Thursday, 19 July 2018

Kembara Medan - Kualanamu International Airport

Tarikkkk nafassss... Tarik nafassss laju laju... Huhhhhh... Hembusss... Tarik lagi... Adehhh... Penat! Agak lama jugak aku tak ke ke luar negara... Last trip cuma ke Singapore jek... Tahun ni memang aku tak banyak trip ke luar negara macam tahun sebelumnya... Sebab... Aku dan Jay Emm dah melabur untuk pindah rumah baru... Jadi banyak nak pakai duit untuk setup rumah baru... Huh! Eh Eh... Aku bukan serumah dengan Jay Emm taw... He He He... Jay Emm beli rumah kat Putarjaya... Aku kat Johor... Ha Ha Ha...



*** Dugaan Birthday Trip ***

Baiklah... Trip aku ke Medan ini adalah trip Birthday! Birthday sape? Birthday aku ler... Tapi... Nasib aku tak berapa baik... Lagi 3 hari sebelum aku berlepas ke Medan... Aku dikejutkan dengan pemergian Kekanda Sulung ku ke rahmatullah... Kaw boleh bayangkan tak perasaan aku waktu tu? Sudah tentulah perasaan yang bercampur baur...

Di sinilah dugaan aku bermula...

Waktu maghrib jam 7:00 malam pada hari Ahad 8 Julai 2018... Kekanda Sulung ku menghembuskan nafasnya yang terakhir di PPUKM Cheras...
* Aku ulang sekali lagi PPUKM Cheras!... Cheras, Selangor, Malaysia! Kang ada pulak bahalol sejenis Dorsett Pink tanya soalan bodoh! Sape yang ikut blog dan Instagram aku  tahun lepas akan tahu lah kes soalan bodoh tu... Jenis tak reti nak jaga sensitiviti orang...

Aku sebenarnya sempat melawat Kekanda Sulung ku di ICU pada 20 June yang lalu... Dan aku plan nak jumpa dia di Ward sebelum aku berlepas ke Medan pada 11 Julai 2018... 

Tapi... Takdir sudah tersurat... Kekanda ku meninggal lebih awal... Dan perancangan Allah itu lebih sempurna... Sebab... Kejadian berlaku sebelum aku ke Medan... Tak dapat aku bayangkan kalu segalanya berlaku waktu aku di Medan... Mesti aku lagi sedih... Dah tentulah aku tak dapat tatap wajahnya untuk kali terakhir...

Tiket aku ke KLIA2 pada 10 Julai pon terpaksa burn... Sebab malam 8 Julai tu aku terpaksa drive sendiri ke Kuala Lumpur... Memang penat dan kelam kabut giler... Allah je yang tahu... Dari siang hari aku sibuk mengemas rumah baru di Johor... Hingga selesai urusan jenazah di Kuala Lumpur keesokkan harinya... Aku tak tidur lebih 24 jam!

Sejak dari hari Kekanda Sulung ku meninggal dunia... Adalah antara beribu hari yang paling sukar untuk aku lalui... Sesekali... Terimbas detik kenangan aku dan arwah Kekanda Sulung hingga ke perjalanan terakhirnya... Dan sesekali itu... Airmata bergenang jua...

Hela nafas ku panjang... Terfikir akan diri... Sesungguhnya... Menjadi diri ku bukan lah mudah seperti yang orang sangka... Andai umur menjadi penyukat takdir... Pastinya di hujung takdir itu... Aku akan menyaksikan seorang demi seorang kekanda ku pergi... Tinggalkan aku sendiri... Itulah dugaan menjadi orang yang terakhir dalam keluarga seperti ku... Sehinggalah di suatu tarikh dan waktu yang sudah tertulis di luh mahfuz... Tiba giliran aku pula dijemput olehNYA... Dan aku tidak ada jawapan pada persoalan... Siapa pula yang akan urus jasad ku terbujur di pembaringan?

Sedarkah kita? Berapa ramai manusia yang hidup dalam kelalaian sedang kain kafannya sedang ditenun... Di manakah kita berada di saat saudara mara kita meninggal dunia? Andai kita masih leka berada dalam urusan mengejar dunia... Jangan pelik andai ada anak yang ramai pon belum tentu nak mandikan jenazah kita kelak... Beringatlah sentiasa untuk membuat bakti dan jasa pada sesiapa jua... Dan sebaik baik amalan adalah dalam mode senyap... Kerana itulah perlaburan pahala kita hari ini untuk pengakhiran usia kelak...

