Thursday, 13 September 2018

Kembara Christchurch - Air New Zealand Departure

Entry sebelum boleh jentik SINI...


Dari Cathedral Square... Geraklah aku menuju ke Air New Zealand Domestic Airport... Sob Sob Sob... Dah tiba masanya nak ucapkan selamat tinggal pada Christchurch dan rujuk kembali pada Auckland... Ehhh... Bila masa aku bercerai? He He He... Flight aku ke Auckland petang ni... Sob Sob Sob... Lap lap hingus... Bukan sebab sedih... Tapi... Sebab sejuk... Ha Ha Ha...

Sebelum terbang tu... Kenalah pulangkan kereta pada Shoestring... Tak kan nak angkut kereta sekali dengan si Beberuk Bebal tu naik kapal pulak! Ha Ha Ha... Tak nak aku dengan si Beberuk tu... Bebal nak mampos! Elok elok aku nak ke pangkal jalan... Dia sibuk menyesatkan jalan... Aku dah ceraikan dia talak tiga terus! Nyusahkan aku jek... Jadi... Bior dia carik orang lain jadi mangsa pulak... Ha Ha Ha...

Cara nak amik dan pulang kereta... Aku dah bebel banyak bebeno kat SINI... Jadi... Bolehlah U'Ouls refer entry tu jek ek...

Sampai jek kat Airport... Aku drop Jay Emm dulu sekali dengan bag semua... Jay Emm tunggu kat Airport sambil jaga bag... Dan aku teman HH pulangkan kereta...

Wednesday, 12 September 2018

Kembara Christchurch - Cathedral Junction

Entry sebelum boleh jengah SINI...


Dari Catheral Square and Chalice... Aku pon jalan tanpa arah... Sebab... Aku tak ada apa plan pon nak pegi mana lagi... Just nak membuang buang masa yang ada... Cuma... Aku tertarik dengan beberapa bangunan di sekeliling.. Ada bangunan yang masih teguh walau pernah terkena gegaran gempa bumi...

Jalan jalan.. Ehhh... Macam shopping complex jek tu... Jommm terjah! Haaa nama tempat yang aku terjah tu adalah Cathedral Junction...

Cathedral Junction ni unik giler wehhh... Level kejakonan aku pon mencanak canak bila masuk Cathedral Junction ni... Kah Kah Kah... Apa yang menariknya Cathedral Junction tu? Selain ada banyak kedai... Tram pon boleh lalu dalam Cathedral Junction... Ada hentian tertentu disediakan... Kaw boleh naik turun kat situ... Wahhh...

Tuesday, 11 September 2018

Kembara Christchurch - Christchurch Cathedral Square

Entry sebelum boleh cuit SINI...


Dari Masjid An-Nur... Aku pon gerak lah ke Christchurch Cathedral... Masuk area bandar ni memang kena hati hati... Berhati hatilah dengan Tram... Adehhhh... Aku nak citer pon seram...

Tram ni... Kaw kena perhatikan laluan dia... Kadang tempat sempit pon dia boleh lalu yang kita tak akan terjangka... Dan kadang  kita tak ada pilihan jalan lain... Terpaksa jugak berselisih dengan Tram...

Got one time... Kebetulan masa tu kat simpang... Aku tak sure nak ke kiri ke kanan... Kalu ikutkan aku kena menyusur ke kiri... Ke kanan tak tahu nak ke mana... Tapi... Jalan ke kiri tu jalan Tram! Dan... Tetiba... Ada Tram nak lalu! Aduhhhh! Mampos cenggini... Jalan pulak sempit... Macamana aku nak ke kiri??? Memang tak rasa kereta boleh lepas nak berselilih dengan Tram taw...

HH ni punya panic... Dia drive sampai macam nak ternaik tayar kereta ke divider kat tepi simpang tu! Ya Allah memang gelupur abis waktu tu... Aku kat dalam kereta "Stop! Stop! Berhenti!"... Urut dada... Ha Ha Ha...

Friday, 7 September 2018

Mosque - List 01~20

Salam jumaat semua! 

Hari ni... Aku nak share antara 20 buah Masjid yang pernah aku kunjungi... Maaflah... Aku tak dapat nak detailskan semua buat masa ni... Hanya sebahagian aje yang sempat aku kongsikan... Boleh refer link sebelah kanan ye... 

Tapi... Insyallah... Bila ada kelapangan waktu dan bahan dah  cukup... Mungkin aku kan perincikan satu persatu ok?

Kenapa Masjid? Kenapa aku tak jadikan bangunan lain sebagai koleksi? Kalu orang tengok fizikal  aku yang dulu... Mesti orang akan tengok aku atas bawah berkali! Ehhh... Macam tak kena jek budak ni nak suka Masjid pulak! Ha Ha Ha...

Orang yang tak kenal aku... Mungkin akan menilai aku dari segi apa yang aku pakai! Aku tak peduli apa orang nak kata... Yang masuk Syurga nanti adalah orang orang yang beriman... Dan orang orang yang beriman tak semestinya orang alim!

