Wednesday, 24 October 2018

Kembara Hanoi - Cho Dong Xuan Market

Entry sebelum boleh gomol SINI...


Aktiviti aku petang ni hanyalah shopping... Awal awal dah nak membako duhet ek... He He He... Tapi aku shopping bukan angkut satu kedai taw... Aku bukan beli mende membazir pon... Aku beli barang keperluan aku jugak...

Masa travel ni lah aku dapat spend untuk diri sendiri... Al-maklum... Aku ni miskin duit tak banyak nak berbelanja mahal kat Malaysia tu... Ha Ha Ha.. Jadi pegi lah Hanoi untuk dapatkan barang murah... Ha Ha Ha...

Aku nak beli apa sebenornya nihhh? Ha Ha Ha... Aku nak cari kain pasang untuk buat raya nanti... Cari kasut baru untuk ganti kasut lama yang dah berkepam... Ehh... Banyaklah aku nak beli... Dan paling aku tak lupa... Aku nak beli souvenir sebagai amal jariah aku untuk dihadiahkan pada yang mengenali aku... Time travel ni jek laa ada budget untuk buat baik dengan orang...

Andai pemberian kita mampu happykan orang... Hidup kita pon akan happy... Tak gitu? Kalau anda gembira tepuk tangan... One more... Kalau anda gembira tepuk tangan... Kalau anda gembira... Begini lah caranya... Kalu anda gembira tepuk tangan... Haaa... Tepukkkk... Tepukkkk... He He He...


Kat Hanoi ni... Antara Market yang popular adalah Cho Dong Xuan Market... Nak ke  Cho Dong Xuan Market ni dari hotel tidak lah susah pon... Yang jadi susah sebab kaw nak shortcut pastu kaw lupa jalan balik... Kah Kah Kah...

Bab mencari jalan ni... Aku serah kat Jay Emm jek... Sebab... Aku dah banyak mencurah idea dan keringat buat Kitab Busuk... So... Pada hari kejadian... Tugas mencari jalan aku serahkan pada Jay Emm... Dan part kira budget aku serah pada HH... Aku? Kosongkan otak... Kosongkan poket sambil tepuk tangan... Kah Kah Kah...

Gini ler roper signboard jalan... Tinggi bebeno... Kecik pulak tu... Kalu terlindung memang tak nampak... Kaw kena perhati bebetul ye Aci...

Ini lah Cho Dong Xuan Market tu... Moh ler kita masuk membako duit... He He He..

Ada tugu Askar... Ehhh... Nape ada pompuan bogel kat atas tu? 

Gini ler roper dalaman  Cho Dong Xuan Market... Memang banyak kedai dalam tu... Kalu sekali pandang macam kat Padang Besar...

Masuk jek dalam  Cho Dong Xuan Market... Aku nampak melambak barang Souvenir.. Sabar... Sabar... Kita bandingkan harga dulu... Ehhh... Dah macam Trivago pulak... Ha Ha Ha... Tapi ni bukan Trivago... Ni Divago... He He He...

Mata si HH dah bersinar sinar nampak kasut... Jadi... Pegi lah masuk kedai kasut... Kaw tahu apa yang jadi sebaik aje HH tanya pasal harga kasut yang dia dah berkenan? Pekedai kasut TAK NAK LAYAN! Ehhhh... Pesal sombong nak mampos nih????? Aku nak beli kaw tak nak jual pulak... Abis kaw nak apa? Lempang mahu?

Then... Aku pergi kat kedai lain... Nak beli kasut jugak... Haaa... Sama perangai! Semua pekedai tak layan! Layan kaw macam pengemis! Haaaaa... Kaw jangan tak caya ye Aci... Itulah kejadian yang benar benar berlaku! 

Most pekedai kat sini tak nak layan kaw! Nape? Sebab... Pekedai kat sini hanya akan layan kaw kalu kaw nak beli banyak! Berkoyan koyan... Berdozen dozen... Kalu kaw nak beli takat sebijik dua atau senang citer loose... Memang dorang tak layan ok! Tengok muka kaw pon dorang tak nak! Siap buat muka kerek nak matik lagi ada.... Dorang nak deal dengan customer yang dorang dah biasa jek... Muka muka pelancong memang boooo laaaayannnn...

Abis semua tak layan... Aku nak beli kasut cemana? Jawapnyaa... Memang tak beli! Ha Ha Ha... Pinggan tak retak nasi tak dingin... Kaw tak nak aku tak ingin... Ehhhh... Berpantun patah hati nampak!! Ha Ha Ha...

Misi seterusnya adalah mencari kain pasang... Haaa... Kain pasang pon sama jugak ye Aci... Kelaku pekedai kat sini semua sama... Cuma ada satu kedai ni jek layan elok... Dan dia boleh cam yang We'ouls ni orang Malaysia... Jadi dia approach untuk membeli kain kat kedai dia... Haaa... Nasib baik kedai kain ni nak layan... Kalu tak... Memang aku angkat kaki berambos jek dari Cho Dong Xuan Market ni... Baik aku riki kat luar jek...

Sambil sambil pilih kain... We'Ouls pon bergosip dengan tokei kedai kain ni pasal pekedai lain yang kekwat nak matik tu... Then baru aku faham style pekedai kat sini memang nak orang beli banyak... Beli sikit memang tak layan... Dan most dorang dah ada regular customer...  