Masih terngiang ditelinga... Kanda Sulung ku pernah berkata “Sejak kecil... Setiap hari... Tangan kiri Akak ni akan pegang buku... Sambil tangan kanan menghayun buaian adik adik”.... 

Kini... Terhentilah semua jasa bakti mu... Tiada lagi deringan telefon darinya ku dengari... Tiada lagi hangat pelukan dan luahan rindu darinya untuk ku lagi... Semuanya turut terhenti...

Berehatlah Kanda menemui Ayahanda dan Bonda... Kanda sudah terlalu penat jaga kami semua... Dari kami kecil hingga kami dewasa...

Dunia ini memang tempat untuk berpenat... Akhirat tempat kita berehat... Hingga sampai Syurga kita bertemu semula... Semoga roh Kekandaku NH dicucuri rahmat... Yasin dan Al Fatihah...



*** KLIA2 ke Kualanamu International Airport ***

Ya Allah! Besarnya dugaan travel ku kali ini... Tahun lepas Bonda ku meninggal beberapa hari sebelum aku ke Cambodia... Kini Kekanda Sulung ku pula meninggal beberapa hari sebelum aku ke Medan... Aku memang sentiasa berdoa... Kalu apa apa jadi pada keluarga aku... Biarlah di saat aku ada di sisi mereka... Aku nak diberi kesempatan untuk peluk dan tatap wajah mereka untuk kali yang terakhir...

Berat langkah ini untuk terbang ke Medan... Tapi... Apa yang sudah berlaku... Biarlah berlalu... Aku kena move on dari kesedihan...

Flight aku ke Medan dijadualkan jam 5:00 petang... Tapi... Flight delay hingga ke jam 6:30 petang... Aku hangin giler! Banyak masa terbuang hanya menunggu di Airport jek...

Masa kat Airport... Jay Emm buat surprise "Nah! Hadiah besday!"... Dia hadiahkan aku coklat dan gula gula... Macih Cayunk! He He He...

Coklat Famous Amos dalam plastik tu Jay Emm belikan untuk HH... Tapi.. Aku yang sebat semahunya... Keh Keh Keh...

Sementara menunggu panggilan boarding... Si HH ni entah perangai kiasu... Tak menyabor nak beratur depan... Dan kerana dia... Semua orang bangun dari tempat duduk dan beratur sama... Ha Ha Ha... Adoiiii lahhhh...

Masa tengah beratur... Dia doklah borak dengan sorang pompuan... Gaya macam orang Indon... Tapi bila bukak mulut... Lahhh... Orang Kelantan! Dia datang Medan nak jalan jalan katanya... Berenam satu keluarga laa kot... Aku sebenornya rengsa dengan dua orang anak dia yang tak reti duduk diam... Badan dah beso panjang... Tapi macam perangai budak umur 2 tahun...

Dalam kapal terbang... Jay Emm duduk seat depan... Aku dan HH duduk seat sebelah menyebelah... Al-maklum kedekot nak beli seat... He He He...

Layan sunset...

Perjalanan ke Medan hanya mengambil masa 1 jam saja... Waktu di Medan adalah 1 jam lambat dari Malaysia... Kalu di Malaysia jam 7:00 malam... Di Medan baru jam 6:00 petang...

Dalam kapal terbang... HH bantai membuta... Nasib baik aku dengar announcement untuk isi declaration form... Dan aku tak pasti... Jay Emm kat depan isi ke tak...

Turun dari kapal terbang terus menuju ke Imigresen... Kualanamu International Airport ni besar giler wehhh... Dah macam KLIA2 pulak...

Dan... Seperti yang aku jangka... Jay Emm mesti tak isi form... Dia tertidur masa announcement dalam kapal terbang tadi... Adehhh lahhh... Dah terpaksa buang masa tunggu dia isi... Nasib baik lah mood aku baik... Tak marahkan dia... Sebab dia dah rasuah aku dengan coklat tadi... He He He...

Masa aku nak check-in passport... Aku dah pesan kat semua... Pegang sendiri boarding pass tiket balik Malaysia...

