Sunday, 2 September 2018

Kembara Hanoi - Noibai International Airport Arrival

Dalam Entry aku yang lepas... Aku cuma sempat bukak tirai jek pasal travel ke Vietnam... Tak sempat nak sembang lebih... Adehhh...

Baiklah... Hari ni... Biarlah aku cuba spend skit masa untuk detailskan perjalanan aku ke Hanoi... Ok? Sabar ek... Kisah perjalanan aku teramat panjang sebab aku bukan ke Hanoi jek... Tapi... Aku lajak ke Danang sekali... Di pendekkan citer... Routes aku adalah KLIA - Hanoi - Danang - KLIA... Pendek kan? Lagi pendek dari Ibrahim Pendek... He He He...

How about Ho Chi Minh? Yeahh... Ho Chi Minh aku dah pegi tapi bukan pegi sendiri ek... Aku bayar agent... Al-maklum zaman tu aku masih jahiliah binti bongok lagi bab bab travel mentravel ni...  He He He...

Aku ke Hanoi pada 22 April 2017.... Flight aku jam 06:30 pagi... Tapi... Aku naik flight dari Senai Airport jam 10:05 malam pada 21 April 2017... Adeh... Dah macam beri penerangan kat Balai Polis pulak! Keh Keh Keh... Masa kat Senai Airport tu... Si HH boleh pulak terserempak dengan budak opis dia... Aku just sengih aje la...

Macam biasa... Dah sampai KLIA2... Jay Emm dah tunggu dengan bagpack semua... Dan malam tu... Haruslah aku jadi kaum gelandangan kat KLIA2 tu... 

Sarapan pagi dengan Mister Potato... Dah itu jek yang ada pepagi buta...

Cuba teka sape kah itu? He He He..

Masuk jek kapal... Jay Emm terus solat... 

Beza waktu antara Malaysia dengan Hanoi adalah 1 jam ke belakang ek... Kalau Malaysia dah jam 6 pagi... Hanoi pulak baru jam 5 pagi... Ok?

Baiklah... Setiap kali aku nak mulakan entry travel... Aku mesti akan citer pasal Airport kan? Arrival dan Departure... Kenapa Arrival dan Departure? Yeahhh... Bagus soalan tu ye murid murid... Jawapannya... Sebab... Pengalaman waktu Arrival atau Departure dan tempat pon tak sama even berada dalam satu Airport yang sama... 

Kalu ikutkan... Aku macam dah malas nak cakap pasal Airport... Tapi disebabkan aku faham perkara pertama yang akan kita risaukan tentulah Airport kan?... Sesetengah orang mesti nak dapatkan gambaran awal tentang rupa paras airport, perangai imigresen, mana nak cari mode transport dan sebagainya... Kalu tersangkak kat Airport maka hancurlah plan travel kita betul tak? 

Maka... Aku rajinkan jugaklah jari ni menaip berkongsi ikut pengalaman aku ek... Dan aku akui... Aku sendiri pon... Akan mulakan study perjalanan aku bermula dari Airport... Ada sesetengah destinasi seperti Hong Kong dan China... Aku akan print layout Airport! Hong Kong contohnya ada lebih 200 gate ok! Jadi... Agak penting juga pengetahuan tentang airport ni... 

Pemandangan indah Hanoi...

Noibai International Airport ni memang besar... Tapi lengang! Tak payah nak sengol sengolan cubit cubitan dengan orang lain... Releks releks jek... Urusan Imigresen teramatlah mudah... Collect luggage pon senang... Tak perlu nak rasa kecut pundi kencing pon... Everything ok jek...

Ikut jek arah Arrival, Transfer...

Welcome to Noibai Intenation Aiport katanya... Aikkk... Nape Internation bukal International????

Nampak tak? Bukit bukau indah di hujung sana... 

Aikkk... Belum apa apa lagi Cik Akauntan dah bukak kunci kira kira... Matikkkk laaa nakkk! Dah macam Along kejor hutang... Kah Kah Kah...

Tu haaaa... Ada Duty Free... 

Collect luggage kat sini...

Boleh dapatkan mode transport pintu luar Arrival kat sini...

Keluar aje dari pintu Arrival... Ehhhhh... Sape ni??? Peminat aku ke? Keh Keh Keh...


BERSAMBUNG...

10 comments:

  1. Hi SS! Yay ada reference Hanoi! Saya nak pi Hanoi ni tahun dopan, insyaAllah. :D

    ReplyDelete
  2. wah macam bangunan airport baru je.... akak pi hanoi tahun 2006 sebab kerja jadi lupa plak apa nama airport tu tapi macam lain je...hehehehehe otak ahkak dah berkarat diknon...masa tu 1st time pi obersea sorang-sorang duk tercangak2. Member lagi sorang pulak beg kena tinggal kat mesia, MAS lupa nak angkut....lagi lah haru jadinya dunia ahkak.

    ReplyDelete
  3. uiks...ada yang dh tunggu...hehehe...best best...

    ReplyDelete
  4. Jahiliah BINTI boleh bongok??? Ahaahaha skrg dh expert..travel itie detail...x perlu dh travel agent..semua leh handle sirik jek..mohon allah kurniakan kesihatan yg baik dan d murahkan rezeki utk melangkah lebih jauh aminnn

    ReplyDelete
  5. Uihh tu ulo sawo ke tu atas kerusi tu πŸ˜‚

    ReplyDelete
  6. Scdha sein..sib baik x salah eja 😬

    ReplyDelete
  7. Last pic tu mesti dia tgh taip msg tuk send kat kwn dia..’scdha sein dah sampai..kacak la org nya sekacak namanya’ 😬

    ReplyDelete
  8. Syukur sgt urusan di airport lancar..ingat lg kes kat airport hatyat..abis i kuar brg dlm beg..adeh

    ReplyDelete
  9. Pengalaman di setiap airport memang berbeza.. tambah kalau SS yang cerita.. 😁😁

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...