Ini kedai Tuan - Hoa... 

Makcik ni baik... Boleh berbahasa Inggeris dengan baik... Dan kasi harga pon baik punya...

Kat kedai kain ni... Kaw boleh pilih padanan warna dan jenis kain baju dan kain yang berbeza untuk buat baju kurung... Memang berkualiti... Bersinar... Lembut... Tak panas... Tapi... Agak nipis sikit... Kena pakai inner untuk material lace... 

Cuma pada aku kain kat sini unik... Aku beli kain yang ada transitions... Kalu kena cahaya... Kilat dan warnanya akan berubah... Unik kan? Harga... Murah gilak! Nanti lah aku share pasal budget ek... He He He...

Ini antara corak kain yang ada...

Meronda lah aku... Tapi... Tak ada apa sangat yang menarik perhatian...

Aku singgah beberapa kedai souvenir... Ada satu kedai souvenir ni... Aku dah beli beberapa fridge magnet kat dia... Then... Aku patah balik untuk top up lagi... Sebab... Kat kedai lain mahal... Kat dia jek murah.. Tetiba... Makin aku nak balik... Makin dia turunkan harga... Adehhhh... Dia nak aku borong memacam kat tempat dia...

Dalam banyak banyak barang... Aku paling suka selimut sutera travel... Material dia nipis jek tapi kainnya berkualiti... Senang nak bawak... Beli 3 sorang satu... Senang nak travel ke mana mana lepas ni... 

Unik souvenir kat sini... Rasa nak angkut semua... Ha Ha Ha...

Fridge Magnet besau besau...
Dah abis meronda kat dalam Cho Dong Xuan Market... Aku pon merayaplah kat kuar... Berjalan sekitar luar Cho Dong Xuan Market ni...


Jay Emm dan HH dok riki buah apa tu? Beriya tanya... Belinya idok... He He He..

Jual barang sangkut kat bahu jek...

Betapa serabut dan buruknya bandar Hanoi ni...

Lagi bangunan di Hanoi...


BERSAMBUNG...

32 comments:

  1. wah cantiknya sutera vietnam. Kalau nak beli tebar dulu takut terbeli lerang kecik. Akak pernah terkena bila dah sampai malaysia konon nak bagi sovnier kat akak sekali huhuhuhu tak cukup nak buat baju... ala kasim

    ReplyDelete
    Replies
    1. Try buat patern sarung nangka... Orang tak pasan... Kalu masuk air mesti orang ingat baju renang... Ha Ha Ha...

      Delete
  2. kotor dan berabuk....dikaki jalan pun orang sedap je ngeteh. huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. teh sana hancing bau dia... ha ha ha... kopi jek sedap...

      Delete
  3. Kain sutera akak beli tahun 2004 ada 2 ton warna dalam 1 kain , belek sebelah warna lain, belek dalamnya warna lain. Kalau pandai menjahit ni boleh guna luar dan dalam baju tu. Kiranya macam 2 dalam 1. Tak jumpa tailor yang pandai simpan lah dalam peti harta karun.

    ReplyDelete
  4. Tapi bila tenguk tempat depa huhuhu rasa kesiannya...insaf sekejap. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insaf sekejap jek kan... Tapi time sopink lupa diri skit... Mula laa nak bertekak harga... Ha Ha Ha...

      Delete
  5. Tak suka sangat kalau sellers jenis main pilih bulu ni T^T

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu bulu lebat lama laa dia kira ek... Ha Ha Ha..

      Delete
  6. Pergh!! Kekwat nau.. Sukalah nak beli sikit-sikit pun.. Mujur ada pekedai yang baik..

    ReplyDelete
  7. A ahh selimut aku dh nak lunyai... selimut ko mana???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selimut aku menyorok tah mana aku tarok! Ha ha ha

      Delete
  8. Setiap kali travel tempat shopping like market ni wajib masuk dlm list..masuk market wajib cari FM

    ReplyDelete
  9. Kalau JM beli FM mcm nk bagi satu kampung..πŸ˜‚

    ReplyDelete
  10. Yeahhh..before travel JM goyang bontot time travel JM goyang kaki..hihihhi baru la fair memasing dah tahu task

    ReplyDelete
  11. Dorang jual utk pemborong..geram betul..ada jgk kasut yg berkenan..kalau dh mcm tu rope mmg x beli la..

    ReplyDelete
  12. Selimut! Mana ntah letak..adeh..kena korek blk..ada org tu dh lunyai guna

    ReplyDelete
  13. Tang membakar duit tu memang kakak sukaaaaa

    ReplyDelete
  14. Mak antara yang dapat tempias kebaikan travel mu ituuu..thanks /ss dan JM sentiasa ingt Mak

    ReplyDelete
  15. Besar jgk dalam tu..diorg ni kedai shipping terus kot..jadi yg walk in beli sikit diorg langsi..haih

    ReplyDelete
  16. Kain lawa..cer post gambo baju raya ritu, buat kebaya inzal separul nyawa weh

    ReplyDelete
  17. Thanks to my father who stated to me concerning this web site, this web site is in fact amazing.

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...