Tuesday, 7 August 2018

Kembara Timaru - Elizabeth Court Bed and Breakfast

Entry sebelum boleh jolok SINI...


Setiap kali aku ingat Elizabeth Court Bed and Breakfast ni... Aku akan sengih sengih sorang diri... Sebab? Ada peristiwa yang aku rasa kelakar dan tak akan lupakan sampai bila bila pon... Keh Keh Keh...

Nak cari Elizabeth Court Bed and Breakfast ni tidak lah susah... Cuma... Aku tak bolehlah nak bergantung pada GPS si Beberuk Bebal nak mampos ni... Aku kena refer manual Kitab Busuk aku ni jugak...

HH berhentikan kereta betul betul depan sebuah rumah di satu kawasan perumahan... We'Ouls tak pasti adakah itu betul Elizabeth Court Bed and Breakfast? Jadi... HH amik keputusan turun dari kereta dan bertanya untuk kepastian...

Aku dan Jay Emm cuma duduk dalam kereta dan menunggu sambil perhatikan HH... Dan aku tak tahu apa sebenarnya yang berlaku pada HH... Cuma kalu HH lambat sangat dah pastinya aku akan menyusul...

Baiklah... Untuk lebih jelas dengan kejadian sebenar... Better aku pass keyboard aku ni pada HH... Biar HH yang taip sendiri apa yang berlaku kat dia... Kah Kah Kah... Aku tak tahan nak gelak!

Ok… Here we go… 

Park keter baik baik... Tekan handbrake kaki betul betul... Bukak seat belt and go... Aku pun keluarlah kereta masuk satu halaman rumah orang… Kawasan ni bagi aku memang private place… Kawasan orang hado hado la kot… Rumah sebijik sebijik.. Tak berpagor… Pokok pokok sebagai pagor pembahagi antara rumah.. Macam dalam citer home alone… Rumah dia bungalow teres...

Aku mengorak langkah ke belakang rumah … Sunyi … Tak de org…. Pintu nak di ketuk pun cam tak nampak… Dari belakang… Aku ke depan pulak… Ok.. Aku dengar suara orang tengah borak borak tengah gelak gelak..

Dalam hati aku menggumal.. Ehhh... Ada ke word menggumal??? Mengomel kot… Haaa aku cakap dalam hati.. Betul la kot sini Elizabeth Court Bed and Breakfast… May be yang bising borak ni pun penyewa lain agaknya…  Tengah santai… Yeah semudah kicap ABC untuk aku jump to conclusion...

Aku pun ketuk and kuak kan pintu…  A moment pintu terbuka… Bijik mata semua orang  terpaku kat aku…
*Kuak = buka...

Ye la… Mesti dorang tertanya... Budak mana pulak ni???? Nak kata bangsa Mauri.. Kecik sangat… Ke anak anak  tabika mauri????

Aku pun “Hi… Hello… Is this Elizabeth Courtyard???” soal ku…

So one of the member in the group.. The lady bangun.. Dia cakap gini  “No…. Wrong place”... Aku pun “Sorry” berkali kali… Hurm... Salah umah daaaaaa…

Minah Saleh tadi bangun datang kat aku dia ckp “Elizabeth Courtyard is infront”  Sambil tunjuk umah depan...

Aku yang masih bersisa dosa ni… Still la wirid “Sorry” berkali… Sebab ye la.. Rumah private kot… Sesedap rasa terjah kan..  

Terngiang background song ‘Sorry seems to be the hardest word taken place’ .. Sambil terbayang bayang  Elton John tengah jelir jelir lidah kat aku.. Isk... Bongok nye GPS Beberuk… Tak memasal aku salah rumah... Beberuk yang aku maki…

The Lady tu senyum.. Sambil jawap “It’s ok… Not only you.. So many people always mistaken the place”...

