Friday, 16 March 2018

Kembara Cambodia - Belanjasawan

Lap lap peluh... Akhirnya kisah aku ke Siem Reap berakhir juga... Huh! Setahun nak menghabiskan entry ni... Adehhh lahhh... Memang amik masa yang agak lama sebab aku kebusyian...

Seperti biasa... Soalan berapakah duit cash yang patut di bawa ke Siem Reap? Ok... Bab bab kos ni depend pada individu... Kalu kaw jenis yang kaki shopping... Maka banyak lah duit yang kaw bawak... Kalu kaw jenis tahik hidung masin... Maka sikit lah kaw bawak... 

Tapi.. Ada satu kos ni... Banyak pon tak... Sikit pon tak... Kos ni dia fikir nak cantik jek... Kita panggil dia kosmetik... Keh Keh Keh... Dah dah dah... Jangan nak merepek... He He He... 

Tapi pada aku... Nak selamat... Kaw jangan lah bawak cukup cukup makan... Bawaklah secukup cukup rasa... Haaa faham? Tak faham? Aku pon tak faham apa yang aku cakapkan... Kah Kah Kah... Hadoiiiii... Senang citer... Kaw bawak laa berapa cash kaw nak... Duit kaw kan? Ha Ha Ha...

Aku dah terangkan kat espisod awal... Siem Reap ni pakai dua matawang ek... Riel dan USD! Ikut U'Ouls lah nak guna mana satu... Nak guna dua sekali pon boleh...

Untuk Siem Reap ni... Aku tukar duit cash sebanyak USD 405.00 untuk berdua ek... Dan... Kebetulan aku dan HH ada balance duit USD 100.00 dari trip ke Ho Chi Minh dan Shanghai yang lepas... So grand total duit cash aku dan HH adalah USD 505.00 @ RM 2,213.95  untuk berdua... Ok?

Haaa... Gitu lah cara aku... Ada lebihan duit dari trip yang lepas so aku bring forward untuk trip yang berikutnya... Jarang aku habiskan semua duit untuk satu trip... 

Moh tengok apa yang aku rembat kat Siem Reap...

3 bijik seruling tu cuma USD 1.00... Fridge Magnet 5 bijik cuma USD 1.00... Yang kayu bulat tu Balm taw... 

Seluar ni selesa dipakai... Jay Emm hadiahkan untuk aku dan HH... He He He... Kecuali yang merah tu HH beli dengan harga USD 3.00 sehelai...

T-shirt USD 1.00 hingga USD 2.50 sehelai...

Bag ni... Handmade... Memang halus giler buatan... Aku beli satu untuk aku... Harga USD 5.00... Baju putih tu berharga USD 2.50... Nyesal pulak beli satu... Best baju tu... Good material...

Ini kain Silk Cambodia... High quality... Aku beli Shawl USD 5.00 sehelai dan kain pasang USD 14.00... Kalu U'Ouls nak harga kurang dari tu pon ada... Tapi... Tak berapa kualiti sangat laa... 

Ini bag... Kat Vietnam pon ada... Tapi kalu nak yang printed Cambodia kena beli kat Cambodia la.... He He He...



Berikut adalah belanjasawan aku dan HH :

Flight Ticket JB – KLIA2 = RM 42.40
Flight Ticket KLIA2 – Siem Reap = RM 448.16
Parking Senai = RM 120.00
The Season Square Villa = USD 31.00
12 February 2017 = USD 172.30
13 February 2017 = USD 43.80
14 February 2017 = USD 24.50

Grand Total = RM 1,801.27


12 February 2017

Brunch =  USD 4.30
T-Shirt SS = USD 5.00
T-Shirt HH = USD 5.00
Blaus HH = USD 3.00
Fridge Magnet = USD 4.00
Shawl HH = USD 5.00
Shawl SS = USD 5.00
Blause Putih SS = USD 2.50
Blause Putih HH = USD 2.50
Silver HH = USD 10.00
Lips Balm HH = USD 5.00
Balm SS = USD 7.00
Kain Pasang SS = USD 14.00
Kain Pasang HH = USD 14.00
Short Pants SS = USD 3.00
Coffee = USD 7.00
Tuktuk = USD 1.00
Syampoo = USD 1.00
Tiket Angkor Wat (USD 37.00 x 2 Pax) = USD 74.00

TOTAL = USD 172.30


13 February 2017
Lunch = USD 5.30
Air kelapa (USD 1.00 x 2 pcs) = USD 2.00
Mangga (USD 1.00 x 2 pcs) = USD 2.00
Seruling = USD 1.00
Long Pants HH = USD 5.00
Baju HH = USD 5.00
Bag Cambodia SS = USD 5.00
Wood Balm SS = USD 5.00
T-Shirt HH = USD 1.00
Baju Souvenir HH = USD 2.00
Bag Souvenir HH = USD 4.00
Bag Sling SS = USD 3.00
Long Pants Souvenir HH = USD 3.00
Toilet = USD 0.50


TOTAL = USD 43.80


14 February 2017
Salim Remork = USD 20.00
Coffee = USD 4.50

TOTAL = USD 24.50



SEKIAN...

