... Aku tak tahu apa aku buat ni dosa atau tak... Tapi... Sebaik aje sampai kat depan pintu Temple Club... 

Aku termangu... Nak masuk ke tak? Sebab aku pon tak tahu cemana ruper sebenar kat dalam Temple Club tu... Tetiba aku jadi septikal! Kot ada pesta liar ke pe kan... Manalah aku tahu... Sebab... Aku tengok dari luar... Orang dok minum arak sampai merah merah muka... Tapi... Duduk sopan pulak kat meja memasing... Tak pulak meracau racau... 

Aku cuba tenangkan fikiran aku... Tanya diri aku... Patut ke tak patut aku berada di sini? Kalu aku tak berada di sini... Jadi... Di mana aku patut berada?

Aku tengok HH dan Jay Emm dok sok sek sok sek macam bincang something... Then si HH masuk dalam macam nak find out something info... Dan aku masih berada di luar Temple Club...

Masa aku leka layan perasaan... Tetiba aku teringat kisah abang aku... Abang aku pernah kata "Kalu ko nak masuk pub bawak sejadah pon... Ada ke orang nak marah?".... Memang deep kata kata abang aku tu... Semuanya berbalik kepada hati dan niat!

HH dan Jay Emm datang kat aku... Tanya aku sekali lagi "Nak masuk ke tak?"... 

HH ada tanya kat orang dalam Temple Club... Apsara Dance start jam 7:30 malam... Kalu nak tengok free jek... Tapi... Orderlah at least air... Dalam tu ada jek jual minuman tak keras... Juice dan coffee... Ok jek nak masuk untuk lepak...

Aku tanya HH... Apa yang dibincangkan dengan Jay Emm... HH kata "Jay Emm tak nak kes macam kat Kedah jadi lagi... Dia ajak masuk sebab tak nak ko merajuk"... Aku jawap "Tapi aku betul betul tak ada rasa nak masuk"... 

Jay Emm pujuk "Masuk jek laa... Nanti jauh nak datang lagi"... Kebetulan tekak aku tengah haus... Jadi... Aku decide "Oklah kita masuk... Lepas minum... Dah tengok Apsara Dance.... Kita balik"... Huh!

Apa sebenarnya Apsara Dance ni? Apsara Dance ni adalah tarian traditional klasik Cambodia... Memang unik dan penuh lemah gemalai... Apsara adalah Bidadari atau Dewi awan atau air dalam mitos Hindu... 

Inilah Pub Street... Sentiasa sibuk dengan manusia di waktu malam...

 Temple Club terletak di Pub Street... Kat sinilah nak tengok Apsara Dance...

Bila dah masuk dalam Temple Club tu... Aku terus naik ke tingkat atas... Sebab Apsara Dance tu kat tingkat atas... Dah lah tangga tinggi nak mampos... Bila dah masuk.... Laaa... Biasa jek tempatnya... Ada satu pentas... Selebihnya meja makan... 

Memacam bangsa ada dalam tu... Dorang duduk sopan sopan makan minum... Bukan macam Pub meroyan yang menari macam nak gila tak jejak lantai tu... Cuma... Kat dalam ni ramai layan arak laa... Apa jenis arak pon aku tak tahu lah.. Tapi rasanya jenis arak tak kuat sangat kot... Kalu tak... Mesti dah terlepek muntah kat meja kan... Ha Ha Ha....

Tak salah pon lepak sini... Just minum... Ada jek orang Malaysia dan bertudung datang lepak sini... Tak ada yang salah pon.... Sama jek macam kaw lepak kat Hard Rock Cafe kat Malaysia tu... 

Aku tak makan pon... 

Order Coffee... Aku duduk betul betul depan pentas... Over tak? Keh Keh Keh...

Dalam jam 7:30 malam... Maka muncul lah penari Apsara... Comel comel semuanya... Tapi... Mata aku ni... Dok fokus kat sorang penari ni jek... Gosok gosok mata... Izara Aishah ke tuhhhhh??????

Izara Aishah kiri sekali... Kah Kah Kah...

Dan bila... Kau hadir bagai satu misteri... Ternyata diri ku sudah dijampi... Dan bila kau dambakan hati ku kembali... Ternyata hanya kau harus ku cintai... Ehhh... Lagu Jampi ke tuh? Keh Keh Keh...

Dia punya lentik... Makkk aihhhh...

