Sunday, 25 March 2018

Kembara Selangor - Rumah Peranginan Persekutuan Morib

Ini entry ringkas... Entry tentang short trip 2 hari 1 malam di Rumah Peranginan Persekutuan, Morib atau singkatannya RPP, Morib...

Penginapan aku ni ditaja oleh Jay Emm... He He He... Aku request nak lepak kat Morib, Selangor...  Harga sewa RPP Morib cuma RM 80.00 untuk satu malam... Murah ke mahal? He He He...

Of coz lah murah giler kot... Sewa satu chalet bukan bilik ok... Berbaloi sangat! Rasa nak sambar jek seluruh RPP yang ada kat Malaysia dan luar negara... Over tak? Jeling jeling Jay Emm... Ha Ha Ha... 

Waktu pagi... Sebelum gerak ke Morib... Aku sempat singgah kat area Pasar Awam Dengkil... Kononnya nak beli barang basah... Tapi tinggal basah jek... Barangnya tak ada... He He He...  Mungkin sebab Raya Cina... So... Banyak barang tak ada... Si HH sempat beli Putu Bambu jek... Itu pon tak berapa sedap sangat... He He He...

Last last... Aku singgah Econsave kat KIP Mall Kota Warisan... Kat sana memacam ada... Dan lebih murah dan berbaloi... Dah lepas shopping baru gerak ke Morib....

Aku sebenornya sampai awal kat Morib ni... Tapi... Pak Guard tak kasi masuk... Sebab awal sejam... Jadi... Aku reronda area Morib dulu baru aku patah balik ke RPP, Morib... Waktu check in adalah jam 02:00 petang...

Ok... Moh kita tengok keindahan RPP, Morib ni... Layannnn!

Rumah Peranginan Persekutuan Morib...

Dua Aci posing duduk atas tangga... He He He...

Penuh kereta dihalaman Chalet... Hu Hu Hu...





Dah macam kat oversea musim autumn pulak... He He He...

Honestly... Aku suka sangat design ala kampung gini... Rumah kayu... Damai jek...

Sebelum ke pantai... Aku sempatlah menikmati minum petang... Masa minum... HH membawang kisah kat area Morib sebelum sampai kat RRP tadi... Ada sorang minah ni dok geram parking kereta dia kena sailang... Ha Ha Ha... So membebel sampai ke tahap langit ke 7 laa geramnya tu.... 

Pada aku minah tu yang bongok... Kaw nak parking tapi tak bagi signal... Dan dia nak parking arah yang bertentangan jalan... So... Boleh ke kaw tuduh orang yang dijalan yang betul nak sailang parking kaw pulak? Adehhh laaa... 

Aku pon selamba jek laa kata "Small small not die... Big Big trouble people"... Si HH tercengang... Lambat dia nak pick up... Lama dia nak fikir... Aku pandang HH "Lor... Tak kan tu pon kaw tak faham? Small small not die... Big Big trouble people"... Tak lama pastu... Berdekah HH gelak dengan Jay Emm "Kecik kecik tak nak mampos... Beso Beso menyusahkan orang"... Keh Keh Keh... 

Aku dapat Chalet Pulau Tioman 1...

Aci berangan apa tu?

Kalu nak mandi boleh jek... Tapi... Untuk aku tak berapa inzal laaa... Sebab... Aku lagi suka pantai kat Laut China Selatan... Hu Hu Hu... Pantai Morib ni... Kurang berangin... Pukulan ombak pon tak berapa kuat... Biasa saja...

Senja yang makin berlabuh...

Andai dapat aku mengenggam mentari... Cewah! He He He...

Dah puas melepak kat tepi pantai... Aku pon tak boleh nak berlama kat luar... Jadi... Moh laa balik Chalet... 

Moh tengok dalaman RPP Morib ni pulak... Dalamnya agak luas... Lantainya kayu... Dinding pon kayu... Siling pon kayu! Terimbas pulak kenangan masa kat Christchurh... 

RPP Morib ada 2 bilik... Boleh muat 4 orang... Ada ruang tamu yang luas... Sofa dan meja makan... Dapur yang dilengkapi peralatan memasak... 

Ehhhh... Dah nak masuk bilik ke? He He He...

Ini bilik utama... Ada aircond... Bilik air di dalam...

Ini bilik kedua... Ada aircond... Ada bilik air juga di dalam...

Ada TV flat screen... Hanya ada kipas tapi tak ada aircond... Tak perlu kangkangkan tingkap dan pintu luas sangat... Nanti katak pisang terbang... Keh Keh Keh...