Ok la… Dah ramai salah… hahaha… So keliru Ajai Nurul memang ada dan banyak… Aku pun pegi  balik kat keter… Citer la apa yang patut… Memangg mengundang gelak jek la kan… Hahaha...

Keh Keh Keh... Aku macam dah agak mesti HH salah rumah... Sebab... Bila aku toleh ke kiri... Rupanya rumah tu kat belah kiri bukan kanan! Aku baru perasan signboard Elizabeth Court Bed and Breakfast tu kat dinding depan rumah... Hadoiii laaa...

Dah macam Citer Ali Baba pulak... Yang nak dirompak rumah Kasim Baba... Sekali Marjinah pangkah jamban... Nasib tak kena baling tahikk... Kah Kah Kah....

Nasib baik lah HH tak dituduh ceroboh rumah orang... Kah Kah Kah... Tak memasal MENGUNDANG!

Sampai jek kat depan pintu Elizabeth Court Bed and Breakfast... Ehhhh... Tak ada orang! Ahhhh! Don't tell me salah rumah lagi! Keh Keh Keh...

Tengok signboard semua betul... Dok terhelo helo tak sape sahut... Tak kan nak bagi salam pulak! Ha Ha Ha... Aku selamber jek masuk walau tak ada orang kat dalam... Nampak ada papan nama... Tengok list... Ehhh... Ada nama HH... Tapi ejaan nama betul si HH ni dieja slang sebutan Mat Saleh... Keh Keh Keh... Lawak betul...

Dalam beberapa minit... Muncul sorang Minah Saleh yang agak berumur... Dia perkenalkan diri... Ginny namanya... Ginny ni peramah orangnya... Rasanya dia tinggal kat situ jugak... Mungkin Ginny ni pemilik rumah ni... Dan aku tak nampak dia ada ahli keluarga yang lain kat situ...

Elizabeth Court Bed and Breakfast ada CCTV taw... Merata CCTV kecuali kat bilik tidur dan toilet... Mungkin untuk tujuan keselamatan kot... Mungkin Ginny ni sedar kehadiran We'Ouls melalui CCTV...

Ginny tunjukkan bilik dan ajak settlekan pembayaran... Pembayaran kat opis dalam rumah tu jugak... Aku tak tengok tapi HH yang uruskan... Aku busy turunkan barang dalam kereta... Pembayaran boleh dibuat menggunakan Credit Card ek... Harga satu malam untuk bilik bertiga adalah NZD 110.00 sahaja... Siap dengan breakfast!

Lepas settle payment... Terus dapat kunci... Kunci ada dalam bekas bakul dalam bilik... Maka teruslah memunggah semua barang dalam bonet... Dah macam orang nak pindahhhh ok! Bayangkan banyak barang tak sempat nak kemas betul betul main campak jek asal boleh... Memang kena kemaskan hari ni sebab esok dah nak gerak ke Auckland semula...

Inilah Elizabeth Court Bed and Breakfast yang sebenar... He He He...

Bolehlah berhubung...

Berderet bungalow mewah kat sini... Ada yang persendirian... Ada yang dijadikan Lodge...Kat rumah depan sana tu lah si HH tersalah masuk rumah orang... Keh Keh Keh...

Kena isi nama... Ginny eja nama HH dengan slang omputih.. Ha Ha Ha...

Kaw nampak tak betapa banyaknya bag We'Ouls... Gilerkan? Dah macam orang nak pindah!

Aku suka bilik ni... Besar... Selesa.. Katil tinggi dan besar... Tilam yang tebal dan lengkap dengan pemanas... Memula ngeri nak tido takut terkena renjatan pemanas pulak... Ha Ha Ha.. Tapi... Lelama selesa...

Ada toilet dalam bilik tidur... Tapi... Bukan untuk mandi ek... Kalu nak mandi kena pakai toilet luar...

