Friday, 19 October 2018

Kembara Masjid - Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin

Tiba tiba... Jantung aku berdebar debar... Tangan kanan mengenggam dada... Aku terasa seakan jantung ku direntap sesuatu... Nafas aku tersekat sekat... Telan air liur... Ya Allah susahnya aku nak menarik nafas... 

Ye... Aku sedar... Bahawa aku baru saja menjalani operation... Aku belum sembuh sepenuhnya... Adakah ini side effect?

Lalu... Aku bertempek pada HH dan Jay Emm dalam kereta "Berhenti! Berhenti kat sini... Masuk Masjid Besi tu"... Parking kereta... Dan aku pon meluru lah masuk Masjid...

Ruang solat Wanita di tingkat atas... Amik wuduq pon di tingkat atas... Nampak escalator... Ehhhh... Apa nihhh???? Escalator rosak! Aku pon memanjatlah Escalator dengan kudrat yang sangat lemah... Aku tercunggap cunggap bila dah sampai atas... Pegang dada... 

Amik wuduq... Melangkah ke ruang solat... Aku tarik nafas... Ehhhh... Mana sakit dada tadi??? Beransur kurang serta merta... Aku solat seperti biasa... Tapi sedikit berpeluh... 

Dalam doa aku tanya Allah "Ya Allah... Apa yang sedang aku alami ini? Apakah petandanya?"... Aku mohon "Ya Allah... Jangan ambil nyawa ku lagi... Aku tidak mahu mati di sini"...

Lepas solat... Aku genggam dada ku... Rasa degup jantung ku... Kata ku pada HH dan Jay Emm yang nampak risau "Aku nak rehat sekejap kat masjid ni... Pastu baru kita gerak balik rumah... Terus balik rumah taw... Aku tak nak singgah mana mana lagi!"...

Selangkah demi selangkah aku berjalan dalam Masjid... Nafas ku agak stabil... Lalu sempat aku rakamkan beberapa photo untuk dibuat kenangan... Maaflah... Visual kurang menarik... Tangan adakalanya sejuk dan shaking...

Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin juga lebih dikenali sebagai Masjid Besi...

Ambil Wuduk di tingkat atas...

Tempat wuduk luas dan selesa...

Tempat letak kasut di sini...

Deretan telekung...

Indahnya kubah masjid dari dalam...

Ruang solat lelaki di bawah... Tapi sedang renovation..

Gosip apa tu?

Design yang sangat menarik mata yang memandang...

Ya Allah... Indahnya pemandangan dari Masjid Besi ini...

Dah puas meronda dalam Masjid... Aku ajak HH dan Jay Emm ke luar Masjid... Memang luas Masjid Besi ni... 

Aku keluar masjid dengan berkaki ayam... Kononnya nak keluar sekejap jek... Tapi... Entah ke mana mana aje aku berjalan keluar dan masuk dalam bangunan sebab Jay Emm tersalah guide jalan nak masuk semula ke dalam Masjid... Nak cari jalan shortcut tetiba jadi jauh... 

Semua orang memandang rasa pelik... Sehinggakan ke kawasan yang sepatutnya berkasut pon kami tetap berkaki ayam... HH senyum sambil tegur orang yang memandang kami sambil tengok kasut memasing... HH "Tak tak... Kita orang jek yang tak pakai kasut... Kat sini memang kena pakai kasut... Ha Ha Ha"... 

Dada aku rasa sesak balik... Mungkin sebab banyak sangat berjalan dan Jay Emm tak jumpa jalan nak masuk semula... Aku "Dah lah kita keluar jek balik... Ikut jalan memula tadi... Tak payah cari jalan shortcut"...

Masa nak ke dalam Masjid... Tetiba ada sorang Mamat ni panggil Jay Emm... Aku tak tahu dia nak apa sebab aku dah ke depan...

Aku tanya Jay Emm "Borak dengan sape tu?"... Jay Emm "Entah... Orang masjid kot"... Aku "Dia nak apa?"... Jay Emm  "Dia kata tak boleh pakai seluar ketat masuk masjid... Kena pakai jubah... Jubah ada kat dalam"... Aku "Then u jawap apa? "... Jay Emm menjawap "Saya dah sembahyang laa"... 

Lorr... Aku ingatkan dia nak tegur sebab tak berkasut! Aku tengok Jay Emm... Apa yang seluar ketatnyaaaaa????? Dah berapa banyak masjid dalam dan luar negara yang Jay Emm pegi dengan seluar yang sama! Tup tup... Kat tempat sendiri dia kene tempelak pulak! Inilah satu perangai orang Masjid 'Bani Melayu' yang aku tak suka... Asik asik cari salah orang berpakaian... Balik balik cakap pasal aurat tak habis habis... Biasa mulut cam longkang ni mesti jantan! Tegur orang menyakitkan hati... 

Kaw buta ke? Jay Emm yang lengkap berpakaian siap bertudung tu jugak kaw nak bising... Ramai jek orang lain yang pakai lagi ketat tak berlitup sempurna pon... Hello! Jangan double standard laa... Aku dah keluar masjid.. Dah solat pon... Masa masuk tadi pon orang yang jaga jubah tak suruh pakai jubah pon masuk masjid... 

