Wednesday, 21 March 2018

Kembara Queenstown - Skyline Luge

Entry sebelum boleh perah SINI...


Inilah saat yang aku tunggu... Debaran naik Luge! Lepas naik Chairlift... Aku terus tak sabar nak naik Luge... Kat sini aku tukar helmet... Helmet pink yang aku pakai tadi ketat... Sakit pulak tengkorak aku tersepit... He He He... Jadi aku tukar size besar skit... Kaler biru... Sedondon dengan HH dan Jay Emm... Helmet kat sini ada macam macam size ek... Pilihlah ikut besar kepala itu batu dalam ada duduk memasing... Kih Kih Kih...

Di sebabkan aku amik package 6 Luge Rides plus one Free (Adult)... Jadi... Aku boleh naik Chairlift dan main Luge sebanyak 7 kali! Itulah jumlah maximum yang Skyline offer setakat ni... Kalu nak lebih dari tu... Kenalah add on lagi ek...

Percayalah! Kalau U'Ouls amik package yang kurang dari tu... For sure tak puas! Padahal selisih harga bukan banyak mana pon... So... Better amik maximum Luge jek! Kalu nak add on kat sana... Harga agak mahal ek... Try tengok online...

Seperti yang aku pernah mention... Kalu tak nak main Luge... Tapi sekadar nak bersiar kat area Luge tu tak ada masalah... Boleh jalan kaki guna Walking Track dan Walking Loop Track...

Luge ini ada 2 Track... Pertama Scenic Luge Track... Kedua Advanced Luge Track... Ada beza kedua dua track ni...

Scenic Luge Track ni... Memang awesome! Pemandangan memang awesome gilakkk laaa... Nak kata bahaya sangat tu bahaya lah jugak sebab sah sah kaw kena ride kat lereng cerun gunung kot... Kalu kaw pandu laju dan tak terkawal boleh terbabas jugak tuh... So just be careful...

Advanced Luge Track pulak... Aku dan HH tak try... Jay Emm sorang jek yang try... Jay Emm kata tak best... Memang kaw boleh pandu selaju mana kaw nak... Lebih bahaya dari Scenic Luge Track... Tapi tracknya tak panjang macam track Scenic Luge Track... Pendek je tracknya... Main kejap je dah abis... Tak puas... Tak inzal... Keh Keh Keh... Jay Emm kata Scenic Luge Track lagi best... Haa boleh refer map SINI...

Tips dari aku... Sebelum kaw main Luge kat sana nanti... Eloklah kaw study serba sikit pasal Luge ni... Boleh refer SINI... Kat sana memang diajar dulu cara nak ride Luge ni... Tapi... Takut kaw lambat pick up jek... He He He... Kang lain diajar lain kaw buat... Memang ramai jek golongan Mr Bean ni kat sana... Terutama bangsa kacang hangus...

Kemain lagik Aci baju pink ni posing... Kalah Khatijah Ibrahim! He He He...

Ada bran naik Buggy Jumping? Ha Ha Ha...

Laluan nak ke Buggy Jumping...

Inilah dia laluan track! Nampak tak ada orang lepak santai tu? Kalu tak nak main Luge pon tak pe... Tapi kaw carilah laluan untuk Walking Track tu ek...

Pemandangan yang awesome... Langsung tak basah ketiak... Sejuk gila...

Gunung yang menghiasi Lake Wakatipu...

Jom! Aku dah get ready nak main Luge! Lets go bebehhhh! Ha Ha Ha...

Kali pertama nak main Luge ni... Aku ikut laluan "Welcome 1st ride today"... Kat sini nanti... Luge Operator akan mintak tunjuk tiket Luge... Ingat! Jangan hilangkan tiket tu ek... Tiket tu kena ada dengan kaw sepanjang permainan...

Dan tangan kaw akan di stamp dengan perkataan "LUGE"... Dia akan tandakan kat 1st ride pada tiket kaw... Then... Kaw pilih memana Luge yang sedia ada depan mata... 

Seorang lagi Luge Operator akan ajar cara nak pandu Luge... Kaw akan diajar cara nak kawal... Stop... Dan Go... Senang jek... Memula jek rasa kekok... Pastu pelan pelan ok dah...