To be honest... Imigresen Medan ni tidak peramah... Agak berlagak sikit... Dia tanya aku "Berapa hari kat Medan"... "Datang untuk urusan apa?"... "Bila nak balik Malaysia?"... Makkk aihhhhhh! Soalan kawwww! Aku baru datang... Kaw dah tanya bila nak balik! Aku ni traveler taw! Bukan pendatang asing! Aku tak hadap nak tinggal sampai mampos kat negara kaw pon! Biadap giler kot... Aku kasi boarding pass... Terus senyap! Amik passport... Berambos...

Jay Emm menghegeh isi form... Form ini di isi lepas dah check-in passport kat Imigresen... Kaunter form ni ada di sebelah kanan... Sebelum keluar dari pintu Arrival Hall... Ada sorang staff jaga... Serahkan form pada dia... 

Aku nampak si HH ni call orang... Tapi aku tak tahu sape... Tapi dari perbualan dia... Macam dia call agent Supir untuk perjalanan hari esok... HH booking Supir untuk perjalanan dari Medan ke Parapat dan dari Parapat ke Brastagi... Part Supir ni nanti aku citer kat episod yang lain laa ek...

Sebaik aje aku keluar dari Arrival Hall... HH dah siap siap nak panggil Grab... Kalu ikutkan gelojoh si HH ni... Turun dari kapal terbang lagi dia nak call Grab... Aku cakap sabar dulu... Kita kena melepasi Imigresen dulu... Nanti kang lama pulak Grab nak tunggu... Tak masal kena extra charge pulak... Atau booking kena cancel...

Aku menjangkakan si HH ni nak pegi cari Pulsa Card dulu... Tapi... Ehh... Dia menonong... Tak beli pon Pulsa Card kat luar pintu Arrival Hall tu... Dia guna Airport Wifi untuk call Grab... Biar betul si HH ni... Aku dah rasa tak sedap hati... Sebab... Aku takut... Susah nak dapatkan Pulsa Card di luar sana nanti...

Si HH ni punya confident level mencanak ke langit... Dia confident yang Pulsa Card tu boleh dapat kat area Hotel... Adehhh... Aku diam tak nak cakap apa apa... Sebab aku dah pesan banyak kali... Kang aku tanya banyak kali lagi mesti jadi modal gaduh... Jadi aku biarkan je apa dia nak buat... Walaupun aku sendiri macam kucing nak beranak... Adehhh...

Lepas dah tekan confirm kat Apps Grab... Si Supir Grab pon reply melalui message... Inform nak tunggu kat mana semua... Aku tak sempat nak amik gambar sekitar Arrival Hall... Tapi... Seingatnya... Supir Grab suruh ikut arah nak ke Stesen Keretapi... Dan depan Stesen Keretapi tu lah We'Ouls menunggu... Aku rengsa pengawal kat Kualanamu International Airport ni asik lah halau We'Ouls dari menunggu Grab dan suruh We'Ouls ke depan sikit... Ehhhh...

Nasib baiklah dalam beberapa minit jek aku menunggu... Terus dah nampak Grab... Masuk jek Grab... Supir Grab suruh HH cancel booking... Aikkk... Dah nape pulak???? Dia kata Grab tak boleh masuk kawasan Airport... Kalu orang Airport dapat detect ada Grab... Nanti dikenakan tindakan... Macam tu pulak??? Macam tak logik pulak aku rasa Grab tak boleh masuk Aiport... Tak pe... Aku nak tengok apa lagi permainan dia...

Di sini lah rasa tak sedap hati aku bermula...

Si HH cakap lah yang dia tak boleh nak cancel sebab tadi call Grab pon guna Wifi Airport... Try guna Hotspot Wifi Supir tapi tak boleh masuk... So... Last last... Supir Grab tu yang cancelkan booking...

Actually... Aku sendiri pon pertama kali guna Grab ni... Kat Malaysia pon tak pernah cuba lagi... So... Agak kekok jugaklah pada mulanya untuk memahamkan sistem Grab ni...

Dalam perjalanan... Si supir ni tanya "Mahu ikut tol atau jalan biasa?"... HH tanya dia balik "Ada beda enggak?"... Ituuu dia bahasa keindonan HH sudah mari... Keh Keh Keh... Supir jawap "Enggak ada beda sebab waktu ini jalannya macet"... HH gelak "Jadinya kalu enggak ada beda masa ikut saja jalan tidak perlu ikut toll kok"....

