Tuesday, 3 April 2018

Kembara Queenstown - Turkish Kebabs Halal

Entry sebelum boleh usha SINI...


Setelah spend masa ngam ngam 4 jam kat Skyline... Ayuh kita turun semula ke tempat parking... Sebaik keluar jek dari area parking... Dah ada yang menunggu nak parking aku tu... Betapa limitnya space parking kat sini...

HH ajak pegi Queenstown Mall... Nak mencekik kebab kat situ... Hari ni terpaksa bayar parking... We'Ouls plan nak berada around sejam jek kat sini... Tak nak berlama sebab nak kejar masa ke Dunedin...

Nama tempat ni Village Green... Ada canal kat sini... Walau size canalnya sekangkang monyet jek.. Tapi... Ramai jugak mat minah saleh berjemur kat sini... Siap baring pon ada... Adehhh... 

Memula ingat nak lepak kat Village Green ni jugak... Kat sini agak nyaman... Tapi... Mengenangkan kulit aku dah hitam melekot... Terus tak jadi...

HH tengah order... 

Ada sorang Jantan Turkey jaga Turkish Kebab Halal ni... Berlagak nak mampos... Senyum pon jangan harap laa... Cara dia layan kita macam kita ni kebulur hadap sangat nak makan kat kedai dia....

Sebelum nak order... HH "Kita order satu dulu laa eh... Sebab takut portion dia besar"... Dulu aku pernah mencekik kebab kat Paris... Besar gilak... Nasib baik amik satu jek... HH pon makan tak abis... So... Kat sini... Si HH pon order satu jek dulu kat Jantan Turkey tu...

Masa order... Si Jantan Turkey ni macam malas nak layan... Aku ok lagi... Tapi... Bila HH order satu jek dulu... Si Jantan Turkey buat muka bengang... Ye laa kan... Datang bertiga... Ordernya satu jek... Style aku memang macam tu... Pegi memana... Order satu dulu... Tengok portion dan rasa sedap ke tak... Buat apa order banyak kalu tak sedap... Tapi... Kalu sedap... Memang aku order sampai kenyang!

Bila nak bayar... Si HH ni selalunya hegeh hegeh nak keluarkan duit... Biasanya dia akan korek duit paling kecik sekali... Bukan pe... Just nak mudahkan penjual jugak dan malas nak memberatkan wallet...

Si Jantan Turkey ni boleh sound dengan nada berlagak sambil gesel jari telunjuk dengan ibu jari "You have no money? No money? No money?" dengan nada kuat jerit jerit... Kaw dah kenapeee???... Biadap giler kaw nih... Kang aku keluar note seratus kang menjajau kaw nak cari duit balance... Gampang jek perangai... Aku sabar lagi...

Then.. Si HH ni saje kenakan dia... Mintak dia cut kebab tu 3 bahagian... Kah Kah Kah... Dia tak kasi... Dia kata mana boleh kerat 3... 2 boleh lah... Then... Ok lah... Tak pe... Aku ok jek share... Then... HH tunjuk perangai cerewet lagi... Mintak dia extra pedas... Keh Keh Keh... Kaw kata no money kannn... Sekarang kaw layan laa perangai cerewet We'Ouls pulak... Rasainnn loorrr... My attitude based on how you treat me ok!

Aku memang tahu sangat sikap HH... Dia belajar dari arwah bapak dia.... Dia akan cuba jugak untuk buat baik dengan sesape aje penjual makanan walau perangai orang tu macam haram... Biasanya... Kalau kaw buat baik dengan orang jual makanan ni... Kaw akan dapat extra ordinary... Atau setidak tidaknya... Orang tu tak buat jahat kat makanan yang kaw makan... Kah Kah Kah...

Sementara si HH pi layan Jantan Turkey tu untuk ngecek extra hot cili dan kerat 3... Aku dan Jay Emm buat muka boring kat sini... Keh Keh Keh...

Sambil nak tunggu dia siapkan kebab... HH saje berbahasa basi dengan Jantan Turkey ni... Saje goda dia dengan ayat murahan tak pakai duit... Ha Ha Ha... "Bla bla bla... Turkey.... Bla bla bla... Malaysia"... HH dok saje puji puji pasal Turkey... Pujian yang tak pakai sesen duit pon kan! Pakai air liur jek.... Ha Ha Ha...

Si Jantan Turkey ni pon start nak poyo kononnya dah travel banyak negara... Turkish Kebab Halal ni family punya katanya... Dia kena jaga kat banyak negara... Ye laaa kaw tuh! Dengar boleh percaya jangan!

See.... Tadi kaw kata satu kebab tak boleh kerat tiga... Nahhhhhhh... Lepas kena goda... Terus dapat kerat 3 U'Oulsssss... Keh Keh Keh... Bodoh punya beruk Turkey! Cara halus aku dah rugikan bisnes kaw sebab terpaksa beri extra bekas bungkus kebab tu... Gitu jek nak ngajornyeee.... Keh Keh Keh...

Masa tengah makan tu... Baru dia nak citer yang ada orang Malaysia kalu datang kedai dia memang order satu kebab jek kalu datang berdua... Dan extra cili... Mungkin tu sebab dia malas layan... Ha Ha Ha... Pada aku... Kalau kaw fikir atas dasar Muslim... Kaw akan layan sama rata jek... Tapi kaw pilih untuk jadi berlagak... Bodoh kan!

