Wednesday, 7 November 2018

Kembara Auckland - Melawan Kesepian

Entry sebelum boleh semak SINI...


Melawan Kesepian? Erk? Drama apakah pulak kali ni? 
* Scroll sampai habis...

Sebenarnya... Aku macam malas nak citer tentang saat minit jam terakhir aku di New Zealand... Sebab... Dah banyak sangat drama dalam setiap travel aku... Mesti Aci Aci kat luar sana dah bosan kan? Asikkk asikk airmata... Asikkk asikkk nangis... Asik asikk gadoo... Bila tang happy Deepavalinyaaa???? Ha Ha Ha... 

Ehhh... Bukan ke drama Melayu semuanya sama? Hanya tukor pelakon dan tajuk cerita... Ha Ha Ha... Bebalik Bini ku Suami mu... Kekasih ku Sewaan... Boyfriend mu gadaian... Skit lagi... Kekasih Gelap ku Nenek Monopos mu... Matikkkk! Keh Keh Keh...

Well... Aku ni... Kalu berjalan... Kalu tak berdrama memang tak sah! Kalah cerekarama... Kalah Samarinda... Kalah Slot Akasia... Kalah Norlia Ghani... Kalah Ruminah Sidek... Kalah Jalaluddin Hassan... Ehhhhh...

Tapi... Aku tak boleh nak tipu diri aku sendiri... Inilah lumrah perjalanan aku... Inilah diri aku... Lembut di dalam... Rangup di luar... Siapa terpandang sangat lah hairan... Mata terbeliak tersampuk syaitan... Kah Kah Kah...

Dah Dahhh... Jangan nak merepek... Sebelum aku ke tajuk utama... Seperti yang aku janjikan... Aku nak share cara nak balik ke Airport... Kang reti datang tak reti balik pulak... Ha Ha Ha...




*** SkyBus To Airport ***

Aku dah inform ek... Aku stay kat Kiwi International Hotel yang terletak di Queen Street... Kalu U'Ouls stay kat memana hotel pon di Queen Street atau berdekatan dengannya... Memang tersangatlah senang nak naik dan turun SkyBus... Nak tahu tentang SkyBus pon boleh refer entry aku kat SINI... 

Kaw kena pilih laluan SkyBus dan Bus Stop yang betul untuk ke Airport ye Aci... Naik SkyBus yang bertulis 'Airport'... Means bus tu nak ke Airport... Selain dari tu jangan naik! Faham?

Haa... Nampak tak beza? Nak ke Airport naik SkyBus 'Airport'... Selain dari tu jangan naik!

Haa.. Kaw tunggu kat Bus Stop yang ada tanda SkyBus macam ni... Tak ada Pondok Bas macam kat kampung kaw ye Aci.. Most nya gini dok luar kedai kedai tu haa...

Atas tu ada Infomation Board waktu SkyBus ke Airport akan sampai... Kaw refer situ jek ye Aci... Haa... Nampak tu nombor Bus Stop...No Bus Stop yang terhampir dengan hotel aku adalah 7062... Kalu kaw nak tahu nombor bus stop yang berhampiran dengan hotel korang... Boleh semak kat SINI... Senang kan?

Sebaik je SkyBus ke Airport sampai... Aku pon naik... Letaklah bag bagak semua kat tempat bag yang disediakan... Masa dok letak bag... Si Minah Saleh tua yang duduk depan bag dok bebel jeling jeling... Takut benor terkena bag dia... Padahal bag dia yang menghimpit bag We'Ouls... Cam anak gampang perangai...

Di sebabkan Minah Saleh ni asik nak merengsa dan sound sound pasal bag... Aku pon bangun dari tempat duduk dan berdiri betulkan lah bag aku... Kebetulan kerusi yang aku duduk tu jenis yang kena bukak sendiri... Macam kerusi kat panggung wayang... Jadi... Aku terlupa yang aku dah bangun... Kerusi aku dah tertutup sendiri ke dinding... Jadi... Masa aku nak duduk... Aku terduduk bontot terus jelepok kat lantai sebab aku terlupa nak bukak balik kerusi aku... Kah Kah Kah... 

Apa lagi... Kemaluan tersembul lah kat situ... Ha Ha Ha... Jay Emm dan HH gelak gelak... Jay Emm laa terutamanya... Mengekek tak berhenti... Ni semua Minah Saleh tua tu punya pasal! Tak memasal Aci mendapat kemaluan besar di situ... Aci terpaksa tutup muka kacak... Kah Kah Kah...

Gini ler Bag Storage dalam bas...