Percayalah... Memang selesa giler stay kat sini... Fefeeling omputih habiss! Ha Ha Ha... Susah nak cari kekurangan dari segi kebersihan... Toilet dalam dan luar memang bersih! Pakai pembasmi kuman 99% ke? Keh Keh Keh... Aku mandi berkubang dalam tub mandi... Jaga jaga tak nak basahkan lantai... Ha Ha Ha...

Masa tengah rehat... Aku, HH dan Jay Emm bincang untuk aktiviti esok... Aku cakap gini "Apa kata... Kita masak nasi untuk malam ni... Dan kita masak spagetti sekali untuk esok!"... Alasan aku... Sebab... Tak nak rushing esok hari... Lagi pun... Aku perhatikan... Spagetti lebih tahan lama... Cuaca sejuk menjadikan Spagetti dapat bertahan lama tanpa disimpan dalam peti sejuk... HH dan Jay Emm setuju dengan cadangan aku...

Dalam tengah bincang tetiba... Si Ginny ketuk pintu... Dia tanya nak breakfast apa hari esok?... HH cakap dia nak keluar awal pagi... So si Ginny ni tunjukkan dapur dan tunjukan semua benda kat dapur yang boleh diguna... 

Dan HH cakap lagi.. Dia nak guna dapur untuk masak malam ni... Then Ginny inform yang masih ada masa lagi nak guna dapur sebab lepas waktu ni dia nak tutup dapur dah... Alamakkkk! 

Then HH merayu boleh tak bagi lebih skit masa... Dan Ginny ni baik... Dia kata boleh tapi jangan terlalu lewat... Mungkin alasannya sebab tak nak ganggu orang lain yang stay kat situ... Ye lah... Aku pon faham lah... Nak buat camne kan...

Adehhh...  Baru ingat nak santai santai... Nak lepak kangkang dulu kat bilik... Tetiba malam tu jadi rushing nak memasak... Maka mengangkang laa aku kat dapur... Kah Kah Kah... Dan We'Ouls cuma ada masa kurang sejam untuk gunakan dapur siap dengan kemas sekali... Makkkk aihhhhh... Ini macam Chef Wan pon boleh pengsan!

Masa tu... Memang dah tak tahu nak fikir apa... Kalu fikir logik memang tak cukup masa... Periuk nasi pulak ada satu jek... Cemana nak masak 2 menu??????? Matikkk lahh... Buntu dah otak nih...

Then... Tengok sekeliling dapur... Wahhhh! Ada periuk nasi lain lahhhhh! Perghhhh... Jarang taw rumah omputih ada periuk nasi... Syukur sangat! Pe lagi... Marilah kita kerjaain... Masak masak macam nak kenduri... He He He...

Aku... HH... Dan Jay Emm berkerjasama untuk masak... We'Ouls dah bahagi tugas... Sebolehnya untuk tidak buat keje dalam keadaan yang tertekan... Tak nak gado... Alhamdulilah... We'Ouls masih boleh gelak gelak membawang walau rushing dengan masa... 

Percaya tak? We'Ouls berjaya siapkan 2 menu seperti yang dirancang! Siap sempat potong buah Kiwi lagi... Ha Ha Ha... Lap peluh! Lap peluh... Sambil beri tepukan paling gemuruh untuk diri sendiri! Kah Kah Kah...

Walau pun hati masih berbekas dengan peristiwa semalam... Tapi hari ni... Ianya beransur pergi... We'Ouls kerjasama untuk siapkan menu tanpa pertelingkahan...

Ruang makan... 

Mari kita cekik! Ha Ha Ha...

Nak tahu apa menu We'Ouls malam tu... Boleh lah terjah di SINI ek...

Dah siap semua... Makan pon siap... Si Ginny tak tutup pon dapur... Cisss... Saje jek cakap nak tutup... Tak tutup pon... Tak pe lah... Asalkan semua siap...

