Friday, 20 April 2018

Kembara New Zealand State Highway 8 Routes - Beaumont Bridge

Entry sebelum boleh petik SINI...


Langit masih cerah... Mari teruskan perjalanan... Sepanjang jalan menuju ke Dunedin... Kita akan lalu beberapa buah pekan besar dan kecil... Terpulanglah nak singgah ke tak...

Kalu rasa nak isi minyak... Better isi kat Pekan yang besar ek... Tak banyak pekan besar sebenarnya... Ada lah dalam satu dua pekan jek yang aku nampak pum minyak tepi jalan...

Tapi... Untuk langkah keselamatan... Better kaw hentak tangki minyak penuh kat Cromwell sebelum teruskan perjalanan kat Dunedin... Insyallah memang cukup untuk tangki minyak 1.8L...

Tak nak banyak songeh... Layan gambar je laa ek... He He He...

Ini Roxburgh Town... Aku lalu jek tapi tak berhenti...

Dalam perjalanan... Aku amik kesempatan untuk usha lembu kambing for the last kopek... Sebab... Aku perhatikan... Highway 8 Routes ni dah makin kurang pemandangan indah untuk mengusha lembu kambing... Tak macam Inland Scenic Routes 72...

Skodeng kambing kat Ettrick Town...

Bye Bye kambing... He He He...

Tu haa...Padang rumputnya dah macam padang Golf... Enjoy kambing main Golf... Ehhh.... Meragut... He He He...

Lampu merah... Tunggu giliran lalu jambatan... Jambatannya sempit.. Hanya sebuah kereta jek boleh lalu dalam satu masa...

Ni namanya Beaumont Bridge...

Berhenti kencing jap... Public Toilet pon ada patung Cowboy ni...

Sesungguhnya... Aku geram tengok bunga kuning ni tumbuh selamber atas bukit... Wangi gilakkk wehhh....

Perjalanan aku diteruskan hingga ke hujung persimpangan Glenore... Bila dah sampai Glenore bermakna berakhirlah State Highway 8 Routes... Dan sambung ikut State Highway 1 Routes pulak... Kita amik jalan kiri yang akan lalu Milton dan beberapa town lagi hinggalah ke Dunedin... Aci ada faham ka? He He He...

Destinasi aku yang seterusnya adalah menuju ke Leith Valley Road, Dunedin... Aku nak buat apa kat Leith Valley Road tu? Yeahhh... Di sana lah terletaknya katil untuk aku beradu dodoi dodoi malam ini... Keh Keh Keh...

Jumpa Town ni...

Lalu sini...

State Highway 1 Routes... Highwaynya besar... Macam kat Malaysia... Tapi... Tak ada tol...

Yeahhh... Dah masuk Dunedin City...


BERSAMBUNG...

15 comments:

  1. Yeah... next tempat beradu..

    ReplyDelete
  2. Puas betul dapatt tengok gambar SS.. Rasa macam ada dekat situ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah Sha... Kalu ada rezeki Sha pon boleh sampai jugak...

      Delete
  3. Aci tak paham laaa ahkak sebab aci belum jejak lagiiii..

    ReplyDelete
  4. Lawanya rumput..bau busuk jgk ker tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rumput x busuk... kambing yg busuk 🤣

      Delete
  5. SS dah sihat ker ni? take care ye cayang...muahhhhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masih on off mak... tak boleh renyah sgt... cayang makkk jugak!

      Delete
  6. Replies
    1. Most town akan lengang menjelang lewat petang...

      Delete
  7. kambing main glof? kik kik kik

    ReplyDelete
  8. NZ ni..sepanjang jln view lawa gila! tapi kena ikut route yg SS suggest sbb waktu balik nanti ikut route lain agak bosan la

    ReplyDelete
  9. seronok memandu kat NZ ni...tak mcm memandu di Elite Highway..jarak 10km je tetapi ambik masa 1 jam..adehhh

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...