Abaikan HH dan Jay Emm... Ha Ha Ha... Tu haa Minah Saleh dengan laki dia yang cam nok harommm sebelah bag tu...

Dari hotel ke Airport dekat sejam jugak lah... Alhamdulilah tak jam... Turunkan bag... 




*** Auckland International Airport Departure Card ***

Ye... Aku tahu... Memasing excited nak balik ke negara memasing setelah puas travel ke negara orang kan? Ramai traveler yang bertungkus lumus untuk study cara nak sampai ke suatu destinasi... Tapi... Ramai jugak yang mengabaikan cara untuk pulang ke tanahair sendiri! Haaa... Kaw dah sedap datang kaw lupa ke pangkal jalan... Sape tu?.... Aku laaa tuhhh! Ha Ha Ha... Matikkk laaaa mengata diri sendiri... Keh Keh Keh...

Ingat ye Aci... Sebelum kaw balik ke Malaysia... Untuk sesetengah negara seperti New Zealand yang memerlukan kaw isi Departure Card sebelum berambus ke negara sendiri... Kaw kena cari Departure Card tu ye Aci... Wajib kaw cari sampai dapat! Kaw kena isi dan serahkan pada Imigresen... Jangan kaw dah penat penat beratur baru kaw realise yang kaw tak isi Departure Card tu... Pastu kaw terkial kial dan panic sendiri... 

Aku dah ingatkan banyak kali ye Aci... Walau kaw Otai Traveler sekali pon... Untuk tak terkocoh kacah... Dan elakkan insiden tak ingin dilihat... Maka... Setiap mana Airport pon kaw pergi walau ke  hujung dunia sekali pon... Adalah lebih baik untuk kaw tak melepak lama kat luar... Kaw dah drop baggage... Kaw terus ke Boarding Hall... Kaw lepak dalam lagi aman...

Ada sebab nape aku selalu membebel tentang Airport... Pertama.. Sebab kaw tak tahu dugaan yang bakal kaw terima waktu kaw nak melepasi Custom dan Imigresen...  Kedua... Kaw tak tahu berapa jauh kaw nak menapak masuk hingga ke Gate... Kaw tak boleh anggap semua Airport tu sama ye Aci! Don't You ever take things for granted!

Perhatikan di tiang ini... Dah beritahu... Departure Card tu ada kat tingkat atas...

Isi Departure Card siap siap...

Nampak Pramugari Emirates... Terasa rindu lak.... Rindu nak membuli Pramugari! Nak mintak itu ini... Kah Kah Kah...

Sementara nak Boarding... Tetiba ada sorang Mat Saleh tua tegur HH... Dia nak interview HH tentang perjalanan sepanjang ke New Zealand... Lepas jek isi form pertanyaan itu ini... Dia kasi HH sebatang pen! Wahhhhhhh!

Inilah pen yang HH dapat tu... Jeling jeling Jay Emm... Sorry sebatang jek... Nanti SS kasi batang lain... Ehhhh... Pen lain... Ha Ha Ha...



*** Melawan Kesepian ***


Masa aku beratur nak Drop Baggage... Aku active kan Wifi... Tetiba Whatapps aku berbunyi... Abang aku hantar satu berita yang mengejutkan... Aku baca... Jantung aku dup dap dup dap... Lalu airmata ku berkaca kaca... Aku terduduk kat lantai sambil tangan kanan memegang troli... Sembunyikan muka di balik troli... 

Aku tak tahulah HH dan Jay Emm nampak aku tengah menitis airmata ke tak... Sebab... Aku bukan seorang yang mudah nak menangis pon... Aku hanya akan nangis kalu aku terlalu sakit atau aku kehilangan seseorang dalam hidup aku... Tapi sungguh... Detik aku terima berita ini... Airmata ini tak boleh nak tahan... Aku sedih yang teramat... Dan di saat aku menaip ni pon... Aku masih menangis... Sob Sob Sob...

Aku terima berita... Anak sedara aku KIA dimasukkan ke hospital sebab tetiba dia hilang penglihatan! Ya Allah... Dugaaan apakah ini? KIA memang ada masalah dengan matanya sejak kecil... Tapi... Tidaklah sampai menjadi buta...
* KIA bukan nama sebenar...

Dan aku dimaklumkan... KIA bakal amik SPM lagi dua minggu! Ya Allah... Apa akan jadi dengan SPM KIA? Macamana dengan masa depan dia? Ya Allah... Makin berkecamuk otak aku ni! Aku tak boleh nak terima takdir ni! Memacam aku fikir... Memacam soalan bertubi tubi menusuk benak sanubari ni... 

