Friday, 15 June 2018

EDISI RAYA : Kembara New Zealand State Highway 8 Routes - Lake Tekapo

Entry sebelum boleh jengah SINI...


Makkk aihh... Panjangnya tajuk entry aku... He He He... Yeahhh! Inilah entry yang aku peram selama ini... Dan inilah waktu sesuai aku nak publish... Ha Ha Ha... Edisi Raya U'Ouls!

Apa apa pon... Aku nak ucapkan Selamat Hari Raya untuk semua yang mengenali diri ini... Maaf zahir dan batin... Terima kasihlah pada yang masih sudi layan Pondok Buruk aku ni... Dan tidak dilupa pada haters yang meninggalkan jejak maki... Kah Kah Kah... Tak kisahlah apa orang nak kata... Memang inilah habuan yang harus aku terima di sebalik tiap bait kebenaran yang aku lontarkan... Cewah! Ha Ha Ha...

Nahhhh! Kad Raya untuk U'Ouls....

Ok... Mari sambung kisah aku di New Zealand versi raya ini... Zzzzzaaaaazzzzzzz...

Aku ni... Baru pertama kali ke New Zealand... Dan baru pertama kali nak ke Lake Tekapo... Aku ni tak ler tahu cemana rupa paras Lake Tekapo tu yang sebenar...

Si Beberuk bebal ni... Adehhh... Dah mainkan perasaan aku! Aku set Lake Tekapo... Suppose dari highway terus jek... Tak perlu belok ke jalan lain dah... Signboard pulak tak ada... Adehhh...

Tiba kat satu simpang... Ehhhh... Beruk ni jerit... Turn right... Aku pon bodoh ikut belok ler kanan... Tiba kat kanan... Aku terus lagi...

Tengok tengok... Kiri kanan aku hutan jek... Ada lah jugak tempat orang picnic... Tempat campervan berhenti... Tapi... Lake Tekapo nyeeee mana????????????? Beberuk bebal kata lagi 20 KM!!! Bior betul! Ahhhh... Sudah!

Tiba kat satu kawasan... Jalan tak berturap! Jalan batu pasir! Besau besau pulak tu batunya... Nak kena jalan 20 KM! Kaw rasa??????? Aku dah rasa semacam... Tak mungkin jalan ke Lake Tekapo macam ni... Kalu ikut study map aku suppose terus jek... Si Beruk ni nak guide aku ke mana pulak????? Perghhhh! Time ni aku rasa Beberuk ni makin tak boleh di harap!

Aku "Kita patah balik je laaa"... HH "Tak pe kita terus dulu... Kot ada jalan tar kat depan"... Jalan punya jalan dah nak jejak 2 KM! Jalan masih berbatu... Kereta pulak dah gegar... Habuk debu jalan tak usah cakap laa... Memang melekat kotor dah cermin kereta... Ni kalu ada selisih dengan lori... Silap hari bulan... Batu melenting... Boleh pecah cermin nih... So... HH decide patah balik je jalan highway...

Tiba kat highway... Aku "Tak payah laa ikut si Beruk ni... Ikut map aku jek!"... Jalan punya jalan... Tak jauh pon dari simpang sesat tadi... Aku jalan sampai ke satu area Look Up kat sebelah kiri... Aku pon berhenti... Depan tu... Kena lintas jalan... Nampak tasek!

Ini ke Lake Tekapo nyeeee????? Awat hodoh benor!

Aku tanya "Ehhhh... Ni ke Lake Tekapo nyeee? Awat semacam jek? Tak lawa macam dalam gambar pon!"... Jay Emm dan HH dah terkedu... 

Aku pulak tak tahan nak terkencing... Aku "Jomlah cari toilet dulu... Aku nak terkencing"... Si Jay Emm pulak dah nak terburai... Aku suruh dia tahan kejap.... Jalan ke depan skit... Aku nampak macam area pekan skit... Baru lah nampak banyak signboard... Aku follow signboard nak ke Dog Monument dan The Church of the Good Shepherd...

Cari cari public toilet tapi tak ada... Pusing pusing... Ehhh! Ada petrol station... HH pon parking lah kereta kat tepi petrol station situ... Tapi tak isi minyak sebab minyak banyak lagi... Just nak tumpang kencing jek...

Aku kencing kat sini... He He He...

HH dengan Jay Emm dok cari mana toilet... Aku nak je jerit beritahu toilet ada kat dalam... Tapi kang orang pandang aku lak... Aku biar je HH dan Jay Emm tercari toilet sampai ke dalam... He He He...

