Thursday, 13 September 2018

Kembara Christchurch - Air New Zealand Departure

Entry sebelum boleh jentik SINI...


Dari Cathedral Square... Geraklah aku menuju ke Air New Zealand Domestic Airport... Sob Sob Sob... Dah tiba masanya nak ucapkan selamat tinggal pada Christchurch dan rujuk kembali pada Auckland... Ehhh... Bila masa aku bercerai? He He He... Flight aku ke Auckland petang ni... Sob Sob Sob... Lap lap hingus... Bukan sebab sedih... Tapi... Sebab sejuk... Ha Ha Ha...

Sebelum terbang tu... Kenalah pulangkan kereta pada Shoestring... Tak kan nak angkut kereta sekali dengan si Beberuk Bebal tu naik kapal pulak! Ha Ha Ha... Tak nak aku dengan si Beberuk tu... Bebal nak mampos! Elok elok aku nak ke pangkal jalan... Dia sibuk menyesatkan jalan... Aku dah ceraikan dia talak tiga terus! Nyusahkan aku jek... Jadi... Bior dia carik orang lain jadi mangsa pulak... Ha Ha Ha...

Cara nak amik dan pulang kereta... Aku dah bebel banyak bebeno kat SINI... Jadi... Bolehlah U'Ouls refer entry tu jek ek...

Sampai jek kat Airport... Aku drop Jay Emm dulu sekali dengan bag semua... Jay Emm tunggu kat Airport sambil jaga bag... Dan aku teman HH pulangkan kereta...


Air New Zealand Domestic...

Masa nak pulangkan kereta... Ada sorang mat saleh pun nak pulangkan kereta jugak... Pastu... Dia lari pecut menuju ke Airport... Aku rasa mungkin dia dah lambat... Laju giler dia lari... Lari dengan troli pulak tu... Kah Kah Kah...

Si HH dok borak dengan Mat Saleh ni..

Bila dah pulangkan kereta... Ya Allah! Aku rasa lega sangat... Al-maklum lah... Berjalan dengan kereta orang banding dengan kereta sendiri tentulah tak sama kan... Kereta sendiri lagi nikmat terasa... Ha Ha Ha...

Maka... Gagahlah aku dan HH berjalan kaki dari Shoestring menuju ke Airport... Nikmatilah pemandangan terakhir di sini...

Sambil jalan tu... Aku pandang HH... Aku tanya dia sama ada dia ok ke tak dengan Jay Emm...  Aku just nak tahu sama ada kes kat Leith Valley masih berbekas kat hati dia atau tak... Dia pon meluah macam macam... Aku just tadah telinga jek lah... Sebab... Aku tahu... HH ni.. Kadang mulut dia jek cakap kasar bebukan... Tapi... Hati dia lembut... Cuma.. Jangan diuji dia lebih lebih... Tu jek... Kaw buat lawak lawak bodoh skit... Dia ok jek.. Ha Ha Ha...

Sampai jek kat Airport... Aku nampak Jay Emm dah macam tak tentu arah... Gelisah semacam... Kejap jenguk ke kiri kejap  jenguk ke kanan dah macam biawak komodo... Keh Keh Keh... Aku tanya dia "Nape you?"... Jay Emm jawap "I risau lah... Mana korang tak sampai sampai?"... Aku "Lor... Jauh ler nak jalan kaki"... 

Masuk je dalam... Terus check semua bag... Masukkan barang yang masih belum sempat nak kemas... Then... Terus teringat pada spaggeti... Adehhh... Spagetti banyak lagi... Tak kan nak buang pulak... 

Dan fikir punya fikir... Aku suruh HH tanya staff kat Airport boleh ke tak bawak spagetti tu naik kapal terbang? Then... Selepas bertanya dengan beberapa staff kat situ...Semua cakap boleh! Perghhhh lepas pulak tu kat scanning machine... Dorang kata just spaggeti jek tak pe... Boleh jek bawak naik... Semua Staff kat Airport yang aku jumpa semuanya memang baik wehhh... Siap layan elok elok jek... Kalu kat Malaysia... Ada yang muka ketat nak mampos... 