Bila kaw dah agak pandai nak kendalikan Luge tu... Baru dia lepaskan kaw... Pe lagi! Moh leh kita merempit! Kah Kah Kah...

Nasib aku tak berapa baik... Aku dapat Luge yang ketat! Pada awalnya.. Aku ingatkan aku yang bongok tak reti ride Luge ni... Sampai sakit tangan aku... Badan aku pon memaksa maksa... Terasa sakit seluruh badan... 

Aku terpaksa berhenti tengah jalan... Pakai sarung tangan.. Tapi... Tetap sakit... Pelik! Aku tengok Jay Emm releks jek... Nak kata aku berat... Jay Emm lagi berat... Nak kata Luge tu yang berat... Aku tengok HH yang ringan pon steady jek ride Luge tu.... Ke sebab bag aku berat yang menyebabkan bahu aku jadi sakit? Atau cuaca makin sejuk? Entahlah... Faktor apakah??????????

Masa ni aku dah rasa nak give up... Kalu betul aku tak boleh ride Luge ni... Tak kan aku nak paksa diri pulak... Aku ada 6 kali round pulak tu nak habiskan games ni... Adehhh...

Tamat satu pusingan... Aku naik Chairlift semula... Dan aku nak try lagi ride Luge... Kali ni aku ke laluan "If you have a luge stamp enter here"... Luge Operator stamp untuk 2nd ride...

Aku try ride Luge! Wahhhhhh! Lucky... Aku dapat Luge yang ringan! So... Bukan salah aku lah kan... Memang Luge yang 1st tadi berat... Bukan badan aku yang berat... Keh Keh Keh... Seboleh boleh tak nak ngaku diri tu gemok... He He He... Since Luge aku ringan... Barulah aku rasa nikmatnya main Luge ni... Terus pecut! Yeahhhhh! 

Masa kat round ketiga... Aku try selfie kat sini... Pastu kena jerit... Keh Keh Keh... Kalu U'Ouls nak selfie... Boleh jek... Tapi... Kena sorok sorok celah lereng bukit yang orang atas tak boleh nampak kita... 

Kat sini ada camera... Kaw boleh beli gambar yang dorang jual... Dan gambar tersebut selain dicetak boleh juga di download kat SINI dengan memasukkan code yang di beri... Tapi... Kualiti gambar tu hampeh skit laa... Kalu nak free... Kaw guna jek kamera sendiri capture kat monitor screen kat booth photo masa kat sana... Kah Kah Kah...

Masa round ke empat... Aku merajuk dengan Jay Emm... Sebab... Aku suruh dia amik gambar aku... Aku dah pesan... Suruh dia ke depan dulu.. Tunggu aku kat sebelum terowong... Aku jenguk jenguk dia tak de... Makin ke depan tak ade... Aku dah risau... Kot dia terterjun gaung ke kan... Ha Ha Ha...

Rupanya dia terus je ke garisan penamat... Dan dengan selamber dia kata "I tak nampak U pon dan I tak tahu kat terowong mana satu"... Ya Allah! Kot ye pon tak tahu terowong mana satu... Kaw kan boleh jek tunggu aku kat terowong pertama yang kaw nampak... Sah sah kaw jalan dulu... Aku kat belakang... Laluan pon satu jek... Tak kan aku boleh terbang kot! Terus aku merajuk... Malas nak layan dia...

HH pujuk pujuk aku... Then dia dengan Jay Emm sekali tunggu aku kat terowong yang sepatutnya... Kali ni Jay Emm dah beringat... Nasib baik lah ada round lagi... Dan aku nasihatkan kalu nak amik gambar... Amik waktu awal awal round... Jangan dah last round takut jadi kes macam aku... Iskksss...

Not 100% quality lah sebab pakai handphone jek... Tapi... Jay Emm berjaya amik gambar pada angle yang aku nak... Boleh lah dari tak ada... Janji tak blur... Sah sah gambar curik dan tengah bergerak pulak tu... Dan paling penting... Jimat puluhan NZD dari kena bayar untuk sekeping gambar yang kualitinya lagi hampeh... Ha Ha Ha... Lagi pon tak boleh nak berhenti lama kat sini... Apatah lagi nak keluarkan camera... Kang kena marah lagi... He He He...

Tampan... Anggun... Kacak... Jelita... Kah Kah Kah...

