Monday, 19 March 2018

Kembara Queenstown - Skyline Gondola

Entry sebelum boleh jentik SINI...


Pagi ni... HH masak nasi goreng... Aku tak pantau... Si Jay Emm pon tak tengok... Memasing busy nak mengemas... Bila nak sarapan... Adehhhh... Awat masinnnn sangat ni???? Ada lori garam tergolek kat jalan ke? Adehhh... Tekak susah nak telan... Si HH yang masak pon dia sendiri tak boleh nak telan... Apa kes? Ha Ha Ha...

Aku ingat nak cuba jugak selamatkan nasi goreng tu... Just masak lagi nasi kosong tambah je... Tapi... Si HH dah tak lalu makan... Dia nak ajak terus lunch luar je nanti... Somemore tak cukup masa nak masak masak lagi...

Last last... Sepiuk nasi goreng masin tu... Mr Tong Sampah yang makan... Tak pe lah tak ada rezeki... Nasib baik ada makanan lain boleh jugak buat alas...

Aku pesan kat Jay Emm... Lepas ni... Jangan beri HH masak... Sebab... Kat rumah pon dia dah lama tak masak... Kang lain jadiknya... Ha Ha Ha... Hadoi lah... Biasanya kalu HH nak betul betul masak.... Dia akan tanya aku dulu... Tapi boleh pulak pagi tu... Dia main masak tak rasa rasa dulu...  Main campak campak... Haaa sudahnya sepiuk En Tong yang kenyang... Adehhh lah...

Lepas sarapan... Check out... We'Ouls tak buang masa... Terus gerak ke Skyline... Jarak dari Butterfli Lodge ke Skyline cuma 1.2 Kilometer jek... Tak jauh mana pon...

Yeah... Dah sampai Skyline...

Perhatikan sign ini eh... P 240... Maksudnya... Kaw boleh parking kat sini percuma selama 240 minit sahaja... Lebih dari tu kaw kena alih...

Nasib aku sangat baik pagi ni... Sebab... Aku dapat parking betul betul kat depan pintu masuk Skyline... Memula tu... Tak pasti jugak maksud sign parking tu... Si HH masuk dalam Skyline... Tanya orang kat situ... Dan dorang kata free parking selama 4 jam... Pada aku... 4 jam tu kira tempoh yang cukup untuk berada kat Skyline ni...

Beli atau claim ticket kat Entrance sini...

Aku beli tiket Skyline dua bulan sebelum aku ke New Zealand... Aku beli package Gondola & 6 Luge Rides plus one Free (Adult)... Harga cuma NZD 59.00 seorang... Kalu nak beli tiket Skyline ni boleh lah terjah SINI... 

Satu lagi option... Kalu rasa nak murah... Nak diskaun... Boleh gunakan Bookme di SINI... Tapi... Tapi... Ada tapi ek... Kalu U'Ouls guna Bookme... Kadang space agak limit... Kena tengok selalulah tarikh yang U'Ouls nak tu... Kadang harga lebih mahal dari beli direct dengan Skyline... So... Kena rajin jengok ok... 

Dan... perlu di ingat... Kalu beli diskaun tiket dengan Bookme... Tiket online boleh dituntut pada bila bila hari... Tapi.... Dari jam 12:00 PM hingga 2:00 PM aje taw! Haaa... Nampak tak tahap kelecehannya camne...


Berbeza dengan direct web Skyline yang boleh claim online tiket pada bila masa dan hari yang U'Ouls suka dari jam 09:00 AM hingga 5:00 PM... Nampak tak beza Skyline dengan Bookme??? Haa baca dulu beza terma dan syaratnya... Sebab... Sebelum beli tiket aku memang direct chat dengan Skyline tu sendiri untuk pastikan yang aku boleh tuntut claim tiket pada bebila masa aku nak dalam tempoh yang diberi....


