Friday, 1 June 2018

Kembara Dunedin - Baldwin Street

Entry  sebelum boleh terjah SINI...


Selepas aku bersight-seeing kat Signal Hill Monument... Aku pon slow slow laa turun semula... Tak boleh pecut laju pon... Sah sah bukit... Tapi pemandangan menurun tu memang lawa laa... Rasa nak berhenti amik gambar tapi tak ada tempat parking... Jadi... Dok dalam kereta jek laa nikmati pemandangan dari jauh...

Next destination... Aku gerak ke Baldwin Street... Jarak dari Signal Hill Monument nak ke Baldwin Street ni tidak lah jauh mana... Lebih kurang dalam 3.8 KM jek... Tapi jenuh jugak lah nak mencari Baldwin Street tu... Si Beberuk Bebal GPS ni... Dok suruh masuk celah lorong sana sini...

Yeahhhh! Akhirnya... Aku jejak jugak Baldwin Street ini...

Nape aku nak sangat jejak kaki kat Baldwin Street ni? Ok... Baldwin Street ni adalah jalan yang paling curam di dunia... Haaa... Masuk Guinness World Records ok... Jalan ni terletak di kawasan perumahan orang... Huh! Kalu aku tinggal kat situ... Sure jenuh ikut jalan curam setiap hari...
Kiri kanan rumah orang...

Memula sampai kat Baldwin Street ni... Aku fikir nak naik dengan kereta jek... Tapi fikir fikir... Ehhh boleh ke redah jalan tu dengan kereta? Apa ada kat hujung jalan tu? Jalan mati ke? Buatnya jalan mati dan susah nak reverse camne? 

Dan aku tengok ada beberapa pelancong... Semua jalan kaki... Adehhh... Last last... Parking kereta kat bawah... Mari lah kita menonggek ponggong manjat naik Baldwin Street tu... He He He...

Kalu kita perhati dengan mata kasar... Baldwin Street tu... Macam tak ada mende... Even macam tak nampak curam pon... Aku tercari cari... Apa yang cerunnyeeeee???? Aku nampak biasa jek... Macam jalan biasa jek.... Tapi... Tapi... Scroll lagi...

Aku ingatkan nak sampai ke hujung jalan main redah gitu jek atas jalan... Rupanya ada tangga kat tepi... Aku tanya HH "Nak naik tangga ke?"... Sambil muka senget... HH "Ye lah... Kaw nak naik ke tak nih?"... Fikir fikir... Ehh... Jalan macam licin... Adehhh... Alang alang dah sampai... Korbankan lah kudrat kaki ni panjat tangga... Nasib baik sejuk... Kalu panas... Mahu berkicaplah ketiak aku ni naik tangga sampai berdaki... Ha Ha Ha... 

Aku naik sambil cuci mata nengok pongong pongong minah dan mat saleh... He He He...

Aku dok memahamkan gambar ini...

Akhirnya... Sampailah aku ke puncak  Baldwin Street... Aku masih cuba nak memahami... Apa yang curam sangat jalan ni? Aku masih tak nampak apa apa kecuraman pon... Mungkin sebab aku jalan kaki kot... Kalu aku naik kereta mungkin aku boleh nampak kecuraman tu... Apsal aku tetiba lambat beno pick up nih! Ha Ha Ha... 

Aku dok perhati rumah orang... Mostnya pakai kenderaan 4WD... Mungkin nak ikut jalan ni... Tak boleh kereta biasa kot... Entahlah... Then aku ke depan skit... Perhati sebuah umah ni... Ehhh... Dia ada  kereta biasa lah... Then selang beberapa minit... Ada beberapa kereta biasa pon lalu jalan ni... Ehh... Tetiba rasa menyesal pulak tak naik kereta.... Ha Ha Ha... 

Maknanya... Tak kisah apa kereta pon boleh panjat jalan ni.... Dan aku tak pulak nampak motor... Tak pasti motor boleh lepas ke tak ikut jalan ni...

Sampai puncak... Aku dan Jay Emm puas adjust camera... Nak nampakkan kecuraman jalan... Tapi... Tetap tak faham.... Setakat amik gambar gini... Macam tak ada mende kan? Kah Kah Kah...

Kalu nengok jalan ni... Aku rasa masih biasa... Cuma terasa jauh lah pemandangan tu... 

Yeahhhh! Akhirnya... Aku faham apa maksud kecuraman di jalan ini... Haaaa... Kaw nampak tak apa aku nampak? Bila kaw bermain dengan camera... Berfikir luar kotak... Kaw akan dapat angle... Rumah akan jadi senget nokkkkk! Kah Kah Kah... Tak payah nak pegi Puzzle World pon... Sini kaw akan fikir di luar kotak... He He He... 

Nahhh! Senget! 

Pernahkah kaw melihat fenomena ini? Hanya di  Baldwin Street... He He He... Semput jugaklah kereta tu nak lalu...

Nampak? Nampak? Now you get! Ha Ha Ha... 

Now... Aku berada betul betul hujung Baldwin Street... Memang curam gilakkk... Ha Ha Ha...

Kasi posing satu kali... He He He...

Dah puas menjakonkan diri di Baldwin Street... Moh lah kita turun semula... Turun tak sesusah naik... Turun laju jek... He He He..
HH buat apa tu? Melepaskan hangin ke? He He He...

Selain dari rumah orang... Kat sini pon ada Lodge dan Motel... Cafe pon ada... Sorry aku tak riki lebih... Cari sendiri lah yee... He He He..