Lereng gunung... Agak keseraman jugak... Sah sah kayu jek jadi pagor penghadang... Adehh... Bawah sana tu gaung! 

Ni caranya kalu kaw bawak anak kecik ek... Boleh jek... Tak de masalah...

Kalu kaw bawak anak... Ada syarat ek... Kalu ketinggian anak kaw adalah kurang dari 110 cm... Kaw kena temankan anak kaw ek... Duduk satu Luge di Scenic Luge Tracks... Kalu tinggi anak kaw  antara 110 cm hingga 135 cm tak perlu berteman...  Dia boleh ride sendiri  di Scenic Luge Tracks... Dan budak yang berumur 10 tahun ke atas dan tingginya lebih dari 135 cm... Boleh ride kat Advanced Luge Track tanpa berteman... Faham? 

Kalu umor kaw 50 tahun dan tinggi kaw kurang 110 cm dan anak kaw pulak berumur 10 tahun tapi tinggi lebih 135 cm.... Sapa nak bawak sape? Kih Kih Kih... Tak masal kaw dapat soalan matemampos kat sini... Haaa... Matemampos up skit dari matematik... Kah Kah Kah... 

Masa kat sini... Aku ada ternampak sorang kakak pakai tudung tengah duduk lepak... So.. We'Ouls pon tegurlah... Berbahasa basi... Kakak tu pon peramah jugak orangnya... Dia pon citerlah yang dia dapat datang sini sebab anak belajar kat Melbourne... Bla Bla Bla...

Telinga aku ni tak berapa nak fokus apa yang dia citer... Sebab... Mata aku ni... Mata aku ni lah yang jahat... Dok meneropong benda asing yang kelihatan masih basah terperangkap kat bulu hidung dia... Benda  asing apakah itu? Saka menumpang hidung kah????? Kah Kah Kah... 

Masa round kelima... Boleh pulak... Ada sorang Aci kacang hangus ni... Ntah tak tahu lah... Boleh tersengkang kat tengah selekoh... Halang orang... Sekali dengan aku tak boleh jalan... Kalu selekoh memang tak boleh berhenti... Nanti susah nak gerak balik... 

Dia mintak aku tolak... Aku pon ajar lah... "Press here here here"... Dia seboleh boleh suruh aku tolak dia... Dia sendiri malas nak bangun... Aku nak tolak cemana? Aku sendiri tak boleh jalan di sebabkan dia... Last last aku geram... Aku berdiri... Heret Luge aku ke depan... Dan dia masih terjerit lagi kat situ mintak orang tolak! Jadah!

Aku ni gigih bangun... Kaw pulak nak duduk membatak... You can't tell me what to do ok! Kaw ingat semua orang kuli nak tolakkan untuk kaw... Kaw bangun laa heret sendiri... Last last aku bior jek... Lantak kaw lah... Dah tua tua pon bodoh! Kih Kih Kih...

Masa last round... Jay Emm pilih untuk ke Advanced Luge Track... Aku dan HH maintain kat Scenic Luge Track... 

Masa last round ni lah... Aku rasa... Moment paling indah antara aku dan HH... Sebab... Aku cakap gini dengan HH "Jommm... Kita racing nak? Tengok sape sampai dulu"... Masa racing laju tu... Seyes memang laju dan bahaya giler... Aku press paling maksimum... Ehhh... Dah macam Fast Furious dah pulak... Kah Kah Kah... Aku dan HH saling memotong sesama sendiri sambil gelak gelak... Moment yang aku rasa kelakar sebab memasing nak menang tak nak ngaku kalah.... Ha Ha Ha...

Racing dengan HH... Stye kena macam orang tonggang Harley Davidson... Budget kat depan Awie! Yang belakang tu Erra Fazira.... Padahal nan hado! Ini semua Poyo! Kah Kah Kah... 

Cuma... Moment indah tu terhenti... Bila ada seorang lagi jantan kacang hangus bangang tua tak reti bawak Luge... Tersengkang kat tempat yang sama si Aci kacang hangus tadi... Sekali lagi mintak tolong tolak Luge... Sendiri malas bangun...