Actually... Memang tak ada beza ikut tol dengan jalan biasa dari segi masa... Tapi... Dari segi keselamatan agak bahaya... Adehhh...

Scroll lagi...

Lalu tol memang akan rempuh jem bila dah masuk kawasan bandar... Sebab... Pada waktu petang membawa ke malam tu lah semua orang menderu dalam satu masa balik dari kerja... Tapi... Tol tu jalannya lurus...

Kalu ikut jalan biasa... Memang senaman jantung wehhhh... Serammm giler taw... Terutamanya waktu malam... Seyes serammmm!

Masa kat satu simpang... Si Supir ni "Kita ikut shortcut ya kak"... Dia pon membelok kat satu simpang... Jalan shortcut yang dia ikut tu macam jalan kampung... Gelap tak banyak cahaya... Kalu dia lalu area yang banyak kedai... Aku ok lagi lah... Tapi... Dia lalu area perumahan... Aku cuak giler wehhh... Aku dah mula rasa tak sedap hati... Dan aku tanya HH "Lama lagi ke?"... Si HH pon tanya Supir "Agak agak berapa lama lagi mahu nyampai ke bandar ya"... Supir pon jawap "Nanti kita lewati kawasan ini kemudian terus ke bandar dalam setengah jam"...

Masa dalam kereta... Si Supir ni rancak berbual... Dia kata dia keja JW Marriot Hotel... Bawa Grab sampingan jek... Dan macam macam lagi yang diborakkan... Peramah jugak lah... Dan... Perbualan itu berlangsung sehinggalah ke soalan "Semua udah kahwin?"... Si HH ni punyalah jujur... Dia jawap "Semua belum"... Aku dah rasa nak terajang kerusi si HH yang duduk kat depan sebelah Supir... Bahaya wooo soalan tu!

Kejujuran HH boleh membunuh taw tak... Si Supir terus terdiam dan tak borak lagi dengan HH... Haaaa kaw rasaaaa? Aku dah rasa seram sejuk... Dan menambahkan keseraman aku... Bila si Supir ni tetiba membelok jalan masuk ke satu terowong yang gelap gelita... Tak ada satu cahaya lampu pon...  Dan dia slowkan kereta... Dalam hati aku kata "Mampos lah aku kali ni"...

Tup Tup... Melepasi depan terowong... Aku nampak cahaya yang samar samar... Dan ada sekumpulan lelaki melambai lambai tangan suruh berhenti... Ahhhh sudahhhh! Memang mamposlah aku kat sini...

Ehhhh.... Gosok gosok mata.. Tengok bebetul... Sekumpulan bebudak rupanya... Tengah jaga lalu lintas... Rupanya... Kat kawasan terowong tu kalu tak ada orang jaga memang boleh berdentum dengan kereta lain yang lalu dari arah bertentangan...

So... Si Supir ni hulur duit kat bebudak yang tolong kawal lalu lintas... Berilah seikhlas hati... Si HH tanya "Kamu si kasi wangnya pada seorang saja yang lain gimana?"... Supir tu pon kata sambil gelak "Enggak ngapa kok"... Adehhh lah... Rasa selamat kat situ... Urut dada Wan Maimunah yang dok kat belakang... He He He...

Masa dalam perjalanan... Perasaan suspicous aku pada Supir Grab ni tak henti takat tu jek... Aku masih perhati jek gelagat Supir ni... Al-maklumlah dari pembacaan aku... Ramai yang dah terkena dengan Supir Medan ni... Kena rompak pon ada... Jadi... Aku tetap kena berhati... Terutamanya dah malam gelap....

Dan aku sangat marah bila HH terlalu jujur tak bertempat... Langsung tak fikir soal keselamatan... Padahal dari awal sebelum ke Medan... Dialah orang yang paling takut dan cuak sekali... Bila dah sampai Medan lupa segala...Adehhh lahh HH...

