Friday, 4 May 2018

Kembara Negeri Sembilan - Redd Place

Jari dok ketuk ketuk keyboard... Mengeluh panjang... Rasa kesal... Haihhhhhhhhhhhhhhh! Apa aku nak citer sebenarnya nihhhhhhhhhh????? Adehhh...

Tarik nafas... Dalam dalam... Aku nak citer ke tak nak? Citer ke tak? Haiihhhhhhh! Mengeluh lagi! Dah nape aku nih???? Tetiba mood aku merundum... Tiap kali aku mengingat kisah yang terjadi kat aku bebaru ni... Mesti aku akan down giler... Tapi... Tak pe... Aku gagahkan juga... Supaya... Apa yang jadi kat aku jadi pengajaran kat diri sendiri dan juga orang lain...

Aku ni... Blogger cabuk jek... Tapi walaupun cabuk... Dah banyak entry travel yang aku hasilkan... Dah ramai yang turut jejaki langkah yang aku kongsikan... Dah ratusan ribuan gambar yang aku hasilkan... Dah banyak destinasi yang aku terjah... Dalam dan luar negara...

Sebenarnya... Aku baru balik dari travel... Aku dari Johor ke Putrajaya ke Negeri Sembilan ke Pahang ke Johor semula... Haaaaa... Tahu tak kadar kepenatan tu macamana? Tapi bukan pasal penat jadi tajuk utama... Tapi pasal kes yang baru baru ni berlaku di Port Dickson, Negeri Sembilan menjadi punca kepenatan aku berganda... Aku tak tahulah sama ada salah aku ke tak... Nak tahu apa peristiwa tu? Haaa kaw scroll lagi...

Ini bukan pertama kali aku ke Port Dickson ye... Dah banyak kali... Tapi... Port Dickson sekarang dah tak macam kali pertama waktu aku jejaki beberapa tahun yang dulu... Sepanjang jalan... Aku akan dihidangkan dengan ayat ayat yang menjadi penghias di papan tanda dan paling tak boleh blah tu pada souvenir... Antaranya berbunyi "Kuanghajasedap", "Den datang nogori nismilan nogori abah kaw" dan memacam lagi ayat yang pelik pelik... Adehhhh... Kalu aku... Aku tak pakai kot tshirt ada tulisan gitew... Adehhh... Kalu setakat cakap maki hamun tu perkara biasa.... Tapi... Tak lah sampai dicetak untuk dijadikan souvenir.... Akal ada ka???

Aku tak suka nak bersikap kenegerian ni... Sebab... Bukan negeri yang salah... Tapi... Lebih kepada masalah sikap individu... Cuma... Bila sebut pasal Negeri Sembilan... Automatik aku akan teringat susur galur budaya dan adat Negeri Sembilan itu  berasal dari Tanah Minangkabau... Tapi... Sebelum Minangkabau... Negeri Sembilan pada asalnya didiami oleh orang-orang asli daripada suku kaum Sakai, Semang dan Jakun... Ehhh... Ni bukan aku yang kata... Ini Wikipedia yang tulis... Jangan ketawa! Jangan ketawa! Jangan ketawa!

Dan tetiba aku teringat Pak Uncu masa aku berada di Padang, Sumatera... Pak Uncu pernah pesan... Kalu kaw nampak perempuan Padang kat tengah jalan yang buat suka hati... Buat jalan tu macam dia punya... Kaw biarkan aje... Tak pe... Perempuan Padang... Akalnya pendek... Ha Ha Ha... Ehhh.... Aku ketawa... Pak Uncu pesan lagi... Kaw hati hati dengan sejenis kaum kat sini... Memang ada yang kasar dan jahat... Senang citer suka carik pasal... Makk aihh... Tapi... Mujur aku tak kena apa apa sepanjang aku kat Padang dulu tu...

Cuma... Bila aku ke Negeri Sembilan dan berdepan dengan orang orangnya... Baru aku realise banyak perkara... Sebelum ni... Aku tak amik kesah pon... Sebab... Kita ni satu Malaysia... Tak kira laa kaw orang satu negeri dengan aku sekali pon... Kalu kaw biadap... Aku tetap label kaw biadap!

Aku memang ada kisah pahit dengan orang Negeri Sembilan yang buat aku terkesan sampai ke hari ini... Pertama... Kes kawan aku... Mak Long dia orang Negeri Sembilan... Datang rumah aku... Jadi tetamu dan tumpang bermalam kat rumah aku... Aku stay Puchong... Mak Long kawan aku ni ada anak angkat kat Puchong memang tak ada anak sendiri... Tapi aku heran nape dia tak nak stay rumah anak dia... Padahal sepelaung jek dari rumah aku...

Masa tu memang ramai ramai datang dari Melaka... Dan aku dah anggap family kawan aku tu macam family sendiri... Mak, ayah dan adik beradik dia dah anggap aku ni macam anak sendiri...

Biasalah kalu dah berjalan siang sepanjang hari mesti penat dan telajak tidur dan bangun lambat esok harinya... Memang perkara biasa... Bukan aku jek... Semua dalam rumah pon macam tu... Aku jenis tak kisah kaw nak buat apa dan aku berhak buat apa jek kat rumah aku sendiri...

