Friday, 6 April 2018

Kembara New Zealand State Highway 8 Routes - Cromwell Lookout

Entry sebelum boleh jengah SINI...


Lepas makan... We'Ouls pon geraklah tinggalkan Queenstown... Jay Emm nak drive... Tapi... HH bukan tak kasi... Dia plan nak beri Jay Emm drive bila dah melepasi Queenstown nanti... Sebab... area Queenstown memang busy... Dengan nak tengok GPS lagi... So... HH rasa macam tak berapa sesuai kalu Jay Emm nak mula test drive dari sini...  Elok start kat tempat yang agak sunyi tak banyak kereta...

Tetiba... Aku tengok muka Jay Emm kat belakang dah masam... Aikkk... Merajuk nape pulak???
Dalam kereta pon tak banyak cakap...

Dalam perjalanan dah melepasi Queenstown... Ada beberapa kali jugak lah aku tersengguk sengguk... Rasa mengantuk sangat... Tiap kali aku terjaga... Celik jek bijik mata... Tengok si HH mesti tengah tekan break kereta... Dan aku nampak tepi gaung ke dalam... Adehhhh... Pastu mata aku pejam... HH break lagi... Gaung lagi... Hadoiiiii... Rasa tak aman aku nak membuta... Macam dejavu... Rasa macam kereta ni asik lalu kawasan gaung yang sama berkali kali...  Adehhh...

Tiba kat Kawarau... Si HH tetiba nak kencing... So... Stop kat Kawarau Bungy Centre... Masa dalam kereta aku tanya Jay Emm "Nape ni masam jek muka tu?"... So si Jay Emm pon meluah "I nak drive HH tak bagi! Bla Bla Bla"... Aku diam... Dengar jek Jay Emm membebel...

Aku keluar kereta... Lepaskan angin dan pegi kencing... He He He... Then... Selisih dengan HH... Borak pasal Jay Emm... Aku suruh HH "Ko bagilah Jay Emm drive pasni... Dia dah majok tu"... Then bila masuk kereta HH pon explain lah nape dia tak kasi Jay Emm drive kat Queenstown... Dan alasan yang HH beri sama seperti di atas... Then... Jay Emm terdiam...

HH tanya "Sekarang nak drive tak?"... Jay Emm geleng kepala tak nak... Merajuk! Membatak kat belakang... Diam... HH pelik... Jay Emm ni nak macamana sebenarnya? Dah ada peluang nak drive tetiba tak nak pulak! Adehhh...

Ok... Kalu nak ke Dunedin ni... Ada beberapa laluan... Tapi... Aku pilih untuk cross Highway Cromwell Alexendra... Sebab... Jarang orang nak bercerita pasal laluan ni... Kalu ada pon... Tak details... So... Aku nak try explore sendiri... Dan lagi... Laluan ni agak pendek berbanding yang lain...

Dah nama pon road trip kan... Kalu kaw naik kereta tapi nak pecut laju laju tak singgah memana...  Amboi... Amboiiii... Ehhhh... Dah nape Altimate sibuk nak Amboi Amboi pulak nih... He He He...

Ye laa.. Kalu nak direct tegak tegak kat highway tu... Baik kaw naik bas jek... Jadi pelancong jangan jadi pengembara... Keh Keh Keh... Aku tak nak macam tu... Aku nak manfaatkan perjalanan yang aku tempuh tu mengikut masa yang aku ada... Aku nak nikmati pemandangan indah Clutha River di sepanjang jalan yang aku pilih ni... Aku nak singgah beberapa Scenic Lookup yang aku rasa agak menarik dan jarang diceritakan...

Masa kat Cromwell... Ada rasa jugak nak menyinggah kedai buah... Tapi... Rasa malas... Sebab... Aku tak nak running time... Dan aku nak sampai ke Dunedin sebelum matahari terbenam...

Dari Cromwell State Highway 6... Kita ikut laluan  State Highway 8 Routes Alexendra - Dunedin pulak ok...

On way dari Cromwell nak ke Alexendra... Kita akan lalu Cromwell Lookout... Rugi kalu tak nikmati pemandangan indah kat sini.... Tapi... Sebaik je aku turun dari kereta... Ehhhhh! Nape panas berdenting pulak kat sini nihhh??????????? Ya Allah panas giler wehhhh... 

