Monday, 7 May 2018

Kembara Pahang - Rumah Peranginan Persekutuan Fraser Hills

Aku tahu... Mesti ramai menyampah tengok tajuk entry ni kan? Kah Kah Kah... Alaaaaaa... Ini bukan salah aku lahhhhh... Jay Emm tuhhh... Jay Emm tu yang carik pasal... Dia yang menyemoncer penginapan aku kat sini... Ha Ha Ha... Matikkkk lahhhhh...

Ye Ye... Aku tahu... Dalam masa beberapa bulan kebelakangan ni aku dah lanyak stay 3 Rumah Peranginan Persekutuan... First Morib... Second Cameron Highland... Now kat Fraser Hills pulak... Cemana lah orang tak menyampah kan kan kan... Ha Ha Ha... 

Aku tahu... Most nak apply menginap kat RPP ni memang susah nak dapat... Always full kan? But dah rezeki We'Ouls dapat apply dengan mudah... Alhamdulilah... Jangan tanya aku tips cemana nak apply RPP ni ek... Ini semua Jay Emm punya koje... U'Ouls try lah usha kat blog dia ek... 

Honestly... Aku tak plan sangat pon percutian aku kat Fraser Hills... Jay Emm apply RPP ni pon dah last minutes... Lebih kurang 2 minggu sebelum hari kejadian... Tup tup ada kekosongan pada cuti Hari Pekerja.. So... Apa lagi... Petiklah tombol Apply laju laju melalui web ek... Ha Ha Ha...

Fraser Hills ni... Aku dah terjah 2 kali... Kalu nak tahu pengalaman kali pertama aku ke Fraser Hills bolehlah refer entry SINI  dan SINI  ek...

Masa kali pertama aku ke Fraser Hills beberapa tahun dulu... Aku ingatkan aku dah tak akan terjah lagi dah... Sebab... Fraser Hills ni... Pada aku... Cukup sekali jek kot... Ha Ha Ha... Tapi... Di sebabkan Jay Emm tak pernah lagi jejak kaki ke sini.. Jadi... Aku pon temankan lah dia...

Setelah beberapa tahun aku tinggalkan Fraser Hills dan aku kembali semula... Fraser Hills dah macam makin sunyi! Banyak kedai dah tutup... Bangunan tak diselenggara dengan baik... Buruk dan terbiar... Tapi... Udara sangat nyaman... Damai... Tenang... Dan makin sejuk! Nanti aku citer kat entry lain... 

Aku sampai Fraser Hills around jam 8 pagi... Hampir 10 kali asyik berhenti sepanjang jalan... Boleh pulak aku termuntah! Seyes wehh... Tak macho langsung! Dah nape dengan aku ni????????? Tapi... Aku just muntah angin jek... 

Sampai jek kat puncak... Aku lepak duduk kat area menara jam... Aku makan kerepek kentang dengan air kotak coklat... Lepak punya lepak... Udara pulak sejuk nak mampos... Nyaman... Cool.. Best pulak... Then... Aku sihat dengan sendiri... Cuaca sejuk tu menyelamatkan aku... Ha Ha Ha...

Masa tengah lepak sambil amik amik gambar kat area Menara Jam tu... Aku pon bersuaralah kat Jay Emm dan HH "Apa kata kita try luck... Try call RPP kot boleh check in awal?"... Jay Emm terkedu... HH pulak yang terlebih action... Terus mintak nombor RPP dari Jay Emm biar dia sendiri call...

Bila HH call.. Orang RPP kata masih ramai tak check-out so tak boleh nak beri We'Ouls check-in awal... Then terpaksalah We'Ouls merayap sana sini for killing time untuk ke jam 2 petang....

Tup tup... Around jam 10:00 pagi... Orang RPP call Jay Emm... Tanya Jay Emm sama ada jadi datang ke tak? Kalu jadi datang dia pesan isi minyak penuh penuh kat bawah sebab kat Frase Hills ni memang tak ada station minyak... Baik kan orang RPP Fraser Hills ni? Siap ingatkan kita lagi...