Its so happen... Tetiba... Pagi tu... Mak Long kawan aku ni... Pagi pagi bertempek kat aku dan lelain! Perli perli bangun lambat lah... Tak mandi laa... Apalah! Padahal sarapan semua siap terhidang atas meja... Tak ada yang kurang pon... Mulut memaki perli aku yang sebagai tuan rumah ni... Sampai jiran boleh dengar! Perghhhhh! Ni sape menumpang sape nih? Kaw menumpang rumah aku atau aku menumpang rumah kaw? Tua kutuk tak sedar diri wehhhh! Pak kal jek kenangkan kawan aku sefamily yang lain ok dan dorang pon terkena tempias sekali kena bebel... Kalu tak... Memang aku dah halau Mak Long kawan aku tu dari rumah aku! Seyes biadap!

Kes kedua... Masa aku hari pertama masuk kerja kat Subang Jaya... Hari pertama ok! Aku tak kenal sesape pon waktu tu... Tetiba... Ada sorang ni... Orang Negeri Sembilan jugak... Cari pasal dengan aku... Padahal aku kenal dia pon tak... Dia jerit kuat kuat panggil aku "Hoiiii! Budak!"... Dia ingat aku datang keja situ as kerani cabuk jek kot... Tup Tup... Aku duduk belakang meja dia... Haaa... Kaw duduk level depan depan partition sana jangan banyak bunyik! Malu sendiri wehhh! Padan muka!

Kaw ingat kaw pangkat apa nak budak budakkan aku????? Dah lah kaw dok Seremban ulang alik Subang Jaya! Giler! He He He.... Aku rasa orang Kelantan yang duduk jadi tukang angkat telefon kat opis aku tu pon lagi elok perangai... Sebab selalu masakkan nasi kerabu untuk aku... Kalu nasi kerabu tu tak abis aku simpan ke khamis jadi nasi kekhamis... He He He...

Kes ketiga... Orang Negeri Sembilan jugak... Hadoiiii... Ini lagi dasyat... Tapi... Aku malas nak citer... Sebab... Orangnya masih ada kaitan dengan budak tempat kerja HH sekarang ni... Jadi... Biarlah... Cuma... Kalu terserempak dengan aku... Memang aku buat tak kenal jek... Macamana dia buat aku pon... Aku tak pernah ajak HH berburuk sangka dengan dia... HH still layan baik jek...

Entahlah... Aku tak tahu nape? Apa yang tak kena antara aku dengan orang Negeri Sembilan ni... Sekarang ni... Aku dah jadi fobia... Dengar nama orang Negeri Sembilan jek... Nampak plat kereta Negeri Sembilan jek... Aku rasa baik aku menjauh lah... Serik aku nak dekat.. Boleh jadi giler aku nih... Serious bad experience!

Ok... Sebenarnya apa kaitan kefobianan aku tentang orang Negeri Sembilan dengan Redd Place yang terletak di Port Dickson, Negeri Sembilan? Ha Ha Ha... Tak ada kaitan! Keh Keh Keh... Sabar! Panjang lagi aku nak citer ni... Tapi... Kita selit dulu pasal Redd Place... He He He...

Si Jay Emm ni... Sibuk ajak pegi Redd Place... Kawan dia kata Chicken Chop kat situ sedap... Si Jay Emm ni dah kali kedua singgah... Tapi setiap kali singgah manjang tutup... So... Nak puaskan hati... Petang tu dalam jam 4:00 petang... Aku pon singgah... Tapi... Kedainya baru nak siap siapkan bahan masak... Si HH ni pegilah tanya orang kedai... Orang kedai kata jam 5:30 nanti baru dia bukak... So.. Aku decide nak pegi tempat lain dulu... Nanti petang skit baru patah balik sini...

Meh aku review skit pasal Redd Place ni... Honestly... Aku suka sekitar tempat ni... Pemandangan menghadap laut... Ada jalan untuk ke seberang pulau tapi kena hati hati sebab jambatannya rapuh... Ada jambatan baru tapi tak pasti untuk apa... Untuk memancing atau boleh naik boat dari sini... Entah!

Inilah Redd Place... Tepi laut...

Redd Place... Welcome katanya... Kalu salah tengok macam Redo Place.. He He He...

Lepak ngadap laut... Nyaman...

Aci muka dah melekot dok tepi laut... Memang panas tapi angin bertiup kencang...

Inilah Chiken Chopnya... Aku pilih yang Grill... Tapi rasa? Pada aku biasa sahaja... Total harga RM 14.00 sekali dengan air...

Jambatan untuk ke pulau seberang sana...

Dekat nak pilihanraya ni... Laut masin pon rasa manis... Keh Keh Keh...

Antara pemandangan yang ku lihat...

Pemandangan dah ok... Lokasi kedai dah strategik.... Tapi.. Foodnya... Adehhh... Seperti yang aku jangka.. Chiken Chopnya mesti tahap tahap rasa yang 5 hengget punya macam kat tempat aku... Tapi Chiken Chop kat sini around 12 hengget ek... He He He...