Borak punya borak... Sehinggalah HH keluarkan ayat mengoda... One of the conversation HH cakap gini "If I go to Turkey... I wanna go to your house"... 

Jantan Turkey ni pon melayan... Tadi muka ketat... Pastu berubah jadi miang lak... Dia pulak offer HH stay umah dia kat Queenstown ni siap tanya bila last day We'Ouls kat sini... Sampai We'Ouls dah nak melangkah keluar pintu kedai pon dia masih mengajak lagi... Kah Kah Kah... Nampakkk? Nampak??? 

Tadi kaw kata aku no money kan???? Kaw nampak tak maruah kaw tu yang no value... Aku campak satu ayat jek pon kat kaw... Tak pakai duit pon... Kaw pulak yang meleret leret... Dengan orang yang kaw kata no money ni jugak yang akhirnya kaw terkejar jugak... Buat malu Muslim jek... Bodoh! Kah Kah Kah...

Aku tak nafikan kebab dia memang sedap... Penuh dengan rasa rempah ratus... Daging yang fresh dan lembut... Aku ingat nak order satu lagi buat tapau... Dan mungkin boleh try menu lain... Tapi... Since kaw dah berlagak rendah rendah kan aku tadi... Macam duit aku ni tak laku... So... Aku decide untuk berambus jek... Banyak lagi benda lain aku boleh telan... Tak heran pon dengan kaw... Buat malu Islam jek... Learning to know people around the world laa bodoh!

Lepas dipotong 3... Size kebab ni lebih kurang macam fish burger yang aku selalu makan kat Mc Donald Malaysia... Bayangkan kalu sorang satu kebab beso tu... Bermakna aku cekik hampir 3 bijik fish burger... Besar laa wehhh... Aku tak kuat makan sekaligus... 

Jay Emm tenung aku dengan penuh mulut... Ha Ha Ha...

Biasanya... Kalu pegi memana... Aku biarkan Jay Emm dan HH makan dulu... Tengok dorang ok... Tak pengsan... Baru aku makan... Itu namanya stragigi bila travel di tempat orang... Terutama sekali bila kaw berdepan dengan spesis macam beruk Turkey tu.... Keh Keh Keh...



BERSAMBUNG...

24 comments:

  1. masa datang sini makan, yang jaga kedai tu perempuan tanya macam-macam sampai tak larat nak layan. orang datang nak makan la. kacau betul.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pulakkk dahhh... Ntah ntah pompuan tu bini dia... Ha Ha Ha... Hadoiii laaa...

      Delete
  2. Tah la... mayb dlm pale otak dia budak ni nk makan free kot..

    ReplyDelete
  3. JM muka cam nangis tu dah kenapa

    ReplyDelete
  4. besar gila kebab..puas la order 1 pun.

    ReplyDelete
  5. Jantan turkey ni kalo karen takpe jgk..adeh siap ajk gi umh..try la HH..kalo tak boleh tido free haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak ooo mak... mmg la tido free tapi kena la ditiduri...

      Delete
  6. Mat saleh suka berjemur siap leh baring lg tgh panas tu..org mcm Jayemm plk pantang nampak tempat berbumbung nak berteduh 😜

    ReplyDelete
  7. Awak hitam melekot ke? X percayalah 😬

    ReplyDelete
  8. Kan!!! Kita masuk jek muka macam beruk ahaah..mmg hangin la masuk 3 org tapi oder satu jek..padan muka! Kita ni bukan perut tong drum πŸ˜‚

    ReplyDelete
  9. Baru dia tahu..baru kena ayat sikit dah cair..padan muka..dia ingat kita ‘miskin’ sgt kot! Itu sbb bila dia ckp2 dgn HH..malas nak layan sgt..bongkak tul

    ReplyDelete
  10. Part paling best tu..dlm x nk potong 3 kebab tu..last2 potong jgk..mmg besar size dia..potong 3 pun dh kenyang yak mat

    ReplyDelete
  11. Mula mula mmg annoying la mamat tu tp sabar jelah sbb tgh lapo so layan je laaa..itu pun untung kita nk beli kan..seyes kebab dia sedap gilak

    ReplyDelete
  12. Stragigi awak tu mmg win laa..pasni itew nk wat stragusi lak πŸ˜‚

    ReplyDelete
  13. cair dia dengan ayat HH erk...besarnya kebab tu...

    ReplyDelete
  14. Adoilah.. Perangai.. Apa lah salahnya bermanis muka.. Jual makanan kot.. Padan muka dia.. Sekali kena ayat terus jadi tak de value.. Hampeh betul..

    Cantik-cantik gambar SS amik.. Puas jamu mata.. Hehehe

    ReplyDelete
  15. Adoi laa boleh cair dengan ayat manis HH.. baru padan muka dia.. portion dia besar laa, kalau Eyda makan pun kenyang..

    ReplyDelete
  16. Bertuah Mat salleh baring2 tgh panas , kalo mummy baring bangun ja terus jadi negro..hahaha :p

    ReplyDelete
  17. Dicemuh, tergoda dan terpedaya..ahhha

    ReplyDelete
  18. Besar portion dia..sampai boleh potong tiga.. save!

    ReplyDelete
  19. canal dia keciknya macam parit tepi rumah je tapi airnya jernih sungguh....bestnya

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...