Wednesday, 5 September 2018

Kembara Christchurch - Masjid An-Nur

Entry sebelum boleh lihat SINI...


Perjalanan aku di teruskan... Destinasi seterusnya adalah menuju ke Masjid An-Nur... Masjid ini terletak di Riccarton... 

Dalam perjalanan aku perhatikan ada beberapa kedai Halal yang menjual daging... Bolehlah singgah kalu nak... Aku memang tak singgah... Sebab... Tak ada keperluan aku nak singgah pon... 

Ada kedai halal jual daging... 

Perhatikan segala lampu trafik kat sini...

Tiba kat satu trafik lite... Aku nak ke kanan... Lampu dah hijau... Dan... Lampu arrow untuk ke kanan pon tak ada! Yang pelik tu... Lampu arrow nak ke kiri ada pulak! Walau pon lampu aku dah hijau... Aku tak boleh jalan! Dan... Kereta dari arah depan boleh melintas sesuka hati tanpa pedulikan aku... Padahal lampu dia tengah merah! Aku dah garu kepala! What the heck jalan macam ni! Lampu aku dah Hijau ok! Hijau! Nak kata trafik rosak pon tak jugak... Sebab kenderaan dari arah lain ok jek berhenti patuh dengan trafik lite memasing... Pelik!

Then... Lampu aku merah semula... Tak kan aku nak jalan pulak! Dan... Kereta dari arah lain yang tengah hijau boleh jalan suka hati lagi... Oklah tengah hijau... Tapi... Merah pon kaw jalan jugak... Aikkkk... Camne ni... 

Then... Lampu aku hijau merah berkali tapi aku tetap tak boleh nak jalan... Last last aku kena horn dengan orang belakang! Dan kereta dari arah belakang aku dah memotong ke kiri untuk terus ke depan... Then... Baru aku faham... Even lampu kaw hijau... Kaw hanya boleh jalan kalu kereta dari arah depan tak ada! Boleh gitew? Undang undang apa nihhhh??????????? Undang undang Mak kawwww hijauuuu nak kasi matikkkk!!!!

Bila kereta dari arah depan tak ada... Lampu aku pon hijau... Aku pon masuklah lorong kanan... Tetiba... Kereta dari arah depan yang nak ke kiri horn aku... Siap jeling lagi! Apaaaa nihhhh???? Aku kena kasi semua orang dari pelbagai arah jalan baru aku boleh jalan ke pe nih??? Bukan ke kalu kaw nak susur ke kiri kaw yang kena berhenti??????????? Seyes wehhhh! Aku bingung giler kat trafik lite ni... Nasib baik lah lepas... Mampos  lah kaw nak jeling ke horn ke... Seyes aku dah malas nak fikir... Aku jalan jek!

Nak cari jalan nak ke Masjid An-Nur ni sebenarnya tak susah... Tapi... Jadi susah kalu kaw terlepas jalan masuk... Adehhh... Dah lah area situ ada aktiviti padang... Jadi parking kiri kanan memang penuh... Ada dalam 3 kali kot si HH ni tak cam jalan masuk... Terpaksa berpusing jauh... 

Masa nak tumpang pusing kat satu kawasan perumahan... Sorry aku lupa perumahan apa... Macam apartment gitu... Tetiba ada sorang minah bertudung... Muka macam arab skit... Dia tahan kereta aku... Dia suruh parking... Pelik! Pesal kaw nak suruh parking pulak??? Aku bukan nak parking... Then HH turunkan cermin kereta... Dia tengok HH... HH tengok dia... Then baru dia tersedar... Dia dah tersalah orang! Kah Kah Kah... Dia expecting friend coming... Mungkin dia nampak HH bertudung jadi dia sangkakan HH tu kawan yang nak jemput dia... He He He...

Then nampak satu kereta datang.. Nampak dia berjalan ke arah kereta tu... Tu baru betul kawan dia... Keh Keh Keh... Adehhhh lahhh... Nasib baik lah kaw suruh parking... Kalu kaw terus masuk kereta aku... Memang aku bawak lari balik Malaysia... Keh Keh Keh...

Sampai kat Majid... Tak ada orang lain... We'Ouls jek... Masjid pon tak bertutup... Parking pon senang... Banyak jek tempat parking kat dalam...

Akhirnya... Sampai jugak aku di Masjid An-Nur...

Lihatlah betapa indahnya Rumah Allah ini yang dihiasi daunan kuning...

Pintu masuk...

Kubah Masjid...


Di lorong ini pon boleh solat...

Luas...

Ya Allah... Syukur... Aku dah sampai sini...

Masuk dalam... Aku terus ke ruang solat untuk wanita... Niat di hati nak solat... Tapi... Waktu aku sampai awal sangat... Lama lagi nak ke Zohor... Lebih kurang 2 jam lagi kot... So... Memang tak boleh nak menunggu lama... Sempatlah tumpang toilet kat Masjid...

Ruang solat wanita...

Al-Qurans...

Jadual waktu solat pon ada disediakan di sini... Terbaik!


BERSAMBUNG...

11 comments:

  1. besarnye masjid dia....alamak mmg ada erk undang undang trafic light mcm tu...kalau rietta yang drive, mmg xbergerak la jawapnya....

    ReplyDelete
  2. Tu cam mmg area muslim kot... patut cari kedai mkan area situ...

    ReplyDelete
  3. Cantiknya masjid tu... kalau lah lampu traffik macam tu agaknya terkedu dok kat situ tak leh jalan-jalan. Kena denda tak?

    ReplyDelete
  4. Part traffic light hijau tapi x boleh gerak tu mmg boleh buat jantung jatuh ke tanah

    ReplyDelete
  5. Nak masuk lorong ke masjid tu pun a bit tricky..mmg x perasan lorong masuk tu sbb asyik terlepas lorong pastu kena pusing jauh..berkat kesabaran sampai jgk masjid ☺️

    ReplyDelete
  6. Baca pasal traffic light tu, terus teringat dekat Canada juga. Canada pun macam tu juga!

    ReplyDelete
  7. semoga sesiapa yang ,melihat masjid An-Nur akan mendapat cahaya nyer

    ReplyDelete
  8. cikbunga lom bace lagi kembara nie...

    ReplyDelete
  9. bahagianya dah ssampai kat sane ...tengok tempat orang ...

    ReplyDelete
  10. Seram sejuk baca part kat trafik light tu.. Hancur hancur kalau sha yang memandu.. Mau sha jeling semua pemandu pemandu tu kalau kena hon.. hahaha

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...