Kaw tengok si HH ni... Tadi dia dok pong pang pong pang berkompang marahkan si Jay Emm... Pastu... Dia boleh dok makan semangkok dengan Jay Emm... Kaw rasa? Betul tak apa aku cakap? Kah Kah Kah...

Masuk jek dalam terus cari gate... Lepak sambil mencekik spagetti... Nikmat betul! Tak ada sape kacau... Aman damai... Dah lah lapar... Spagetti tu pulak makin sedap... Sedap sebab makan berebut... Ha Ha Ha...

Luas Air New Zealand Domestic Airport... 

Kaw tengok ni... Betapa dah tua bangka pon masih  di letakkan di bahagian depan jaga tiket scan masuk... Sebab yang di nilai bukan usia.. Bukan size badan... Tapi... Professional! Cakap pon lembut tak de nak terjerit pekik... Keh Keh Keh...

Kerusi roda pon banyak disediakan...

Mari lah kita pulang! Ha Ha Ha...

Sedih! Tak ada aero bridge... Menapak laa kaww...

Skodeng...

Tak ramai pon...

Masa dalam kapal terbang... Flight Attendance semua tua tua... Ada sorang minah saleh ni... Muka seyes jek... Masa dia serve HH... HH mintak Coffee... Minah Saleh tu tanya nak gula ke tak? Si HH mintak sekali 3! Terus terjengkil mata si Minah Saleh tu pastu dia senyum gelak sebab si HH suka coffee lebih manis... 

Pastu time nak edar gula gula pon sama... HH mintak lebih... Minah Saleh tu gelak lagi... Dia ingat HH ni budak kecik suka makan gula gula agaknya... Ha Ha Ha.. Dari muka ketat... Sampai kesudah senyum jek... Gula punya pasal... Ha Ha Ha...

Christchurch aku tinggalkan dengan kisah penuh suka dan duka... Dan aku menyimpan hasrat untuk kembali lagi! Insyallah!

Di kejauhan aku menyaksikan Waimakariri River... Indahnya senja ku...


BERSAMBUNG...

10 comments:

  1. Dah nak masuk cite Auckland!! Pantas! Terbaikla awak..huhhu..nanges air mata sbb sedih bila nk start update blog ni

    ReplyDelete
  2. Kih kih kih..kalau boleh cerai talak 10 pun i nak dgn beberuk tu..menyusahkan idup jek..nak setting tempat pun susah..pilik s kuarnya j..adeh

    ReplyDelete
  3. Mat saleh tu lari pecut selaju wakson yambek dok

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah syukur pulang kan lereta dlm keadaan yg baik..journey pun smooth jek kat south island..adehhh!! Rindu udara sejuk di obersea..bila boleh jenjalan lg ni 😬

    ReplyDelete
  5. Biawak komodo? Ahaahahah..tapi ada org x penah tgk tau biawak komodo ni 😜

    ReplyDelete
  6. Kalau kat msia tua tua mcm tu dok sapu minyak angin kat kaki..x larat dah nk bg servis 😬

    ReplyDelete
  7. New Zealand antara negara yang wajib repeat..tenang setenang air tiada buaya 😬

    ReplyDelete
  8. Yes!! Flight attandance Air New Zealand ni..adeh! Boleh la dari x ada

    ReplyDelete
  9. Lorrr dah habis dah rasa macam baru jejak kaki je...hehehe Mudahan Ahkak ada rezeki jejak NZ

    ReplyDelete
  10. setakat lri tu ok lg, tpi kalau dah lri dengan troli mmg menjadi perhatian la...boleh buat acara sukaneka ni....ramai juga yang rietta jumpa mlut bising hati baik...bg rietta itu sangat baik dr mulut manis bergula, tpi dlm hti penuh racun tuba...moga persabatan kekal abadi...

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...