Tuesday, 20 March 2018

Kembara Queenstown - Skyline Chairlift

Entry sebelum boleh semak SINI...


Aktiviti yang paling aku nantikan bila dah sampai puncak ni adalah naik Chairlift... Aku tak pernah naik Chairlift... Dan... Kalu nak main Luge... Kena naik Chairlift ek... Apa mende alah Luge tu? Nanti aku explain kat next entry... Aku excited nak citer pasal Chairlift dulu... Satu satu dulu ek... He He He...

Kalu nak bersiar siar sekitar area Luge.... Dan tak nak main Luge... Boleh jek jalan kaki susur Walking Track dan Walking Loop Track... Boleh refer map yang aku dah kongsikan dalam entry SINI ek...

Dan... Kalu U'Ouls nak main Luge... Atau setiap kali nak ulang main Luge... U'Ouls kena naik Chairlift... Senang citer... Kaw naik guna Chairlift... Kaw turun guna Luge... Ada faham ka Aci?

Nampak macam leceh kan? Sebab kaw kena naik Chairlift berkali untuk main Luge... Tapi... Percayalah... Itulah kelebihan kaw main Luge kat Skyline Queenstown ni... Kaw tak kan pernah rasa puas naik Chailift tu... Kaw tak kan pernah rasa puas main Luge tu... Sebab... Pemandangan awesome gilakkkk wehhh! Sejuk... Nyaman... Seyes best! Rasa tak nak balik! Kah Kah Kah...

Pertama kali aku naik Chairlift tu... Aku duduk dengan HH... Memang kejakonan ya amat... Seram... Rasa tak confident... Takut jatuh... Semua perasaan ada! Ya Allah! Tuhan jek tahu betapa gayatnya aku... Macam naik buai tapi buai paling tinggi yang pernah aku naik... Kaki terjuntai... Serammm giler! Ditambah pulak angin kuat... Terhayun hayun aku kat atas tu...

Bila dah masuk kali kedua... Aku duduk dengan Jay Emm pulak... Masuk ketiga dan seterusnya... Ada yang aku duduk sorang... Ha Ha Ha.... Dah tak rasa seram gayat lagi dah... Tapi... Rasa tak puas! Aku nak lagi lagi dan lagi... Ha Ha Ha...

Cuma ada sekali tu... Masa round ke enam kalu tak silap aku... Boleh pulak Chairlift tu stuck tak bergerak... Kebetulan waktu tu... HH ada sebelah aku... Lama pulak tu stuck... Waktu tu aku betul betul berada kat puncak tinggi... Tetiba... Gayat aku datang balik! Sebab... Chairlift tu terbuai buai laju kena tiup angin kencang... Kalau Bawang Merah yang duduk atas Chairlift tu mesti anak raja tak jadi pinang sebab Bawang Merah akan jadi Bawang Busuk atas tu... Kah Kah Kah...

Ya Allah! Tak sanggup aku nak tengok bawah... Mengeras ponggong  duduk atas Chairlift bila tergantung sepi Haqiem Rusli... Ha Ha Ha.. Dalam 5 minit lebih barulah Chairlift tu gerak semula.... Hadoiii...

Kalu U'Ouls naik Chairlift ni... Make sure kaw bawak simple backpack atau sling bag... Jaga barang ok... Masa nak duduk atas Chairlift tu... Make sure kaw letak bag ngam ngam atas peha atau tepi yang tak menghalang penghadang depan... Kalu nak letak bag dalam locker pon boleh... Bayor ler...

Masa kaw nak naik... Make sure kaw ikut arahan dan bersedia untuk duduk atas Chairlift tu... Sebab... Chairlift tu automatik dan tak akan berhenti untuk kaw ok... Dia main sondol jek bontot kaw dari belakang... Kuat pulak tu... Sakit bontot aku... Tapi... Memang kelakar... Nak turun dari dari Chairlift lagi kelakar seram... Takut bontot tersangkut jek... He He He....

Nak naik Chairlift kat bawah sini...

Memula aku pakai helmet kaler pink... Lelama aku tak selesa... Aku tuko kaler biru sama macam dorang... Helmet biru ni besau skit...

Naik Chairlift sini...

First round... Aku naik dengan HH... Lihatlah Helmet pink... He He He...

Second round aku naik dengan Jay Emm...

Banyak Chairlift yang kosong... Heaven datang sini waktu Weekdays...

Layan gunung ganang kat sini...

Jay Emm dok sensorang... He He He...

Naik hingga ke puncak...

Jommm kita main Luge pulak!



BERSAMBUNG...

32 comments:

  1. Kalau Sha memang tak lah.. Mampu tengok je.. Tak sanggup.. hahaha.. ada yang kejung atas chairlift tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kejung x pe... jangan pengsan taw... kang sape nak kendong? 🀣

      Delete
    2. Pengsan tu conform sebelum naik.. Kikiki

      Delete
  2. Kalau yg nak turun tu katek.. mengempo2 la jawapnya tak tentu arah..

    ReplyDelete
  3. Memang tak tau 2 istilah ni..yg tu dipanggil chairlift rupanya..gayat tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebelum pi nz... matik matik ss ingat kena bayo tix asing2... dan ss pon tak tahu mende alah tu namanya chairlift.. πŸ˜‚

      Delete
  4. Langit belah sama memang lawa sungguh..biru teqang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul mak... awan pon dekat jek atas kepala

      Delete
  5. Alang-alang dah pi elok nek beratus kali dgn tak sesak..bila la nak sampai niii

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup! Memula tu ada skit cuak.. dah lelama ok... sesape pon leh naik mak...

      Delete
  6. Semak? Mcm nak marking paper 😬

    ReplyDelete
  7. Jay Emm pun x pernah naik chairlift ni..kalau naik chair dan lift tu hari2..naik chair? Mcm pelik jek..duduk atas chair 😬

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selama ni jay emm duduk sila jek ke? 😬

      Delete
  8. Naik guna chairlift turun guna luge? faham faham... dah naik tu x sabo nk turun 😬

    ReplyDelete
  9. Sib baik ambik pakej 7luge mmg puas gilak!

    ReplyDelete
  10. bestnyaa SS.seronok nampak uols semua.. hehe

    ReplyDelete
  11. Seronok naik chairlift ni..mula2 mmg gayat terutama bila angin..lelama x nak turun 😬 pegang camera kuat2 takut jatuh

    ReplyDelete
  12. Cuaca sejok langit biru view ohsem mmg best la..repeat nak? πŸ€ͺ

    ReplyDelete
  13. Pegi queenstown x main luge ride ni ibarat mkn nasi x cuci tangan 😜

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ibarat berak x baso... ehhh sama ke? 🀣

      Delete
  14. SubahanAllah. Takdek perkataan lain dah

    ReplyDelete
  15. murah jugak korang dapat harga pakej gondola luge tu ehh..
    Banyak nau sampai 7kali.. huhuhu..
    Tgk harga kat website skylines mahal jek..
    Ke ada time2 dia bagi diskaun??

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS dah explain dalam entry

      https://scdhaseinphoto.blogspot.my/2018/03/kembara-queenstown-skyline-gondola.html

      khatam bebetul ek... He He He...

      Delete
  16. Teringin nak naik chairlift macam ni juga. Tapi bukan dekat NZ la. Mmapu naik dekat Canada je buat masa ni, insya Allah. Tak sabar nak tunggu summer :D

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...