Ini dapur... Ada peti ais... Dapur gas... Peralatan memasak seperti sudu, pinggan, mangkok, cawan semua ada... Termasuklah periuk dan kuali... Dah macam dapur kat rumah pulak... Tapi tak ada Microwave ek...

Malam tu... We'Ouls masak masak barang yang di bawak... Seronok pulak sekali sekala beraktiviti macam ni...  Malam ni... Masak Pasta... Salmon Grill... Udang Grill... Salad... Kalu nak BBQ pon boleh... Tempat BBQ ada disediakan... Tapi... Aku grill atas dapor jek lagi senang... 

Inilah menu yang terhasil dari aktiviti masak memasak... He He He...

Ini details penginapan RPP Morib... Harga RM 80.00 satu malam... Kena bayar deposit RM 50.00... Dan bacalah terma dan syaratnya... 

Esoknya... Aku check out jam 12:00 tengahari... Sempatlah menyelam kat Banting... Singgah beli kekabu... Dah lama nak beli tapi tak terbeli... Aku suka tido dengan bantal kekabu... Tak sakit kepala... Nyenyak jek tido...

Kalu U'ouls nak beli kekabu... Boleh lah singgah kedai ni...

Aku beli kekabu mentah ni... Sebab... Aku nak top up kat bantal kekabu kat umah yang dah menipis... He He He... 1 KG berharga RM 22.00... Huh! Mahal pulak... Tapi... Nak punya pasal... Beli jek lah... Ha Ha Ha...

Thanks Jay Emm! Semoga murah rezeki... Aminnn... Kalu ada slot RPP lagi... Ajak SS dan HH taw... He He He...



SEKIAN...

22 comments:

  1. Nanti kita pergi RPP Fraser Hill lak ๐Ÿ˜‚

    ReplyDelete
  2. Kah kah kah big big trouble people..waktu SS ckp tu Jay Emm dah faham ๐Ÿ˜ฌ

    ReplyDelete
  3. Small small not die..big big trouble people..pantun 2 kerat ke ๐Ÿ˜‚

    ReplyDelete
  4. Ber western la kita mlm tu ๐Ÿ˜ฌ

    ReplyDelete
  5. Ama ama acihh! Nanti itew pergi RPP lain lak ehh

    ReplyDelete
  6. Tiba2 aku lampi..lama dok pikior apakah.. small2 not die.,

    ReplyDelete
  7. seronok juga bercuti dalam negara..

    ReplyDelete
  8. SS, nanti pergilah bercuti kat tanjung jara resoprt dungun terengganu. nak baca review dari ss.. hehe

    ReplyDelete
  9. bestnye.....xpernah lg stay mana mana rumah peranginan....

    ReplyDelete
  10. lama dah tak pergi sini..dulu masa kerja Bhgn Pengurusan Hartanah thn 2002-2004, senang nak dapat RPP ni. Masa tu opis BPH yg uruskan sendiri tempahan. Sekarang sbb semua dah online, memanjang jer penuh nyer..sama cam RPP kat PD tu..yer la sebab murah kan.. rumah mmg luas. tu org berebut nak..byk jimat kalau bawak ramai family..hihi

    ReplyDelete
  11. Kat KAWASAN pantai memang best...angin sepoi sepoi bahasa Dan mendamaikan

    ReplyDelete
  12. Tapi kan lagi best akriviri bag tue

    ReplyDelete
  13. Makanan sihat..sedap...yang pasti buat sendiri..Dan boleh ulang ulang makan๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€

    ReplyDelete
  14. Cantiknya chalet tu..bersih je takde ekon pun takpe

    ReplyDelete
  15. Rajinnya masak sejak balik NZ nihhh

    ReplyDelete
  16. Okay.. ini menarik.. Murah dan selesa.. Boleh di cuba ini.. Boleh main masak-masak lagi..

    ReplyDelete
  17. RBP tu jenuh lah nak mohon asyik le penuh apa lagi kalau tempat hot macam cameroon highlands tu. Dah lah murah tapi emmm susah nak dapat tempat. Tapi kalau tempat yang tak hot rasanya mudah kut.

    ReplyDelete
  18. Tilam kekabu ni kalau jemur kat tengah panas fulamak....terus mengebu kapasnya. Malam buat tidur nyaman bah. Rumah akak kat kampung buat bantal pakai kekabu belakang rumah. Aruah mak akak rajin sebab nanti bila anak cucu balik kampung semuanya cari bantal kekabu. Al fatihah buat aruah mak. Rindu kenangan bersama dia.

    ReplyDelete
  19. Fuh masakan macam 5 star hotel. Nampak sedap je semuanya.

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...