Friday, 26 October 2018

Kembara Auckland - Queen Street Souvenir

Entry sebelum boleh tengok SINI...


Bila dah sampai Queen Street ni... Dah nampak banyak deretan kedai.. Aku pon mula nak lupa diri walaupun duit tak berapa nak ada... Ha Ha Ha.... Cuci mata pon jadi laa kan... Kannn.... Kannnnnn... 

Sebenarnya aku dah malas nak amik gambar... Mana yang sempat jek aku amik... Selebihnya aku banyak spend masa masuk kedai tu masuk kedai ni... Ehhh... Memacam kedai ada kat sini...

Tapi... Kaw jangan berangan nak dapat harga semurah kat Queens Town ye Aci... Harga souvenir kat sini memang mahal... T-Shirt jek ada yang murah dan beberapa item yang lain...

Aku malas nak sembang... Layan gambar jek laa ek...

Ni Kiwi Souvenirs... Berhampiran dengan Sky Tower....

Wednesday, 24 October 2018

Kembara Hanoi - Cho Dong Xuan Market

Entry sebelum boleh gomol SINI...


Aktiviti aku petang ni hanyalah shopping... Awal awal dah nak membako duhet ek... He He He... Tapi aku shopping bukan angkut satu kedai taw... Aku bukan beli mende membazir pon... Aku beli barang keperluan aku jugak...

Masa travel ni lah aku dapat spend untuk diri sendiri... Al-maklum... Aku ni miskin duit tak banyak nak berbelanja mahal kat Malaysia tu... Ha Ha Ha.. Jadi pegi lah Hanoi untuk dapatkan barang murah... Ha Ha Ha...

Aku nak beli apa sebenornya nihhh? Ha Ha Ha... Aku nak cari kain pasang untuk buat raya nanti... Cari kasut baru untuk ganti kasut lama yang dah berkepam... Ehh... Banyaklah aku nak beli... Dan paling aku tak lupa... Aku nak beli souvenir sebagai amal jariah aku untuk dihadiahkan pada yang mengenali aku... Time travel ni jek laa ada budget untuk buat baik dengan orang...

Andai pemberian kita mampu happykan orang... Hidup kita pon akan happy... Tak gitu? Kalau anda gembira tepuk tangan... One more... Kalau anda gembira tepuk tangan... Kalau anda gembira... Begini lah caranya... Kalu anda gembira tepuk tangan... Haaa... Tepukkkk... Tepukkkk... He He He...

Friday, 19 October 2018

Kembara Masjid - Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin

Tiba tiba... Jantung aku berdebar debar... Tangan kanan mengenggam dada... Aku terasa seakan jantung ku direntap sesuatu... Nafas aku tersekat sekat... Telan air liur... Ya Allah susahnya aku nak menarik nafas... 

Ye... Aku sedar... Bahawa aku baru saja menjalani operation... Aku belum sembuh sepenuhnya... Adakah ini side effect?

Lalu... Aku bertempek pada HH dan Jay Emm dalam kereta "Berhenti! Berhenti kat sini... Masuk Masjid Besi tu"... Parking kereta... Dan aku pon meluru lah masuk Masjid...

Ruang solat Wanita di tingkat atas... Amik wuduq pon di tingkat atas... Nampak escalator... Ehhhh... Apa nihhh???? Escalator rosak! Aku pon memanjatlah Escalator dengan kudrat yang sangat lemah... Aku tercunggap cunggap bila dah sampai atas... Pegang dada... 

Amik wuduq... Melangkah ke ruang solat... Aku tarik nafas... Ehhhh... Mana sakit dada tadi??? Beransur kurang serta merta... Aku solat seperti biasa... Tapi sedikit berpeluh... 

Dalam doa aku tanya Allah "Ya Allah... Apa yang sedang aku alami ini? Apakah petandanya?"... Aku mohon "Ya Allah... Jangan ambil nyawa ku lagi... Aku tidak mahu mati di sini"...

Lepas solat... Aku genggam dada ku... Rasa degup jantung ku... Kata ku pada HH dan Jay Emm yang nampak risau "Aku nak rehat sekejap kat masjid ni... Pastu baru kita gerak balik rumah... Terus balik rumah taw... Aku tak nak singgah mana mana lagi!"...

Monday, 15 October 2018

Kembara Auckland - Sky Tower

Entry sebelum boleh baca SINI...


Ehhhh... Dahhh pagi???? Alhamdulilah... Bernafas lagi aku hari ni... Sedar sedar... Aku di Auckland lagi rupaaanyaa... Ingatkan dah sampai Syurga... He He He... Al-maklumlah penat bebeno aku ni semalamnya...

Aku tido semalaman tanpa terjaga... Tido matik! Nasiblah baik tak terjaga... Kalu terjaga for sure aku nak terkencing... Dah lah toilet jauh... Bercinta wehhh... Ha Ha Ha...