Si HH ni dah geram... Dia tendang je Luge jantan kacang hangus tu.... Terus jalan... Kah Kah Kah... Jantan kacang hangus say "Thanks!"... Tapi... Bila dah jalan... Dia halang jalan We'Ouls pulak... Dia jalan tengah tengah dan tak bagi We'Ouls memotong! Nampak tak? Macam melepaskan anjing tersepit! Hanjing betul! Kaw sorang jek nak jalan! Orang lain pegi mampos... Tu lahh dia... Nyampah pulak dengan bangsa kacang hangus kat New Zealand ni...

Aku ni nak jek jerit... Go back India puiiiii! Aku ni heran betul... Pesal lah ramai sangat keling suka ke New Zealand ni... Mesti keling kaya kan? Tapi bangang! Sombong pulak tu... Haihhhh! 

Nasib baik lah dah nak sampai hujung track... Tapi moment indah itu... Aku tak kan lupa sampai bila bila pon... Aku citer pasal racing tadi kat Jay Emm... Dia kata... Dia menyesal pegi Advanced Luge Track... Sebab... Track tu pendek... Tak puas... Dan tak ada scenic pon... Tak macam Scenic Luge Track... Dan paling dia nyesal sebab tak dapat join racing dengan We'Ouls... He He He...

Ke Garisan Penamat...


BERSAMBUNG...

26 comments:

  1. Awak x sesuai pakai helmet pink..warna pink tu sesuai utk itew jek πŸ˜‚

    ReplyDelete
  2. Advanced luge track tu track agak curam la, pendek dan x best tu view x lawa mcm scenic track..scenic track ni lebih santai dan sesuai bg first time rider

    ReplyDelete
  3. Adeh! Pecahla rahsia..Jay Emm lagi berat dari SS πŸ˜œπŸ˜‚

    ReplyDelete
  4. Senang jek nak naik luge ride ni..nak kasi gerak tarik handle tu ke dada dan nak break tolak handle tu ke depan..nak coner baring ke nk belok ke tolak handle tu ke kiri or ke kanan 😬

    ReplyDelete
  5. Itew kena marah sbb salah port utk ambik pic πŸ˜‚

    ReplyDelete
  6. Kalau dpt soalan matemampos mcm tu biorlah si pendek tu mikir sendiri..paling risau kalau tggi 110cm umur 50 tahun x lepas nk naik chair lift tu..kena ada org angkat plak nanti kah kah kah..nk turun kena lompat sbb kaki x jejak lantai

    ReplyDelete
  7. Kah kah kah! Benda asing yg melekat kat bulu hidung tu..Jay Emm pun nampak..adoila SS! SS! Sakit perut gelak

    ReplyDelete
  8. dah tua tua nak naik jgk luge tu.itula jadinya..dah berat bontot nak harapkan org tolak plak..badan berat kot tu pasal luge x leh gerak

    ReplyDelete
  9. Akaakak! Menyesa tau ikut advance luge track tu sbb kalau Jay Emm join racing confirm Jay Emm menang kah kah kah...

    ReplyDelete
  10. Dh susah sgt tak nak bangun... aku terajang kan aje...

    ReplyDelete
  11. Aku x pasan lak mende asing.. korang ni... detail sgt...

    ReplyDelete
  12. Part racing tu best... tiap kali dpt potong sure terkekeh2 gelak...

    ReplyDelete
  13. Jm tu dr yg ke berapa aku tak ingat.. tapi asik la nak p kat track yg adventure tu.. aku tak nak sbb dia selorong... aku tak ske der org hentak luge aku.. sengal la bontot aku yg comel..

    ReplyDelete
  14. Bukan takat tak basah tiap.. siap pakai baju tebal lagi...

    ReplyDelete
  15. Seyes la... aku ngan jm bincang2 jgn lps lagi.. kang mau sampai kiamat kene ungkit...

    ReplyDelete
  16. Aku rasa napa ramai yendia p nz ... cam bonia like prada kot... substitute...

    ReplyDelete
  17. baru tahun apedenda luge...hehehe....menariknya....

    ReplyDelete
  18. Uish.. Syoknya main Luge tu.. Siap racing tu tak menahan.. kikiki..

    ReplyDelete
  19. Background tempat JM posing tu fuh tertawan tertarik deboom lah. Model pun cun hehehehehe

    ReplyDelete
  20. Bestnya main lumba-lumba dengan geng. Syiok nya....ahkak jeles tahap gaban ni...huhuhuhu

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...