Monday, 27 August 2018

Kembara Ashburton - Ashburton Domain

Entry sebelum boleh semak SINI...


Lepas sarapan kat Elizabeth Court Bed and Breakfast... Campak bag dalam bonet kereta... Slow slow lah gerak menuju ke Christchurch City...

Dalam perjalanan... Banyaklah tempat boleh singgah... Pemandangan biasa sahaja... Banyak juga lembu kambing... Gunung ganang yang dilitupi salji hanya dapat ku pandang sayup sayup kejauhan... Tidak seperti waktu datang... That's why aku suggest routes waktu datang wajiblah ikut Inland Scenic Routes 72 ye... Baru kaw rasa nikmat keriangan berganda... Ha Ha Ha...

Bye Bye lembu... He He He...

Destinasi pertama aku untuk pagi ini adalah Ashburton Domain... Kalu nak lepak sini... Haruslah cari tempat parking yang betul ye Aci... Ashburton Domain ni besau... 

Aku parking kereta ngam ngam kat area pintu entrance... Laluan dari rumah orang... Pagi pagi aku dah nampak mak mak Saleh hantar anak pegi sekolah... Comel jek... Siap dengan kasut pink... He He He...

Nak masuk Ashburton Domain ni free aje... Tak perlu bayar... Ikut suka U'Oulslah nak spend berapa lama pon kat sini...

Sebenarnya... Aku tak spend masa yang lama pon kat Ashburton Domain ni... Sebab... Banyak tempat lain lagi aku nak singgah... Tapi... Kalu U'Ouls banyak masa... Boleh lah lepak lama kat sini... Nak picnic pon boleh... Seyes best tempat ni... Memang luas... 

Masuk jek kawasan Ashburton Domain ni... Makin jalan.. Ehhh... Makin sejuk... Makin banyak pokok makin sejuk... Si HH dah dok berhembus hembus mulut... Berasap asap macam orang hisap rokok... Ha Ha Ha... Mode kejakonan is On serta merta... Keh Keh Keh... We'Ouls dok berhembus hembus mulut sesama sendiri... Ha Ha Ha... Boleh bayang tak tahap kesejukannya cemana? Sejok giler U'Ouls... 

Si Jay Emm dah makin gigil... Hand warmer pon dah tak rasa... Sebab... Dia pakai sweater baru yang aku belikan untuk dia masa kat Qeenstown... Sweater tu tak sesuai untuk suhu drop camni... Terus dia gigil... Nak pegi ke kereta semula nak tukar baju dah malas... Malas nak menapak jauh... Haa kaww... Sejok mengokol laa sepanjang jalan... Ha Ha Ha...

Inilah Ashbuton Domain... Sebuah taman yang besar...

Tu dia mentari...

Pantulan air yang jernih....

Aci buat apa tu? Kepit nak terkencing ke? He He He...

Pelik tengok pokok ni... Dahan sebelah kiri jek... 

Tasek...

Entah tak tahu bunga apa...

Mekar menguntum di tepi pagar...

Smoke free katanya...

Pokok beso balak beratur kat sini... 

Amek kaww pokok kaler kaler... Kejakonan wehhh lepak sini.... Ha Ha Ha...

Waktu kat sini Si HH ni asiklah tengok bag yang aku letakkan kat atas meja yang agak jauh dari tempat aku berdiri... Aku dah rasa macam nak marah... Aku ni sibuk nak bergambar... Dia pulak sibuk dengan bag... Dia takut bag kena curik padahal bukan ada orang sangat pon kat sini... Ada lah seketul dua orang... 

Last last... Aku rengsa... Aku alih dekat dengan aku... Nak letak kat atas rumput... Tapi rumput basah giler... Berembun macam basah kena hujan... Adehhhh.... Memang tak boleh lama pon diri atas rumput nanti kasut basah...

Kalu awak jadi bunga... Saya jadi rantingnya... Chia Chiaaaa Chiaaaa...
Sana bunga sini bunga... 



Haipppp... Haipppp... Aci tangan jangan gatal petik... 

Ehhh! Aku ingatkan manusia jek lidahnya bercabang... Pokok pon ada dahan bercabang... Ehhhh...

Merah hijau...

Jambatan...

Sekeliling banyak pokok bunga... Tu pasal warna air terpantul warna pokok bunga...

Sonok jadi kaw itik... Melepak jek dalam air... He He He....

Lagi bunga...

Di sebalik tabir... He He He... Nak tahu hasil gambar... Kena skodeng blog Jay Emm Eh... Bila nak update Jay Emm? Keh Keh Keh...

Aku tanya Jay Emm "Bila nak update blog? Ramai yang tanya... Kalu tak nak update baik tutup jek lah... Ha Ha Ha"...
* Mode jeles sebab tak update pon Page View lebih 2 juta tontonan.... Cisssss...

Jay Emm "Ehhh! Mana boleh tutup! Dari blog tu lah I kenal U!"... Blog dia tu ada sentimental value walau dah berhabuk katanya... Ha Ha Ha...

Dah puas meronda... Moh laa gerak tempat lain... Sebelum tu... Pegi kencing dulu... Ha Ha Ha... Paip asik bocor jek...



BERSAMBUNG...

13 comments:

  1. cantiknya... rasa nak pi NZ sekarang jugak...

    ReplyDelete
  2. meriahnye dengan bunga....sronoknye tgk kaler kaler....rasa cam nak petik je bunga putih kt pagar tu...cantik sangat....

    ReplyDelete
  3. Yuhuuuu dak bucok!! Ada entri baru..skodeng jap

    ReplyDelete
  4. Itew sbb i suka warna pink..nampak comey jek 😬

    ReplyDelete
  5. Mmg sejok gila kot..bukak mulut jek asap kuar mcm org sap kok 😬

    ReplyDelete
  6. View kat park ni mmg lawa..x leh duduk lama..sejok!!!

    ReplyDelete
  7. Cayunk SS pe kabo..rindu sama kamu 😘😘😘

    ReplyDelete
  8. Yes! Blog tu dh lama berhabuk..mgg xkan tutup sbb ada sentimental value

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dulu u byk masa.. skang sbb u rajin balik jb... tu yg kekangan masa

      Delete
  9. Walau di mana shj ss berada jm sentiasa doakan supaya sihat selalu aminnn

    ReplyDelete
  10. Cantiknya tempat ni! So colourful :D

    ReplyDelete
  11. Ayuhai.. lawa bebenor.. walaupun kesejukan tetap dapat layan gambar cantik cantik ye..

    ReplyDelete
  12. Risau le aku kot bag ko kena bawak lari anjing ke kan.. tu aku jadi pemerhati...

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...