Wednesday, 25 April 2018

Low Skin Specialist Clinic

Hari ni... Aku nak off record skit... Tak nak citer pasal travel... Asik citer pasal travel jek kan... Bosan tul tak? Ha Ha Ha.... 

Ok... Aku nak share kisah personel aku... Haa... Jarang aku nak story mory pasal personel aku... Tapi... Di sebabkan aku rasa apa yang jadi kat aku ni agak penting... Jadi... Aku cubalah ringankan skit bebanan pada U'Ouls yang mungkin ada masalah macam aku... Haaa... Masalah apa tu?

Aku sebenornya ada masalah kulit pada tangan... Since June 2017... Kulit aku tetiba sensitif... Gatal yang merenyam... Naik tompok merah... Memula kena tangan sebelah kiri... Pastu merebak ke sebelah kanan... Masa memula kena... Aku just refer klinik biasa jek... Tapi... Sakit kulit aku menjadi jadi... Makin gatal walau dah di beri injection... Lama nak baik... Berminggu... Dan kesan merah menjadi kehitaman....

Dan aku diserang sekali lagi sakit kulit yang sama di tangan yang sama... Dan kali ni... Aku dah tak boleh tahan... Aku terus ke Hospital Pakar KPJ Samad... Setelah dengar masalah kulit aku... Pihak hospital refer aku kepada sorang doktor pakar kulit... Aku pon jumpa... Borak punya borak... Ingatkan dia tu pakar kulit... Rupanya dia cuma pakar allergy jek... Dia kata kalu ada effect alahan hingga ke perut ke atau organ lain baru dia boleh ubatkan... Jadahnya! 

Tuesday, 24 April 2018

Kembara Dunedin - Dunedin Railways Station

Entry sebelum boleh cium SINI...


Hari ni sedar tak sedar dah masuk hari ke lima aku berada di Bumi New Zealand... Dah memacam pengalaman aku lalui di sini... Gembira.... Sedih... Cuak... Gaduh.... Semua dah rasa... Tapi... Itulah ketiak masam garam dalam travel... He He He... Kalu kaw tak sanggup nak harungi cabaran... Nak berada di comfort zone sepanjang hayat.... Yeahhh... Kaw mengangkang kat rumah jek jangan jalan... Ha Ha Ha...

Dari Leith Valey Holiday Park And Motels... We'Ouls teruskan perjalanan... Cuaca pagi ni tak berapa baik... Suram... Hujan... Langit tak cerah... Awan mendung jek.... Adehhh lah... Memang leceh nak berjalan... Bertabahlah dengan ujian cuaca ini...

Pagi ni... Aku cuba susun semula plan... Aku tak ikut sangat itinery seperti yang aku plan... Sebab... Banyak lokasi yang perlu adjust untuk disesuaikan dengan waktu dan cuaca... Biasalah... Mana ada orang nak follow tegak tegak itinery... Itinery cuma guideline jek... Aku bukan bawak bas rombongan Cik Kiah... He He He...

Monday, 23 April 2018

Kembara Dunedin - Leith Valley Holiday Park and Motels

Entry sebelum boleh cuit SINI...


Baiklah... Entry ini panjang! Aku sendiri pon amik masa berhari hari nak menyiapkan sambil mengingat detik peristiwa... Kalu tak sanggup nak baca... Boleh petik punat pangkah.... Kalu degil nak baca jugak... Pegilah buat kopi cicah bahulu pekak! Ha Ha Ha...

Ready nak beroller coaster dengan aku? Moh baca pelan pelan..

Aku sampai di Leith Valley Holiday Park and Motels lebih kurang jam 19:30 waktu tempatan... Walaupun langit masih cerah... Tapi... Aku dah mention sebelum ni yang road trip aku ni tak akan sampai lewat ke penginapan... Kalu nak tahu sebab musababnya kenalah flash back entry aku sebelum sebelum ni ek...

Masa nak check-in... Orang kat kaunter pulak tak ada... Tertunggu jugak... Nasib tak lama... Setelkan payment.. Dia beri kunci... Linen... Dan towel...

Aku booking Leith Valley Holiday Park and Motels ni dari Booking.com... Masa dok riki riki mana nak stay kat Dunedin ni... Aku rasa Leith Valley Holiday Park and Motels ni lah paling murah kalu nak banding tempat lain... Pada waktu tu... Aku, HH dan Jay Emm just fikir nak tidur dan masak jek... Keselesaan tu nombor jatuh nombor dua...

Tapi... Tapi... Tapi... Aku silap! Nape silap?... Scroll lagi...

Friday, 20 April 2018

Kembara New Zealand State Highway 8 Routes - Beaumont Bridge

Entry sebelum boleh petik SINI...