Aku tengok Supir ni tak banyak pegang handphone... Which is good sign untuk aku... Dia tak ada contact sesiapa... Melainkan main instagram jek waktu jalan jem... Dan aku rasa dia dah kahwin... Sebab gambar kahwin dia kat main screen... He He He... Dasyat aku ni kan... Punyalah suspicous... Apa supir buat semua aku nak perhati... Bukan pe... Kalu dia ada niat tak baik... Senang aku ajak HH dan Jay Emm terjun kereta awal awal... Kah Kah Kah....

Aku rasa lega bila dah masuk area bandar... Macet pon macet lah... Janji aku tak lalu area yang menyeramkan... Macet kat bandar Medan ni tidaklah seteruk di Jakarta pon... Pada aku masih boleh layan lagi... Tak amik masa lama pon... 

Cuma sebelum sampai di Hotel... Supir ni ada nasihatkan... Dia kata hati hati dengan bag... Bag kena peluk kat depan... Handphone simpan... Dia kata "Di sini banyak Jamret"... Jamret tu kalu dalam bahasa kita maknanya peragut lah... Dia ada explain jugak istilah lain seperti maling dan pencopet... Ha Ha Ha...

Supir ni kata dia dah fobia dengan Jamret... 2 kali dia kena samun... Hilang handphone dengan wallet... HH tanya jugak macamana Jamret tu curik handphone dia... Supir citer masa dia tengah leka buat call... Jamret tu dari belakang terus rampas handphone dia dan pecut laju dengan motor... Haaa.... Bahaya giler kot...

Actually... Plan aku malam ni nak ke Medan Fair yang tak jauh dari Hotel... Tapi... Si Supir ni kata Medan Fair paling banyak kes ragut... Adehhh... So memang potong stim betul laa nak berjimba malam ni... Mood HH pon dah merundum...

HH ada tanya pasal Pulsa Card... Kat mana senang dapat? Supir tu kata Pulsa Card mungkin ada di Medan Fair saja... Tempat lain tak ada... Kalu kat tepi jalan biasanya untuk reload jek... Adehhh... 

Si Supir ni ada jugak tanya pasal perjalanan aku kat Medan ni... Aku just beri flow akan ke Lake Toba dan Brastagi... Dia cakap dia boleh hantarkan kalu nak... HH tanya pasal harga... Dia amik IDR 900,000 perday... Mahal bafuck kot... Memang tak lahhhh aku nak appoint dia! Dia try provoke kata kat Parapat dengan Lake Toba tu susah nak dapatkan makanan halal... Bontotlahhhh! Aku dah study... Ada jek makanan halal...

Dan dia offer untuk hantar balik ke Airport untuk last day... Dia kata "tak perlu guna Grab apps... Offline aja... Saya ambil IDR 150,000.00 aja kak"... Si HH ni sengal tak faham apa maksud offline... Adehhh.... Offline tu maksudnya kaw tak bayar dia melalui sistem... Dah macam teksi sapu lahhh...  Charge kaw suka hatikkk... Adehhh... Otakkk dia laaa... Baik aku guna online.... Sah sah lagi murah online dari offline... Nampak tak permainannya camne? Dia ingat boleh perbodohkan kita...

Dah sampai hotel... Aku lega... Bayaran untuk Grab dari Kualanamu International Airport ke Hotel cuma IDR 118,000.00 jek... Tapi.. Sebab ikut jalan shortcut... Bayar pulak budak budak jaga jalan kat terowong tadi IDR 5,000... Dan Supir ni pulak sound "Kalu boleh kasi lebih"... Jadi bayar lah total IDR 130,000.00...

Entahlah... Pada aku... Mungkin itu alasan awal dia suruh cancel dalam Apps Grab masa kat Airport tadi... Sebab dia boleh tekan extra charge... Nampak tak permainannya lagi? Nasib si HH tak rate dia... Dah kaw gatal offline kan... Nak rate cemana... Ha Ha Ha...



*** Kualanamu International Airport ke KLIA2 ***

Ok... Dah alang alang aku citer pasal perjalanan dari Kualanamu Airport ke Hotel... Aku citer sekali pasal waktu balik ek...

Waktu balik... Aku naik Grab jugak dari Hotel ke Kualanamu Airport... Tapi... Grab yang aku naik ni selesa giler... Besar pulak tu... Dah macam naik Alphard pulak...

