Wednesday, 10 October 2018

Kembara Medan - Supir Medan ~ Parapat ~ Berastagi ~ Medan

Entry sebelum boleh jenguk SINI...


Secara kasarnya... Flow perjalanan aku... Hari pertama adalah hari aku sampai di Medan... Hari kedua aku di Parapat... Hari ketiga aku di Berastagi... Hari ke empat dan seterusnya aku di Medan semula... Ok?

Sebelum aku ke Medan... Aku adalah jugak study pasal flow perjalanan dan mode transport yang ada di Medan, Parapat dan Berastagi... 

Untuk Parapat dan Berastagi... Aku cadangkan... Kaw pegi lah Parapat terlebih dahulu sambil makan jamu rapet... Keh Keh Keh... Dah puas kaw merapet barulah kaw cari beras di Berastagi... Ehhhh... Apa aku merepek nih? Keh Keh Keh...

Kenapa tak Berastagi dulu baru Parapat? Sebab... Struktur jalan dari Medan ke Berastagi lebih banyak mendaki bukit... Berbanding dari Parapat ke Berastagi yang tak terlalu curam naik bukitnya... Lebih landai dan menurun skit la senang citer... Jadi... Mana lebih senang? Naik ke turun? Tentulah turun lagi senang... Betul tak? Ha Ha Ha...

Apa ada kat Berastagi dan kenape kaw nak ke Parapat? Ringkasnya... Berastagi berada di dataran yang tinggi... Sejuk macam Cameron Highland... Parapat ni pulak adalah akses untuk menuju ke Danau Toba atau ke Pulau Samosir... Haaa... Senang kan nak bezakan Berastagi dan ParapatBerastagi  ke gunung... Parapat  ke pulau... Ok?



*** Sekitar Medan City ***

Dari kajian dan pengalaman aku setakat ini... Medan memang dah berkembang dengan Grab di sekitar Bandar Medan... So... Kaw tak perlu appoint Supir... Kaw dah tak perlu nak naik Becak... Becak pon dah tak banyak sebenarnya... Hampir bungkus dan pupus... Kalu nak jalan jalan sekitar bandar Medan... Kaw naik jek Grab... Sekali perjalanan lebih kurang IDR 14,000.00 - IDR 25,000.00 jek...

Most Grab baru... Selesa... Bersih...

Dari Hotel nak ke Airport atau sebaliknya pon sama... Kaw call Grab aje laa ek... Tapi... Make sure kaw mintak untuk ikut highway... Kena bayar tol skit pon tak pe... Asalkan selamat! Kalu Supir Grab ajak ikut jalan shortcut waktu malam buta... Kaw jangan ikut! Siang tak pe...

Bayaran dari Airport ke Medan City atau sebaliknya adalah sekitar IDR 120,000.00 - IDR 130,000.00... Harga tol adalah IDR 11,000.00...

Settle?



*** Medan City ke Parapat ***

Dari Medan ke Parapat... Kaw boleh naik Bas atau Van CV. Sejahtera dari Terminal Amplas... Atau gerak dari Terminal Pinang Baris...  Murah tu memang murah.. Tapi... Tak nyaman lah...

Pada awalnya aku ada jugaklah plan nak naik Bas atau Van... Kekonon nak lalui perjalanan extreme... Nak tengok Medan People dengan lebih dekat... Tapi... Bila aku dapat tahu perjalanan dari Medan City ke Parapat akan membuang masa lebih dari 5 Jam... Ohhhhh tidakkkkk! Naikkkk kematu bontot saya ni Wakkk! Ha Ha Ha...

Dah nama pon naik public transport memang kena stop stop amik dan turunkan penumpang... Pada aku banyak buang masa lah... Dan aku cepat rengsa dan bosan kalu lama sangat dalam kenderaan... Silap hari boleh migrain dan muntah uwek uwek uwek... Mood nak berjalan pon berkecai sebab tak sihat? Kaw nak macam tu? Ohhhh tidakkkk!