Langit masih cerah... Mari teruskan perjalanan... Sepanjang jalan menuju ke Dunedin... Kita akan lalu beberapa buah pekan besar dan kecil... Terpulanglah nak singgah ke tak...

Kalu rasa nak isi minyak... Better isi kat Pekan yang besar ek... Tak banyak pekan besar sebenarnya... Ada lah dalam satu dua pekan jek yang aku nampak pum minyak tepi jalan...

Tapi... Untuk langkah keselamatan... Better kaw hentak tangki minyak penuh kat Cromwell sebelum teruskan perjalanan kat Dunedin... Insyallah memang cukup untuk tangki minyak 1.8L...

Tak nak banyak songeh... Layan gambar je laa ek... He He He...

Ini Roxburgh Town... Aku lalu jek tapi tak berhenti...

Tuesday, 17 April 2018

Kembara Pahang - Rumah Peranginan Persekutuan Cameron Highland

Aku "Yunk kat Cameron Highland ada Rumah Peranginan Persekutuan tak?"... Jay Emm "Ada... Nak ke?"... HH "Nakkkkk laaaa"... He He He...

Pe lagikkkk moh ler kita ke Kemerennn Hayayeennnnnn! Ha Ha Ha... Nasib baik lah... Waktu nak ke Cameron Highland ni... Aku baru jek discharge dari Hospital... Kiranya... Aku menyambung cuti ke Cameron Highland... 

Tapi... Nasib aku kurang baik... Balik dari Cameron Highland... Aku terpaksa refer Pakar Kulit pulak... Kulit aku tetiba kalah dengan cuaca sejuk... Mengada sangatkan... Pegi oversea suhu negatif ok jek... Balik Malaysia suhu 18 kat Cameron Highland pon kalah! Apaaaaa nihhhh???? Tak masal kena pegi pakar kulit... Tak kelakar ok... Ini kisah benar! Nanti aku citer kat entry lain... For time being... Aku nak citer pasal Cameron Highland dulu... 

Actually... Inilah kali ke empat aku ke Cameron Highland ni... Dah memacam tempat aku stay... Cuma kali ni... Aku stay kat Rumah Peranginan Persekutuan Cameron Highland... Jay Emm yang sponser stay kat sini... Macih Jay Emm... He He He...

Monday, 16 April 2018

Kembara New Zealand State Highway 8 Routes - Clyde Dam Lookout

Entry sebelum boleh check SINI...


Dari Clutha River... Aku amik turn pegang stering... HH dok sebelah... Aku suruh dia rehat... Jay Emm masih dok belakang setia dengan seat beltnya... Ha Ha Ha...

Ingat ye... Walau di mana U'Ouls berada... Selagi masih berkereta... Wajib kaw pasang seat belt even kaw duduk belakang ek... Kalu tak... Saman menanti!

Waktu ni... Aku dah tanggal semua baju sejuk... Hanya pakai thermal jek... Cuaca waktu ni kejap panas kejap sejuk yang berangin... Macam tak menentu...

Waktu drive... Si HH ni macam resah semacam... Dia sebenarnya takut bila aku yang drive... Al maklum... Aku drive mengalahkan Michael Schumacher.... He He He...

Apa apa pon aku kena sedar diri.... Aku sekarang ni kat New Zealand bukan Malaysia... Adehhhh...  Memang susah jugak nak kawal kelajuan... Mata aku ni kejap tengok meter... Tekan minyak skit tengok meter.... Adehhh... Tapi... Bila dah lama lama... Aku jadi biasa... Boleh maintain had kelajuan supaya tak lebih dari 110 KM/J...

Thursday, 12 April 2018

Kembara Gadget - Smartphone Vlogging Rig Case

Uhuk... Uhuk... Uhuk... Batuk batuk sikit... Huh! Aku sebenornya baru balik travel... Sebelum travel dah tak sihat... Sampai masuk Hospital 3 hari 2 malam... Lepas balik travel pon aku masih tak sihat jugak... Adehhhlahhh... Apalah nak jadi dengan aku ni... Lately memang kesihatan aku merosot...

Harap harap lepas pilihanraya nanti aku akan kembali lah sihat semula... Ehhh Apa kaitan dengan pilihanraya pulak ni? Aku bukan Ahmad Maslan nak jadi calon mengundi pon... Keh Keh Keh... Kalu aku jadi calon... Ada ke orang nak undi aku? He He He...

Ok... Dalam tak sihat... Ada jugaklah something yang buat aku happy... Aku dapat hadiah besday walaupun besday aku lambat lagi... Keh Keh Keh...

