Monday, 16 April 2018

Kembara New Zealand State Highway 8 Routes - Clyde Dam Lookout

Entry sebelum boleh check SINI...


Dari Clutha River... Aku amik turn pegang stering... HH dok sebelah... Aku suruh dia rehat... Jay Emm masih dok belakang setia dengan seat beltnya... Ha Ha Ha...

Ingat ye... Walau di mana U'Ouls berada... Selagi masih berkereta... Wajib kaw pasang seat belt even kaw duduk belakang ek... Kalu tak... Saman menanti!

Waktu ni... Aku dah tanggal semua baju sejuk... Hanya pakai thermal jek... Cuaca waktu ni kejap panas kejap sejuk yang berangin... Macam tak menentu...

Waktu drive... Si HH ni macam resah semacam... Dia sebenarnya takut bila aku yang drive... Al maklum... Aku drive mengalahkan Michael Schumacher.... He He He...

Apa apa pon aku kena sedar diri.... Aku sekarang ni kat New Zealand bukan Malaysia... Adehhhh...  Memang susah jugak nak kawal kelajuan... Mata aku ni kejap tengok meter... Tekan minyak skit tengok meter.... Adehhh... Tapi... Bila dah lama lama... Aku jadi biasa... Boleh maintain had kelajuan supaya tak lebih dari 110 KM/J...

Pengalaman paling best bila kita mampu drive sendiri di negara orang... Terutama sekali New Zealand... Syukur!

Next stop aku adalah Clyde Dam Lookout... Agak menarik jugak kat sini... Ada empangan besar... Air Clutha River yang membiru hijau... Memang best kalu dapat lepak sini... Tapi aku tak boleh lama...

Indah tempat ni walau hanya empangan...

Situ Clyde Dam Power Station...

Teruskan perjalanan....

Jambatan ni namanya Alexandra Historic Bridge... Jambatan yang merentasi Clutha River...

Perjalanan aku di teruskan... Memang banyak berhenti henti... Setiap kali aku nak keluar masuk kereta... Setiap kali tu lah aku kena bukak kasut pakai kasut... Sebab... Aku tak boleh drive dengan memakai kasut... Bila dah kerap sangat... HH makin takut tengok aku... Takut kasut aku tersangkut kat pedal minyak... Dah lah kasut aku bertali... Adehhh...

Aku try drive dengan memakai kasut... Ehhhh! Boleh pulak! Kalu kereta sendiri memang tak boleh... Aku rasa kaki aku berat... Kereta orang boleh pulak... Ngada kan? He He He...

Bila dah kerap sangat berhenti untuk amik gambar... Last last... HH yang drive... Dia rengsa tengok aku... Drive sambil riki tempat menarik untuk amik gambar... Dia kata tak pe lah biar dia drive... Aku boleh fokus amik gambar jek...

Aku tak berapa ingat nama tempat ni... Tapi menarik jugak...

Batuan yang nampak bersusun tapi sebenarnya batu asli... Di penuhi bunga menguning...

Dalam perjalanan... Aku dok perhati langit dan awan... Kadang rasa pelik... Langit punyalah membiru cerah... Tapi awan memutih campur kelabu seolah macam nak hujan ribut... Jarang aku dapat tengok fenomena macam ni... Tu diaaaa terkeluar jugak bahasa subjek alam dan manusia... Fenomena eh? Dah macam tajuk filem Aziz M Osman lak... Ha Ha Ha..

Entah mana ladang orang aku ceroboh... Menarik pulak peti surat sini.... Try bukak kot ada surat... Boleh aku curik setem... He He He...

Skodeng tengok ada lembu kambing nyorok tak? He He He...

Nampak tak? Awan kelabu giler wehhh... Tapi bawah cerah...

Awan mendung kelabu... Seolah memayungi bukit... Jangan kata Akak tak payung...Eeehhh... 

Aku kejakonan layan fenomena ini... Dok skodeng Ramona Rahman kot tengah lari lari dengan M Nasir kat bukit sana ... He He He...

BERSAMBUNG...

19 comments:

  1. Hahah... aku risau ko over speed.. tak memasal melayang lak nzd...

    ReplyDelete
  2. eh.. ritu kita pegi pun lalu route ni.. memang cantik gile...

    ReplyDelete
  3. Kalau si SS drive mmg kami yg kat sblh ni tgk speed jek..boleh cecah 130km/j tau..mmg terror arrhhhg..itew paling laju 110 ke 120 jek tu pun dh gayat 😬

    ReplyDelete
  4. Vie kat nz ni mmg lawa..sambil drive pun ambik gambo..sib baik la HH drive sbb SS leh klik klik klik 😬

    ReplyDelete
  5. Rugi woo kalau tgk jek tapi x rakam saat2 n view yg cantik buat kenangan..nanti dah tua2 leh belek2 blk photobook tu..jgn lupa redem 😬

    ReplyDelete
  6. Cantik amat.. Memang berbaloi SS pergi ke sana ye.. Pengalaman yang ohsem..

    ReplyDelete
  7. Mak pun drive tak reti pakai kasut..sebab tu takleh pakai kasut sexy gladiator tu

    ReplyDelete
  8. Ngerinya tgk awan hitam..dah kt sana selalu jgk bencana alam kan

    ReplyDelete
  9. Empangan pun lawa...bersih je

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...