Thursday, 29 November 2018

Kembara Guangzhou - Guangzhou Subway

Entry sebelum boleh petik SINI...


Tatkala kaw keluar aje dari Arrival Exit... Perkara pertama yang kaw kena cari adalah transport... Betul tak? Tak kan kaw nak jalan kaki pulak sepanjang di Guangzhou ni kan? Mahu melecet celah kelengkang! Ha Ha Ha...

Jadi... Terpulanglah... Nak naik bas ke... Teksi ke... Subway ke... Suka hatik! Tapi... Untuk aku... Aku lebih suka naik Subway sebab aku dah biasa dengan Subway... Tapi... Tapi... Ada tapi ek... Scroll lagi...

Nak naik Subway di Guangzhou ni... Kaw boleh pilih sama ada nak beli single token atau kaw beli reload card... Token ni leceh laa... Sebab setiap kali kaw nak naik Subway... Kaw kena beli kat mesin... Dan kena beratur... Tapi... Kalu kaw pakai Subway Card... Kaw boleh top up bebila kaw nak... Dan harga tambang adalah lebih murah skit berbanding Token..

Subway Card yang aku maksudkan adalah Yang Cheng Tong Card... Yang Cheng Tong Card ni kaw boleh beli dan top up kat memana Seven Eleven atau di Subway Customer Service Counters...

Harga Yang Cheng Tong Card ni adalah CNY 88.00... CNY 38.00 adalah refundable deposit... Dan CNY 50.00 adalah jumlah baki yang kaw boleh gunakan untuk naik Subway... Ada faham kaa Aci?

Dari info yang aku dapat... Kalu nak return Card atau dalam erti kata lain kaw dah tak nak guna lagi kad ni... Di akhir perjalanan nanti... Kaw boleh pulangkan Card ni di Station Gongyuanqian (Exit J) atau Station Tiyu Xilu (Exit G) atau Station  East Railway Station (Exit H, J)...

Tapi... Pada aku... Better kaw simpan jek lah Card ni sebagai kenangan... Tak berbaloi pon pulangkan kalu setakat baki kurang dari CNY 10.00... Macam aku... Aku ada angan angan nak kembali lagi ke Guangzhou ni tapi tak tahu lagi bila... Dan sementara aku tak guna ni... Card ni aku wakafkan kepada sesapa nak pegi... Boleh amik dari aku... Tapi... Kena jaga elok laa ek... Camne kaw dapat camtu jugak kaw pulangkan... Ok?

Nak tahu kat mana nak beli Yang Cheng Tong Card ni... Dan kat mana nak naik Subway? Just ikut jek sign Subway... Subway berada di tingkat bawah... Dan Seven Eleven berada di aras sama dengan Arrival Exit ...

Airport South Subway Station kat tingkat bawah... Seven Eleven betul betul berada kat hujung sebelum kaw turun Escalator... 

Aku beli Yang Cheng Tong Card kat Seven Eleven... Si HH pakai Q Card untuk cong ceng cong ceng dengan Amoi Cashier ni...

Yang Cheng Tong Card ni dah tak ada gambar Five Rams lagi dah... Dah tuko gambar B.Duck... Ha Ha Ha..

Jalan nak menuju ke Subway...

Subway Airport South...

Satu perkara yang kaw kena bertahan dengan Subway di Guangzhou ni adalah kesesakan! Jam sebelum 9:00 pagi adalah waktu puncak orang nak pegi kerja... Dan jam 5:00 petang pulak waktu puncak orang balik kerja... Haaaa... Bersenggol senggolan bercubit cubitan lah kaw dengan cengkuang tu semua... Ha Ha Ha...

Aku kadang ngeri tengok orang main tolak tolak... Kejadian tersepit pintu waktu naik dan turun Subway adalah perkara biasa di sini... Tapi... Pada aku tetap bahaya.. Dorang main sondol macam babi buta jek... Dan kaw kena bertabah dengan perangai cengkuang cengkuang yang tak reti bahasa dan tak reti nak hormat orang... Kaw dah beratur elok... Dorang suka suki potong barisan... Jadi... Kesabaran kaw adalah amat tinggi di sini... 

Nak trill... Kaw pon sama ikut perangai dorang... Dah pepatah kata masuk kandang kambing mengembek kan? Ni kandang bahabi... Kenalah membahabi buta jugak... Bukan selalu kaw nak giler membahabi di tempat orang kan... Kah Kah Kah...

Kaw tengok tu... Dah penuh pon paksa masuk jugak... Memang bertolak tolak sampai kaw jadi Sardin dalam tu... Ha Ha Ha...

Masa dalam train... Ada orang edarkan risalah yang ada Subway Map ni... Percuma jek... Tapi.. Aku tak guna pon... Sebab... Ada beberapa Station yang mengelirukan...

Kalau kaw jumpa tiang merah sebatang gini... Tu tandanya kaw dah menghampiri area yang ada Subway Station...

Untuk preparation Subway Routes, Subway map dan jugak budget tambang terkini... U'Ouls boleh terjah SINI... Explore sendiri web tu ek... Jadi... U'Ouls tahu berapa nak kena top up... Rancang masa perjalanan dan sebagainya... Ok?


BERSAMBUNG...

9 comments:

  1. huiiii...gigih korang naik Subway...pengalaman baru betul ni..kalau SA...mati semput dalam tu...

    ReplyDelete
  2. ada lagi entri baru..pantas nyaaaa

    ReplyDelete
  3. betul..jgn la dok mengada guna token bulat mcm duit syiling tu sbb ada nyonya mana ntah token tu jatuh dalam tren..dia dah keluar pastu dia perasan token tu jatuh..sib baik ada minah sorang ni nampak terus lempar keluar..sbb waktu tu pintu tren dah nak tutup

    ReplyDelete
  4. baik pakai Yang Cheng Tong Card ni..top pup pastu touch sesuka hatik manan nak pergi tak perlu nak beli tiket setiap hari..dgn ramai org nak Q lagi memang tak sanggup..buang masa jek

    ReplyDelete
  5. waktu paling sesak time dorang nk masuk keje..pergh macam semut dpt gula..selagi ada ruang selagi tu doarang nak sumbat..busuk usah cakap la..

    ReplyDelete
  6. cantik jalan nak g subway dia...q card erk nama benda tu....ilmu baru ni, kalau x, cmne nk komunikasi kan...

    ReplyDelete
  7. Ngeri pula dengar ada yang tersepit..dahlah bersesak sesak..

    ReplyDelete
  8. perghhhh macam ikan sardin penuh dalam tin je....bau pun perghhhh macam2 bau boleh semput nak bernafas macam ni

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...