Tuesday, 4 September 2018

Kembara Medan - Permata Inn

Entry sebelum boleh jenguk SINI...


Alhamdulilah... Akhirnya aku sampai jugak kat Permata Inn dengan selamat... Bayar Grab dan berambos... Harap harap aku tak jumpa lagi Grab bongok lagi kat Medan ni...

Masuk jek Hotel aku disambut baik oleh orang hotel... Siap bukakkan pintu semua... Cuma... Sorang budak receptionist ni... Macam bongok bongok skit... 

Untuk pengetahuan... Aku booking hotel ini melalui Whatsapps jek... Tak pakai booking.com atau direct web pon... Aku berurusan dengan Yani...

Aku plan stay sini pada hari pertama dan hari terakhir aku di Medan... Hari kedua aku stay di Lake Toba... Dan ketiga aku stay di Berastagi... 

Masa nak check-in di Permata Inn untuk hari pertama... Ok jek... Nama aku ada... Tapi... Untuk hari terakhir... Nama aku tak ada... Kaw rasa nak marah tak? Then... HH ada tanya pasal shuttle untuk ke Airport pada last day nanti... Si Receptionist ni kata bayaran adalah IDR 180,000.00 seorang!!! Bongok tak? Suppose IDR 200,000 untuk sebuah kereta... 

HH tak puas hati... Dia contact sendiri Yani... Then... Yani kata... Receptionist yang jaga tu masih baru dan tak tahu apa apa... Lorrr... Kalu tak tahu apa apa... Jangan lah kaw amik staff yang suka memandai! Seyes wehh bongok nak matikkk! Yani kata nanti dia uruskan untuk last day stay... 

Dan aku pon tak berminat nak guna hotel punya shuttle... Baik aku call Grab jek! Percayalah cakap aku... Grab ni sebenarnya dah memusnahkan periuk nasi segala becak di Medan... Hadeiii... Aku nak citer pon kesian wehhh... 

Ada sorang pakcik becak ni... Dia suka lepak kat depan Permata Inn... Tunggu customer... Tiap kali aku nak keluar masuk hotel... Dia akan tanya "Mahu ke mana? Bisa dihantar naik becak"... Tapi tiap kali tu aku menolak... Bukan aku saje... Orang lain pon sama... Kaw fikir lah... Naik Grab lagi murah... Becak tu kecik... Seluas bontot Jay Emm jek... So cemana nak naik bertiga... Kah Kah Kah... Matikk lahh kena cubit dengan Jay Emm sebab kutuk bontot dia... Ha Ha Ha...

Total harga untuk satu malam aku stay kat Permata Inn ni adalah IDR 280,000.00... Harga adalah termasuk extra bed... Bukan bed pon... Dia beri tilam tak ada katil ek... Alas pont ak ada! Letak kat lantai... Aku tak pakai pon tilam tu... Just buat lepak letak barang jek... Ketuk harga sampai IDR 55,000.00... Kalu 2 malam... Haaa kaw kalikan lah dua... 

Tilam tu just buat syarat jek lah... Sebab... Bilik berdua memang tak dibenarkan stay bertiga tanpa bayar extra bed... Padahal katil besar muat aje bertiga...

Kat Medan ni memang susah nak dapat bilik untuk bertiga... Kalu ada pun harga memang berdentum... So... You buy peanut... You get monkey... He He He...

Permata Inn ni sebenarnya amik 2 lot bangunan... Banyak jugak bilik... Bangunan 3 tingkat... Tapi aku stay kat bangunan sebelah...

Kalu naik Grab kaw cakap jek Permata Inn berdekatan dengan Karoeke Milo di Jalan Guru Patimpus... Memang famous Karoeke Milo tu...

Depan Hotel ada kubur... Takut tak??? Ha Ha Ha... Kubur orang Islam ler... Berdekatan dengan masjid...

Ada meja makan... Boleh lepak sini kalu nak...

