Wednesday, 14 November 2018

Gadget Kembara - iPhone Xs Max

Bila Doktor Pakar sahkan aku juga penghidap sindrom Text Neck... Sejak tu aku dah jarang nak hadap handphone atau apa juga gadget... Tapi... Kalu aku nak hadap jugak... Aku tak boleh hadap dalam tempoh yang lama... Boleh sekejap sekejap aje... Dan ada teknik tertentu yang aku kena amalkan... Senang citer keadaan aku tak normal...

Jadi... Kalu kaw jumpa kat jalan... Ada orang seolah macam nak curik tangkap gambar kaw guna handphone... Kaw jangan nak marah atau perasan ye Aci... Sebab... Dia mungkin penghidap Text Neck macam aku... Cara penghidap sindrom Text Neck pegang handphone atau apa jua gadget sangat berbeza dengan orang normal ye Aci... Ingat! Jangan perasan sangat! Jangan nak mengamok nak marah pulak macam Makcik gile meroyan kat Port Dickson yang aku terkena beberapa bulan lalu... Haaa boleh baca kat SINI kisahnya...

Walaubagaimana pun... Kekurangan aku ni tak menghalang aku untuk ada gadget terkini... Ha Ha Ha... Entahlah... Dah rezeki aku kot... Nak pakai iPhone Xs Max... Aku tak plan pon... Semuanya secara tetiba... Ha Ha Ha... Percayalah... Tiap kali aku nak beli handphone baru... Mesti dalam keadaan aku tak plan... Semuanya mengejut...
Saat orang beratur tercari tergila iPhone baru keluaran Apple ni... Aku releks releks suahhh goyang kaki... Dah nama pon tak plan... Tak pernah nak mimpi pon... Aku dengar ramai orang yang booking iPhone Xs Max tu sebulan dua baru dapat... Ada yang tak dapat sampai sekarang... Stock manjang abis katanya... Padahal iklan tak henti henti kat peti telebesen.... Aku? Dalam tempoh sejam jek dah dapat... Kah Kah Kah... Itulah namanya rezeki! 

Semuanya kebetulan... Petang Jumaat minggu lepas... iPhone si HH tetiba menggila... Dok nangis kat aku cakap iPhone dia dah giler... Masalah skrin... 2 tahun lepas dah problem skrin... Dah tukar skrin baru... Tapi bukan skrin ori lah... Nak ganti ori mahal wehh... Tak ori pon dah RM 300 lebih... Adehhh... 

Aku ingat lagi HH kata gini 2 tahun lepas "Dapat repair skrin bertahan 2 - 3 bulan pon dah balik modal... Jadilah"... Tapi usahkan 2-3 bulan... Alhamdulilah bertahan 2 -3 tahun kawww... So... Nak apa lagi kan... iPhone si HH tu pon dah outdated... Elok lah tukar lain...

Ehhh... Nape iPhone si HH yang rosak aku pulak yang dapat iPhone baru? Keh Keh Keh... Sebabnya senang... HH tak boleh pakai handphone baru... Dia pakai ganas giler... Tangan dia beso... Very high usage... Aku pakai cermat skit dari dia... He He He... So... Sebelum aku sakit mata tengok  iPhone Xs Max tu menggiler lagi kat tangan dia... Better aku jek lah yang simpan... Lagipun aku dah jarang nak pegang phone pon...  Ha Ha Ha... So handphone aku beri pada HH... Settle masalah...

Lather case tu aku beli sendiri... TOTU clear case tu aku dapat free sebab beli iPhone... iPhone aku 256GB... 

Dah.. Dahh.. Mari simpan... Jangan nak berlagak sangat kaw ada iPhone Xs Max tu... Steve Jobs mati pon tak bawak iPhone masuk kubur... Ha Ha Ha...

Oh ye... Sebelum aku terlupa... Aku nak pesan... Kalau kaw pegi negara negara maju... Kaw terjumpa iPhone kat atas jalan... Kaw jangan kutip ye Aci... Kalu kaw tak nak pulangkan pada pemiliknya... Kaw campak terus dalam longkong je laa... Kalu kaw degil kutip... Itu bodoh namanya... Kaw memang cari matik ye  Aci... Kah Kah Kah... 

Ini MRI kepala otak aku... Haa... Nak hadap gadget tu berpada pada... Jangan jadi macam aku... Tak masal terkena Sindrom Text Neck...

- XOXO -

20 comments:

  1. Hahaha.. terbaik la.. member aku dlm waiting list..

    ReplyDelete
  2. Meleleh air liur tgk SS dah ada xs max ni..huhu

    ReplyDelete
  3. Main hp/gadget sambil baring ka SS utk org text neck ni?

    ReplyDelete
  4. mana gambo hp tu..meh tayang sikit..tah ada gambo JM kat screen shot dia

    ReplyDelete
  5. Wah, memang rezeki SS sangat! :D

    ReplyDelete
  6. wah bestnye iphone....moga cepat sembuh yea...

    ReplyDelete
  7. Agaknya sebab asyik dan tawaduk melihat phone menyebabkan tengkuk stress tersampuk sindrom tu tak. emmm ni penyakit modern ni...dolu2 tak pernah dengor

    ReplyDelete
  8. Terus google pasal penyakit ini.. Kena kurangkan mengadap gadjet nie..

    ReplyDelete
  9. Max awak tu nampak menawan..pinjam boyeh?

    ReplyDelete
  10. alaa..pesal tunjuk kotak ngan casing jek..bak la pic satu..takut JM pinjam ehh

    ReplyDelete
  11. kita mampu tgk iklan kat TV sambil talan air liur jek...heeee

    ReplyDelete
  12. rezeki allah beri dalam pelbagai bentuk..org yg pemurah, allah akan permudahkan urusan dan rezeki dtg tanpa dipinta

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...