Dan Jay Emm kata "Saya yang call pagi tadi nak mintak check in awal"... He He He... Padahal si HH yang call... Entah cemana boleh pulak orang RPP inform waktu tu ada bilik kosong... So boleh check-in awal sejam dari sekarang... Means jam 11:00 boleh masuk check-in... Wahhhhhh! Memang rezeki betul lahhh... Tapi... Tapi... Ada tapi taw... He He He... Scroll lagi...

Dah puas puas merayap sana sini... We'Ouls terus lah ke RPP... Sampai sana around jam 12:00 tengahari... Tapi... Perjalanan ke RPP adalah sangat menduga kesabaran ok... Jalannya sangat sempit... Laluan pulak dua hala...

Ini jalannya... Tepi tu gaung... Adehhh...

Kadang aku pelik dengan manusia yang bongok jalanraya ni... Sebab... Most yang selisih dengan kereta aku... Mostnya tak berotak... Bawak macam orang giler... Kita horn pon tak dengar... Kaw dah tahu pandangan mata kaw terbatas... Kaw bunyi lah horn... Dah lah tak bunyikan horn... Pastu kita horn pon dia tak dengar... Pekak badak nak mampos ke pe????? Seyes...

Meh aku ajar kalu dah bengap sangat.... Bila jalan berbelok belok... Pandangan kita ke depan pon terbatas... Tak nampak kenderaan dari arah bertentangan... So... Setiap kali membelok... Bunyikkan horn! Macamana nak dengar bunyik horn dengan jelas? Telinga kaw tu korek dalam dalam... Ha Ha Ha... Tingkap tu bukak luas... Jangan on radio! Bawak slow slow... Bila berselisih... Kereta dari laluan yang paling sempit kena  stop.. Kereta dari jalan yang ada ruang lebih kena gerak ke tepi sikit... Fahammmm?

Si HH ni nyaris nak kena rempuh... Mengempor dia ke tepi... Sampai jejak bumper belakang... HH panic giler... Aku cakap kat dia... Kalu apa apa pon... Kaw jangan ke tepi... Sebab tepi tu gaung tinggi... Tekan break jek... Tapi... Ye lah kan... Naluri kita mesti nak elak... But kalu elak ke tepi tu sebenarnya lagi bahaya... Better break dari elak ke tepi... Dentum depan depan tak pe dari kaw terjun gaung... Adehhhh...

Nak cari RPP ni tak susah... Ikut jek signboard... Ikut signboard Rumah Peranginan Persekutuan ek bukan Rumah Penginapan Persekutuan taw... Nama hampir sama tapi beza ok! Jangan silap pulak!

Sampai jek kat RPP terus buat urusan check-in semua... Ok... Harga penginapan di RPP Fraser Hills ini adalah RM 50.00 untuk bilik kecil ek... Tapi... Disebabkan We'Ouls bertiga... So... Dapat extra bed... Tambah RM 10.00 jek... Total RM 60.00... Sebenarnya harga RM 60.00 tu sama dengan harga bilik besar... Tapi... Bilik besar penuh! Tak ada kekosongan...

RPP di lukis cantik pada kayu balak...

Jay Emm dok urus check-in dengan kakak RPP...

Kakak RPP ni... Ramah orangnya... Dia ingatkan Jay Emm jugaklah banyak perkara... Tak boleh masak dalam bilik ek... Kena masak kat dapur... Sebelum ni... Pernah jadi kes... Orang masak maggi dalam bilik... Pastu tak berkemas... Bersepah sisa makanan dalam sinki... So... Orang RPP call suruh patah balik ke RPP dan bersihkan... 

Bukannya tak ada housekeeping... Tapi just nak ajar sikit attitude... Jangan nak main langgar jek peraturan... Dah nama pon orang kerajaan kan... Ikut lah rules... Bagus jugak macam tu... Ye lah... Kaw bayar dah lah murah... Lagi nak buat suka hati macam RPP ni bapak kaw punya... Ha Ha Ha... 

Satu lagi yang kakak ni ingatkan jugak pasal check-in... Waktu check in memang jam 2 petang ek... Tapi macam aku cakap lah... U'Ouls try lah luck... Call lah dulu... Kot ada kekosongan... Jangan kaw main terjah jek... Pastu bila tak dapat check-in awal kaw nak mengamok pulak kat Kakak tu! Kita hormat orang... Orang hormat kita! Ingat tu! 