Masa kat dalam... HH tanya budak counter "Where is toilet?" Budak counter jawap "For customer only"... HH "I need to toilet"... Budak counter tu ok jek... Jay Emm masuk dulu toilet... Sambil tu... HH carik lah jugak apa yang boleh di beli kat dalam kedai... Mostnya mahal.... HH tak jadi beli apa apa...

Lepas semua orang dah kencing... We'Ouls pon dah nak gerak tinggalkan station minyak tu... Tetiba... Ada sorang Mat Saleh staff station minyak tu datang kat kereta...  HH turunkan cermin kereta... 

Mat Saleh tu kata gini "You cannot use our toilet... This toilet for customer only!"... Erkkkk... HH "But I get permission from your staff just now"...  Mat saleh "You can find public toilet out there"... HH "So What suppose I do now?"... Mat Saleh "But its too late ready"... Sambil buat muka kecewa sebab orang dah kencing kat jamban dia... He He He...

Erkk... Pelik! Kaw datang kat kereta aku semata nak sekolahkan We'Ouls pasal jamban jek ke? Apa maksud kaw "It's too late" ???... Ok... Fine! Sekarang ni aku dah terkencing kat jamban kaw... Kaw nak aku buat apa sekarang ni? Korek balik air kencing yang aku dah pam tadi ke???? 

Ni kes emergency... Memang aku tak jumpa public toilet kat luar... If orang nak terberanak kat Petrol Station kaw cemana? Kaw nak sekolahkan jugak ke? Atau kaw nak orang berakkan atas kepala kawwww? Mana kaww nakkkk? Ha Ha Ha...

Seyes tak masuk akal! Fikir logik laa sikit... Semua orang datang kat Petrol Station kaw... Semua pon ada posibility untuk jadi Customer ok! Tak kan orang nak datang Petrol Station nak tengok muka kaw pulak! Rasa nak berak kat muka kaw lagi ada... Ha Ha Ha... Orang tak datang tanpa sebab... Titik! Then if tetiba tak rasa nak membeli tapi tetiba rasa nak terkencing... Kaw nak halau ke???? Aku dah mintak permission kat budak counter kot... Somemore tak ada benda pon aku nak beli... Tak kan ko nak paksa aku membeli jugak!

Paling tak boleh blah tu... Banyak pulak masa kaw nak turun setiap kereta just nak sekolahkan orang pasal tak boleh kencing berak kat jamban kaw eh... Sebab... Masa aku nak blah... Ramai jek orang park kereta kat tepi... Orang Melayu kita pon ada... For sure ada antara dorang nak tumpang kencing punyalah... Sah sah barang kat dalam mahal ke darah! Tak de maknanya nak nyoping situ... 

Nak je aku jerit kat dia... Kat Malaysia... Selain Air Asia... "Everyone can fly"... Everyone also can kencing berak kat Petrol Station yang bersepah sepanjang jalan laaa... FREE! PERCUMA tau tak! Ehhhh! Our Prime Minister also can kencing people laaa! Keh Keh Keh...

Lepas kencing... Moh ler gerak pegi Lake Tekapo... Mood aku pon agak down disebabkan Mat Saleh bangang tadi...

Sampai kat Lake Tekapo... Aku ajak HH dan Jay Emm picnic... Lepak santai makan nasi lemak... Kebetulan ada 2 meja makan kat situ... Sebelah tu ada laki bini mat saleh tengah mencekik jugak...

Since aku dah kena sekolah pasal jamban... Mana aku pegi.... Even aku nak duduk kat meja sini pon dah rasa fobia... Rasa macam orang perhatikan aku... Rasa macam semua benda ada undang undang! Rasa macam aku buat salah nak tunggu kena hukum! Seyessss! Inilah sisi gelap New Zealand!

Jom picnic... Jay Emm tak tahan angin sejuk...

Angin kat Lake Tekapo ni... Ya rabbi... Kencang ya amat... Dah macam ribut! Sampai terbang semua benda atas meja... Dah la angin kencang... Sejuk giler wehhhh! Seyes aku tak tahan...

Boleh duduk santai sini sambil nikmati Lake Tekapo... Inilah picnic ku yang paling indah!

Penuh dengan batu... Air taseknya yang membiru... Di seberang sana ada gunung ganang salji... Ya Allah! Indahnya ciptaan Allah...

Membukit membukau... Ehhh... Tak de orang nak mesin rumput ni?

Ok... Selain dari picnic santai... Apa aku nak buat kat sini nih? He He He... Nak mandi manda pulak ke? Alang kat atas pon aku dah gigil... Inikan pulak nak suruh aku terjun ke air tasek tu? Ohhhhh! Tidakkkkk! Tak sanggup wehhh... Mahu keras kejung urat aku nih kang... He He He....