Nape lah Allah nak duga KIA macam tu sekali? Dia terlalu muda... Apa salah KIA? KIA terlalu baik dalam keluarga... Dalam keluarga aku... KIA seorang yang sangat lemah lembut... Very soft spoken... Sopan santun... Beramal soleh... Tak pernah menyakiti sesiapa pun... Sedih! Aku sedih! 

Sesungguhnya... Aku tidak sabar nak balik Malaysia! Aku tak sabar nak jumpa KIA! Aku nak tahu nape dia jadi macam tu... Dan di saat tu... Seluruh Malaysia viral tentang KIA... Masuk media sosial.. Masuk berita... Masuk banyak rancangan... Aku jek yang lambat tahu sebab aku kat New Zealand... Sob Sob Sob...

Dari Auckland ke Gold Coast... Aku melayan langit dengan pandangan yang kosong... Sekali sekala aku menitiskan airmata... Aku lebih risaukan KIA... Hingga aku terfikir... Alangkah baiknya andai aku mampu pinjamkan mata ini untuk KIA melihat langit seindah ini... Asalkan masa depan KIA tak gelap!

Sebaik sahaja aku jejakkan kaki ke Malaysia... Aku amik masa nak ke Hospital Selayang... KIA buat operate mata kat sana... Kat Johor tak boleh buat operation mata... Operation mata cuma boleh buat kat Hospital Selayang sahaja... Tapi... KIA boleh dapatkan rawatan susulan di Johor... 

Dan kebetulan waktu aku sampai di Hospital... KIA dapat discharge setelah beberapa hari kat Hospital... Dan dia tunggu aku kat Spital sebab aku janji dengan Abang aku nak jumpa KIA kat sana...

Waktu sampai... KIA masih tak dapat melihat aku... KIA hanya boleh menunduk tak boleh banyak bergerak... Dia hanya dengar suara aku jek... Aku tanya KIA "KIA kenal tak sape yang datang ni?"... KIA jawap "SS kan?"... Aku sedih... 

Sepanjang aku jumpa dia... Borak dengan dia... Dia senyum jek... Langsung tak merengek.. Tak nangis... Tak bersedih! KIA sangat redha dengan nasib dan masa depan dia... KIA sangat kuat... Terlalu kuat... Aku tak tahu dari mana dia dapat kekuatan luar biasa itu... 

Kalu kaw tanya aku... For sure aku tidak sekuat KIA! He is only 17 years Old tapi kematangan dia melebihi usia sebenar dia! Allah beri dugaan yang berat... Sangat berat... Tapi bila dia redha... Allah kurniakan dia kekuatan yang luar biasa!

Aku banyak bicara tentang KIA dengan Abang dan Kakak Ipar aku... Sebelum operate... Menurut Kakak Ipar aku... KIA mintak untuk bersolat di Masjid Negara... Dia teringin nak tengok Masjid Negara... Kebetulan Kakak Ipar baru lepas acident patah kaki... Tapi gagahkan jugak diri panjat Masjid Negara tu demi KIA...

Sebelum operate... KIA mintak untuk tatap wajah Abang dan Kakak Ipar aku untuk kali terakhir... Dia bimbang kalu lepas operation... Dia akan buta kekal tak dapat melihat keluarganya lagi... Ya Allah... Ya Allah... Ya Allah... Kaw kurniakanlah kekuatan buat KIA... Kekuatan juga buat Abang dan Kakak Ipar untuk dugaan ini...

KIA tak banyak bercerita tentang dia... Mungkin dia dah lali dengan pelbagai soalan dari orang lain... Jadi... Aku tak nak kedatangan aku menanyakan soalan yang berulang... Biar dia tak banyak fikir... Tapi... KIA tersangat excited nak tahu pasal aku... Nak tahu banyak pasal New Zealand... Aku tak tahu sape rabak mulut inform dia yang aku berada di New Zealand... 

Soalan KIA "SS.. Kat New Zealand tu banyak lembu kan? Sama tak macam kat Malaysia?... Cantik tak kat sana?"... Ya Allah KIA! Kaw betul betul meruntun jiwa aku saat ini! Kaw betul betul buat aku sedih! Aku tergamam nak jawap soalan kaw bertubi tubi walau wajah kaw bersahaja dan berkeinginan nak tahu... Macamana aku nak jawap soalan kaw satu persatu KIA? Aku tak mampu! Aku tak mampu! Aku tak mampu! 

Aku cakap gini kat KIA "KIA cepat cepat sihat eh... Nanti ada rezeki... Dah sihat... KIA pon boleh tengok apa yang SS tengok!"... 