Supir Grab ni tak banyak cakap muka macam budak... Badan Chubby... Entah nape... Aku rasa... Most lelaki gemok yang aku jumpa kat Medan ni muka macam budak budak sangat... Tapi bila tanya umur semua dah nak jejak 30an... Ha Ha Ha...

Kereta baru wehh... Selesa...

Luas selesa...

Dia tanya "Mahu ikut tol atau jalan biasa?"... Aku jawap "Ikut tol"... Actually... Ikut tol lagi senang dan tak perlu ragu... Harga tol cuma IDR 11,000 jek... Dan harga Grab IDR 122,000.00... So total IDR 133,000.00...

Masa dalam perjalanan... Ada lah kereta bangang tetiba berhenti sesuka hati tengah jalan... Dan terpaksalah Supir membreak mengejut... Nasib tak berdentum... Cuma... Yang aku perasan lah... Kalu bawa Grab kereta sendiri... Supirnya lebih berhemah... Cara pemanduannya sama macam kat Malaysia jek... Akan lebih berhati hati dan banyak mengalah... Tapi... Kalu jenis Supir yang memang kejenya Supir dan kereta yang dipandu bukan kereta sendiri... Dia akan buat jalanraya tu macam mak bapak dia punya... Seyes!

Sampai kat Kualanamu International Airport Departure... Mak aihhh... Dari luar sampai ke dalam panas... Kedekot aircond... Sempatlah ronda ronda habiskan rupiah yang ada... Jay Emm belikan aku FM... Satu besi... Satu lagi getah... Very high quality dan harganya pon mahal... 

Sebelum terbang... Sempatlah makan maggi... Air panas pon ada... Masa HH tengah nak amik air panas... Tetiba ada sorang minah Indon ni tegur HH... Dia tanya mana nak beli maggi? HH kata dia beli kat Malaysia... Terus minah Indon tu buat muka kerek... 

To be honest... Sesetengah minah Indon ni memang jaki jipang dengan orang Malaysia... Aku pon tak tahu nape... Kot ye pon tak suka... Tak payah kot buat muka... Cam jilake jek... Orang jawap elok kot dengan kaw... Yang kaw nak jeling pandang orang atas bawah tu dah nape? Hanat!

Aku beli luggage 25 KG... Sekali timbang untuk 3 bag cuma amik space 21.5 KG jek... Ha Ha Ha... HH dan Jay Emm bengang jek... Dorang berkira kira nak shopping lebih takut terlebih muatan... He He He...

Nampak tak HH dan Jay Emm tengah balut sendiri bag?

Ini tips dari aku... Kaw belilah balut plastik kat kedai Eco 2 hengget tu jek... Segulung tu boleh balut 4 bijik bag kalu nak... Tak payah nak bazir duit guna pembalut kat Airport... Tak de maknanya aku nak kayakan Airport tu der... Seyes berbaloi balut sendiri... Bag sampai elok jek... Langsung tak terburai...

Flight aku jam 17:25... Urusan Imigresen pon smooth jek... Tak ada masalah... Sementara menunggu boarding time... Aku merayau dulu dalam Airport... Kualanamu International Airport ni masih baru... Nampak moden lah... Tak macam Airport lain di Indonesia ni... 

Sana tu Imigresen...

Waktu balik suppose kena tunggu kat Gate 2... Tapi beralih ke Gate 1...

Ada air panas kat sini... Bolehlah amik untuk makan maggi panas...

HH dah macam Batak Indon... Dok ngangkang... Tak pakai kasut... Siap kotak Bolu Meranti kat sebelah... Ha Ha Ha...

Si Jay Emm ni... Tak abis dengan eyemask busuk dia tu... He He He...

Kualanamu International Airport di kejauhan...

BERSAMBUNG...

56 comments:

  1. dari kuala namu airport bukan ada MRT ke untuk ke town?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada airport train... idr 100,000.00 seorang... dan dari stesen ke hotel another cost by grab... πŸ˜…

      Delete
    2. ooo.. ok faham.. igt direct dari airport naik grab tu

      Delete
    3. Dari airport mmg direct naik grab 😬

      Delete
  2. Al fatihah buat kekanda SS. Semua Arwah termasuk dalam golongan orang yang beriman dan beramal soleh. Arwah sakit apa?