Si Jay Emm pulak kata Chiken Chop kat sini baik skit dari Putarjaya... Ha Ha Ha.. Since dia kata ok... Aku suruh dia habiskan... Untuk tekak aku dan HH tak berapa sedap... Nasib baik lah order satu jek... Cuma sebelum balik.. Si HH order burger kat gerai tepi Redd Place ni untuk tapau bawak balik ke Hotel...

Ok.. Actually... Sebelum aku mencekik kat Redd Place ni.. Aku minum petang kat satu Warung tepi jalan besar berdekatan jugak lah dengan Redd Place ni... Tak tahu lah aku apa nama sebenar Warung tu... Tapi... Warung tu lebih hebat dari Redd Place... Sebab Warung tu telah berjaya buat aku Redha sepanjang hayat... Kah Kah Kah....

Warung yang aku maksudkan terletak lebih kurang 3 KM lebih kot dari Redd Place... Aku teringin nak makan goreng pisang jek sebenarnya... Tapi... Since Warung Redha Sepanjang Hayat bukan  nama sebenar ni ada memacam lagi kuih muih dan makanan lain... Jadi... Aku orderlah sekali jejemput dan kopok lekor... He He He...

Banyak harga cuma 2 hengget jek sepinggan... 

Then... Datanglah pakcik dan kakak warung yang hantarkan order ke meja... Harga sepinggan penuh jejemput ni cuma 2 hengget jek... Murah gilak wehhh penuh pinggan... Sampai tak habis makan tapau bawak balik... Pada aku rasa food kat sini ok... Sedap jugak...

Cuma si Jay Emm nampak orang order bihun sup... Dia teringin nak rasa tapi memandangkan dia nak mencekik Chiken Chop kat Redd Place so terus tak jadi nak order bihun...

Memandangkan aku rasa warung ni ok... Dan ada hajat nak makan yang tak kesampaian... Aku plan nak datang ke sini lagi pagi esok untuk sarapan pulak...

Esoknya... Aku kembali semula ke Warung Redha Sepanjang Hayat ni... He He He... Aku pon seperti biasa... Suka amik gambar tempat yang aku singgah... Luar dan dalam Warung...

Aku pilih meja mana aku nak duduk... So... Aku decide nak duduk meja paling hujung sekali... Sebab semalam aku duduk meja depan... Meja depan tu panas kena matahari sampai terpaksa beralih ke meja sebelah... So... Aku tak nak jadi macam semalam... Jadi.. Aku pilih duduk hujung... Senang tak kacau orang dan tak panas...

Si HH dan Jay Emm dah ke depan.. Order apa nak makan... Aku lepak tempat duduk... Aku sebenarnya... Dah amik gambar luar kedai sekali dengan Jay Emm waktu sampai tadi... Tapi... Bila aku check balik gambar... Terinterframe pulak muka Jay Emm kat dalam gambar... So... Plan nak amik gambar luar warung sekali lagi nanti... Tapi since aku seorang kat meja... Jadi... Aku amik gambar dalam warung masa tengah duduk... Lepas tu... Aku keluar kedai semula untuk amik semula gambar luar warung...

HH pulak tetiba datang kat meja tanya pasal nak order apa sebab masa belum sampai aku dah cakap nak nasi lemak... Tapi bila dah sampai ada menu Mee Kari.. Jadinya si HH tanya sama ada nak nasi lemak atau pun mee kari? Dan aku choose untuk makan mee kari...

Sebaik aje HH blah semula ke depan... Aku duduk sorang sambil nak tengok hasil gambar tadi... Tup Tup... Ada sorang Makcik bertempek dengan suara kuat... Makcik Rosmah bukan nama sebenar... He He He... Makcik Rosmah kata gini "Tak boleh amik gambar ye... Sini tak boleh amik gambar orang suka hati... Kalu nak amik kena mintak kebenaran"... Aku terperanjat cari dari manakah datangnya suara tu... Sebab meja aku jauh dari orang lain... Orang kat meja kiri hujung sana dan meja kanan hujung sana pandang aku...

Memula aku ingatkan Makcik Rosmah  tu sekadar nak bergurau... Berbahasa basi ke pe...  Tapi... Bila dia bercakap sambil menjengkil mata dan angkat angkat tangan jari telunjuk bagi warning dengan nada kasar... Aku dah rasa lain macam...

Pastu dia tanya aku lagi "Awak ni wartawan ke? Jangan amik gambar orang!" Suara makin kuat dengan nada membenci... Jari telunjuk naik naik hadap muka aku... Makkkk aihhh... Terus darah aku naik kepala... Aku cakap dengan nada perlahan "Saya bukan wartawan... Saya amik gambar kedai jek"... Dia marah "Tak boleh! Tak boleh! Tak boleh publish"...