Waktu KIA discharge... Aku peluk rangkul tangan KIA... Dalam lift pon aku tak lepaskan KIA... Aku takut KIA terjatuh... Pimpin tangan dia hingga ke kereta depan Lobby... KIA nak balik Johor... Aku cakap gini dengan KIA "Nanti SS datang jumpa KIA eh... SS bagi souvenir New Zealand"... Aku salam peluk cium KIA... Sambil hulur duit belanja kat dia... KIA hanya mampu senyum dan tunduk...


Apapun yang terjadi...
Berjalanlah tanpa henti...
Air mata tertahan...
Waktu untuk dijatuhkan...

Nanti kita kan tahu...
Betapa bijaknya hidup...
Sepahit apa pun ini...
Pelajaran yang bererti...




*** Tahniah KIA ***

Masa kat Johor... Aku jumpa KIA kat rumah dia... Masa tu dia sudah melepasi beberapa kertas SPM... Aku tanya pengalaman dia menjawap soalan SPM dalam keadaan mata yang tidak nampak... Memacam yang KIA cerita... 

KIA diberi pilihan untuk tangguhkan atau duduk peperiksaan SPM pada tahun ni... Dan KIA nekad untuk duduk SPM tahun ni jugak...

KIA jugak diberi pilihan untuk amik exam di Hospital atau di sekolah... Kalu amik exam kat Hospital KIA boleh amik berapa lama pon masa untuk jawap exam hingga selesai... Tapi... Kalu kat Sekolah... KIA kena duduk asing dari orang lain... Dan masa yang diberi adalah extra sejam dari pelajar biasa... Jadi... KIA pilih untuk exam di sekolah... Dia nak bersama dengan kawan kawan dia... Bezanya... KIA kena masuk bilik khas... Sedangkan kawan kawan dia kat Hall... Tak kisahlah as long KIA dapat jumpa kekawan dia...

Di sebabkan KIA ada masalah dengan penglihatan... Jadi dia akan gunakan seorang penulis untuk catatkan di atas kertas apa yang dia cakap... Nasib KIA betul betul bergantung kepada pencatat kertas exam... Huh! 

Pada KIA... Part paling susah nak explain kepada pencatat adalah untuk kertas Matematik... Ada part graf yang KIA terpaksa lukis sendiri walau dalam keadaan mata yang tak nampak... Adehhh... Kesian KIA!

Aku excited nak tahu cemana KIA jawap soalan Karangan Bahasa Melayu... KIA ni sejenis yang suka membaca... Setiap sen yang dia ada akan digunakan untuk membeli buku... KIA memang ulat buku... Waktu nak jawap soalan karangan... KIA lebih banyak menggunakan imaginasi... Dan salah satu imaginasi yang dia gunakan adalah dari kisah Harry Potter... Ha Ha Ha... Dalam sakit pon dia masih boleh melawak... Sampaikan pencatat peperiksaan pon kagum dengan dia... Keh Keh Keh...

KIA ni walaupun pemalu... Tapi dia peramah... Mudah mesra... Dan dia sangat disayangi keluarga... Dikasihi oleh guru dan disantuni sahabatnya...

Dalam 9 subjek yang KIA amik... Satu mata pelajaran terpaksa KIA gugurkan... KIA tak dapat amik exam Seni Visual yang memerlukan mata untuk melukis...

Sebelum exam... Family dan kekawan dia banyak membantu... Bacakan KIA nota nota penting... Bantu KIA buat ulangkaji...

Alhamdulilah... KIA dapat duduk exam SPM pada tahun ni walau tidak sempurna... Dan pada hari keputusan SPM keluar... Syukur Ya Allah! Alhamdulilah... KIA meraih keputusan lebih cemerlang dari keputusan percubaan... Masa percubaan KIA hanya dapat 7A 2B... Tapi... Untuk keputusan SPM sebenar... KIA berjaya perolehi 8A! 

Itulah keajaiban yang berlaku... Siapa sangka dari kisah sebuah kelam derita... Akhirnya muncul cahaya... Hilangnya sayap bertongkat paruh... Patah paruh bertongkat siku... Patah siku bertongkat dagu... Patah dagu bertongkat kuku! Asalkan kaw tak berputus asa!

Hari ini... KIA dah berjaya jejakkan kaki ke Universiti dalam bidang TESL... KIA suka Bahasa Inggeris... Dan dia bercita cita untuk jadi pensyarah suatu hari nanti... Tetiba aku teringat kisah Professor Dato Dr Ismail Salleh yang buta tapi mampu menjadi pensyarah dan berpendidikan tinggi...

