Friday, 3 August 2018

Kembara Oamaru - Oamaru Blue Penguin Colony

Entry sebelum boleh terjah SINI...


Sebelum terbang ke New Zealand... Aku selalu wirid kat Jay Emm dan HH... Aku nak pingu! Aku nak pingu! Aku nak pingu! Ha Ha Ha... Dah macam monyet nak lada... Keh Keh Keh... For sure HH akan buat muka boring malas nak layan... Ha Ha Ha... Cuma Jay Emm jek baik hati janji nak belikan aku pingu... Ha Ha Ha...

Actually... Masa dalam perjalanan ke Oamaru dari Dunedin... Aku nampak Jay Emm sorokkan satu plastik dalam kereta... Tapi... Aku tak tahu plastik apa... Dan dia pon diam jek... Rupa rupanya... Dia sorokkan pingu! Wahhhhh! Melonjak lahhhh aku kat situ... Tapi pingu tu kecik jek... Siap ada sound effect... Ha Ha Ha... Nasib baik dia beli Blue Pingu bukan Yellow Pingu... Kalu Yellow? Aku campak dalam laut biar kelemasan sebab aku benci kuning... Kah Kah Kah...

Nak cari jalan ke  Oamaru Blue Penguin Colony tidak lah susah... Tak jauh pon dari bandar... Cuma agak sunyi skit... Kebetulan pulak hujan tak berhenti... Adehhh... Memang bercinta jugak lah nak menerjah sampai ke sini... Memandangkan ini lokasi aku yang akhir sebelum check-in hotel... Jadi aku gagahkan jugak laa demi mu Pingu... Ha Ha Ha...

Masa nak cari pintu masuk ke Oamaru Blue Penguin Colony... Aku terpandangkan satu jambatan... Macam jeti gitu ler... Untuk orang memancing ke pe aku tak pasti... Tapi... Yang mengujakan aku adalah dari kejauhan aku nampak beratusan Pingu! Pingu! Pingu!

Aku jerit kat Jay Emm dan HH "Pinguuuu Pinguuuuu! Benti keta! Benti keta"... Hujan hujan tu aku turun dari kereta! Turun jek dari kereta... "Hoiiiii! Apa busuk sangat nihhhhh! Bau tahik burung!"... Aku dan Jay Emm jengkilkan mata tengok ke arah jeti... Tengok betul betul... "Lorrrrr burung laaaa! Bukan pingu"... Pastu dengan HH gelak gelak rasa  Tipah dah tertipu! Kah Kah Kah...

Seyes wehhhh! Aku dok lah teruja pada mulanya... Dari jauh burung burung tu sebijik macam Pingu! Burung tu seakan jalan berdiri macam Pingu wehhhh... Siap bunyi bunyi macam Pingu... Langsung tak macam burung... Ha Ha Ha...

Kaw boleh bayang tak betapa hampanya aku tak dapat peluk ramas mesra Pingu? Kalu Wani Hasrita datang sini mesti dia pon akan gelak mengekek... Dan dan tu lah terkeluar lirik lagu "Sejenak ku termenung... Awan pun mulai murung... Tiada siulan-siulan burung-burung... Menemani hari ku menemani sepi ku"... Haaa.... Tepukkkk! Jadahhhh!

Dahhh lah... Marilah berambus cepat... Bau tahik burung menusuk idung... Cissss...

Sumpah! Dari jauh burung burung tu berdiri macam pingu... Besar dia pon macam pingu... Tak tahu burung apa... Kena tanya Wani Hasrita... Kah Kah Kah...

Actually... Oamaru Blue Penguin Colony ni bosan taw... Ada yang singgah sini kejap... Riki... Pastu blah... Tak masuk pon tengok Pingu... Kalu U'Ouls ada pilihan untuk ke tempat lain... Silalah riki sendiri ek... 

