Wednesday, 14 March 2018

Kembara Cambodia - Tonlé Sap

Entry sebelum boleh jengah SINI...


To be honest... Aku ke Tonlé Sap ni just semata mata nak lepak tengok sunset... That's it! Aku tak ikut boat tour bagai tu ek... Sebab... Jay Emm kata tak berbaloi pegi... Dah lah mahal harga tiketnya...

Kenapa tak berbaloi? Sebab... Kalu setakat nak tembak sunset... Better tembak dari darat jek la banding atas boat... U'Ouls boleh refer entry Jay Emm kat SINI... Ada beberapa tips berguna untuk U'Ouls...

Namun... Terpulanglah... Pada aku tak ada mende sangat kat Tonlé Sap tu... Biasa saja... Selebihnya... Dengar citer Jay Emm pon dah cukup... Ha Ha Ha...

Moh ler kita lepak Tonlé Sap sambil sap kok... He He He... Nak mampos hisap rokok... Mampos kena hina berbakol dengan HH dan Jay Emm... Larikkkk!

Ingat!... Tengok Tonlé Sap jek... Jangan sap kok... Keh Keh Keh...

Aku terpesona dengan tiga lapisan warna di sini... Aku snap gambar ni dari atas bukit... Luas betul jelapang padi...

Dari apa yang aku lihat... Kita ni hanya manusia biasa... Kita berasal daripada tanah... Makan hasil tanah... Berdiri di atas tanah... Suatu masa... Akan kembali ke tanah... Sepanjang hidup... Usahlah bersifat langit...

Ini jeti Tonlé Sap...

Kemain lagi dengan gaun putih... Kawen larikk ke? He He He...

Senja nan merah...

Adakah mentari akan muncul lagi esok hari?

Langit senja itu ku renung jauh hingga lupa batas waktu... Mengamit rindu ku pada Bonda... Aku sedari... Akan ada banyak hal yang berbeza setelah Bonda pergi... Seperti perginya senja larut terbawa gelap... Doaku biarlah bulan dan bintang menjadi sinar disetiap malam sepi ku...

Marilah kita pulang... Jay Emm dah senja senja pon pakai sepek beso mata belalang dia tu... Actually... Bukan sebab panas... Tapi habuk tebal masuk mata... Itulah gunanya sepek mata belalang tu.... Kalis habuk sekali... He He He... Kalu kaw nak pakai masa memesin rumput kat umah kaw pon boleh... Keh Keh Keh...

Marilah pulang ke hotel...


Malam tu... Lepas tamat je aktiviti seharian... We'Ouls terus balik ke hotel... Tak ke mana mana pon... Just lepak bilik... Membongkang! Kemas bag... Esok nak berambos balik ke Malaysia... 



BERSAMBUNG...

36 comments:

  1. Lawa gambar tu even tak amik pakej sunset atas bot pun!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu dapat angle yang betul tu bonus mak... he he he

      Delete
  2. Bkn JM dan HH je hina kalo sap kok..Mak yg dari jauh pun sumpah berbakul nih

    ReplyDelete
  3. Nak pergi Tonle Sap tu jauh ke dekat dari hotel..nampak macam biasa je ye..tak meriah dgn tourist yg nak amik gambo

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siem Reap ni mak... Pusing pusing situ jek... Tak jauh mana pon...

      Delete
  4. teringat pengalaman pergi sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mengamit kenangan laa ni ek... he he he

      Delete
  5. cantiknye tasik dia...teringat si anak dara sorg tu tulis Tun Lesap....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anak dara mana satu? Tun Lesap ek... Keh Keh Keh...

      Delete
  6. Susah payah bergaun bagai nk abby abadikan kenangan..

    ReplyDelete
  7. Seyes dh nk balik... kejap bangAt..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tau tak pe... kalu flight malam kan bagus.... adehhh

      Delete
  8. Sap kok? Sib baik bukan song kok 😬

    ReplyDelete
  9. Mmg x berbaloi naik boat tour tonle sap tu..buat duit ‘lesap’ jek..nak ambik gambo budak pegang ular pun minta bayo

    ReplyDelete
    Replies
    1. patut laa nama tempat ni tun lesap.. he he he

      Delete
  10. Pic sunset tu lawa jgk ambik dari tepi tasik x perlu naik boat ke tgh tasik..jimat duit boat tour..mahal tau 20usd

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu pon nasib ada salim dpt usd 15 kan

      Delete
  11. Spek belalang tu mana ntah Jay Emm campak..jenama Mac tau tau

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ntah ntah orang mesin rumput dah amik... ha ha ha

      Delete
  12. Oooo pakai spek belalang utk mesin rumput eh..cisss ahaahah

    ReplyDelete
  13. nina naik boat yg murah je aritu.. x best pun.. x sampai sunset pun dia hantar balik. kalau nak tgk sunset kena bayar harga lain lak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Berapa dia charge? bukan ke patut include sunset?

      Delete
  14. Adeiii terpesona mate den 😃😃

    ReplyDelete
  15. Cantiknyalah gambar-gambar yang SS amik.. Terpesona mata memandang.. semoga langit gelap SS akan sentiasa ditemani cahaya bulan dan bintang.. Aamiin..

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...