Tahniah KIA! Tahniah atas kejayaan kamu! Di saat kamu merasakan banyak kekurangan pada diri kamu... Kamu sebenarnya berjaya mengundang rasa cemburu... Kamu bukan sahaja mendapat doa dari orang sekeliling kamu... Tapi satu Malaysia doakan kamu! SS dan seluruh keluarga bangga dengan kamu!

Dari kamu... SS belajar menerima takdir... Belajar untuk tidak berputus asa dalam menghadapi dugaan sakit... Belajar untuk redha qada dan qadar atas ketentuan Ilahi... Belajar untuk bersyukur walau apa terjadi...

Allah beri ujian bukan untuk menyakiti kita... Kalu kita bukan orang baik... Allah nak kita jadi baik... Kalu kita dah memang baik.... Allah nak kita jadi semakin baik... Allah nak uji keimanan kita... Bersyukurlah Allah nak menduga kita semasa di dunia ini lagi... Kerana... Itu tandanya Allah sayang... Allah nak ringankan pertimbagan kita di akhirat kelak!

Allah beri kita dugaan yang hebat... Kerana kita manusia yang hebat! Allah gantikan musibah dengan hikmah yang lagi hebat... Kita hanya perlu menanti hikmah itu tiba dengan sabar... Kerana Allah dah janji dalam Surah Insyirah... Disebalik kesusahan akan ada kesenangan! Janji Allah itu peganglah hingga hari kiamat!

Terkadang... Kita terlupa... Allah tak suruh kita berusaha bagai nak gila... Allah cuma suruh kita sabar dan solat... Kerana sabar dan solat itu adalah tiang kejayaan! 





Tiring? - Yes!
Regret? - No!
Experience - Priceless!


- TAMAT -

38 comments:

  1. Replies
    1. komen Jay Emm boleh dpt 1 entry... ha ha ha

      Delete
  2. Isteri utk di sewa..ko hado ahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jay Emm untuk disewa boleh? ke amik terus? ha ha ha

      Delete
  3. Journey ada drama baru best 😬 makin ada drama makin tambah erat kasih syg 😬

    ReplyDelete
  4. Cian awak! Lawak! Nangka bucok jatuh 😬

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasib bukan awak... kalu tak? tapai bacin... ha ha ha

      Delete
  5. Kita tggu jgk kot2 mat saleh tu dtg interbiu..nk jgk pen..tp dia buat x nampak 😬..untung awak dpt pen nz

    ReplyDelete
  6. Awak mmg susah nk menangis tetapi itew nampak awak menangis di airport tu..itew pun sedih sama

    ReplyDelete
  7. Alhamdulillah KIA dah sihat semoga beliau terus success aminnn

    ReplyDelete
  8. Sedihnya baca. ..
    Alhamdulillah walaupon KIA di uji. . Dia masih hebat lagi.. .
    Tahniah KIA. .
    Semog urusan KIA dipermudhkan.. .

    ReplyDelete
  9. mak oiii beg depa..mcm nk travel setahun

    ReplyDelete
  10. Sedihnya cerita KIA..tabah pulak tu dgn usia semuda tu..semoga KIA terus diberi kekuatan menempuh hari mendatang..

    ReplyDelete
  11. klu namanyajenjln dgn jm drama lagi la sadis&dramatik..kan kan kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu tunggu jay Emm update blog dia... ha ha haa.. habukkkk!

      Delete
  12. semoga KIA terus bertabah. kagum dgn semangat dia. very inspiring!

    ReplyDelete
  13. be strong... Sedih pulak entry ni...
    salam perkenalan ..done follow u..jemput singgah my blog ya

    ReplyDelete
  14. sedihnye....moga dia terus tabah....

    ReplyDelete
  15. Allah.. beratnya dugaan KIA.. semoga KIA akan terus kuat semangat..
    Eh.. tetibe kita lak menyirap ngn mat salleh tu.. Beg je pun.. mujurlah kita tak ada disitu.. Tapikan.. kita minta maaflah sebab tergelak part SS jatuh.. tak sengaja.. hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak gelak tu slow slow skit... Ha Ha Ha..

      Delete
  16. Subhanallah KIA..hebatnya dia!! skrg still tak boleh nampak ke SS?

    ReplyDelete
    Replies
    1. baru operation untuk kali ke dua... masih dlm perhatian...

      Delete
  17. Kdg2 dlm travel ada drama, yg ty akan jadi kenangan kot

    ReplyDelete
    Replies
    1. Travel tu cuma sebahagian... Yang penting adalah hidup kita ini...

      Delete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...