Sementara Jay Emm check-in... Aku lepak luar... Ada Mak Guard... Pakai baju RELA... Actually muda lagi orangnya... Ramah sangat orangnya... Aku pon borak borak dengan dia... Dia orang Raub, Pahang... Baru keja sini 3 bulan... Dia kata sejak dua menjak ni... Fraser Hills makin sejuk... Sampai kulit dia terbakar... Aku pelik... Sejuk pon boleh terbakar ke? Ha Ha Ha... 

Tapi bila aku ingat ingat balik... Ohhhh sunburn... Haaa macam aku kena kat New Zealand lah tu... Sejuk tapi kulit terbako... Then... Aku nasihatkan dia pakailah lotion... Then dia kata "seluruh kulit termasuk muka saya ni pon saya pakai lotion.. Pakai cream muka dah tak jalan!"... Makkk aihhh teruk beno sunburnnya tu.... 

Parking kat RPP ni agak limited skit... Tapi... Ok jek kalu nak parking kat tepi jalan... Tak ada masalah... Aku stay kat Bungalow A...

Sebenarnya... Sebelum ke Fraser ni... Ada beberapa blog cerita tentang misteri Bungalow Rumah Peranginan Persekutuan Fraser Hills ni... Aku tahu pasal misteri bungalow ni selepas booking... Agak seram jugak lah... Tapi... Aku beritahu HH dan Jay Emm... Tak perlu takut kot... Entiti tu pon makhluk Allah jugak... Asal kita tak kacau dia... 

Ada yang kata kena kacau kat dalam bilik tidur... Ada yang nampak kat bench taman... Dan aku? Aku kena kat dapur... Ha Ha Ha... Tetiba bulu tengkuk aku meremang nak citer... Scroll lagi...

Inilah pemandangan dari bilik aku... Aku di Bungalow A... Sana tu Bungalow B...

Astro cuma ada kat tingkat bawah jek ek...

Bungalow ni 2 tingkat jek... Bilik aku tingkat atas...

Perabut agak mewah jugak...

Inilah bilik aku... Besar gilakkk wehhh... Dah lah murah... Besar lak tu... Katil muat untuk bertiga... Si Jay Emm bawak bantal extra... Sebab... Aku tak boleh tido satu bantal jek... Mak Mak sangat kan... Ha Ha Ha...Rupanya ada 2 bijik lagi bantal extra dalam almari... Ciss...

Bilik air luas...

Bilik tidur dilengkapi peti ais... TV... Aircond... Dan seperti yang U'Ouls nampak dalam gambar... Cuma... Toiletries dan towel tidak disediakan ek...

Dalam bilik ada dua sofa... Pepetang We'Ouls minum kat sini sambil sembang...

Memandangkan jam masih awal... Aku plan nak masak masak... Lauk simple jek... Untuk makan tengahari dan malam... Masa nak ke dapur... Aku terserempak dengan sorang kakak kat dapur... Dia baru lepas masak dan makan tengahari... Dia datang 1 family...

Lepas dah sembang kenal kenal... We'Ouls pon punggah barang masak kat dapur... Tak boleh nak lambat sangat masak dan makan... Takut nanti jam 2 petang ramai pulak nak check-in... So since tak ada orang lain yang check in awal selain aku dan kakak tadi... So bolehlah We'Ouls masak dengan aman...

Inilah keadaan dapur... Ini bahagian dry kitchen... Lengkap dengan peralatan memasak... U'Ouls cuma perlu bawak bahan masak jek... Dapur ni bersih dan selesa...

Ini Wet Kitchen.. Kat sinilah nak memasak... Kelentang kelentung...

Jay Emm dan HH sediakan bahan masak... Dan tugas aku adalah memasak... He He He...

Masa sibuk kat dapur ni lah... Misteri pon bermula... Jeng jeng jeng... Ha Ha Ha... Mesti korang kata aku ni buat buat citer poyo jek kan... Kah Kah Kah...

