Monday, 15 October 2018

Kembara Auckland - Sky Tower

Entry sebelum boleh baca SINI...


Ehhhh... Dahhh pagi???? Alhamdulilah... Bernafas lagi aku hari ni... Sedar sedar... Aku di Auckland lagi rupaaanyaa... Ingatkan dah sampai Syurga... He He He... Al-maklumlah penat bebeno aku ni semalamnya...

Aku tido semalaman tanpa terjaga... Tido matik! Nasiblah baik tak terjaga... Kalu terjaga for sure aku nak terkencing... Dah lah toilet jauh... Bercinta wehhh... Ha Ha Ha...

Bangun pagi... Kemas kemas bag apa yang patut... Bersarapanlah dengan baki makanan yang ada... For sure maggi lah menjadi mangsa kerakusan perut ku yang kelaparan...

Aktiviti aku pagi ni hanyalah santai lenggang kangkung di Queen Street... Berjalan dari hujung ke hujung... Nikmatilah pemandangan yang ada... Sambil menghabiskan balance duit NZD yang ada...

Keluar aje dari pintu utama Kiwi International Hotel... Amik arah kanan... Maka berjalan jalanlah aku di Queen Street sambil dok perhati bus stop mana nanti aku kena tunggu bas untuk ke Airport... Bab tu nanti aku citer kemudian laa ek...

Jay Emm tunjuk burung tengah berkicau berterbangan ke tu? He He He...

Deretan kedai ini dibina di area bukit yang curam...

Seperti biasa... Bukan tukang kasut taw... Tapi... Tukang ikat kasut... Keh Keh Keh...

Kat sini ada Myers Park tapi aku malas nak pegi sebab langit seakan mendung... Kang tak masal aku meredah hujan...

Jalan punya jalan... Tetiba... Hujannnnnnnnnnnnnnnnn! Adoiiiiii laaaaa... Basah basahnya rambut kuuuuu... Adehhhh...

Tapi... Hujan kat Auckland ni unik skit... Rintik hujannya halus tapi lebat! Sekali sekala ditiup angin... Hujan menjadi condong... Sejuk mengigit kulit ku... Dan semua orang mengorak langkah pantas bertempiaran ke jalan dalam bangunan mencari perlindungan... Payung yang sudah sedia di tangan mengembang mekar di udara... Dari kejauhan bagai cendawan yang segar tumbuh... Ehhhhhh... Nape sastera bafucknya bahasa aku ni? Ha Ha Ha...

Bila berlakunya hujan... HH lah paling risaukan aku... Sebab... Aku tak boleh berhujan... Masuklah beberapa kedai untuk mencari payung... Cari punya cari jumpalah aku dengan kedai bangsa Jepun... Memacam barangan ada dijual di kedai ni...

Aku beli payung kat sini...

Lawa kacak kan tuan punya payung tu? Keh Keh Keh... Payung dengan tuan payung memang kedekot... Payung tu ngam ngam body jek.. Tak leh nompang... Kalu nak nompang kena tenggek atas bahu... Keh Keh Keh


Gini lah muka Aci waktu hujan dah berhenti... Dah macam ceti... Ha Ha Ha...


Ehhh... Aku nak ke mana sebenarnya nih? Dah jauh beno aku berjalan ni... Haaaa... Aku sebenornya mencari mana Sky Tower... Sky Tower ni senang jek nak tujunya... Dari jauh mana pon kaw dah nampak pon Sky Tower tu... 

Tapi jalan paling senang ke  Sky Tower adalah kaw cross ke arah Victoria Street.. Jalan jek lah sampai kaw jumpa Sky Tower tu.... Ok?

Ini Victoria Street...

Masa aku dok nak melintas ke Sky Tower... Aku tumpang teduh dulu kat satu bangunan... Aku tak perasan yang aku terdiri kat tempat orang nak masuk keluar parking bawah tanah... Masa aku diri tu... Lelama... Aku pelik... Pesal pintu parking asik naik turun tak berhenti... Rupanya aku terdiri kat censor... Ha Ha Ha... Penat pintu tu naik turun selagi aku tak berambus dari situ... Nasib tak ada Pak Guard jaga situ... Kalu tak... Dengan Pak Guard sekali penat naik turun nafas di dada nak bebelkan aku... Keh Keh Keh...

Tak ada mende lah nak citer... Layan gambar Sky Tower jek laa ek.... Zoooommmm!

Kalu U'Ouls nak buat aktiviti kat Sky Tower tu... Boleh lah berurusan kat Booth ni... Aku masuk jugak dalam Booth tu tapi just pura pura tanya itu ni... Padahal aku sebenarnya nak berlindung dari hujan... Ha Ha Ha...

Pada aku Sky Tower ni biasa saja...

Di apit oleh kiri kanan bangunan...

Mari zoom lagi...

Tinggi Sky Tower ni sila lah google sendiri... Keh Keh Keh... Ahhh.... Tak kesahlah apa faktanya pon... Janji aku sampai dan dapat lihat dengan mata kepala sendiri... 

Haaa.. Suka hatik kaw lah nak ke kiri ke nak ke kanan... Ha Ha Ha...

Ada Gloria Jean Coffees kat sini...

Velvet Burger pon ada...


BERSAMBUNG...

12 comments:

  1. Tukang ikat tali kasut sampai pencen

    ReplyDelete
  2. Bestnya ada tukang ikat tali kasut

    ReplyDelete
  3. wah cantik lah payung warna biru mata hitam ku...kena dengan kasut warna biru...eh HH pun sama juga...kembar tak seiras ke? Atau boria kampng pisang?

    ReplyDelete
  4. menarik kedai tu....siap ada tukang ikat tali kasut erk...

    ReplyDelete
  5. Aik! Ada cite baru..skodeng jap sementara dorang tgh test tu ahahah..cilok time keje

    ReplyDelete
  6. Syurga???? Kih kih kih jom masuk Syurga ramai2 aminnn

    ReplyDelete
  7. Megi tom yeeee sedap dimakan di negara sejok

    ReplyDelete
  8. Kah kah kah sastera ko! Cendawan kukur ke tu kembang mekar selepas hujan 😬 masak lomak cili padi pun sodap

    ReplyDelete
  9. Rindu nz!! Jom kita explore aukland more..adeh!! Kalau duit juta2 anytime jek leh terbang

    ReplyDelete
  10. Tukang ikat tali kasut tu bam bam 😬

    ReplyDelete
  11. Sky tower ni mcm menara KL atau menara alor star ka. .

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...