Aku pandang HH... Aku tanya Jay Emm "Ehhhh! Kita kat musim apa nih???? Awat panas beno nih?... Dah macam summer pulak! Dah start berubah musim ke hari ni?"... Huh! Soalan aku tak sape boleh jawap... 

Memasing dah start tanggal baju sejuk... Kecuali aku... Sebab... Aku sorang jek pakai baju thermal... Dah lah baju thermal aku tu ketat... Kang seksi pulak nampak berketul ketul lemak bersado tersembul sana sini.. Keh Keh Keh...

Ya Allah! Tenangnya melihat keindahan di sini...

Eh! Sana Queenstown... Sana Milford... Situ Dunedin... Ehhhhh banyak pulakkkk arah....

Masa aku tengah nak usha usha port menarik nak amik gambar... Datang sebijik keta keling anak beranak... Herannn aku... Merata kacang hangus kat sini... Yang aku geram tu... Mana aku nak duduk... Situ dia duduk... Mana aku diri... Situ dia nak diri... Pastu berani mati nak suruh aku ke tepi????? Dia nak bergambar.... Ehhhhh! Sape datang dulu nih? Aku ke dia? Pastu bila aku nak bergambar... Dia nak photoboom aku pulak... Hanat Yahudi betul perangai!

Nasib si kacang hangus anak beranak ni tak lama kat sini... Dia berambus barulah aman dunia aku... Huh!

Mengintai balik semak.... Ha Ha Ha....

Lepak sini dulu walau panas denting...

Walaupon panas di sini... Namun... Gunung di sana masih diselaputi salji... Hebat ciptaan Allah ini...

Sebelum teruskan perjalanan... Sekali lagi... HH tanya Jay Emm "Nak drive tak?"... Jay Emm sengih sengih "Tak nak! Jalan ni I tak pernah lalu... I nak amik gambar"... Cehhhh! Miang! Tadi beriya merajuk nak drive... Sekarang tak nak pulak... He He He... Last last... HH yang drive....



BERSAMBUNG...

20 comments:

  1. Hahaha... seyes arr aku tak pasan lak jm majuk...

    ReplyDelete
  2. Sib baik x singgah kedai buah... kalau lama .. running time... sure kena tadah tinger... tapi agak rugi la x menikmati buah...

    ReplyDelete
  3. Jay Emm merajuk jap je 😬

    ReplyDelete
  4. Kesian kat HH sebenarnya hari2 dia drive 😬..si HH ni plak dia suka lg drive dari duduk diam dlm kereta sbb nanti dia membuta..kami berdua ni klik sana klik sini 😬

    ReplyDelete
  5. Mmg betul la..kat queenstown sejuk jek bila masuk cromwell cuaca berubah bah bah

    ReplyDelete
  6. Awak mana de lemak berketul dah fit skrg 😬

    ReplyDelete
  7. Kih kih kih...miang? Awak tlg la garu 😬

    ReplyDelete
  8. Actually appreciate this kind of excellent publish that you've got offered for all of us. Outstanding web page as well as a amazing material at the same time my spouse and i severely get stunned to find out this kind of. It's really very good. transfer from beijing airport

    ReplyDelete
  9. cantiknye view......lalu gaung yang ngeri tu....

    ReplyDelete
  10. cantiknya pemandangan kat situ..

    ReplyDelete
  11. Alahai gaduh pulak nak rebut stering.. babab kang!

    ReplyDelete
  12. Dah bagi bawak kete tak nak bawak pulak.. miang! hahahha :p

    ReplyDelete
  13. Gitew lah korang kejap baik kejap gaduh.. tapi g travel sama jugak....Kawan baik jugak..very the drama setiap entry tau..ahhahaa

    ReplyDelete
  14. Cantiknya bunga di balik semak....indah sungguh lah

    ReplyDelete
  15. Aduhaiiiii pendengki sungguh kacang hantu tu ek... menyibuk je

    ReplyDelete
  16. Alololo Jm merajuk ye...ala bucuk bucuk. Drama time travelling kadang buat memori indah sampai bila-bila.. hehehehe

    ReplyDelete
  17. Hahaha.. Mujurlah jalan penuh ngan pemandangan cantik.. Terus hilang rajuk JM ye.. Kikiki..

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...