Friday, 18 May 2018

Kembara Dunedin - Octagon

Entry sebelum boleh jolok SINI...


Dari Dunedin Railways Station... Aku gerak ronda ronda kat Dunedin Town... Paling senang kalau U'Ouls nak ke Dunedin Town ni... U'Ouls cari arah nak ke Octagon...

Memula ingat nak parking Dunedin Railways Station tu jek... Tapi... Macam jauh pulak nak menapak... Lagi pun tak boleh parking lama... Jadi... Parking kereta kat Octagon lebih mudah berbanding yang lain... Boleh jek nak parking kereta di tepi tepi kedai yang U'ouls nak pegi... Tapi... Masa yang diberi untuk free parking terlalu singkat... Nak lama kena cari parking yang ada mesin bayar parking...

To be honest lah... Aku sangat gerun tengok HH drive kereta area bandar... Selalunya... Yang menjadi kangkangan... Opsss silap... He He He... Yang menjadi kekangan adalah trafik light... Sumpah aku benci nak memahamkan trafic light kat area bandar... Dah lah jalanrayanya sempit... Tapi... Untuk Dunedin Town ni... Masih ok lagi... Under control lagi...

Cuma... Si GPS beberuk bebal ni... Sewelnya tak abis abis... Aku berpusing jauh sampai menyesat masuk balik ke Highway besar luar dari Dunedin Town sebab jalan sehala... Seyes buang masa dan minyak...

Dah terpusing pusing carik parking... Akhirnya aku pilih parking ngam ngam kat roundabout Octagon... Betul betul depan Church... Memang senang parking situ... Bayar ikut hours... Aku budget... Nak ronda sini dalam sejam jek... Tak boleh nak berlama sangat... Makin lama nanti habis duit bayar parking jek... Mode kedekot is on untuk parking... Keh Keh Keh...

Damai jugak lepak sini...

Robert Burns.. Tahun 1759? Lama gilaakk...

Tujuan aku datang Dunedin Town ni sebab nak pegi New Zealand Shop... Dengar katanya souvenir murah kat situ... Jadah! Tak murah mana pon...

Aku rasa... Tak payah masuk pon tak pe kot New Zealand Shop ni... Melainkan kaw nak beli anak patung Penguin... Ha Ha Ha... 

Sebelah Dunedin New Zealand Shop ni adalah The Dunedin Centre...

Bosan dengan harga mencanak New Zealand Shop... Aku pon riki riki kedai lain yang ada kat sini... Memacam kedai souvenir ada... Boleh refer enrty sebelum ek...

Jalanlah cuci mata tawaf kedai!

Nampak tu... Pegawai Bandaraya dah start nak check parking... Dorang ni tepat masa taw... Make sure kaw bayar parking sebelum tinggalkan kereta... Kalu tak saman menanti...

Jalan laa kaww...

Lepak sini jap....

Octagon... Pokoknya tinggal ranting jek.. Daun tak de...

Dah puas meronda area Octagon ni... Aku pon gerak lah ke parking kereta... Si HH dah meluru laju sebab parking cuma sejam jek...

Kalu kaw estimate parking sejam... Maka lepas sejam tu wajiblah kaw pegi kat kereta semula... Agak agak nak sambung masa kena lah bayar parking... Kalu tak... Alih kereta or beredar dari situ... Sebab... Pegawai ni memang sharp masa... Check parking satu satu every hours....

Masa tengah nak berlari ke parking... Jay Emm kata nak singgah semula New Zealand Shop tadi... Aku tak pasti dia nak beli apa... So... Aku biarkan aje dia... Aku cakap kat dia "Nanti terus ke parking eh"... Dia angguk jek...

Ngam ngam tiba kat tempat parking... Pegawai bandaraya tengah check parking kereta... Masa tu nampak lah sorang minah saleh ni tengah borak apa entah dengan pegawai tu... Aku dan HH pon nak mengepoh sekali... Takut kereta kena saman ke pe kan...

Aku suruh si HH tanya kat pegawai bandaraya tu sendiri... Kereta aku ok ke? Dia kata ok... Then HH tanya  minah saleh tu sebab seingat aku dia parking kereta lebih lama dari aku... Masa aku parking kereta... Kereta dia dah parking dulu... Aku suruh HH tanya sebab takut We'Ouls kena saman ke pe... Tapi minah saleh kata dia cuma dapat warning supaya jangan parking lebih masa... Huh! Nasib kereta aku tak kena saman...

Masa beredar dari Octagon ni... Aku tengok... Banyak kereta yang kena tampal dengan sticker kuning kat tayar belakang... Rasanya peringatan dah lebih masa kot... Aku tengok kereta aku tak ada sticker kuning tu... Kira ok laa tuh kan... Ha Ha Ha...



BERSAMBUNG...

14 comments:

  1. Tak murah mana..dah sampai kena beli jgk seketul dua??

    ReplyDelete
  2. Macam pekan koboi je ni..lengang

    ReplyDelete
  3. pokok togel cam musim luruh tu..ke memang autumn masa ni

    ReplyDelete
  4. bestnye...dah nak masuk musim sejuk ke, pokok xde daun...anak patung peguin pown comel...hehehe...

    ReplyDelete
  5. Baguslah ada reminder. Takdelah asyik kena saman je.. Bocor poket..!

    ReplyDelete
  6. Cantik kawasan dia..tapi kenapa lenggang ehh macam tak de orang sangat...hiihi

    ReplyDelete
  7. Rasa macam drive deket Dunedin ok lagi compared to Auckland.. Surat saman Auckland baru sampai rumah.. nangis jap

    ReplyDelete
  8. Huwahahahaah..mode kedekut is ooooonnn...

    ReplyDelete
  9. Mmg mahal gila harga kat kedai souviner di dunedin ni..masuk cuci mata jak..sib baik dh beli byk kat queenstown

    ReplyDelete
  10. Pe nama kedai yg kita masuk hari tu ehh..bargain more ke bargain less..yg kat dunedin jgk..situ murah jgk harga nya

    ReplyDelete
  11. Kita lari masuk blk ke kesai sobiner mahal tu cari pingu..kat situ jek ada jual pingu.pingu utk dak kecik 😬

    ReplyDelete
  12. Tah la.. duit tak banyak.. selagi bole elak dari kena saman kena la usaha elak...

    ReplyDelete
  13. Bagus betul orang bandaraya dia.. sharp on time.. lebih je saman.. kikiki...

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...