Thursday, 15 March 2018

Kembara Cambodia - Siem Reap International Airport

Entry sebelum boleh usha SINI...


Hari ni... Hari terakhir aku di bumi Siem Reap... Alhamdulilah... Sepanjang berada di sini... Aku and the gang berada dalam keadaan sihat... Cuma... Emosi aku kadang tak stabil...

Aku bangun lebih awal... Bersiap siap... Almaklum... Aku yang paling lama nak berdandan! Ha Ha Ha... HH dan Jay Emm masih membuta ria... Adehhh...

Pagi ni... Salim dah tunggu depan hotel... Hantar We'Ouls ke Airport... Sampai je kat Airport... Si HH tanya Salim... Berapa harga transport semua... Si Salim ni... Memang dari awal... Dia memang tak nak amik duit We'Ouls... Sebab... Dia banyak terhutang budi pada Jay Emm... Sebab... Melalui entry Jay Emm lah si Salim ni tak putus rezeki sampai sekarang... Kalu ke Siem Reap memang ramai cari Salim...

Di sebabkan Salim ni menolak duit We'Ouls... Jadi... Si HH ni saje jek tanya jugak berapa harga transport... Kot nak recommend kat kekawan kat Malaysia yang nak ke Siem Reap katanya... Di sebabkan si Salim ni terpedaya dengan HH... So dia beritahu jugak harga... Ha Ha Ha... HH memang dah prepare duit sesiap dalam sampul duit raya...

Sebelum berpisah dengan Salim dan Remorknya... HH serahkan sampul duit sampul raya pada Jay Emm... Dan Jay Emm berikan pada Salim sekali dengan bungkusan makanan termasuk Maggi sebab Salim suka sangat makan Maggi... Jay Emm "Ini untuk anak anak ye"... Salim senyum menyeringai... He He He...

Tapi... Ada surprise dari Salim... Dia berikan satu bungkusan ole ole dari Siem Reap... Ya Allah... Baik betul laa si Salim tu... Semoga Allah murahkan rezeki mu Salim!

Siem Reap International Airport...

Departure and Arrival...

Moh masuk Terminal 1...

Check in kat sini...

Bolehlah meronda ronda dulu...

Ada Siem Reap Duty Free...

Poskad USD 0.50 sekeping...

Jamban... He He He...

Departure Hall dia kecik jek... Ala ala macam LCCT... 

Masa tengah lepak kat Departure... Aku... HH... Dan Jay Emm... Pekena hot coklat dulu... Sambil tu... Berborak mengimbas kembali detik sepanjang We'Ouls di Siem Reap... Entah macamana... Aku kata gini kat HH "Aku sekarang ni bebas nak ke mana jek... Dah tak ada halangan atau kekangan... Aku dah tak perlu fikir pasal sesape lagi... Bonda aku dah tak ada"... HH "Kaw janganlah cakap macam tu... Sedih aku dengar"... Jay Emm terdiam...

Biasanya... Masa kat Airportlah terpancul memacam idea untuk next destination... Once ada ticket sales by Air Asia... We'Ouls akan grab sepantas mungkin... 

Tips dari aku... Kalu nak grab tiket murah masa Free Seat Air Asia πŸ’­... #ItuPonKaluKawSetiaDenganAirAsiaLah πŸ˜…... Pertama.. Dapatkan list harga promo yang Air Asia tawarkan terlebih dahulu ok πŸ’¬... Kalu harga promo tu terkena pada date yang kaw nak... Itu bonus namanya ye πŸ’˜... Kedua... Make sure refresh web browser πŸ’«... Ketiga... Stand by 10 minit sebelum jam 12:00 malam πŸ‘€... Waktu yang 10 minit tu terkadang harga baru dah di update sedikit demi sedikit dalam sistem... Yes! Aku pernah dapat harga paling kacak pada 10 minit terawal tu tanpa waiting room! 😁... Keempat... Jangan terlalu banyak kali search date yang sama... Masa kaw letak date tu... Kaw letak jek date merapu yang terhampir dengan date sebenar untuk buat comparison harga jek dulu... Di situlah permainannya πŸ‘Ώ... Pastu bila dah confirm date terkacak pada harga tercantik... Barulah kaw click tarikh dan click harga... Then ContinueπŸ’¨... System akan lock pilihan kaw tu... Jangan tunggu dah... Sebab... Kalu kaw terlalu kerap click pada date dan click pada harga yang kaw nak... Berkemungkinan bila kaw terbacklink... Harga akan tukar jadi mahal... Masa tu jangan meroyan pulak πŸ’£... Sape suruh kaw lembab buat keputusan!! Suppose kaw dah study awal... Sediakan Plan Date ABC sampai Z 😝... Haa... Kaw kena tahu  permainannya 😈... Mende ni memang kerap terjadi... Jadi marilah kita tipu system sebelum system tipu kita πŸ˜‚...   Kelima... Proses pilih date hingga ke payment tak boleh lebih dari 30 minit... Kaw kena pantas takut system fail... Selepas jam 12:30 malam harapan untuk dapat free seat terkadang senipis kulit bawang 😒! Air Asia dah makin sengkuang πŸ’€! Kah Kah Kah 😹... Baik kaw tido dulu lah 😴... Buang tahik mata jek! Kadang Air Asia ni saje lambatkan update harga baru dalam system... Tak semua date tu di update serentak... Mungkin nak bahagikan kuota kot... Kalu tak nak terperuk kat waiting room... Try waktu subuh atau maghrib... Itupun tarikh tak berapa cun... But still dapat harga promo... Almaklum... Bak kata Mak "Free seat yang dah tak berapa nak free"...  Senang citer Promo tak berapa ikhlas... Itu belum citer pasal rules baru tentang berat luggage... Jangan terkejut tetiba luggage kaw dah tak boleh beranak pinak macam selalu! Haaa... Itu nanti aku story lain laa ek... Panjang benor dah seperenggan... Apa apa pon... Good luck! πŸ˜‡