Yang buat aku geram tu... Pakcik Najib bukan nama sebenar... Laki kepada Makcik Rosmah... He He He...  Pakcik Najib duduk sebelah duduk sebelah Makcik Rosmah..  Baca surat kabo sambil senyum sinis... Seolah merelakan jek apa bini dia buat... Suka tengok aku kena marah dengan bini dia...  Suka tengok maruah orang lain dijatuhkan depan orang ramai... Makkkk aihhhhh! Makkkk bapak sape nihhhh wehhhhh???????????? Baik korang mengaku cepat! Ha Ha Ha....

Aku tahu dorang tu dah tua... Tapi... Tua tidak menghalalkan kita untuk berlaku biadap sesuka suka pada orang kita tak kenali! Apatah lagi menjatuhkan airmuka di depan orang ramai... Kalu ikutkan sikap panas baran aku ni... Boleh jadi terbalik kot meja kedai tu... Aku ni datang warung nak makan... Bukan cari pasal! Darah aku ni dah meluap sebenarnya...

Tapi... Entah nape... Waktu kejadian tu... Seolah ada yang berbisik... "Sabar SS! Sabar"... Aku ni sempat fikir logik jugaklah... Kot Makcik Rosmah tu owner kedai ke... Ada papan tanda NO CAMERA ke? Jadi... Aku diamkan dulu...

Si HH dan Jay Emm datang... Aku citer apa yang jadi seperti yang di atas... HH dan Jay Emm pon sama macam aku... Darah naik kepala... Pelik... Bukan aku sorang amik gambar kedai... Jay Emm pon sekali... Nape Jay Emm ada dia tak marah Jay Emm? Nape hembus aku sorang? Kalu berani sangat hembuslah Jay Emm sekali... Tengok Jay Emm boleh sabar ke tak?

Masa makan... Aku pandang depan... Saje tengok muka Makcik Rosmah dan Pakcik Najib tu... Tengok jek perangai dorang... Dia perasan aku pandang dia.. Dia pandang aku balik sambil jengkil mata... Tak berkedip macam nak cari gaduh... Aku sabar... Aku tunduk diam dan sabar... Makcik Rosmah sok sek sok sek dengan Pakcik Najib... Mengumpat aku ler tu...

Cuma... Bila aku tengok bebetul muka Makcik Rosmah tu... Ya Allah muka kawwww! Bak kata Jay Emm "Muka Makcik tu tak ada Nur!"... Aku tengok makcik tu... Muka dia muka stress giler.. Berkerut sejuta... Muka kurang kasih sayang! Tak ada nur kasih langsung! Seyes! Jay Emm kata "Pedulikkanlah dia dah tua... Tak lama lagi mampos dah tu"... Seyes geram dengan cara dia... Cara dia bukan nak beri pengajaran ke pe... Bukan nasihat... Tapi saja carik pasal nak jatuhkan maruah kita!

Si HH ni... Hilang sabar sebenarnya... So... Waktu dah habis makan... Actually... Aku dah patah selera nak makan... Nak pegang camera nak amik gambar makanan pon aku dah fobia... Takut nanti ada lagi spesis Makcik Rosmah puaka tadi nak serang aku... Tetiba aku rasa ngeri dengan orang Negeri Sembilan nih... Hadoiiiiiiiiiiiiiii!

Orang Negeri Sembilan ni memang perangai kasar gini ke????? Pertanyaan yeee... Pertanyaan... Ahhhh! Tetiba aku teringat pesanan Pak Uncu seperti di atas tadi... Ahhhh! Tak mungkin sikap orang Negeri Sembilan sama di Tanah Minangkabau seperti yang Pak Uncu gambarkan... Aku rasa diri aku childish sangat kan kalu aku prejudis pasal kenegerian... Sebab fokus aku adalah pada orang yang biadap sahaja... Even kalu orang satu negeri dengan aku ada perangai biadap pon aku tak suka... Aku letih dengan orang biadap ni... Kalu aku audit diri sendiri... Setakat ini... Aku tak usik orangggg pon... Tolonggggggggggggg! Help meeee! Why semua orang macam nak cari pasal dengan aku nihhhhh???????????

Jay Emm nasihatkan aku "Allah nak uji You... Allah nak tengok kesabaran You!"... Aku down... Down giler... Mengenang apa salah aku dah buat... Ada jek orang nak cari pasal... Aku baik duduk diam berada dalam comfort zone tak kacau orang pon... Orang tak senang tengok aku senang... Nak aku maki balik ke camne????????????

Kalu aku maki balik Makcik Rosmah dengan ayat ayat kasar yang aku lihat di papan tanda sepanjang jalan di Port Dickson tu... Adakah aku akan dianggap biasa atau aku akan dianggap biadap????? "Nogori Abah Kaw Kuang Haja sedap" kat makcik Rosmah boleh????? Aku tanyaaaaaa... Jawapppp laaaaaaaaaaaa orang nogori hoiiiiiiiiiiiiiii! Jawapppp lahhh... Aku keliru Nurul Ajai dah ni... Mana satu ayat most welcome mana satu ayat biadap?????????

Kebetulan Makcik Rosmah tadi pon habis makan dan menuju ke kereta.. Tapi si Pakcik Najib masih hegeh kat meja makan... Waktu tu... Si HH amik kesempatan... Dia datang pegi berdepan dengan Pakcik Najib tu... Terkejut jugak aku dengan keberanian HH yang lebih membara dari aku... HH sound pakcik Najib  tu "Assalamualaikum! apa masalahnya kalau adik saya amik gambar? kenapa makcik cakap macam tu?