Dan ditambah pulak pengalaman dari rakan blogger yang kena rompak semasa naik Van dari Medan ke Parapat... Dan bermacam lagi cerita ceriteri yang tak enak didengari... So... Memang takkk lah aku nak naik public transport...

Namun... Aku tidak buang terus mode transport Van atau Bas ini... Aku pernah plan nak naik Mini Bas dari Berastagi ke Medan City... Sebab... Aku dapat info... Perjalanannya tak sejauh dari Medan ke Parapat... Tapi... Tapi... Tapi... Ada tapi... Scroll lagi... He He He...

So... Untuk perjalanan Medan City ke Parapat ini... Aku pilih untuk membeli masa dan keselamatan... Titik! Tapi... Aku still jugak fikir pasal duit ok... Dah dasar travel kedekot kan... Kena lah berkira... Kah Kah Kah... 

Cari punya cari... Riki punya riki... Nak murah punya pasal... Maka bertemulah jodoh aku dengan Mbak Lasma...  Ha Ha Ha.... Sape Mbak Lasma ni? Adik beradik Rojak Asma ke? Anak angkat Laksa ke? Keh Keh Keh...

Mbak Lasma ni Tokei atau agent CV. Parapat Indah Taxi... Dia yang menjalankan perniagaan supir menyupir ni... Antara reramai supir... Si Mbak Lasma ni jek yang tawarkan harga murah skit... Yang lain semua cecah juta juta...

Perjalanan dari Permata Inn Hotel ke Parapat dia charge cuma IDR 600,000.00 untuk satu mobil... Termasuk petrol tapi tidak termasuk tol ek... Harga tol IDR 38,000.00... Kalu kaw tak nak ikut tol pon boleh... Kaw boleh pilih!

Murah ke mahal IDR 600,000.00 tu? Haaa... Kaw jangan silap ye Aci... Murah ke mahal bukan point penting bila kaw di Medan ni... Yang penting kaw kena tanya betul betul flow perjalanan kaw dengan supir yang kaw naik tu... Baru kaw tahu berbaloi ke tak dengan harga...

Ada satu makcik ni dengan kekawan dia... Gerak dari Hotel Permata Inn jugak sama macam aku... Tapi nasib dia kurang baik... Kena kencing dengan Supir dia... Memang dia rasa dia bayar murah kat Supir tu... Aku tak ingat jumlahnya... Tapi... Bila ku dengar cerita flow perjalanan dia... Aku rasa harga yang dia sebut tu tak berbaloi dengan flow perjalanan dia... 

Flow perjalanan dia just pegi balik tapi tak menyinggah memana... Buta buta kaw sampai Parapat... Layan view Dana Toba lebih kurang pastu balik... Pastu... Buta buta kaw sampai Berastagi... Then patah balik ke Medan... Itu ke yang kaw nak? Kaw pegi Medan hari hari ke? Silap haribulan tu lah kali pertama dan terakhir kaw jejak Medan seumur hidup kaw! He He He...

Boleh amik contact no ini...

Contact No. Mbak Lasma : 6081284221477 (tambahan nombor 6 adalah untuk call dari Malaysia)



*** Parapat ke Berastagi ***

Untuk pengetahuan... Memang ramai je orang akan tawarkan kaw transport untuk ke Berastagi masa kaw berada kat Jeti Tiga RajaParapat tu nanti... Ada yang murah... Tapi... Kaw akan terkejar masa... Sebab... Kaw kena berkumpul dan berada kat Jeti Tiga Raja sebelum jam 10.00 pagi esok harinya... Satu perjalanan jek pulak tu! 

Kalu jam 10.00 pagi kaw tak turun lagi dari feri.. Alamatnya... Memang kena tinggal laa jawapnya nak ke Parapat tu.. Dah lah jadual feri tu tak ikut timing... Pada aku leceh... Lebih senang kaw appoint Supir dan kaw boleh gerak jam berapa yang kaw suka!