Ingat! Jangan main beli jek tiket murah kat Bookme or memana agent lain pon tanpa kita baca syaratnya!  Tak boleh lah kita main ikut cara orang... Jangan kaw fikir nak murah tapi otak kaw  dok fikir terkejar masa macam nak giler... Kaw ikut kemampuan masa kaw sendiri! Rancang masa kaw! Tambah tolak waktu kecemasan dan faktor atas jalan...

So... Pada aku lah... Kalu U'Ouls jenis yang tak sure boleh sampai jam berapa kat Skyline tu... Better belilah open tiket kat direct web Skyline... Tapi... Kalu U'Ouls rasa boleh sampai antara jam 12:00 PM hingga 2:00 PM tu... Bolehlah beli kat Bookme... Ok?

Perlu diingat... Harga tiket dan waktu operasi Skyline adalah berbeza mengikut musim ek... Tiket valid dalam tempoh 6 bulan untuk redeem ek... Boleh refer SINI...

Boleh refer map ini...

Nampak tak senarai harga tu? Mahal nak mampos kan? Better beli online ok! Claim jek kat sini...

Lepas dapat tiket... Jangan hilangkan ok tiket tu... Kang kaw boleh naik tak boleh turun pulak... Sebab... Semua pintu masuk perlu scan tiket... 

Ayuh... Kita naik Gondola! Semangat nih.... Ha Ha Ha... Paling best naik Gondola kat sini sebab kaw tak perlu share dengan orang lain... Kaw nak sorang satu Gondola pon tak sape marah... Seyes! Paling best kalu pegi time weekdays... Ahhhh... Memang best lah!

Aci dengan baju pinknya tak sabor nak naik Gondola... Ha Ha Ha...

Gayat? Ada rasa gayat skit... Tapi... Masih terkawal... Ha Ha Ha...

Pemandangan dari dalam Gondola... 

Yeahh... Dah sampai... Moh kita turun...

Ehhh... Tu Gondola aku naik tadi... He He He..

Di sudut ini...

Tak tahu nak cakap... Aku rasa damai dengan pemandangan ini...

Lake Wakatipu di sana...

Masa kat atas... Si HH "Ehh... Aku nak ronda kedai jap"... Aku pon lepak kat luar... Amik gambar pemandangan... Then... Tunggu tunggu HH tak turun turun ke tangga Skyluge... Si Jay Emm pulak ntah ke mana... Semua bersepah...

Aku ni.. Nak amik amik gambar dulu... Sebab... Nanti kalu dah ramai orang susah nak amik gambar... Dorang pulak tak nampak batang hidung... Aku kemurungan sensorang sambil tahan sejuk dan tahan marah sebab kena tunggu lama...

HH muncul... Muka aku dah start mencuka... Aku "Ko pegi mana? Ko nampak tak orang dah makin ramai? Kang susah amik gambar kita kat sini... Jay Emm mana?"... HH "Aku pegi kencing lah"... Jay Emm muncul...  Aku "Pegi mana?"... Aku ulang soalan yang sama dengan tambahan "Lain kali ada otak tu guna"... Mood aku berapi... Terus Jay Emm senyap... Aku "Dah cepat amik gambar terus turun"...

Gambar aku langsung tak jadi.... Aku dah start nak mencuka... HH amik banyak kali pon tetap tak menjadi... Angle tak betul laa... Gelap laaa... Gegarlah... Ajar banyak kali tetap tak pandai...

Sebenarnya dia bukan tak pandai... Tapi... Dia tak nak kawal emosi dia... Jadi... Mood aku pon terus bertambah merundum... Dengar dia mendengus lagi lah aku tak ada mood nak bergambar lagik! Keikhlasan dah tak ada... Ditambah pulak orang makin ramai... Lagilah aku hangin sebab buang masa...

Dia senang jek cakap "Alaaa... Nanti kaw crop laaa... Buang mana yang tak jadi"... Banyaklahhh kawww punya crop... Kalu dah blur nak crop mende!

Ini jek yang berjaya diselamatkan... Abaikan muka aku yang macam nasi goreng masin tu... Ha Ha Ha... Walaupun masin... Tapi... Agak kachakkk jugak! Kah Kah Kah... 