Masa tengah siap siapkan bahan untuk memasak... Si HH ni potong cili.... Pastu last sekali bawang... Masa potong bawang ni... Boleh pulak  jari telunjuk dia terkena pisau... Apa lagi... Berdarah lahhhh! Cuma... Yang aku pelik tu... Dari dia start potong bawang hingga aku dah nak abis masak... Darah HH tak henti keluar! 

Aku ada bawak first aid... Handyplus abis si HH guna... Tinggal sekeping jek... Aku suruh dia guna tisu... Tisu tak yah cakap lah... Asik buang tisu jek... Memang darah tak henti keluar... Pelik! Si HH ni ada kencing manis ke? Sebab... Ini bukan kali pertama dia luka... Kalu luka mesti cepat baik... 

Aku pon pegilah selongkar keliling bungalow... Buat macam rumah sendiri... Bukak semua laci yang ada... Tapi First Aid memang tak ada... Yang ada 2 gulung tisu...

Aku dah resah sebenarnya... Dalam kepala otak fikir... Klinik Desa yang kat luar tu bukak ke tak? Parah jugak kalu luka si HH tak henti... Dalam hati aku doa... Ya Allah permudahkanlah...

Aku cuci darah HH kat sinki... Aku balut darah HH dengan tisu gulung... Waktu nak gulung tu.... Aku ulang baca Al-Fatihah dari aku mula membalut hingga selesai... Nak tahu apa jadi? Luka HH terhenti serta merta! Aku suruh HH duduk kat meja makan... Jangan gerak dah... Biar semua aku dan Jay Emm jek urus...

Aku tengok si Jay Emm ni... Dah tahu si HH dah terkena pisau tadi... Ehhh... Dia lagi dok hulur hilir mundar mandir pegang pisau... Haishhh... Aku dok gurau "Abislah kita jadi raja bersiung jap lagi"... Ha Ha Ha...

Waktu nak makan... Ada sorang mamat ni masuk dapur... Tak tahu lah apa dia buat kat dapur... Dia pon baru check-in jugak... Bawak anak bini... Lepas mamat tu keluar dapur... Memang tak ada orang lain kat dapur tu... Tup Tup... Pintu dapur tutup sendiri! Dah tutup... Terbukak sendiri pulak... Bunyi pintu tu bukan bunyi kena tolak angin taw... Tapi... Macam ada orang pulas tombol pintu dapur tu... 

Si HH tambah nasi sampai dua pinggan... Ha Ha Ha... Dia sibuk mengenyangkan diri... Nasib baik luka dia betul terus henti... Then... Aku perhati Jay Emm... Jay Emm macam tak lalu makan... Dia makan sikit jek... Aku tanya jugak HH "nape kaw makan banyak?"... Dia kata "Aku nak kenyangkan diri aku supaya aku boleh tido lena"... Si Jay Emm ni pulak... Aku tanya dia "Nape macam tak selera makan? I masak tak sedap ke?".... Jay Emm cakap "I rasa sesuatu kat dapur tu"...

Lepas makan... We'Ols dok bincang pasal structure dapur... Kalu ikut logik... Angin cuma datang dari arah kanan pintu dapur luar... Suppose... Kalu ada angin kencang pon... Pintu terhempas ke dinding.. Bukan tutup rapat ngadap dining hall! Somemore pintu tu berat kot... Bukan jenis ringan! Hadoiiiiiiiiiiiiiiii! Memang sesuatu sangat taw! 

Ini Dining Hall... Ada 4 meja besar... Selesa sangat makan kat sini...

Lauk ikan dengan cendawan... Aku masak... He He He...

Nak BBQ pon boleh... Ada taman mainan untuk bebudak...

Lepas makan... Aku and the geng solat dan membuta... Ha Ha Ha... Lepas tu... Hujan... Sejuk gilakkk! Lepas hujan... Aku pandang luar... Wahhhhhhh! Cantiknya pemandangan... Kabus tebal U'Ouls! Terus aku ajak semua orang turun!

Kabus tebal! Syok gilakkk!

Cik Puan penyemoncer penginapan... Thanks Yunk! He He He...