Disebabkan aku malas nak pecah kepala dan pecahkan ovari mencari transport lain dari Parapat ke Berastagi... He He He... Dan aku tak nak membuang masa... Jadi... Aku decide nak gunakan khidmat Mbak Lasma sekali lagi untuk perjalanan dari Parapat ke Berastagi... Dia charge aku IDR 600,000.00...

Dari segi harga... Pada aku agak mahal sebenarnya... Tapi... Banyak tempat yang dia stop... Antaranya Sipisopiso, Simarjarunjung dan banyak attraction lain sepanjang jalan... Antara kaw nak dan tak nak berhenti jek...

Bila masa aku decide dan setuju dengan offer harga Mbak Lasma tu? Bila aku dah sampai Parapat! Ye.. Bila dah sampai Parapat dan dah tahu keadaan sebenar... Baru aku ubah fikiran! Padahal sebelum tu aku plan nak naik transport yang bersepah kat Jeti Tiga Raja tu jek untuk ke Berastagi... Namun... Ada hikmahnya aku ubah fikiran! Seyes! Nanti aku citer kat entry lain...




*** Sekitar Berastagi ***

Kalu U'Ouls nak jenjalan sekitar Berastagi... Kaw boleh jek naik Angkutan... Tambang sekitar IDR 2,000.00 seorang sehala...

Mas... Kamu capek enggak? Sebab sepanjang hari Mas berlegar legar dalam kepala saya... Chiaaaa Chiaaaa Chiaaaa... Ha Ha Ha...


*** Berastagi ke Medan City ***

Mbak Lasma sekali lagi offer untuk perjalanan balik dari Berastagi ke Medan City semula... Tapi... Aku tak nak! Sebab... Aku rasa mahal! Dia nak charge IDR 500,000.00... Padahal dari Berastagi ke Medan City tidak sejauh dari Medan City ke Parapat pon! Cukuplah aku appoint dia dari Medan City  ke Parapat ke Berastagi sahaja... 

Tapi... Sebenarnya... Aku hampir hampir menyesal tak appoint dia untuk pulang ke Medan City... Kah Kah Kah... Sabar.... Sabar... Jangan menyesal dulu sebab ada penyelesaian lebih baik! 

Pada awalnya aku decide nak naik Mini Bas depan Pasar BuahBerastagi tu jek untuk pulang ke Medan City nanti... Lagipun aku rasa aku tak terkejar masa... 

Tapi... Dipendekkan citer... Hari yang aku nak balik ke Medan City tu... Hujan selebat lebat tak nak berhenti kaww... Pastu kabus tebal giler... Dan... The worse part... Jay Emm demam selesema! 

Haaaa... Kaw bayangkan! Dengan tak ada payung... Tak ada baju hujan... Pondok bas pon tak ada... Cemana kaw nak tunggu Bas Mini tu? Usahkan Bas Mini... Sanggup ke kaw nak menapak dengan bag bagai menunggu Angkutan di luar Hotel untuk ke Pasar Buah? Buah kaw sendiri pon kaw dah terasa berat nak usung... Keh Keh Keh

Haaa... Mende sangkak kekangan gini ler yang jarang orang fikir bila travel ke tempat orang... Dan otak kena cepat cepat fikir untuk tukar plan! Bukan senang wehhh... Adehhh...

Pendekkan citer lagi... Waktu ni lah aku rasa nyesal tak terima offer Mbak Lasma... Seyes nyesal... Namun... Allah tu maha agung... Ada jugak hikmah aku tak terima offer Mbak Lasma... Ha Ha Ha...

Atas pertolongan orang hotel... Aku dapat appoint Taxi Hibah! Dah lah supir dia cekap pantas... Murah giler wehhhh! Cuma IDR 120,000.00 jek untuk satu mobil! Kah Kah Kah... Inilah dikatakan hikmah dalam hikmah...

Tapi... Jangan tanya aku sama ada Taxi Hibah tu pegi Parapat dari Berastagi atau dari Medan City ke Berastagi atau dari Medan City ke Parapat ek... Sebab aku tak tanya lebih kat Supir tu... Dan bila dah kat sana aku memang malas dah nak study lebih... He He He...