Aku ke sini sebab aku malas nak terjah tempat lain... Ada jek tempat nak tengok Pingu secara percuma dan terbuka terutama di Dunedin... Tapi... Agak jauh jugak tempatnya... Dan aku tak nak hampakan diri... Nanti aku dah drive jauh jauh tapi tetap tak jumpa pingu... How? Lagi lah aku hampa... So... Sebab tu aku decide untuk ke Oamaru Blue Penguin Colony ni jek... Bayo pon bayo la... Lagi pun aku tak pernah tengok Pingu selama usia aku... He He He...

Bayaran Entrance cuma NZD 10.00 jek per person... Agak mahal kan? Tapi jangan convert laa ye... He He He...

Ini waktu melawat....

Lepas bayar entrance... Nanti staff akan bawak pegi ke rumah Pingu... Sambil tu tolehlah kiri kanan pemandangan yang tak seberapa kat situ...


Ikut arah Pingu...

Inilah rumah Pingu... Kecik jek...

Rumah Pingu tu kecik jek... Gelap... Tak boleh amik gambar... Tak boleh buat bising... Nanti ganggu Pingu nak beristirehat katanya... Jadahhhh! Aku rasa macam nak cekik cekik Pingu tu... Walaupun comel... Kecik jek... Tapi kuat membuta pulak tu... Pastu aku dapat tengok seko dua jek dalam tu... Bukan banyak pon... Tapi aku tak boleh nak berlama... Busuk nak mampos dalam tu... Tak tahan bau busuk Pingu tu menusuk hidung... Ingatkan wangi... Cisssss!

Ini Pink Pingu... He He He...

Actually boleh tengok show Pingu... Ada waktu segerombolan Pingu akan naik dari laut ke darat... Tapi Show tu lambat... Lewat petang ke malam rasanya... Dan aku tak boleh tunggu...


Ini Red Pingu pakai jeans... He He He...

Pingu muslimah... Ha Ha Ha...

Nampak tak Pingu paling beso kat atas tu? Yang kecik pon dah cekik NZD 30.... 

Jay Emm beriya belikan aku pingu beso... Tapi aku kata "Ehh... Kan dah beli yang kecik"... Jay Emm "Tak pe lah... Beli yang beso... Sedap pelok"... Aku tak nak... Aku cakap nanti tak muat luggage... So... Tak jadi beli... Tapi... Jay Emm belikan aku key chain Pingu bulat kat sini untuk kenangan... He He He...



BERSAMBUNG...

19 comments:

  1. Mmg malas aku nk layan... ko ramai belaan. X memasal aku melukut tepi gantang.

    ReplyDelete
  2. Alololo siannya. Suke Pingu rupanya. JM nak bagi Pingu besor tu ambik je lah. Rejeki tu tau dik non. hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mahal wooo yg beso tu... pastu mmg x muat luggage... ha ha ha...

      Delete
  3. Ahkak tenguk anak Pingu kat Underwater world Langkawi tapi dalam cermin je lah. Dia comel lote je

    ReplyDelete
  4. heheeh,i pulak rasa jalan macam pngu dah sebab tengah berbadan dua..tapi walaupun busuk rasanya kecomelan nya mengatasi segalanya kan ss

    ReplyDelete
  5. Mesti lagi seronok kalau dapat tengok show penguins tu :D

    ReplyDelete
  6. Kemain pingu tu ye.. membuta je kerjanya.. Kakaka..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ujan ujan kan.. sedap membuta... keh keh keh

      Delete
  7. Seprais x dpt pingu 😬 tapi skrg pingu tu dah jadi anak tiri..awak layan fefen jek 😬

    ReplyDelete
  8. Keh keh keh pesal marah sgt warna kuning tu..kuning kan warna d raja

    ReplyDelete
  9. Mmg tertipu pun..i pun teruja nk tgk pinggu sekali ciss!!

    ReplyDelete
  10. X puas kan tgk pingu kat sini sbb x mcm tgk dlm zoo tu lagi jelas

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...