Turun dari  Baldwin Street... Aku tercari cari kedai souvenir... Kalu ikut map... Kedai souvenir tu tak jauh pon dari  Baldwin Street tu... Tapi... Cari cari tak jumpa... Dah bosan mencari... HH jek turun kereta tanya orang.... Last last jumpa jugak... Tapi.. Parking kereta tak boleh lama... Aku just singgah kejap... Tengok apa yang menarik then blah... 

Inilah  kedai souvenir yang aku maksudkan... Sorry tak sempat nak rakam pon dalam kedai... Dalam tu ada fridge magnet tapi just fridge magnet bergambar jek... Tak berapa menarik sangat... 

Nak layan minum coffee pon boleh kat sini...

Moh ler kita beransur tinggalkan Dunedin City ni... Cuaca pon tak berapa elok... Hujan jek memanjang... Adehhh lah... Sebelum tinggalkan Dunedin... Si HH singgah kat stesen minyak... Tapi tak isi minyak... Just nak tumpang kencing...

Sebelum masuk jamban... HH pegi kat Cashier tanya dulu... Boleh tak nak tumpang kencing kalu tak isi minyak? Cashier tak kisah pon... Sesiapa nak tumpang guna jamban even kaw tak isi minyak pon... Dia kasi jek guna jamban... Tak de hal laaa... 

Huh! Beza benor perangai orang Dunedin dengan tempat lain... Adehhh! Kalu kat tempat lain for sure kena maki siap kena sekolah lagi... Kaw tak boleh guna jamban stesen minyak kalu kaw tak jadi customer... Boleh refer entry aku sebelum sebelum ni untuk semak balik kejadian kisah aku dan jamban... Kah Kah Kah...

Marilah teruskan perjalanan... Tapi... Sekali lagi... We'Ouls singgah kat satu tempat untuk berhenti kencing... Al-maklum... Cuaca sejuk gilak akibat hujan... Senang empangan nak pecah... Ha Ha Ha..

Terjumpa jamban awam tepi jalan... Jamban tu bersih gilak... 100% steel.. Dan... Canggih nak mampos! Dalam tu semua electronic device... Dari pintu sampai lah ke tisu! Adehhhh! Mode kejakonan aku is on! He He He... Lama aku godeh godeh dalam jamban tu... Picit semua butang yang ada... Siap ada sound suara orang lagi... Dia ajar kaw setiap next step... Kah Kah Kah...

Tapi yang kelakarnya... Si Jay Emm tak tahu yang pintu jamban awam tu lock automatic... Disebabkan dia tak reti... So... Dia main selak jek pintu yang dia sangka dah lock... Datang si HH... Tetiba bukak pintu dari luar waktu Jay Emm masih kat dalam... Maka tersembul lah si Jay Emm tengah busy  berbisnes secara langsung di mangkok jamban... Sampaikan aku kat dalam kereta pon boleh nampak... Apa lagi memekak macam pasarlah kat situ... Kah Kah kah... 

Nasib baik HH yang bukak pintu... Kalu orang lain? Tak masal pencabulan hak asasi wanita di situ... He He He... Dan perlu diingat ek... Kalu kaw jumpa jamban canggih manggih macam ni... Pintu akan automatik terbuka sendiri ek dalam tempoh masa tertentu... Nasiblah kalau ada yang berak batu... Kah Kah Kah...


Kejadian yang sempat aku rakam waktu HH nak selak pintu... Aci Jay Emm masih dalam jamban... He He He...


BERSAMBUNG...

26 comments:

  1. cantik no plate kereta tu..kalau JMY299 lagi CANTIK!

    ReplyDelete
  2. beberuk tu mmg buat darah naik tau

    ReplyDelete
  3. tiak berkicap?...masak kicap ke

    ReplyDelete
  4. bila tgk umah tu senget semua brg dlm umah tu senget la ek..abislahh berak pun tak selesa sbb mangkuk tandas pun senget

    ReplyDelete
  5. kih kih kih...dah la hujan...pastu nak terkencing sgt2..masuk jamban x reti nak guna..jadi lantak lah janji kasi kuar dulu itu 'barang' tgh syok ada org tolak pintu..menjerit laaa hahaah

    ReplyDelete
  6. First time dengar pasal Baldwin Street ni. Tak tahu pun Baldwin Street ni jalan tercuram dekat dunia. Kena baca banyak pasal NZ lagi saya ni.

    &

    Now I'm wondering macam mana ya interior rumah-rumah yang senget condong tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Farah... Think out of the box... Yang condong hanyalah jalannya... Bukan rumahnya... Kah Kah Kah...

      Delete
    2. Alamak, rasa macam bodoh pula. Hahahaha.

      Delete
    3. Kah Kah Kah... Lawakkkkkk! Adehh laaa Farah....

      Delete
  7. Huwahahaha..kalau baca entry SS, kalau tk tersengih, sah tergelak besar. Haiiii..jm, lama kita tk baca citer jm. Tertungggu tunggu jgk ni.

    ReplyDelete
  8. kena pandai main dgn angle camera ni, tapi naiss! baru 1st time tau pasal baldwin street ni hehe

    ReplyDelete
  9. fuhh, kurus kalau tinggal kat situ.. view bukit belakang nyaman ja tgk

    ReplyDelete
  10. fuh mencanak sungguh jalan tu 45darjah ko...kalau jalan selalu rasanya menongek juga bumper....hehehhe

    ReplyDelete
  11. lokasi kasi posing 1 kali tu memang ohsem...yeh model pun ganteng sih...hehehehe

    ReplyDelete
  12. Hahhhha canggih pintu jamban pon

    ReplyDelete
  13. Canggih berbenor tu.. Kenalah ada yang jadi penunggu di depan pintu kalau nak bermenung lama-lama dalam jamban tu.. kikiki..

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...