Wednesday, 7 March 2018

Kembara Cambodia - Bayon

Entry sebelum boleh jentik SINI...


Dah melompat lompat kat depan Gopuram... We'Ouls pon sambung tawaf kat dalam pulak... Haaa... Gopuram mana pulak nih? Gopuram bukan adik beradik Samy Vellu dan tak ada kena mengena dengan Param taw! Dengan Ramlah Ram pon tak ada kena mengena... He He He... Gopuram tu menara yang kat South Gate... Boleh refer entry aku sebelum ni ek...

Lokasi seterusnya adalah Bayon... Haa... Sebut betul betul... Bayonnnn! Jangan kaw ingat racun serangga lak! Itu Baygon! Kah Kah Kah... Dan tak ada kena mengena jugak dengan Ridsect... He He He...

Actually... Bayon ni terletak di tengah Angkor Thom... Dibina oleh Jayavarman VII... Bayon ni juga dikenali sebagai Face Temple... 

Kalau U'Ouls nak tengok banyak ukiran wajah atau face sculpture... Datanglah ke Bayon... Memang banyak muka kat situ... Sana muka sini muka... Setiap muka tu tak sama... Tapi jangan renung lama lama... Takut tergoda... He He He...

Aku sebenarnya... Agak kagum dengan ukiran muka kat sini... Aku perhatikan... Batu di susun dan kemudiannya diukir... Memang kretif dan berseni lah... Aku cuba nak hadam apa yang aku tengok depan mata... Macam tak percaya... Orang yang hidup di Abad ke 13 dah terror mengukir dengan begitu kemas sekali...

Jom masuk Bayon!

Kacak luar... Kacak dalam... Kacak sana sini... Kalau saya senyum... Awak mesti senyum sekali... Kalau kita senyum... Semua orang berjangkit... Bila orang senyum.. Dunia tiada penyakit... Ehhhh... Aku nyanyi rupernya... He He He...

Kaw tengok tu... Bukan muka batu jek yang aku tengok... Muka orang berkerut kerut berkerumun macam semut pon aku layan sekali... Adehhh... Kalu macam ini lah... Bukan berjangkit senyum... Tapi... Jangkitan nak memaki... Dok berlaga bertolak... Ini boleh mendatangkan penyakit kat hati!

Bawak bawak lah bersabar ye bila nampak muka muka berlainan bahasa tu.... Kita buat buat lah muka setenang air tasek di Angkor Wat bila nampak para rombongan tetiba memenuhi segenap dimensi... 

Dah macam Yahudi pon ada aku tengok... Macam dia sorang je nak berjalan... Orang lain merangkak agaknya... Aku ni ditolak tolak macam aku ni muka dinding... Padahal dorang tu yang muka tembok... Ehhh... Tembok dengan dinding bukan sama ke? He He He...

Bau tak usah cakap... Bau ketiak... Bau bontot... Menusuk lubang hidung Ahmad Nisfu... Bila masuk tekak rasa nak muntah... Ingat aku ni muka flush jamban agaknya nak sedut busuk dia... Adehhh...

Kat tingkat atas paling banyak Face Sculpture...

Ehhh... Ini Aci muka tak malu menempel kat tingkap... He He He...

Kat atas sana tu lagi...

Sini pon ada... Ehhh... Memang muka jek sana sini... Kecuali muka buku dengan muka surat... He He He...

Boleh naik ke tingkat paling atas... Tapi kena hati hati... 

Amik angin kat sini pulak... Ehhh... Amik angin ke buang angin tu? He He He...

Lagi sini...

Ini dua Aci.. Muka dah kepanasan... He He He...

Bahagian sini pulak...

Ini Apsara... Kemain lentik lentok lagi kan...

Haa... Atas situ pon ukiran Apsara... Memana pon ada jek ukiran...

Kasi zoom skit...

Bila muka bertemu muka... Apa jadi lepas tu? He He He...

Ehhh... Muka sape nih? He He He... Kemain Aci melaram dengan sepek mata Uji Rashid... He He He...

Aci buat muka peace yoo...

Udah udah ler tu Aci buat buat muka kat situ... Moh ler kita gerak tempat lain... U'Ouls scroll dari atas ke bawah... Tak ada muka aku pon kan? Ni yang aku rasa nak buat muka tak puas hati nih! He He He...



BERSAMBUNG...

15 comments:

  1. macam mana la org dulu mengukir kat batu ..tekun sungguh la

    ReplyDelete
  2. Itew dah jentik smlm ๐Ÿ˜ฌ

    ReplyDelete
  3. Keh keh keh sana muka sini muka..mana muka SS...nak tgk muka x puas hati tu ๐Ÿ˜œ

    ReplyDelete
  4. Muka muka kat baru yg d ukir tu semua hidung kembang mulut lebar spesen jek..x leh nak beza mana lelaki mana perempuan..tp rasa nya semua lelaki sbb kepala botak ๐Ÿ˜œ

    ReplyDelete
  5. Ehem ehem muka tny bersemuka dgn sapo tu

    ReplyDelete
  6. Lohh pok cik buang angin tu ingatkan uncle rambut putih kat kfc tu

    ReplyDelete
  7. Cuaca panas tu sbb langit biru cantik jek..budak Jay Emm tu puteri lilin kena panas sikit dah nak cair iskkk

    ReplyDelete
  8. muka bertemu muka wah hidung sama mancung tu....hehehe

    ReplyDelete
  9. Kalau dah tinggi macam tu macamana lah diaorang ukir ya....adakah ukir dulu di bawah kemudian bawa naik ke atas atau tenggek batu dulu baru ukir tapi kan tinggi camno lah ek.... kreatif sungguh kan

    ReplyDelete
  10. Dulu mane ade peralatan modem utk mengukir

    ReplyDelete
  11. Memang org dulu pakar ukir BATU...sian depa ada yang jadi buruh paksa kena ukir

    ReplyDelete
  12. terrer ah ss amik gambar..sudut menarik tu nmpk cun

    ReplyDelete
  13. boleh pulak panjat nyanyi tepi tingkap? klu mak takut jgk runtuh

    ReplyDelete
  14. Hahahaha.. Seriuslah SS.. Ada je ideakan nak bagi pembaca gelak mengekeh-ngekeh.. Adoilah.. Sakit perut tau.. Gambar yang muka tu winlah.. kretip..

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...