Pakcik Najib nak menangkan bini "Tak boleh amik gambar kat sini suka suka... Kena mintak kebenaran"... HH jawap "Sini warung... Tempat public! Bukan private place! Tak de cakap pun tak bole nak amik gambar"... Pakcik gagap nak jawap... Muka keruh... Dia tak sangka kot HH akan melantang kat situ... Ehhhh! Nape tak sengih????? Sengihlah macam kaw sengih masa bini kaw meroyan tadi! Tadi macam berani sangat! HH sound lagi "Tolong tengok tengok kan la makcik tu jangan sampai meroyan tak tentu pasal"... Pakcik tu blah tunduk tahu pulak rasa malu...

Bila HH tengok Pakcik tu macam tak boleh pakai... Dia pon ke kereta... Berdepan dengan makcik Rosmah pulak... Waktu nak sound makcik Rosmah tu... Makcik Rosmah  tu siap dengan jari telunjuk "No! No! No!"... Speking kononnya... Jerit jerit... HH dah geram "No! No! What no? What no? What the hell!!!!"... HH jeritkan balik makcik Rosmah tu... Amikkkk kawwww makcik bila si HH dah naik hantu mengomputehkan kaw balik! Baru buku bertemu ruas!

Si Makcik Rosmah ni... Sampai ke dalam kereta masih mengugut HH dengan jari telunjuk kat cermin kereta... HH geram tunjuk balik tangan kat makcik Rosmah tu sambil kata "BLAH! BLAH! BLAH!"... Tu pon makcik Rosmah tak henti melawan wehhh... Tak padan dengan kudrat yang dia ada... Jalan pon dah senget terkangkang kangkang atas jalan... Ada hati nak tunjuk gengster... Gilerrr...

Aku tanya jugak HH "Nape kaw berani sangat?"... Sebenarnya aku tak berapa setuju dengan apa yang HH buat... Sebab... Nanti orang kata perangai kita sama macam dia... Tapi... HH kata "Aku nak ajar makcik tu yang akan ada harinya dan ada orangnya yang akan berani melawan perangai makcik tu balik... Jangan ingat dia jek betul!".. Sebab... Biasanya... Orang macam ni jenis tak takut pada orang lain... Dia sedap jek fikir perasaan dia tak fikir perasaan orang... Tanpa fikir orang akan melawan... Aku ni bukan apa... Dah penat nak melawan perangai biadap orang... Since HH yang pertahankan aku! Aku tak marah pon HH buat macam tu...

Aku cuma nak ingatkan... Kaw jangan salah hari ye Makcik... Kalu ginilah sikap yang dia tunjukkan sebagai orang tua untuk beri pengajaran kepada orang muda... Aku takut... Dia yang akan dapat pengajaran! Bayangkan kalu dia tunjuk berani pada Gengster ke Ah Long ke... Atau pada salah orang... Mahu tak meninggal kat situ jugak? Serammm wehhhh... Kita ni kalu nak outspoken pon biar dalam environment atau kelompok kita jek... Jangan sampai ke luar sana...

Aku tertanya... Selama Makcik Rosmah ni hidup... Tak pernah ke dia ke majlis kenduri kahwin? Tak pernah ke dia pegi tempat terbuka yang ramai orang amik gambar? Zaman sekarang zaman teknologi... CCTV pon bersepah! Saman jalanraya pon pakai camera! Tak kan kaw nak halang semua orang dari photoboom muka kaw... Dan tak kan setiap orang yang pegang camera nak mintak kebenaran sorang demi sorang untuk amik gambar di public area????????????? Hadoiiiiiiiiii! Akal ada ka????

Kalu kaw tak suka muka kaw masuk kat gambar orang... Kaw elak lah... Tutup muka ke... Surat kabo punya besar laki kaw pegang tepi meja... Buat selimut tutup badan pon boleh... Tudung tu pakai buat apa? Tutup lah muka kalu tak suka... Dia tanya aku wartawan ke? Dia tu artis ke? Kaw ingat aku nak sangat amik gambar muka kaw? Kaw bukan cantik macam Sari Yanti pon! Perasan wehhh makcik ni... Ke dia takut aku ngorat laki dia? Laki kaw bukan Nabil Ahmad atau AC Mizal pon! Adehhhh!

Aku ni nak amik gambar Warung... Fokus aku pon Warung... Kalu orang lain boleh buat tak endah... Yang kaw sorang nak particular sangat tu nape????? Lain lah kalu kaw marah aku sebab amik gambar kaw depan depan muka kaw sampai nampak bulu hidung kaw bersepah dengan camera besar dabak... Ini aku pakai handphone sangkut Gopro jek kot... Bulu hidung pon tak nampak! Jauh giler kot meja aku dengan meja dia... Nasib baik aku tak sangkut microphone dengan lampu studio sekali.. Kalu tak... Entah apa lah dia nak maki aku agaknya...