Abis jek Apsara Dance... Habiskan air kopi... Then... Terus berambos dari Temple Club tu... Ada show yang lain tapi aku malas nak tunggu... Cukuplah asal dah tercapai hajat nak tengok budaya negara orang... 

Malam tu... Sambung lagi jenjalan kat Pub Street... Dan tengok apa yang menarik... Aku ada tengok makanan exotic di jual dengan selamber ditepi jalan... Tapi... Aku tak boleh suka hatik amik gambar... Nak amik gambar kena bayar! Adehhh... Jadi.... Jenjalanlah lagi hingga ke Old Market... Beli kain pasang... 

Dah puas bersight-seeing malam... Jadi... Moh lah kita balik... Nak balik tak susah pon... Naiklah memana Remork... Bersepah... Tapi... Mana yang tamak... Dia akan charge lebih dari USD 1.00... So... Jalan layan! Cari remork yang desperate... Boleh tawarkan harga tambang cuma USD 1.00 jek... 

Moh laa kita balik!

Sorry gambar blur... Gambar ni aku amik masa kat atas remork... Aku terpandang makanan exotic ni... Bersusun jek satay ular dengan kumbang... Adehhh... Geli dowhhh...


BERSAMBUNG...

44 comments:

  1. Hahaha... mabuk todi meracau..

    ReplyDelete
  2. Alaaaa ingat i org first comment 😜

    ReplyDelete
  3. Pub street? Mabuk todi? Ngeh ngeh ngeh...ramai lelaki lawa lawa tau kat sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jay Emm tak nak bawak balik lelaki lawa lawa tu? hu hu hu

      Delete
    2. "laki lawa-lawa" mcm kakak sajat keh keh keh...x mooooh baik Wa Ka Cak SS hihihih

      Delete
  4. Kat malaysia masuk pub pakai tudung... mau viral jap agi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. glemer laa kaw masuk motip viral... ahaksss...

      Delete
    2. Baru komen semlm.. dh kecoh lak promote tudung kat kelab...

      Delete
    3. Haaa... Kannn... Neelofa selamber jek promote tudung kat pub kan... Chill... Motif Viral merungkai perangai pelik anda... kah kah kah

      Delete
  5. Ahakssss! Takut dak fefen bucok merajuk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siap mentioned kang dak fefen tulis kat blog...

      Delete
  6. Awak nampak izara aisyah 😬

    ReplyDelete
    Replies
    1. Izara Aisyah boleh dtg sini tengok kembar dia menari... he he he...

      Delete
  7. Makanan exotic tu ada kala jengking goreng, ular goreng pastu ada telur lipas eeeee

    ReplyDelete
  8. Ss penari tu kompem ke perempuan? Hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS lupa laaa... Lupa nak selak kain... Keh Keh Keh...

      Delete
  9. Thanx for sharing.. Awewsome pengalaman ni..

    ReplyDelete
  10. nak.makan exotik dan sealiran kena gi sana

    ReplyDelete
  11. nama je pub street tp tarian tradisi dia taram jgk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaaa... x ke keliru nurul ajai kat situ... adehhh...

      Delete
  12. ingt ss nk gi tgk tiger dance ke apa..gempaq kt nama je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asal mmg nak tgk apsara jek mak... tapi tu laa... kang tetiba jadik tarian bogel ke pe... x ke nyaya jek... x masal panaroid sendiri... 🀣

      Delete
  13. alamak x best..amik gmbr pn kena byr? susah la blogger nk glamer post satay ular mcm ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu pub street tu mmg ada yg kena bayo nak amik food exotic tu... tp kalu kat tmpt lain rasanya x kot... boleh try and error sendiri... he he he

      Delete
  14. ala yg penting niat ... bg mummy ok je kalo nak tahu dn tgk budaya orang. Asalkan pandai jaga diri kt dlm tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena tanya ikram dinzly... sebab dia masuk pub pakai sarban... keh keh keh

      Delete
  15. wow satay ular.. yummmy!hahaha.. byk khasiat tu..keh keh keh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mummy ni mesti dah biasa makan ulor ni kan? Kah kah kah...

      Delete
  16. serius muka Izara la.... Saling tak tumpah, maybe make up kot...

    ReplyDelete
  17. hahahahaha.. kelakar betul SS ni...

    ReplyDelete
  18. nina siap bayar 0.5 USD nak amik gambar ular tu.. hahahah

    ReplyDelete
  19. Adoi.. entry dengan komen sama naik.. Merasa lah SS tengok Izara celup melentik-lentik ye.. Kikiki..

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...