Thursday, 22 February 2018

Kembara Cambodia - Senteurs d'Angkor Workshop

Entry sebelum boleh ngorat SINI...


Mari kita teruskan perjalanan... Kisah siang di hari pertama aku di Siem Reap masih panjang... Memang banyak tempat jugak yang aku cover... Kalu nak tahu ke mana lagi aku terjah... Setialah baca kesinambungannya... Jangan curang ok! Kah Kah Kah...

Lokasi seterusnya adalah Senteurs d'Angkor Workshop... Pada aku tempat ni agak menarik... Kat sinilah terjadinya proses membuat kraftangan dari mengkuang... Sabun... Pewangi... Dan sebagainya...

Rasa nak terbelit lidah ni nak nyebut 'Senteurs'... 

Sebelum sampai kat Senteurs d'Angkor Workshop... Si Salim belanja buah ni... Aku tak tahu nama buah ni apa... Tapi... Rasanya agak kelat kelat manis... Mungkin masih muda kot... Entah...

Pokok kipas ni menarik perhatian aku... Sebab... Tingginya mengalahkan pokok kepala... Tinggi giler wehhhh... Selalu aku tengok rendang rendah jek... Tapi kat sini... Tinggi!

Pokok Jasmine ditanam di sekitar... Terbaik lah... 

Masa sampai kat Senteurs d'Angkor Workshop ni... Mata aku terfokus kat daun hijau pink... Aku tertanya tanya sendiri... Daun apa mende ni? Bila tengok dekat... Rupanya daun mengkuang! Makkk aihhhh... Besar giler kot belahan daun mengkuang tu... Tebal pulak tu! Kalu kat kampung aku... Biasanya kecik kecik nipis jek...

Bila ternampakkan daun mengkuang tu... Si HH lah orang paling teruja sekali... Sebab... Dapat mengimbas kenangan dia dengan nenek dia... Nenek dia pon suka menganyam daun mengkuang ni...

Kalu dari jauh... Yang warna hijau tu dah macam daun pandan... 

Ini asal daun mengkuang...

Menyalah nyala ke-pink-annya... Jay Emm kesukaan... Ha Ha Ha...

Ini kita panggil apa ek? Colok wangi ek? Yang orang buat untuk terapi... Rasa macam nak beli... Tapi... Aku alergy asap pulak... So... Tak jadi beli...

Dan mengkuang juga dijadikan kotak... Unik gilak!

Ini sabun... Wangi... Macam macam wangian ada....

Ini pulak rempah ratus... Amok Powder pon ada... Adehh... 

Kalu U'Oul pegi Senteurs d'Angkor Workshop ni... Belilah balm! Tak rugi! Memang terbaik! Aku beli balm dalam bekas silver... Kalu kat luar mahal... HH beli lips balm... Berbaloi!

Jom nikmati kopi Siem Reap percuma... Pahit nak matikkk! He He He... Tapi itulah yang beri kaw tenaga...

Sambil minum kopi... Sambil nikmati view... Bukan view lalang taw! Tapi... View sawah padi U'Ouls! Selamber selamber jek kan tanam padi kat situ... Aku obses! Kalulah aku boleh tanam padi macam ni kat kampung aku kan ke best! 


BERSAMBUNG...

41 comments:

  1. WOWWW, UNIKNYA TEMPAT DIA.. macam kampung je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. View dia agak menarik sebab ada sawah padi...

      Delete
  2. kopi siem reap tak campur gula ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kopi yang kat sini tak de gula... He He He

      Delete
  3. Replies
    1. Memang unik.. Striking kaler lagik... He he he

      Delete
  4. buat blok padi kt blkng umh ss..tanam mcm tu

    ReplyDelete
  5. shocking pink..sakit matak nengoknya

    ReplyDelete
  6. mengkuang jadi kotak..mmg rarelah..tahan ke tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tahan mak... kalu takat tgk jek... ha ha ha

      Delete
  7. Memang terbeliti lidah kita nak sebut tu senteurrrr...hik3

    ReplyDelete
  8. Tingginya mengalahkan pokok kepala...erkkkk scary pokok kepala camno rupanya ek

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang otaknya berjambul... keh keh keh...

      Delete
  9. Kat bukit Tinggi pun suka je tenguk orang indon tanam padi tepi rumah je ko.... padi dah kuning, terus tuai jadikan beras terus masuk dapur masak nasi.....best kan. Ahkak tenguk pun rasa wah syioknya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukit tinggi pon best... rindu lak..

      Delete
    2. Bukit Tinggi Padang memang seronok sampai dah 3 kali ahkak pergi tapi kalau orang ajak pi sana nak pergi juga. Suka dengan suasana persekitaran Bukit Tinggi.

      Delete
  10. Amok powder tu untuk orang yang mengamok je ke? Tabur kat orang mengamuk ke di buat air bagi penenang orang mengamok?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tabur kat orang... kompom mengamok... nak kasi org mengamok... ha ha ha

      Delete
  11. Balm dia tu bagus untuk apa....emmm rasa macam-macam boleh beli ni....hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam balm biasa tapi tak strong sgt... dan bagus utk kulit... lite2 gitew....

      Delete
  12. Doulu-dolu aruah mak ahkak pun buat tikar mengkuang juga. Siap buat tudung saji lagi. Bab tukang mengeringkan daun mengkuang boleh le kita orang tolong tapi bila bab menganyam mengkuang kita orang lari dulu....hehehehe tak reti. Tapi aruah mak bangga bila tetamu datang berkunjung, dia keluarkan tikar mengkuang yang di anyam sendiri. Al fatihah buat aruah mak.

    ReplyDelete
  13. Ajin nya awak update entri..adeh! Pe nak jadi ngan itew ni

    ReplyDelete
  14. Buah tu masih ada getah tu sbb masih ada rasa kelat..kalau masak tu..manis semanis si jari manis la akaakak

    ReplyDelete
  15. Lawa2 kraftangan guna mengkuang ni..tertutama yg warna pink tu kih kih kih

    ReplyDelete
  16. RUGI!! Itew x beli balm dlm bekas siver tu..pas pada tu apa SS bei JM nk beli x nk menyesal seribu sesalan 😬

    ReplyDelete
  17. Bila kita nak jln2 lagi pergi obersea ni kaki dah gatal2 ni..sambil check baki duit dlm bank 😬

    ReplyDelete
    Replies
    1. kaki gatal kena gigit nyamok ke? nak Amok Powder tak? ha ha ha

      Delete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...