Then... Aku masukkan spageti dalam bilik... Tapi ada sedikit berbau... Alamak... Nak buat camne ni? Kang berbau pulak satu bilik... Then nasib baik ada plastik wrapping... Aku gunakan untuk balut piuk nasi yang berisi kuah spagetti... Hilang dah bau... Huh! Memang kena ada plastik wrapping tu kalau bawak makanan basah...

Keesokkan harinya... Pagi tu... We'Ouls breakfast cereal yang disediakan secara percuma... Kaw cekik lah sampai kenyang... Free jek... Berderet wehh cereal... Memacam jenis ada... Dan sambil tu reheat balik spagetti...

Dan aku perhatikan dalam fridge dan atas meja... Banyak botol botol masakan atau perisa yang disediakan... Kaw boleh guna kalu kaw nak... Dan yang bagusnya sebab Halal!

Lebih kurang 10 jenis Cereal disediakan... Aku tertarik dengan bekas cereal tu.... Balik Malaysia aku carik... Tapi tak jumpa... Last last aku nampak ada jual kat Singapore... Pe lagi beli lah.. Sah sah murah...

Apa lagi... Gaul laaaa... Ha Ha Ha...

Pagi tu lepas sarapan... We'Ouls check out... Tapi... Aku lupa nak pesan kat HH suruh tanya Ginny cemana nak pulangkan kunci...

Last last... We'Ouls letak kunci dalam bekas kunci dalam bilik... Dan berikan satu nota...

Overall... Aku suka stay kat Elizabeth Court Bed and Breakfast ni... Banyak juga interior design kat sini yang aku jadikan inspirasi untuk rumah aku nanti... Hu Hu Hu...


BERSAMBUNG...

31 comments:

  1. Hahaha... tak memasal ketuk umah org. Mat minah salleh tengah nk membawang... aku lak kacau daun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. X kan ku lupa peristiwa itu... 🀣

      Delete
  2. Nampak cozy tempatnya. Nampaklah vibe rumah mat salleh.

    ReplyDelete
  3. Bestnya.. memang berbaloi bayar.. bersih dan kemudahan pun ohsem..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul... cuma jgn salah masuk umah org... ha ha ha

      Delete
    2. Hahaha.. part salah tu memang kelakarlah..

      Delete
  4. Salah ketuk rumah org tu lawak..ye laaa kalau percaya dgn beberuk tu ntah mana dia bwk

    ReplyDelete
  5. Mmg selesa la stay sini highly recommended

    ReplyDelete
  6. Owner peramah, rumah bersih tdo selesa ehh mmg best la..ada dapo utk masak..ada bfast lagi

    ReplyDelete
  7. Mcm kipas tudung sorang2 nk siapkan bhn dgn nk masak..chef ean tgk pun mesti dia bangga 😬

    ReplyDelete
    Replies
    1. kipas tudung tu camno JM erk ke pakai tudung jadi kipas ke? *Garu pala*

      Delete
  8. Kenangan tul..bila nk p jenjalan negara sejuk lg ek 😬

    ReplyDelete
  9. Replies
    1. Dah 10 tahun beli... X duduk... tahun ni br plan nak renovate skit skit...

      Delete
  10. bekas cereal tu macam pernah nampak kat lazada..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat SG around 2 dolar... He He He...

      Delete
    2. kat mana tu? nak pi beli jugak..hahah

      Delete
    3. Value Dollar.. cer cari.. 🀣

      Delete
  11. mmg cantik dan bersih....kagum sempat masak banyak cmtu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terpaksa... ha ha ha... nasib baik laa sempat

      Delete
  12. Style english cottage memang cantik kan...comel je apa lagi kalau depan rumah ada laman

    ReplyDelete
  13. Dia orang cctv memang merata jadi kalau ada pencuri senang je nak trace.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu laa.... pergerakan kita pon diperhatikan

      Delete
  14. Nanti kalau dah siap deko rumah baru tayang le... mesti cantik ni

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...