Kat bench tu lah... Orang amik gambar nampak entiti... Serammm... Aku tanya Jay Emm "Nape ada tape tu? Nape tak kasi orang duduk? "... Jay Emm kata "Reput kot"... Tapi... Kalu perhati... Tak reput pon.. Elok jek... Ha Ha Ha... Larikkkkkkk!

Depan tu gaung dan hutan tebal... Kabus pon tebal...

Nice moment ever bila dikelilingi kabus... Terasa macam berada kat over the sea sangat.. Ha Ha Ha... Fefeeling Little England... Giteeewwww!

Aku memang tak keluar ke mana mana pon lepas check-in... Sorry lah nak keluar... Malas nak rempuh jalan nan berliku tu... Cewah! Ha Ha Ha... Si Jay Emm offer nak drive pon aku tak nak... Malas! Somemore dah petang... Lagi lah malas...

Malam tu... Aku dan the geng melantak lagi... Kakak tadi pon sibuk nak dinner jugak... Makanan dah terhidang atas meja... Tapi kakak tadi belum nak makan... Si Jay Emm sibuk nak intai apa kakak tu hidang atas meja... Ha Ha Ha...

Masa sibuk siapkan makan malam... Masa tu waktu maghrib... Aku dok sorang kat meja makan...  HH dan Jay Emm kat dapur... Aku dengar macam menda pelik... "Ekkk Oook Ekkk Okkk" bunyinya... Macam bunyi buai... Bila aku ingat ingat balik... Mana ada buai kat luar??? Aku check balik gambar taman aku amik tadi... Ehhh... Yang ada gelongsor jek... Sah tak ada buai... Ahhh biarlah... Mungkin bunyi lain kot... 

Tapi percayalah... Kat luar tu memang ada buai... Tapi... Bukan kat Bungalow aku... Buai tu kat Bungalow sebelahhhh! Hadoiiiiiiiiiiiiiiiii!!!! Jauh kot... Bunyinya seolah ada sebelah taman... Entahhh lahhhh! Sape jek nak main buai tengah maghrib gitu???? Tak de pulak dengar suara orang... Aku pulak penakot nak jengah... Kang entiti jengah aku balik pulak! Kah Kah Kah... Kalu dia takat jengah aku jek tak pe... Takut kang dia mengilai ilai... Aku nak jawap apa? Mak iloi oloi ke???? Keh Keh Keh...

Tapi... Aku pelik... Orang RPP kata booking penuh... Even kat sistem untuk bilik besar pon penuh... Dari jam 2:00 waktu check in... Hingga ke pagi esok waktu check-out... Tempat rak kasut cuma aku and the geng dan kakak satu family tu jek yang penuhkan rak... Tak ada orang lain... Ok fine... Mungkin orang lain bawak masuk kasut masuk bilik memasing... Sebab... Kalu nak bawak kasut masuk dalam kena letak dalam plastik... 

Tapi... Yang menjadi tanda tanya aku... Tak kan kereta nak masuk sampai bilik pulakkkkk??? Sah sah lah parking luar... Dan yang aku nampak menginap kat sini cuma 3 kereta jek! Kereta aku... Kereta kakak tu... Dan kereta mamat kat dapur tu... Mana yang lain???????????????????????? Kata fully booking????? Bilik banyak.... Dan aku rasa... Hanya aku jek yang bising kat atas... Bilik aku jek kat atas... Orang lain semua bawahhhhhh... Adehhhh....

Nasib baik lah malam tu... Aku tidur lena sampai esok pagi... Tak ada gangguan seperti yang orang lain alami... 

Walau macamana pon kepercayaan kita pada makhluk halus ni... Jangan sampai kita taksub sangat takutkan dia lebih dari kita mengingati Allah... Tu jek nak pesan... 

Overall.. Tempat ni not bad sebenarnya... Fasiliti bagus... Orangnya pon bagus... Thank You Jay Emm sebab menyemoncer penginapan 2 hari 1 malam SS dan HH di sini... Lepas ni RPP mana kita? He He He... 


31 comments:

  1. Kah kah kah ayat perenggan pertama tu 😜

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih sebab menyemoncer... He He He...