Salah ke aku amik gambar Warung pada jarak ni??? Tak nampak jelas siapa dan apa pon sebab aku pakai handphone cokia jek... Lagi pon... Dalam gambar ni ada gambar HH dan Jay Emm yang tengah order kat depan sana tu... Dan paling penting tak ada papan tanda NO CAMERA! Salah aku ke????????????? Bukan aku fokus gambar orang dekat dekat satu satu... Adehhhhh! Pening!

Gambar kedua aku just fokus luar Warung... Pon tak nampak apa... Sebelum nak tuduh orang amik gambar orang suka hati... Tanya dulu aku! Bukan main hembus cakap aku nak amik gambar dia lak! Jadahhhhh! Kita ni biar ada perasaan bukan perasan!

Aku pelik... Apa yang makcik tu takut sangat kalu gambar dia publish kat memana pon... Dia ada buat jenayah ke? Bogel ke? Kantoi bini kedua ke? Tempat ni... Tempat makan jek pon... Elok elok aku nak citer pasal warung... Now terlebih citer pasal kaw makcikkkk biadap tu wehhh! Ke kaw ni attention seeker? Sick??? Seriously sick????

Dan even aku ni wartawan sekali pon... Apa hak dia nak halang tugas aku? Apa hak dia nak tanya aku siapa? Bayangkan kalu aku ni wartawan politik yang nak buat cover pasal pilihanraya... Sebab sekarang ni kan tengah hangat pililhanraya... Kalu makcik tu menghalang.. Tak ke memasal makcik tu kena smash dengan orang politik pulak... Silap hari bulan ke balai! Adehhh...

Aku ni bukan nak cakap apa lah... Kita ni... Patut cermin diri kita dulu... Kenali diri kita dulu... Kalu kita ni sejenis tak suka orang usik kita walau sikit pon... Kita jenis tak boleh nampak salah sikit pon... Kita jenis tak campur masyarakat... Baik kita duduk rumah! Duduk diam diam kat rumah! Jangan keluar rumah! Jangan berkeliaran macam anjing yang menggigit tak tentu pasal... Hati kita tak sakit dan tak sakiti hati orang lain... Dosa pon tak banyak... Terutama pada orang yang kita tak kenali... Kalu kita tak suka... Kita diam jek... Betul tak?

Tertanya... Kalu gini punya perangai makcik... Sapelah yang jadi jiran dia ek? Anak dia ek? Adik beradik dia ek... Tengok muka pon garang menakutkan! Kalu korang jumpa spesis makcik gini punya perangai... Bertabahlah!

Namun aku bersyukurlah... Seumur hidup aku... Masa Mak bapak aku masih ada walau dah tua... Tak pernah lagi berdua makan kat warung... Anak anak pon tak bawak makan kat tempat low class!  Makan kat rumah lagi romantik dengan anak anak! Dan aku sebagai anak... Tak pernah membiarkan mak bapak aku jalan sendirian tanpa ditemani anak anak... TITIK!

Aku ni kalu dah tua esok... Aku doa.. Aku just tua jek... Tua yang tak bodoh! Tak biadap... Hormat yang muda.. Jangan ingat bila kita tua... Kita betul semua... Hakikat terlebih garam tu penyakit taw tak!

Setiap yang muda pasti akan tua... Tapi... Jangan dah tua pon masih bodoh... Bak kata P Ramlee "Dah tua pon bodoh!"... Ha Ha Ha... Aku pon ada mak bapak... Aku masih ada rasa hormat... Tak kan aku nak suka hati aibkan orang... Nak superimpose gambar makcik tu berbogel ke? Selera ke orang tengok makcik tua kedut berbogel? Logik laa sikit...

Tapi jangan cabar rasa hormat aku ni... Kalu nak orang hormat kita... Kita hormat orang dulu... Apa salahnya kalu tanya dan tegur dulu empat mata... Kaw tak kenal aku... Aku tak kenal kaw... Kita pon baru pertama kali jumpa... Tak perlu meroyan jerit jerit sampai malukan orang dan malukan diri sendiri... Bak kata Sarimah dalam madu tiga "Kita kena jaga martabat wanita"... He He He... Aku pon faham bahasa... Siasat betul tak gambar aku amik tadi ada muka dia yang boleh aibkan dia... Cakap baik baik aku faham dengan baik...

Lagipun... Makcik tu bukan owner kedai... Owner kedai ok jek aku amik gambar semalam... Tak cakap apa pon... Kaw tak boleh nak buat undang undang kaw sendiri walau di mana kaw berada... Terang jelas situ cuma Warung... Tempat awam... Umum... Lapang... Dan tak ada perkataan "NO CAMERA"... Bukan private place... Aku pon bukan bodoh sangat lah nak kacau premis perniagaan orang... Aku pon tahu rules... Kalu owner tak bising apa hak kita sebagai customer kepada customer lain????????