Tips dari aku... Kalu kaw rasa diri kaw tengah moody time nak bergambar tu... Kaw jangan pandang camera... Keh Keh Keh... Lagi 10 tahun... Kalu kaw pandang balik gambar kaw pon... Bukan kaw ingat apakah kejadian yang berlaku pon... Orang yang tengok gambar kaw pon mesti ingat kaw tengah bergambar ala ala macho... He He He...

Lepas amik gambar... Aku merajuk! Tapi tak lama... Sebab... HH nak merasuah aku memacam... Keh Keh Keh...



BERSAMBUNG...

49 comments:

  1. HH pandai masak sup ikan..yummy!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan puji sgt... kang dia kembang semangkok hayun! kah kah kah

      Delete
  2. SS pandai masak semua jenis menu ckp jek nk mkn apa..lagi sedap dari makan kat kedai..nanti Jay Emm nak request nasi tomato leh 😬

    ReplyDelete
    Replies
    1. pegi kedai beli tomato... tomato habis! he he he

      Delete
  3. HH pandai masak pajeri terung..ehh korang dua ni mmg pandai masak laaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni puji puji nak soh masak ke pe nih?

      Delete
  4. Mgkin pagi tu kelam kabut sikit..masak lak dlm rice cooker x letak minyak..so x menjadik la 😬😬 x pela rezeki en tong

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan sebab tak de mintak... teknik tak de... he he he

      Delete
  5. Yes! Kena ikut tips SS share ni..jgn nak murah main beli jek nanti x sempat nak claim dalam tempoh waktu tu..x dpt skyline ride duit hangus putih bijik mato

    ReplyDelete
    Replies
    1. putih mata camne jay emm? he he he...

      Delete
  6. Kaalu nak beli melalui BOOKME jgk ..pepandai rancang perjalanan..doa jgk supaya selamat sepanjang perjalanan..rasa nk repeat lagi la 😬

    ReplyDelete
  7. Itew kena marah 😬 tapi x pe SS marah marah sayang tu πŸ˜πŸ˜†

    ReplyDelete
  8. Hahaha... tak memasal pembaziran... adess...

    ReplyDelete
  9. Tak jadi majuk lama2... kopak!!!!

    ReplyDelete
  10. hahahaha ... comel tips last tu ... ok akan praktik

    ReplyDelete
  11. rindu view ni juga ...
    alhamdulillah dah pernah sampai.

    moga boleh sampai lagi

    ReplyDelete
  12. tgh2 komen, internet offline.

    hahahah .... tak ingat dah komen apa tadi

    ReplyDelete
  13. Memang kachak lah dengan baju biru tu..sedondon dengan air terbentang

    ReplyDelete
  14. HH tak sabor nak kawin kot haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pikir gak.. pe punca tak sabo... sbb masin.. tu bkn masin tak sabo... dh tahap tak ley makan langsung...

      Delete
  15. Wow..lawanyaaaaa viewww..mesti rasa tak nak turun..

    ReplyDelete
  16. SS mesti survey/tanya merata dah ni sebelum berlepas sebab info sgt detail..mcm ni baru blogger provide info yg readers perlukn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu laa psl mak... Kena study giler2... Almaklum budget miskin kedana... takut burn tix tu yg tak mo...

      Delete
  17. hahahha nasib kachak masin masin pun

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaa... masin masin pon kachakkkk... ha ha ha

      Delete
  18. Tapi view dia subahanaAllah cantik sgt. baru dlm gambaq. kalau tgok depan mata ni Fuhhhhh.

    ReplyDelete
  19. Alamak.. termasin pula ye..
    Kikiki.. Tips yang last tu terbaiklah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. lori garam tumpah... ha ha ha

      Delete
    2. Kenapalah tang situ juga dia nak tumpah ye SS.. makanya rezeki en.tong le.. hahaha

      Delete
  20. Replies
    1. sama lah kita... ha ha ha... traumaaaa...

      Delete
  21. Replies
    1. kalu buat bungy mungkin meroyan... ha ha ha

      Delete
  22. posing cam tue yang Nampak kacak ;)

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...