Banyak jek bilik...

Bilik aku tingkat atas... Ada arah kiblat... Hotel ni muslim punya kot... Ntah! Tapi sepanjang stay kat sini... Ok jek... Tak ada gangguan pun walau depan hotel tu ada kubur... He He He...

Katil tu beso... Muat jek bertiga... Ngada suruh amik extra bed lak...

Meja dan tv...

Jamban...

Over all... Aku suka jugak stay kat Permata Inn ni... Sebab... Dekat dengan banyak attraction...  Dekat dengan tempat makan halal... Masjid... Medan Fair Plaza... Train station... Merdeka Walk... Senang bergerak sana sini... 

Cuma... Masa last day tu... Aku dan the geng baru jek nak keluar pintu bilik... Tetiba kena sound dengan sorang minah saleh meroyan yang sewa bilik kat hujung tangga... Mabok todi agaknya malam tadi... Tak pon nak beromen rasa terganggu sebab bising... Bilik pon masih gelap semacam walau dah pagi terik... Kah Kah Kah... Padahal yang bisingnya orang lain kat tingkat bawah sana... Dan ada contruction kat belakang hotel... Tapi... Kebetulan... Dia nampak We'Ouls baru keluar bilik terus dia sound "Too loud katanya"... Jadah! Tak kan kaw tak reti nak bezakan suara orang dengan tukul besi! Bodoh!

Kalu kaw tak nak 'too loud'... Kaw beromen 'bon tot' kat rumah... Balik negara kaw... Kaw ingat kaw sape nak sound sound orang camtu? Kaw ingat orang lain bayar hotel pakai air mani ke? Pakai money ok money! Bukan air mani di pagi hari... Keh Keh Keh...

Amek kaw bising kat bawah pulak... Sebab... Receptionist bongok dah over charge! Memekak call bank... Padan muka! Rambut basah tu baru mandi junob ke? Keh Keh Keh...


BERSAMBUNG...

12 comments:

  1. Byk story dah ketinggalanbakak tak sempat baca, tetiba je Hanoi teruz medan ...huhu

    ReplyDelete
  2. cantik juga bilik dia...overcharge? naseb baik org tu sedar erk overcharger, kalau men bayar je, dh rugi...

    ReplyDelete
  3. Bongok... statement nok harom rambut basah... aku ley senyum
    Jek dlm
    Seminar ni... tak ley kuar sore jantan...

    ReplyDelete
  4. Becak besar ontot... baik naik grab... keter mewah... aircond....

    ReplyDelete
  5. Dia orang ni kadang bila dengan taurist asyik nak ketuk harga...Sabor je lah. Katil besor tu syok golek2. Orang comel muat je bertiga tu kalau ahkak huh bergolek jatuh hahahahaha

    ReplyDelete
  6. Sib baik ada Yani kalau harap si budak bongok 😬

    ReplyDelete
  7. Ahaahah...betul la tu bontot itew sorang jek dah penuh seat becak tu..ukuran 40inci 😬..awak nk wat bantal pun boleh πŸ€ͺ

    ReplyDelete
  8. Lokasi permata in mmg best la..jln kaki jek ke kedai makan mee soto sedap!!!

    ReplyDelete
  9. Minah saleh tu sound sambil berkemban towel hotel..ganggu konsentrasi la tu..org lain buat bising..eh kita plak dia sound

    ReplyDelete
  10. Alhamdulillah mmg tdo nyenyak la kat permata in ni..just nice utk satu bilik bertiga

    ReplyDelete
  11. Grab kat medan bersepah..semua keta baru!! Ehh mmg senang la nk gerak..itew pun dah pandai naik grab kat jb😬

    ReplyDelete
  12. Hahahaha.. 🀣🀣 baca part minah salleh tu terus gelak berdekah.. sabar jelah perangai.. ikut dan je nak marah orang.. sekwh kan sekali baru dia ada akai..

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...