Adehhhhlah... Makcik... Kalu kaw rasa kaw King of adat pepatih... I wont bother!  You can't tell me what to do! We are different!... Aku sedar masuk kandang kambing mengembek... Tapi aku tak bodoh macam kerbau! Kalu aku termasuk kandang babi... Sah sah aku kena samak badan aku... Bukan aku bebabi buta kat situ! Kalu ada bangsa Mat Saleh amik gambar kaw... Kaw marah jugak ke???????? Itu ke perangai yang kaw nak tunjuk pada orang luar sana????

Aku dah merantau banyak destinasi... Di Indonesia contohnya... Tak perlu kaw nak sorok sorok atau mintak izin nak amik gambar orang mereka di tempat terbuka... Mereka sendiri yang willing dan berbesar hati diambil photo mereka secara depan depan... Siap sisir rambut betulkan baju dan posing lawa lagi... Walhal mereka sendiri tak pernah tengok pon cemana rupa mereka bila kita amik gambar mereka dalam camera kita... Mereka nampak kita happy mereka pon happy sama... Mereka tahu ada cerita baik yang akan kita sampaikan tentang mereka melalui gambar yang kita amik...

Aku pernah amik gambar curik curik kat Imigresen Hong Kong - Shenzhen... Sebab aku sendiri pon tak sangka yang kaki aku dah terlangkah ke resticted area... Kena tegur... Tapi... Still ada budi bahasa even tidak sebangsa dengan aku... Orang China yang terkenal dengan biadap pon ada rasa hormat...

Aku pernah amik gambar kat sempadan Thailand yang penuh dengan askar Thailand... Kena tegur dengan askar sana... Siap check isi camera aku... Dan dorang nasihatkan kita baik baik sebab Sempadan Thailand ni panas skit... Aku ok jek... Dengar nasihat tak melawan... Dan dorang hormat kita... Tak berkasar pon walau kat tangan pegang senapang!

Aku pernah amik gambar kat Balai Polis kat Pahang... Polis nampak aku... Releks jek... Padahal area balai polis mana boleh amik gambar pon... Tapi disebabkan situ ramai pelancong... Dorang tutup sebelah mata jek... Asal aku tak ganggu kerja orang...

Now... Aku amik gambar Warung kat Negeri Sembilan! Warungggggggggg???? Just Warung! Warung bukan terung! Ha Ha Ha.... Hari ni dalam sejarah... Aku dimarah oleh Makcik Negeri Sembilan most wanted yoooooooo pakai Myvi plat nombor Negeri Sembilan... Ahhhh... Seolah aku dah buat kesalahan merogol dia pulak! Kelakar takkkkkkkkkkkkkk??????? Sila gelak dekah dekah sekarang! Keh Keh Keh...

Pengajaran untuk aku... Lepas ni... Aku tak boleh berseorangan amik gambar... Aku kena berteman... Sebab kita tak akan sedar orang particular tentang kehadiran kita dengan camera atau tidak... Dan Orang akan amik kesempatan untuk menyerang kita waktu kita berseorangan... Bukan masalah destinasi... Tapi masalah sikap! Hati hati dengan orang meroyan atau giler tak tentu pasal...

Nasib aku baik... Sebab... Allah ada sabarkan aku... HH ada jaga aku... Pertahankan aku... Sebab tu kita ditegah travel seorang diri! Sebab... Travel solo tu mudah terdedah dengan fitnah.... U'Ouls boleh google sendiri lah ek... Malas aku nak sembang panjang... Kang orang kata aku Ostazah jadian pulak... Tapi fikir logik sendiri lah... Alang aku travel bertiga pon gini dah punya kes... Boleh bayang tak kalu kaw sorang diri? Jangan ego ek.... Semoga aku terus istiqamah dalam kesabaran... Dan rasa diri tak keseorangan... Selebihnya bak kata Jay Emm "Biar Allah urus!"...

Meh aku nak kongsi satu kisah benar aku masa travel di Terengganu beberapa tahun dulu sebagai penutup entry ini... Lain kesnya dengan Makcik Rosmah tadi...


Tengah tengah aku leka shopping kat Pasar Payang... Tetiba aku dihampiri Wanita Misteri berbaju merah ini... Baju ala ala nak pegi dinner tapi bershopping kat Pasar siap topi bagai... Ko rasa? Dia datang dari arah belakang sambil pegang bahu aku... Tangan kanannya memegang rokok...

Wanita Misteri : Dik... Wartawan TV 3 ke?
Aku : Erk! 
*Terperanjat!*
Wanita Misteri : Kenal tak saya? Cuba tengok muka saya... Ada macam Raja Azura? 
*Berdiri posing sambil cekak pinggang*
Aku : Krik krik krik
*Tengok dia atas bawah... Pandang siling kot kot ada cicak nak mengiyakan...*
Wanita Misteri : Saya nak balik KL ni...
Aku : Krik krik krik
*Ada aku tanya?*
Wanita Misteri : Flight saya petang karang... Dik balik bila?
Aku : Nak balik dah ni... 
*Sambil senyum pelik*
Wanita Misteri : Nanti jangan lupa eh tengok saya dalam Bintang Mencari Bintang...
Aku : Erk!
*Tak tengok lawak bangang*
Wanita Misteri : Dik amik lah gambar saya nanti masuk berita...
Aku : Hah!
*Ahhhh sudah... Malu giler wei dia cakap dah lah kuat... semua orang dengar... Dah semua orang tengok aku... Haiiishhhh!*

Suka tak suka... Rela tak rela.... Aku menekan jugak shutter... Snap jugak gambar dia... Dah dia beriya bebeno... Selagi aku tak amik gambar dia selagi tu dia memaksa... Maka... Terhasillah gambar ni... Ko rasa? Ada macam Raja Azura? Or Zaiton Sameon baru sedar dari koma?