      Delete
  2. Itew x penah lg naik bukit fraser..kalau bukit broga dah naik..jom ke bukit broga..nak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu SS yang panjat bukit bronga tu... Mahu tercabut semua rongga.. Mahu urut kaaaa? ha ha ha

      Delete
  3. Kih kih kih rezeki kita kan..hujung waktu booking still ada kosong..alhamdulillah rezeki..kalau x..kena tggu tahun depan lak

    ReplyDelete
  4. orang lain kena kacau jugak ke? seram tp macm emmm, boleh kot pergi. hahahahah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orang lain tak tahu laa kena kacau ke tak... Sebab... Memasing pepagi buta dah cabut awal... Ha Ha Ha... Tak tahu apa jadi malam tadi...

      Delete
  5. X macho eh 😬 tu arrr mgkin badan byk angin tu lambat mkn lak..mkn bolu jek

    ReplyDelete
  6. Mmg x faham betul la dgn manusia yg mana..lorong dh la sempit selekoh tajam tp bwk laju mcm jln tu lurus mcm jln bapak dia punya x horn plak tu...patutnya guna otak la..jln mcm tu kena hati..geram kan org mcm tu..kita plak yg terkujat2 slow bwk siap horn lagi adeh

    ReplyDelete
  7. Huh... x mo lagi la haihhh kalau sini...

    ReplyDelete
  8. wah misteri nusantara ni. Kut ada penghuni yang tak nampak yang dah booking kut sebab tu penuh ja. huhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Penghuni misteri pakai 4G kot nak booking... ha ha ha...

      Delete
  9. Kita pernah pergi Fraser Hill sekali je. And as you mentioned, Fraser Hill macam pergi sekali cukuplah. Sebab macam takde apa-apa dan jalan dia masya Allah. Takut saya walaupun bukan kita yang drive.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang 8KM tu yg tak sanggup... ha ha ha

      Delete
  10. Bab pintu dapur tertutup mmg jelas tau..pastu makin seram terbukak sendiri pulak...takkan angin tolak dari dlm tu sbb i jadi x selera nk mkn..dok pandang pintu dapur tu kalau2 ada org kuar dari dapo tp x de..so sape yg bukak pintu td..seram

    ReplyDelete
    Replies
    1. Idup mende tu pon macam kita... Cuma siang kita malam dia.. Agaknya dia tak boleh tido malam laa tu.. dok ngacau kita nak makan.. adehhhh

      Delete
  11. Nasib baik kita tdo mlm x ada gangguan mgkin kita pasang radio ayat al quran

    ReplyDelete
  12. Lokasi banglo tu pun dh agak seram...kepada yg baca entri ni..bukan kami reka cerita tau..mmg berlaku betul so antara korang berani ke x nk check in nanti 😬

    ReplyDelete
  13. Ala tak jadi la pi Fraser Hill ni.. Baru nak apply RPP.. sobss

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lain orang lain citernya... Y not mummy try experience sendiri... Karangan SS ni panjang lagi sebenornya... Tapi bersambung lain kali laa ek... Ha Ha Ha...

      Delete
  14. Jalan kecik yg amat pun bawak laju.. Cepukkan berkali2 boleh..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu lah bodoh namanyaaaa... Ha Ha Ha...

      Delete
  15. SS, HH dan JM.. pi tidoq , makan mcm tu ja ka.. Takda ka tempat menarik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha Ha Ha... Soklan Mummy... Membunuh betul taw... Kah Kah Kah... Of coz lah berjalan mummy... Tapi... Setengah hari pon cukup nak cover beberapa tempat... Kalu nak buat aktiviti lama la skit... Kalu sighseeing tak amik masa lama pon...

      Delete
  16. kalau begitulah banglo dgn tangga berlikunya serta partition sana sini kasik best aci nyorok..mmg meremang segala bulu

    ReplyDelete
  17. view mmg lawa..hengland i come tapi seremmm..nasib usik bunyi je..klu usik dgn penglihatan..

    ReplyDelete
  18. jenuh la nk eja penyenmoncer..sebut kena satu2 bunyik..rasanya tahun ni boleh tawaf semua RPP satu Malaysia.dh yg menyenmoncer tu kabel besaq

    ReplyDelete
  19. menarik. sy tak pernah pergi Fraser Hills

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...