Ye... Aku suka segala tentang Masjid... Aku rasa tenang bila berada di dalamnya... Aku rasa selamat... Aku rasa Allah dekat dengan aku... Di Masjid lah aku temui segala keinsafan... Aku rasa diri aku kecil... Tak punya apa... Sebatang kara! Pendosa! Bukan orang suci! Bukan orang Tuhan!... Dan biarlah dariNya aku pohon keampunan! 

Doakanlah semoga kembara Masjid ku ini adalah titik permulaan terbaik untuk aku jadi lebih baik! Aminnn...

Jom ke Masjid!

[01] Masjid Kristal, Terengganu...

Wednesday, 5 September 2018

Kembara Christchurch - Masjid An-Nur

Entry sebelum boleh lihat SINI...


Perjalanan aku di teruskan... Destinasi seterusnya adalah menuju ke Masjid An-Nur... Masjid ini terletak di Riccarton... 

Dalam perjalanan aku perhatikan ada beberapa kedai Halal yang menjual daging... Bolehlah singgah kalu nak... Aku memang tak singgah... Sebab... Tak ada keperluan aku nak singgah pon... 

Ada kedai halal jual daging... 

Tuesday, 4 September 2018

Kembara Medan - Permata Inn

Entry sebelum boleh jenguk SINI...


Alhamdulilah... Akhirnya aku sampai jugak kat Permata Inn dengan selamat... Bayar Grab dan berambos... Harap harap aku tak jumpa lagi Grab bongok lagi kat Medan ni...

Masuk jek Hotel aku disambut baik oleh orang hotel... Siap bukakkan pintu semua... Cuma... Sorang budak receptionist ni... Macam bongok bongok skit... 

Untuk pengetahuan... Aku booking hotel ini melalui Whatsapps jek... Tak pakai booking.com atau direct web pon... Aku berurusan dengan Yani...

Aku plan stay sini pada hari pertama dan hari terakhir aku di Medan... Hari kedua aku stay di Lake Toba... Dan ketiga aku stay di Berastagi... 

Masa nak check-in di Permata Inn untuk hari pertama... Ok jek... Nama aku ada... Tapi... Untuk hari terakhir... Nama aku tak ada... Kaw rasa nak marah tak? Then... HH ada tanya pasal shuttle untuk ke Airport pada last day nanti... Si Receptionist ni kata bayaran adalah IDR 180,000.00 seorang!!! Bongok tak? Suppose IDR 200,000 untuk sebuah kereta... 

Monday, 3 September 2018

Kembara Hanoi - Hanoi Blue Sky Hotel

Entry sebelum usha SINI...


Keluar aje dari Arrival Hall... Aku nampak sorang mamat Hanoi tengah terpacak kacak peluk nama aku sambil main phone... He He He... Sengaja aku biarkan aje dia leka... Siap sempat aku amik gambar dia pon masih tak sedar... Kang aku jerkah takut dia melambung pulak... Elok elok peluk nama aku kang datang latah tak masal dia terpeluk aku pulak... Serammm naik segala bulu di badan Aci kalu kena peluk... Kah Kah Kah....

Kemain lagi kaw peluk nama aku... Dah macam kaw peluk bantal! Kah Kah Kah...

Sunday, 2 September 2018

Kembara Hanoi - Noibai International Airport Arrival

Dalam Entry aku yang lepas... Aku cuma sempat bukak tirai jek pasal travel ke Vietnam... Tak sempat nak sembang lebih... Adehhh...

Baiklah... Hari ni... Biarlah aku cuba spend skit masa untuk detailskan perjalanan aku ke Hanoi... Ok? Sabar ek... Kisah perjalanan aku teramat panjang sebab aku bukan ke Hanoi jek... Tapi... Aku lajak ke Danang sekali... Di pendekkan citer... Routes aku adalah KLIA - Hanoi - Danang - KLIA... Pendek kan? Lagi pendek dari Ibrahim Pendek... He He He...

How about Ho Chi Minh? Yeahh... Ho Chi Minh aku dah pegi tapi bukan pegi sendiri ek... Aku bayar agent... Al-maklum zaman tu aku masih jahiliah binti bongok lagi bab bab travel mentravel ni...  He He He...

Aku ke Hanoi pada 22 April 2017.... Flight aku jam 06:30 pagi... Tapi... Aku naik flight dari Senai Airport jam 10:05 malam pada 21 April 2017... Adeh... Dah macam beri penerangan kat Balai Polis pulak! Keh Keh Keh... Masa kat Senai Airport tu... Si HH boleh pulak terserempak dengan budak opis dia... Aku just sengih aje la...

Macam biasa... Dah sampai KLIA2... Jay Emm dah tunggu dengan bagpack semua... Dan malam tu... Haruslah aku jadi kaum gelandangan kat KLIA2 tu... 

Sarapan pagi dengan Mister Potato... Dah itu jek yang ada pepagi buta...