Bangun pagi... Kemas kemas bag apa yang patut... Bersarapanlah dengan baki makanan yang ada... For sure maggi lah menjadi mangsa kerakusan perut ku yang kelaparan...

Aktiviti aku pagi ni hanyalah santai lenggang kangkung di Queen Street... Berjalan dari hujung ke hujung... Nikmatilah pemandangan yang ada... Sambil menghabiskan balance duit NZD yang ada...

Keluar aje dari pintu utama Kiwi International Hotel... Amik arah kanan... Maka berjalan jalanlah aku di Queen Street sambil dok perhati bus stop mana nanti aku kena tunggu bas untuk ke Airport... Bab tu nanti aku citer kemudian laa ek...

Wednesday, 10 October 2018

Kembara Medan - Supir Medan ~ Parapat ~ Berastagi ~ Medan

Entry sebelum boleh jenguk SINI...


Secara kasarnya... Flow perjalanan aku... Hari pertama adalah hari aku sampai di Medan... Hari kedua aku di Parapat... Hari ketiga aku di Berastagi... Hari ke empat dan seterusnya aku di Medan semula... Ok?

Sebelum aku ke Medan... Aku adalah jugak study pasal flow perjalanan dan mode transport yang ada di Medan, Parapat dan Berastagi... 

Untuk Parapat dan Berastagi... Aku cadangkan... Kaw pegi lah Parapat terlebih dahulu sambil makan jamu rapet... Keh Keh Keh... Dah puas kaw merapet barulah kaw cari beras di Berastagi... Ehhhh... Apa aku merepek nih? Keh Keh Keh...

Kenapa tak Berastagi dulu baru Parapat? Sebab... Struktur jalan dari Medan ke Berastagi lebih banyak mendaki bukit... Berbanding dari Parapat ke Berastagi yang tak terlalu curam naik bukitnya... Lebih landai dan menurun skit la senang citer... Jadi... Mana lebih senang? Naik ke turun? Tentulah turun lagi senang... Betul tak? Ha Ha Ha...

Apa ada kat Berastagi dan kenape kaw nak ke Parapat? Ringkasnya... Berastagi berada di dataran yang tinggi... Sejuk macam Cameron Highland... Parapat ni pulak adalah akses untuk menuju ke Danau Toba atau ke Pulau Samosir... Haaa... Senang kan nak bezakan Berastagi dan ParapatBerastagi  ke gunung... Parapat  ke pulau... Ok?

Monday, 8 October 2018

Kembara Auckland - Kiwi International Hotel

Entry sebelum boleh kaji SINI...


Kalau U'Ouls berada di Auckland City... The best stay adalah di sekitar Queen Street... Nak gerak ke mana mana pon senang...

Dalam banyak banyak hotel di Queens Street ni... Aku pilih untuk stay di Kiwi International Hotel? Nape tak Apple ke Mango ke betik ke buah keras ke? He He He... Ehhh... Dah Kiwi jek yang ada... Aku ngap aku telan... Ehhh... Banyak pulak tanya... Keh Keh Keh... 

Harga satu malam di Kiwi International Hotel cuma NZD 99.00 untuk bertiga... Inilah harga yang termampu aku boleh bayar... Hotel lain lagi mahal berdentum... Adehh...
Bukit tongek namanya... He He He...

Wednesday, 3 October 2018

Kembara Auckland - SkyBus

Entry sebelum boleh gomol SINI...


Antara persediaan yang aku buat sebelum aku travel ke Bumi Kiwi ni adalah mencari shuttle dari Airport ke Hotel Return... Mende ni wajib untuk kaw study ye Aci... Nanti tak la kaw macam Kiwi basi kat Airport tu nanti... Kah Kah Kah...

Nak menyenangkan perjalanan aku... Aku booking tiket SkyBus dari Auckland Domestic Airport menuju ke Kiwi International Hotel... Kenapa aku pilih untuk stay kat Kiwi International Hotel? Sebab banyak Kiwi ke? Keh Keh Keh... Nanti aku jelaskan pada entry akan datang ek...

Bawak banyak istifar ye Aci sekelian... Banyak benor aku nak citer ni nanti... Sabar ye Sabariah... Mulut Abang Kasim dah kuar buih tiup seksepon... Ha Ha Ha...

Kenapa SkyBus? Nape tak natang lain? Kuda ke Gajah ke Singa ke? Ha Ha Ha... Kalu nak lain pon boleh jugak... Tapi kaw study sendiri ler ye Aci... Sebab dalam banyak banyak kenderaan... Aku lebih suka SkyBus... System pon lancar... Dan paling best orang Mauri yang drive... Nak tahu camne orang Mauri ni layan aku sila laa Scroll lagi... He He He...

Untuk pengetahuan... Aku booking SkyBus lebih kurang 2 minggu sebelum aku terbang ek...Ingat! Harga online lebih murah dari kaw walk-in... Operasi tiket pon 24/7... Tak perlu risau... Jam berapa kaw nak naik bas pon... Kaw naik jek... Refer schedule...