Baik lah... Actually... Dari awal lagi... Aku dah plan nak buat pengambaran untuk raya... Ha Ha Ha... Siap angkut baju raya dah siap tempah dari Malaysia u'ouls... 

Tapi... Di sebabkan angin kencang... Ia agak menyukarkan pengambaran ini... Seyes badan aku dah rasa terhuyung hayang kena tiup angin... Baju kurung memang asyik terangkat jek.... Jay Emm pulak tak ada mood sebab tudung dia kelepet sana sini... Tapi adalah beberapa keping gambar dia yang dapat diselamatkan... Itu pon gambar candid... He He He... 


Disebabkan memasing pakai long john... Jadi tak susah nak salin baju dalam kereta... Kebetulan memang tak ada orang kat Lake Tekapo tempat We'Ouls lepak ni.... So... We'Ouls groming dalam kereta jek laaa... Ha Ha Ha... Matiklah kalau ada orang nampak We'Ouls terkial bukak bukak baju dalam kereta... Kang tak masal kena tuduh beromen dalam kereta pulak di siang buta... Three some pulak tu... Kah Kah Kah....

Tu diaaa... Posing Khatijah Ibrahim maiii dah... Ha Ha Ha... 

Jemputlahhh makan bahulu... Ehhh... Balangnya mana? He He He...

Titanic dah karam... Ha Ha Ha...

Dah posing posing menawan kat sini... Moh ler salin baju dalam kereta semula.. Dah macam superman pulak aku rasa... He He He... Kena jugak laa salin baju.... Kang orang kata aku ni giler dok pakai baju kurung merata... Ha Ha Ha... Sejuk wehhh... Tak tahan... Baju kurung tu dah laa nipis...

Moh pegi tempat lain...


BERSAMBUNG...

24 comments:

  1. HAhahah... sejenis manusia perfect kot.. x amik kire posibility to be one of the customer

    ReplyDelete
  2. I never get tired of ur travel post

    ReplyDelete
  3. Selamat hari raya aidil fitri maaf zahir dan batin cayunk SS..kosong kosong eh utk kesalahan yg lepas 😘😘😘

    ReplyDelete
  4. Bg yang memaki tu biorlah ye sbb dia x leh terima kebenaran..jgn simpan dlm hati n let it go..allah leh mengetahui siapa yg benar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pelik... y people still read my post walau x suka i... ha ha ha

      Delete
  5. Wowww lawa kad raya..edisi terhad n special ni..siapa dpt mmg bertuah la..nak satu 😬

    ReplyDelete
  6. Mmg kena ada backpup plan mean map sendiri..jgn harap sgt beberuk x pegi sekolah tu..mmg menyesal la kalau dgr ckp dia tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita dah kena kencing dengan beberuk 😹😹😹

      Delete
  7. Bab kena sekolah sbb kencing kat petrol station tp x isi minyak tu mmg pelik..pe kaitan kalau nk lencing kena isi minyak?? Ke air kencing tu nanti masuk dlm saruan minyak tu..so kalau kencing x isi minyak nanti minyak yg ada air kencing tu x kurang ke mcm mana..x masuk akal betul..ke dorang hanya entertain like ‘what u give u get back’ adeh tepuk tahi..x de sifat kemanusian langsung..nk kencing je kot bukan kencing kat muka ko..hambek panjang komen

    ReplyDelete
  8. Aakakak...gigih kan terkial2 tukar baju dlm keta..adoiii tp moment yg x boleh d lupakan..next kita buat mcm tu kat tempat lain plak nak? 😬

    ReplyDelete
  9. well plan utk pengambaran raya...rajin ngankut baju raya ke sana...thanks for the card ya...

    ReplyDelete
  10. Cantiknya New Zealand! Ahhhhh :)

    Selamat hari raya, kak SS :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat hari raya farah... raya mana tahun ni?

      Delete
  11. nape part depa tangan tu x wat gaya shawl terbang ala2 kajol di atas kpl trbng...lagi cun pic..hehe...selamat hari raya ss! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Angin terlampau kuat... badan pon nak melayang... takut kapal terbang jadi helikopter pulak nanti... keh keh keh... selamat hari raya...

      Delete
  12. Selamat hari raya....ganteng sih modelnya tapi ahkak tetap nampak kasut biru dia yang memacar-memacar warnanya eh...biru mata hitamku....hehehehe ps... kad dah sampai tima acheh ya...muah muah muah

    ReplyDelete
  13. Hhhhahahaha.....
    Tapi view tasik sgt cntik la...

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...