41 comments:

  1. Adoi.. Cantik-cantik hasil tangkapan SS tu.. Menyeksa mata memandang.. Kikiki..

    ReplyDelete
    Replies
    1. best juga barang dlm harga mampu milik

      Delete
    2. Mampu sangat kak... Kalu pi jakel pon... kain bangang2 dah jejak ratus... sini silk... After conversion around 60...

      Delete
    3. TAHU TAKPE, SEMUA CANTIK.. BAJU PUTIH TU LAWA..

      Delete
    4. Sha.. Email SS ur address ye... scdhasein.photo@yahoo.com... Thanks...

      Delete
  2. wah silk cambodia warna purple tu menawan mata ku....apasal tak beli lebih lepas tu jual le kat kita orang....huhuhuhu pandai le dia shoping..nampak kain tu cantik je dan halus

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu SS beli then jual kang org ingat SS ni orang kemboja lak... Ha Ha Ha... Jay Emm lagi sesuai... keh keh keh...

      Delete
  3. Pandai lah Ss dan HH shopping. Nampak cantik dan berkualiti barangannya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS suka kaler biru... purple... hitam... putih.. merah... haaa gitew jek laa.... ha ha ha

      Delete
  4. untung la SS..manjang ada baki trip iskkk awat mak balance 0 je lps balik trip hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makkk tu either boros or kedek tahik idong masin... mana satu mak? kah kah kah...

      Delete
  5. kain silk tu mmg cantik..baju raya ke tu jadinya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye mak... Setahun sekali jek... ha ha ha

      Delete
  6. mak klu pi negara bwh ekonomi Malaysia ni selalu bwk less rm1k..patut bwk byklah kn sb negara gitu lg murah dan best nk soping

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak tengok SS spend berapa tu kat atas? tak sampai 1k pon all in...

      Delete
  7. SS suka beli kain baju jgk pi trip..mak kurang la nk beli bj ni sb x muatttt😭

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lorrr... Mak beso tong drum jek kan? kah kah kah...

      Delete
  8. Ss sumpah entry kalini sgt bernilai. Lagi mahai dri cintaku padamu eh eh hahaha. Cant wait for next month!!!! Doakan tau everything be smooth

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semoga Allah permudahkan perjalanan mu wahai chenta hati aci... he he he...

      Delete
  9. Anddddddddddd dah dpt banyangan dah nak beli apa hehehehehe

    ReplyDelete
  10. kosmetik plak....bestnye shopping sakan, tpi xmahal....cantik kain tu, kalau dapat kt rietta, jd baju raya thun ni...alamak kain lorm bli tailor dh nk tutup ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaa... Pat beli... beli lebih skit... kasi SS selai... he he he

      Delete
  11. BelanjaSawan dgn BelanjaSakan sama tak 😬

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak sama.. Sorang tu anak angkat.. he he he

      Delete
  12. Kalau Jay Emm la kan..cukup stress kalau ada org tanya ‘berapa budget’ nak pegi sana nak pegi sini..depends la kan..kalau ko jenis nk mkn kat luar pastu jenis nk borong semua brg kat kedai bykla budget tul tak? Kalau jenis budget ciput mcm kita ni leh hadam entri SS ni..complete!

    ReplyDelete
  13. Kah kah kah..kos metik eh..itew terus ingat kat rancangan abang kosmetik 😂

    ReplyDelete
  14. Kos berdua tak sampai 2k all in its mean x perlu duit berkepuk baru leh travel tp kena bijak merancang n buat budget..brg pun dpt beli byk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu nak lagi jimat... jangan sopink...

      Delete
  15. Time Jay Emm dulu kalau travel habis byk sbb x pandai buat budget..skrg? Dh beli tshirt berhelai2 pastu dok ckp x beli lagi 🤪 nyanyuk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lawakkkk! Sendiri beli sendiri lupa... ha ha ha

      Delete
  16. tue memang kena ado dalam list !!! wajibbb

    ReplyDelete
  17. yang penting duit pon memang kena ado !!!

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...