Monday, 3 September 2018

Kembara Hanoi - Hanoi Blue Sky Hotel

Entry sebelum usha SINI...


Keluar aje dari Arrival Hall... Aku nampak sorang mamat Hanoi tengah terpacak kacak peluk nama aku sambil main phone... He He He... Sengaja aku biarkan aje dia leka... Siap sempat aku amik gambar dia pon masih tak sedar... Kang aku jerkah takut dia melambung pulak... Elok elok peluk nama aku kang datang latah tak masal dia terpeluk aku pulak... Serammm naik segala bulu di badan Aci kalu kena peluk... Kah Kah Kah....

Kemain lagi kaw peluk nama aku... Dah macam kaw peluk bantal! Kah Kah Kah...

Mamat Hanoi ni sebenarnya dari Hanoi Blue Sky Hotel... Haaaa... Aku appoint shuttle sekali... Dari Noibai International Airport sampai lah ke Hanoi Blue Sky Hotel... Senang! Selesa! Tak buang masa... Tak payah kaw nak mencangak kat Airport tu... Tak payah nak merentas badai gelora... Keh Keh Keh... Lagi satu aku tak nak amik risiko... Al-maklum penipu sana sini... Tak nak jadi kes macam Jay Emm masa kat Ho Chi Minh yang kena paw kaw kaw kat Airport... Ohhhh! Tidakkkkk!

Jambul tu... Dah macam ayam serama... He He He...

Harga shuttle dari Airport ke Hotel cuma USD 16.00 untuk sebuah kereta ye... Murah ke mahal? Dan setelah discuss punya discuss dengan pihak hotel... Nak senang... Aku booking shuttle untuk balik sekali which is dari Hotel ke Airport... Dan harganya adalah lebih murah cuma USD 11.00 sahaja... Haaa... Harga masa datang dengan balik memang tak sama... For what reason aku tak pasti... Mungkin laluan atau charge parking tak sama... Logiknya waktu datang dia kena menunggu tapi waktu balik cuma drop jek... Logik laa kan?

Dan pada aku... Elok lah amik hotel punya shuttle sebabnya aku kena menguntum mekar di Airport very the awal awal pagi buta gajah... He He He... For sure akan rush laa kan... Pepagi nak check-out lagi... So... Better bior Hotel jek urus... Senang!

Actually... Kalu nak murah boleh jek naik public transport lain... Tapi... Cari sendiri laa ehhh... He He He...

Sementara Mamat Hanoi amik kereta... Aku pon menunggulah dia kat Gate A2....

Kereta pon besau selesa...

Muka kasi control macho... Diam jek sepanjang jalan... Bukan bisu... Tapi... Sebab tak paham bahasa... He He He...

Sepanjang jalan... Aku layan view di Bandar Hanoi ni... Mamat Hanoi ni bawak ikut jalan highway... Luas pemandangan...

Highway 4 lorong....

Bulat kecik bulat kecik... Bulat yang besor... He He He...

Sekali imbas dah macam jambatan kat Highway Desaru...

Jarak dari Airport ke Hotel lebih kurang 29 KM... Dalam 30 minit perjalanan jugak lah... Cuma nak masuk ke area hotel ni agak sempit crowded... Maklumlah orang melintas... Orang meniaga... Motor vrommmm sana sini...

Sampai je hotel... Turunkan bag semua... Dan... Bye bye kat Mamat Hanoi tu... Duit shuttle bayar pada staff Hotel...


Inilah Hanoi Blue Sky Hotel...

Aku stay Hotel ni selama 2 malam... Total harga cuma USD 36.00 sahaja... Murah? Mahal? Aku rasa berbaloi!

Tersenarai dalam Tripvisor...

Layanan orang hotel kat sini aku beri 5 bintang! Peramah! Baik! Boleh berbahasa Inggeris dengan baik...

Alat penimbang bag pon disediakan... Macam penimbang sayo... Ha Ha Ha...

Ada meja makan yang selesa...

Pisang... Teh dan kopi percuma! Kopi dia sodappp wooo...

Breakfast pon disediakan... Pilih laa nak menu apa... But very simple jek...

Computer untuk layan internet percuma di sediakan... HH tengah layan baca blog aku... He He He...

Hotel ni tak ada lift ek... Hanya ada tangga jek... Tapi dorang boleh bantu letakkan bag dalam bilik... Masa aku sampai tu tak boleh nak check in lagi.. Tapi boleh jek letak bag kat bawah... Nanti bila bilik dah ready dorang sendiri bawakkan bag kita naik ke atas...

Tak perlu risau nak keluar jalan jalan... Bila balik semula ke Hotel... Tengok tengok... Bag semua dah ada dalam bilik... Senang kan?

Sambil makan pon dorang explain lagi banyak tempat menarik... Memang bagus staff kat sini... Dan dorang rayu supaya nanti kita review best best untuk hotel dorang... Ha Ha Ha... 

Kadang tu... Aku kesian jugak tengok staff kat sini... Nanti aku citer nape aku rasa kesian kat dorang... Sebab... Rasa kesian aku tu... Sampai sekarang aku tak boleh nak lupa...

Ohhh ye... Hotel ni ada sediakan package ke Halong Bay... Pada aku harganya agak reasonable juga... Senang... Bior dorang jek urus... Kaw just tunggu kat depan pintu Hotel... Dorang angkut pegi ke Halong Bay... Next entry aku detailskan eh...

Bilik hotel dia... Memang selesa! Ada balcony boleh lepak luar...

Toilet bersih.. Besar...

Katil luas...

Bantal pelok... Ha Ha Ha...

BERSAMBUNG....

9 comments:

  1. Rambut jambul tu yang mahal. Tenguk highway dia wah dah membangun Hanoi... dulu terkezut sebab merata banyak motor di sepanjang jalan

    ReplyDelete
  2. Kalau tengok gambar, memang nampak macam berbaloi la dengan harga yang dibayar.

    ReplyDelete
  3. password wifi sweet sgt...hak3

    ReplyDelete
  4. Kalau dia terpelok SS..Jay Emm taekwando dia 😬

    ReplyDelete
  5. Better naik shuttle..dgn beg bagai ..campak jek dlm kereta..terus ke hotel..kalau nk jimat lagi nak naik public tranport dgn buang masa lagi sondol2 dgn org lain baik shuttle jek..sah2 kita jek..dah tua2 ni malas nk renyah ahahah

    ReplyDelete
  6. Lokasi hotel ni sgt best..leh jln kaki jek nk ke masjid, dong xuan market nak ke tasik..mmg recommend la

    ReplyDelete
  7. Kalau SS dan HH yang cari hotel biasanya x pernah mengecewakan..lokasi best harga berpatutan dan facilties pun okey..bukan senang woo..jadi kalau nk travel mana2 buntu nk cari penginapanana yg best terjah blog SS..semua ada..blog JM dah nyawa2 ikan 😬

    ReplyDelete
  8. Menariknya hotel dia.. bilik cantik servis staf pun bagus.. memang boleh bagi rwview best nie.. tak sabar pula nak baca cerita kesian mereka..

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...