Kaw bayangkan... Perjalanan aku ke Berastagi Hill, Berastagi ke Permata Inn Hotel, Medan cuma 2 jam jek! Kalu kaw naik Mini Bas... Dah tentu tentu kaw buang masa.. Dan dia drop kaw kat satu hentian... Lepas tu kaw kena naik transport lain pulak untuk ke Hotel kan? Extra cost lagi... Leceh wehh! Lecehhh! Kalu panas tak pe... Kalu hujan lebat? Adehhh...

Dan... Supir Taxi Hibah ni pon baik wehhh... Ahhh... Nantilah aku detailskan ceritanya di entry lain la ek... Panjang beno dah ni... Ha Ha Ha... Tak suspen lah nak citer semua kan? Aku amik yang positif jek dulu kat sini... Negatifnya kaw tunggu... Keh Keh Keh... Aku menulis bukan nak orang ikut cara aku... Tapi... Aku nak orang berfikir... Ok?

Kaw nampak tak apa yang paling ngeri di dalam gambar ni? Ha Ha Ha...

Contact No. Taxi Hibah : 0062628 323177 (tambahan 0062 adalah untuk call dari Malaysia ek)


Make sure kaw ada nombor handphone Indonesia ek... Nanti senang supir Taxi Hibah ni nak call semula... Tak boleh beri nombor telefon hotel ok! Kang satu hal orang hotel nak kena cari kaw pulak...

Lagi satu... Teksi Hibah ni ada limit waktu jugak... Dia cuma amik penumpang waktu pagi jek atau sebelum tengah hari... Bukan sepanjang masa ada ek... Ingat tu!



BERSAMBUNG...

15 comments:

  1. Hujan tu rahmat... tapi dah ngan beg bagai.. siap package tak bape sihat... mau sampai otel dok dlm bilik jek...

    ReplyDelete
  2. Meh rapat rapat kita ke parapat 😬

    ReplyDelete
  3. Syok arrr baca blog ni..bila sebut parapat je tahu doh kat pulau ada tasik sebut jek berastagi kawasan sejuk mcm cameron..kalau blog lain tu x clear sgt cite nye 😬

    ReplyDelete
  4. Kalau pegi medan..sunat ke wajib pegi parapat? Sbb ada yg ckp mcm tasik kenyir jek..padahal jauh beza kot..view cantik gila!

    ReplyDelete
  5. Berastagi plak..jgn nk pegi cari beras kat sana yek..kat sana byk buah buahan segar..mencekik la kau 😬

    ReplyDelete
  6. Jamu rapet? Utk awet muda ke.. 😬

    ReplyDelete
  7. Grab medan city mmg terbaik la..kereta semua baru..ada tu lom koyak plastik 😬..order jek 5min sampai..x sempat nk peluh..x perlu susah nak naik becak mcm kat jakarta..easy!

    ReplyDelete
  8. Kalau nk selesa..jenis asyik asyik nak benti kencing pastu perjalanan jauh macam tu..baik la hire supir mahal sikit pun x pe dari abis masa berjam2 dlm bas pastu sampai sana dh penat buat apa kan..kita nk happy..so SS dah share cara jadi pepandai la korang pilih

    ReplyDelete
  9. Amboi...mas berlegar dlm fikiran katanaya ahaahha lawak!

    ReplyDelete
  10. Tima acih jaga kita mlm tu...selesema sampai idung tersumbat

    ReplyDelete
  11. Syukur sgt dpt taxi hibah tu..sib baik la korang pantas berfikir..syukur allah permudahkan urusan perjalanan kita..semoga allah kurniakan kita kesihatan yg baik utk pergi jln2 termpat lain lagi termasuk la pegi umrah aminnn

    ReplyDelete
  12. byk juga nak kena fikir kan....apa yang ngeri erk...dia panda lorong bertentangan erk...

    ReplyDelete
  13. Parapat. . Mcm iklan jual produk perapat tu ja

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...