    ReplyDelete
  3. Wah tahniah pindah rumah baru. Semuga rezeki melimpah ruah di tempat baru. Aamiin

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS dah 10 tahun beli rumah tpi x pernah duduk... jay emm umah baru...

      Delete
  4. Medan best ke? Mesti seronok birthday trip pi obersea.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu jek laa kos paling murah... duhet x berapa nak ada... ha ha ha

      Delete
  5. Yg kat terowong tu dia ckp pembantu polis trafik.

    ReplyDelete
  6. From now on... tak ley sebut malaysia...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab tu Tun pi jumpa jokowi nak amik hati... ni semua zahid komedi punya psl... angkot indon ramai ramai dtg malaysia pastu x reti nak jaga... hareee tul!

      Delete
  7. ss..lama nak g medan..tp takut
    .banyak.jampret..huhu

    ReplyDelete
  8. Salam takziah utk SS Dan keuarga.
    Hidup mesti diteruskan. Kuat semangat atas kehilangan kekanda SS.

    ReplyDelete
  9. Jemput ke blog baru akak yo...cempakabiru-nida.blogspot.com

    ReplyDelete
  10. Tak sabar nak baca lagi pasal kembara medan

    ReplyDelete
  11. Tak sabar nak baca lagi pasal kembara medan

    ReplyDelete
  12. saspen plak macam entry kali ni....rietta pown selalu dgr kes penipuan driver kt sana...naseb baik xde apa apa....salam takziah atas kehilangan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang penuh dgn curious memanjang... Macih...

      Delete
  13. Lama tak menjengah sebab blog sendiri pun baru baru je nak rajin balik hehe.

    1. Salam takziah SS
    2. Adui HH jujur bangat bagitau semua still single hehe. Kalau I pun cuak tuh, jalan gelap gitu.
    3. Tips plastic wrap tuh memang awesome! Nanti nak buat jugaklah jimat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1. Terima kasih
      2. Jujur yg membawa padah... he he he
      3. Cercuba

      Delete
  14. Takziah atas pemergian kekanda sulung kak SS. Semoga sentiasa kuat ya :)

    ReplyDelete
  15. Itew sibuk pindah umah bayu..tak sempat jenjalan sini..cayunk SS jgn majuk eh 😘

    ReplyDelete
  16. Ye masing2 melabur kat umah baru so kena stop dulu travel..pasni bila semua dah settle kita langkah lebih jauh in shaa allah..semoga allah kurniakan kita kesihatan yg baik aminnn

    ReplyDelete
  17. Al fatihah buat kekanda SS..sebak rasa bila pegi ziarah hari tu..semoga roh arwah di cucuri rahmat dan tenang di sana aminnn

    ReplyDelete
  18. Terfikir jugak nasib kita nanti semoga allah permudahkan urusan dan kita lalui pengakhiran yg baik aminnn

    ReplyDelete
  19. antara byk2 kerusi utk oku kat eport tu..awak kategori mana? Kerusi utk stroller..akakaakak lawak!

    ReplyDelete
  20. HH bila ckp indonesia org tak tahu dia org malaysia 😬

    ReplyDelete
  21. Alhamdulillah kat medan ada grab x perlu tggu lama tp pengalaman dari airport ke hotel tu mmg seram..sbb hala ke malam..lalu plak jln sempit selisih rapat rasa nk tercabut jantung

    ReplyDelete
  22. Terutama part terowong tu..tiba2 dia stop kereta tgh2 terowong x ke pelik..adeh

    ReplyDelete
  23. Mmg kena hati2 jgn mudah tertipu dgn grab medan ni..sebenarnya x ada pun istilah grab x leh masuk kawasan airport adeh

    ReplyDelete
  24. Klau pegi indonesia lagi kita cakap kita dari armsterdam..jgn sebut msia

    ReplyDelete
  25. Bye bye medan..pengalaman agak best la di medan tapi kalau nk repeat..x kot 😬

    ReplyDelete
    Replies
    1. Repeat tu x mungkin laa... unless ada org nak sponser... he he he

      Delete
  26. Thank u SS tlg bagi idea utk deco deco umah itew..nanti dtg deco kat hall plak eh 😬

    ReplyDelete
  27. Mujurlah tidak ada apa-apa yang berlaku sepanjang naik grab tu ye.. Takziah SS..

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...