Marilah pulang...

Awan gemawan membawa rindu...

Jay Emm dan ole ole yang Salim bagi... Salim beri ikan masin ikan haruan... Besar giler wehhh ikan haruan tu... Tapi... Aku dan HH tak reti makan ikan haruan... Jadi... Semua Jay Emm telan sorang... Sedap giler dan berkhasiat katanya... He He He...

Touch down di KLIA2... Phone HH pon berdering... Kakak aku KY call HH... Tanya "SS ok ke?"... Kaw rasa aku ok ke tak?????

Namun... Hidup ini haruslah diteruskan walau kaw dah hilang orang yang paling  kaw sayang... Patahnya sayap... Bertongkatlah paruh...


Tiring? - Yes!
Regret? - No!
Experience? - Priceless!

Yasin dan Al-Fatihah buat Bonda ku...


- TAMAT -

44 comments:

  1. Jay Emm nak usha SS boleh? Makin comel skrg 😬

    ReplyDelete
  2. Amboi byk nye icon emoji πŸ˜¬πŸ˜πŸ˜†πŸ€£πŸ˜‚

    ReplyDelete
  3. Baik si Saim ni..nk pegi SR carilah dia..berbudi bahasa org nya..fasih ckp melayu lak tu

    ReplyDelete
  4. Tip nk rembat tix dari SS ni mmg sgt berguna..kalau tggu esok pg jgn harapla nk dpt tix n date kacak bergaya tu

    ReplyDelete
  5. Skrg ni nama jek free seat sale..berjuta katanya..tp ada permainan di situ jgn mudah percaya...sale mmg x ikhlas..org biasa travel tahu la tix tu murah ke mahal

    ReplyDelete
  6. Pak tony..kasihanilah kami rakyat marhaen mcm kami ni nk travel sana sini tp budget ciput..kasi rendah sikit lg harga boleh 😜

    ReplyDelete
  7. Ikan haruan tu sebesar lengan...SS & HH x mkn..untung la Jay Emm dpt byk 😬

    ReplyDelete
  8. Dah lama rasanya x naik fight pegi obersea..rindu sgt doh ni..tp baru beberapa hari lepas naik domestic flight..poyo je kan πŸ€ͺ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Domestik pi mana tu jay emm? he he he...

      Delete
  9. Tips yang sangat bergunaπŸ‘†πŸ‘†

    ReplyDelete
  10. Korang dah plan je nak pi mana pas niπŸ˜€πŸ˜€

    ReplyDelete
  11. Jaga diri Kat tempat orangπŸ˜ŽπŸ˜ŽπŸ˜—πŸ˜—

    ReplyDelete
  12. Yeayyyy... dah habis!!!
    Boleh laa on balik story NZ..
    Kita nak pegi dah bulan 4 ni.. hihihihi..

    ReplyDelete
  13. Baiknyalah si Salim tu.. You guys pun bagus.. Kalau berpeluang ke sini, harus dapatkan khidmat Salim ini.. Pergh!! Sedap bangat tu ikan haruan... Takziah ye SS.. Semoga terus kuat semangat..

    ReplyDelete
  14. Al fatihah buat Bonda. Bila baca travel Siem Riep ni mesti ingat Aruah Bonda SS. Apa pun semuga tetap kuat hadapi dugaan.

    ReplyDelete
  15. Cantik lah airport dia...airport baru ke. Bila lah boleh pi Cambodia ni

    ReplyDelete
  16. wow tip dpt tiket murah..mak kena amalkn nih

    ReplyDelete
  17. jm mata bengkak pegang ikan haruan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia nanges tu mak.. sebab... ss dah nak balik.. he he he

      Delete
  18. masih ada yg syg pd SS..risaukn SS..itu buktinya

    ReplyDelete
    Replies
    1. entah lah mak... susah nak cakap... kita akan nampak the true color orang keliling kita bila kita hilang segalanya...

      Delete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...