Kalu 1000 orang yang datang dengan pakaian ketat kaw mampu ke nak sediakan jubah 1000 helai? Atau kaw nak tutup pintu masjid tak kasi dorang sembahyang? Keja kaw ke nak catat dosa pahala orang? Kaw nak tanggung ke dosa disebabkan mulut longkang kaw.. Orang terasa hati sampai tak jadi nak sembahyang? 

Masa nak masuk semula ke dalam Masjid... Kebetulan ada satu paip siap berkaca... Lawa... Aku just nak tumpang basuh kaki jek sebab kaki aku kotor sebab tak berkasut jalan kat luar masjid tadi... 

Tetiba... Datang orang Masjid tegur aku... Kali ni pompuan pulak... Dia sound "Tak boleh cuci kaki kat sini... Ini untuk Wuduk OKU jek"... Lorrr... Abis tu aku nak cuci kat mana? Aku mana tahu situ tempat amik wuduk untuk OKU... Aku memang ingat paip tu sesiapa jek untuk cuci kaki sebelum melangkah ke dalam masjid... 

Lagi pon... Apa salah kalu aku nak tumpang cuci kaki je kot... Bukan ada orang OKU pon kat situ...Tumpang paip cuci kaki jek pon! Bukan aku rampas parking kereta OKU! Bukan aku guna jamban OKU! Tumpang cuci kaki! CUCI KAKI!

Lupa ke Orang Masjid bahawa orang kurang upaya itu bukan sahaja yang hilang atau sakit anggota luaran badan... Tapi... Orang yang hilang atau sakit organ dalaman! Dan salah sorangnya adalah AKU!

Aku heran... Nape paip tu untuk OKU jek untuk amik wuduk.. Kalu ikut logik... Jauh giler kot OKU nak ke dalam kalu paip untuk amik wuduk tu kat luar masjid... Belum sempat nak solat dah terkentut tengah jalan... Ha Ha Ha...

Dah tahu orang dari luar area masjid berkaki ayam dan akan masuk area dalam masjid dengan kaki yang kotor nape tak sediakan lebih banyak paip kat situ? Hanya ada satu paip jek untuk OKU... Apa salah pasang satu lagi paip sebelah OKU tu? Tak ada budget nak pasang banyak paip ke? Abis duit tabung Masjid bebanyak tu buat apa? Atau orang masjid ni lebih rela orang bawak kotoran masuk ke dalam kawasan Masjid dari sediakan paip untuk cuci kaki? Maaf ye... Sekadar SOALAN ye SOALAN!

Entahlah... Itulah sebab orang malas nak pegi Masjid... Kalu kat kampung kampung... Yang ramai pegi masjid cuma orang tua tua jek... Orang muda hanya akan pegi Masjid time solat Jumaat, hari raya atau majis tertentu jek... That's fact! You can see it!

Kalu orang Masjid tu so call 'Bani Melayu' yang kejenya asik menghukum jek... Bebalik starting point topiknya "Apakah hukumnya bla bla bla itu... Apakah hukumnya bla bla bla ini... Aurat itu... Aurat ini... Baju itu.... Kain ini... Semua tak boleh!"... Ehhhh! Memang kosong masjid! Akidah pon ke laut lagi nak menghukum... Islam itu bukan agama yang menghukum! Masjid harus diraikan kerana Masjid itu rumah Allah!

Agak agak kalu aku berenang dalam kolam tu... Matikk laa dada aku kena tembak dengan orang Masjid... 

Masjid ini Rumah Allah... 

Berlapis lapis...

Dah lah... Makin sakit pulak dada aku lelama kat Masjid ni... Bebaik nak tenangkan fikiran berjumpa Tuhan... Tetiba jadi anti klimaks dengan perangai so call 'Orang Tuhan'! Aku yang kecewa! Sangat!


- XOXO -

11 comments:

  1. pernah juga kena mcm tu..moga cepat sembuh ss

    ReplyDelete
  2. Tour guide sesat dlm masjid besi πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

    ReplyDelete
  3. Nampak sgt berapa kali je explore masjid tu biasa masuk solat terus keluar x pusing pusing 😬

    ReplyDelete
  4. ‘Benda’ tu takut bila masuk masjid tu sbb okey jek bila dlm masjid..adeh! Minta dia pegi main tempat lain la jgn dok kacau berumah dlm badan org

    ReplyDelete
  5. Frust dgn sikap pekerja masjid tu

    ReplyDelete
  6. Pakai suar ketat katanya...bukan pakai leging pun..dah kenapa waktu masuk tadi x tegur..org dh siap solat nk balik dah baru ko nk tegur..sikap mcm tu buat org malas nak masuk masjid..lain la pakai skrit pendek ke..x bertudung ke..adehh

    ReplyDelete
  7. moga cepat sembuh....cantik masjidnya....

    ReplyDelete
  8. Semoga cepat sembuh ye SS.. Sikap-sikap macam nie lah nak kena ubah.. Baru ramai orang akan ke masjid..

    ReplyDelete
  9. Harap keje jek la kat masjid... cara menegur cam mintak kene maki.

    ReplyDelete
  10. Begitulah adanya bani kita ni..islam memudahkan..tapi yang menyusahkan??

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...