Dah amik gambar... 
Dia tak tengok pon hasil gambar dia dalam camera aku tu... Dia cuma rasa bangga jek gambar dia ada dalam camera aku...  Boleh gitu? Dia blah... Aku pon blah... Tapi bila  aku nampak dia kat tempat lain... Aku avoid 90 darjah lari dari dia... He He He...

Raja Azura bukan wajah sebenar... Keh Keh Keh...

Dalam dunia ni... Memang memacam giler ada... Bak kata Mak Enon "Donia Donia... Donia ni dah giler agaknya!"... Keh Keh Keh...


- TAMAT -

28 comments:

  1. Hari tu baca pasal ni dekat instagram SS, kita yang rasa panas hati :|

    Tak suka dengan orang biadap :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kubur dah memanggil pon biadap lagi... Sedih kan?

      Delete
  2. Makcik tu patut kena tambat jek kat umah, berkeliaran pun x guna kalau menyondol perangai cm bahabi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks for protect me! Kalu aku yang membaran ari tu... mahu berbunoh kot!

      Delete
    2. Aku kenal kau, aku tak nak jadi apa2 kat kau.. biar aku jek...

      Delete
  3. hadoi..naya betul SS..baca ni pun dh membara tau nk pi sepak yg berkenaan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg ada rasa nak pegi sepak... nasib baik hh sabar kan... tapi... dia pulak hilang sabar... nasib gado mulut jek...

      Delete
  4. wah HH beraninya..tgk SS lg ganas dr HH rupanya...hmm..bertuah ada kwn mcm ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS ni ada taekwondo mak... kalu marah mmg berkecai... tapi hh pakai laser kat mulut...

      Delete
  5. mak rs si kebaya merah tu otak dia x berapa berhubung la..tgk gmbo pn dh seram dgn mata dia tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Time sap kok otak dia mencerna dgn baik mak... kah kah kah

      Delete
  6. makcik tu most wanted atau ah long tgh carik tu..tetiba nk meroyan..haishh klu mak xtau la nk respon cmne..dh x jangkakn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ikut kesabaran org... kalu x sabar... mmg terbalik laaa meja! Seyes...

      Delete
  7. pernah kena sound amek gbr kabel letrik depan kedai masa bercuti di hatyai. niât amek sbb kita ni kerja letrik nak compare dgn kerja. fuh masa kena sound tu mmg cuak wei. takut dia main rampas handphone kita.huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS lagi puas hati kena sound dgn org negara luar... at least kita x tahu apa yg restricted bg negara mereka... tapi ni malaysia! Malaysia! Makcik tu bangla ke? Ha ha ha

      Delete
  8. Hahhaha. Panjang tp bace smpai hbis. Kalau mek, memang kena sound depan depan kot. Mek sejenis yg tk bleh sabar. Huhu. Tp memang kena beware btol dgn mlut puaka cm tu. Rela tk jumpa dn tk kenal org cm tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mek lagi dasyat dari SS nampaknya.., Ha Ha Ha... tapi SS x kan salahkan mek kalu mek melawan...

      Delete
  9. Adeh!! Kalau ingat balik kisah kat warung tu tgk muka makcik tu..mmg muka nk kena maki

    ReplyDelete
  10. Makcik menumpang umah tu..dia x sedar dia menumpang itu sbb pepagi sound sesedap secukup rasa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang x sangka perangai dia gitu... terkentut den... he he he

      Delete
  11. Pasni waktu ambik gambo biar kita bertiga ada situ..kena tegur biar sume kena..i rasa makcik tu mmg agak ‘sewel’ la..Kita bilan ambik gambo muka dia mcm gambo passport pun..batang hidung pun x nampak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia takut gambo batang laki dia viral! Kah kah kah...

      Delete
  12. Si baju merah tu agak ‘seram’ la 😬

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seram tapi peramah.., better dari makcik sewel tu

      Delete
  13. Mcm i ckp sblm ni la..kalau rasa nk mkn dgn tenang x nk org ambik gambo ko lepak je kat umah jgn mkn luar ko x gaduh dgn org dosa pun x dpt..ko berzikir la kat umah tu bukan muda lagi x pun mkn bubur jek sbb jln pun mcm org sakit lutut..baik mkn berpantang jgn telan mee kari kat warung tu makcik oi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makan boleh sebarang makan cakap jangan sebarang cakap... tua tua pon bodoh peribahasa lagi... lagi bodoh dengan pendirian biar mati anak jgn mati adat... sewel!

      Delete
  14. Mujurlah Allah berikan kesabaran buat SS.. kalau tak, memang malanglah nasib makcik tu..

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...