HH selalu kata gini kat aku "Kaw ni asik nak mainnnnnnn aje... Tak ada mende lain ke kaw nak mintak?"... Ha Ha Ha... HH bengang jek bila aku mintak gadget as besday gift... Pada dia taste aku entah apa apa... Ha Ha Ha...

Wednesday, 11 April 2018

Kembara New Zealand State Highway 8 Routes - Clutha River

Entry sebelum boleh ngorat SINI...


Sepanjang perjalanan ini... Aku melewati Clutha River... Cewah... Agak sastera bafuck ayat yang aku gunakan... Melewati gitewww... Kaw mampu? He He He...

Aku jenguk kanan... Kot ada tempat nak stop... Aku nak amik gambar Clutha River ni... Lawa sungai ni... Rugi tak nikmati view sesuperb ini...

Jalan punya jalan... Akhirnya ada lorong masuk untuk henti rehat kejap... Aku pon turun... Cuma... Area sini agak sunyi sepi... Dan kena menapak ke bawah bukit untuk ke Clutha River tu...

Si HH ni... Kalu parking kereta agak jauh... Dia akan resah... Tapi aku yakinkan dia yang kereta kita selamat... Kita tak pergi jauh dan tak berlama pon... Dapat rest kejap pon ok....

Bukit bukau di tempat parking...

Friday, 6 April 2018

Kembara New Zealand State Highway 8 Routes - Cromwell Lookout

Entry sebelum boleh jengah SINI...


Lepas makan... We'Ouls pon geraklah tinggalkan Queenstown... Jay Emm nak drive... Tapi... HH bukan tak kasi... Dia plan nak beri Jay Emm drive bila dah melepasi Queenstown nanti... Sebab... area Queenstown memang busy... Dengan nak tengok GPS lagi... So... HH rasa macam tak berapa sesuai kalu Jay Emm nak mula test drive dari sini...  Elok start kat tempat yang agak sunyi tak banyak kereta...

Tetiba... Aku tengok muka Jay Emm kat belakang dah masam... Aikkk... Merajuk nape pulak???
Dalam kereta pon tak banyak cakap...

Dalam perjalanan dah melepasi Queenstown... Ada beberapa kali jugak lah aku tersengguk sengguk... Rasa mengantuk sangat... Tiap kali aku terjaga... Celik jek bijik mata... Tengok si HH mesti tengah tekan break kereta... Dan aku nampak tepi gaung ke dalam... Adehhhh... Pastu mata aku pejam... HH break lagi... Gaung lagi... Hadoiiiii... Rasa tak aman aku nak membuta... Macam dejavu... Rasa macam kereta ni asik lalu kawasan gaung yang sama berkali kali...  Adehhh...

Tiba kat Kawarau... Si HH tetiba nak kencing... So... Stop kat Kawarau Bungy Centre... Masa dalam kereta aku tanya Jay Emm "Nape ni masam jek muka tu?"... So si Jay Emm pon meluah "I nak drive HH tak bagi! Bla Bla Bla"... Aku diam... Dengar jek Jay Emm membebel...

Aku keluar kereta... Lepaskan angin dan pegi kencing... He He He... Then... Selisih dengan HH... Borak pasal Jay Emm... Aku suruh HH "Ko bagilah Jay Emm drive pasni... Dia dah majok tu"... Then bila masuk kereta HH pon explain lah nape dia tak kasi Jay Emm drive kat Queenstown... Dan alasan yang HH beri sama seperti di atas... Then... Jay Emm terdiam...

HH tanya "Sekarang nak drive tak?"... Jay Emm geleng kepala tak nak... Merajuk! Membatak kat belakang... Diam... HH pelik... Jay Emm ni nak macamana sebenarnya? Dah ada peluang nak drive tetiba tak nak pulak! Adehhh...

Tuesday, 3 April 2018

Kembara Queenstown - Turkish Kebabs Halal

Entry sebelum boleh usha SINI...


Setelah spend masa ngam ngam 4 jam kat Skyline... Ayuh kita turun semula ke tempat parking... Sebaik keluar jek dari area parking... Dah ada yang menunggu nak parking aku tu... Betapa limitnya space parking kat sini...

HH ajak pegi Queenstown Mall... Nak mencekik kebab kat situ... Hari ni terpaksa bayar parking... We'Ouls plan nak berada around sejam jek kat sini... Tak nak berlama sebab nak kejar masa ke Dunedin...

Nama tempat ni Village Green... Ada canal kat sini... Walau size canalnya sekangkang monyet jek.. Tapi... Ramai jugak mat minah saleh berjemur kat sini... Siap baring pon ada... Adehhh...